İşte milletvekillerine yapılan kıyaklar

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Gündem (Dünya\/Türkiye) kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan İşte milletvekillerine yapılan kıyaklar başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 879 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Gündem (Dünya\/Türkiye)
Konu Başlığı İşte milletvekillerine yapılan kıyaklar
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Halkın Kurtuluş Partisi, milletvekillerine sağlanan ayrıcalıkların kaldırılması amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

YENİYE 15 BİN ESKİYE 23 BİN 190 TL MAAŞ

Milletvekillerine sağlanan ayrıcalıklarının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekilen başvuru dilekçesinde, “En yüksek devlet memuru maaşına endekslenen milletvekili maaşları bu gün için 15.000 TL olarak uygulanmaktadır. Aynı anda hem emekli aylığı hem de milletvekili maaşı alan vekiller ise aylık 23 bin 190 TL aylık almaktadırlar. Bu aylık maaşa ek olarak ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak da ödenmektedir” denildi.

GÖREV YAPMADAN 3 AYLIK MAAŞ

Milletvekillerinin göreve başlamamalarına rağmen 3 aylık maaş aldığına vurgu yapılan dilekçede, “Örneğin 24. Dönem milletvekillerine görev yapmamalarına rağmen 1,5 aylık fazladan ödeme yapılmıştır. 15 Nisanda, 15 Temmuza kadar görev yapılıyormuş gibi ücret tahakkuk ettirilmiştir” ifadesi kullanıldı.



VEKİLLERİN AYRICALIKLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

“Bu gün itibariyle Milletvekillerinin 2 yıl vekillik görevi yapmaları emeklilik hakkına sahip olmaları için yeterlidir. 25 yıllık bir çalışma hayatı ve yaş sınırını sağlayan milletvekilleri de hem milletvekili maaşı hem de emekli aylığı alabilmektedirler. Bu yöntemle yüzlerce milletvekili, çifte maaş alırken sade vatandaşın, TC Emekli Sandığı’ndan hem emekli aylığı hem de normal maaş alması hukuken mümkün değildir” şeklinde ifadelerin yer aldığı dilekçede, vekillerin diğer ayrıcalıklarına ilişkin şu bilgiler sıralandı:

“Bu maddi ayrıcalıklardan milletvekillerinin yakınları da yararlanmaktadırlar. Örneğin 3671 sayılı Kanunun 7. maddesi gereğince, milletvekillerinin ölümü hâlinde yakınlarına 12 aylık tutarında yardım yapılmaktadır.

Milletvekillerine bunların yanında başka ayrıcalıklar da sunulmaktadır. Bunların bir kısmı;

- 5682 sayılı Pasaport Kanununun 13. maddesi gereğince milletvekilleri ile eş ve çocuklarına “Diplomatik Pasaport” verilmektedir.

- Giderleri devlet tarafından karşılanmak üzere sekreter, danışman ve yardımcı personel sağlanmaktadır.(6253 Sayılı Yasa md 30/3 Kapsamında)

- Mecliste sunulan sosyal imkanlardan (lokanta, berber, sağlık merkezi gibi) yararlandıkları gibi meclis dışında da kamu kurum ve kuruluşların tüm sosyal imkanlarından yararlanabilmektedirler.

- İletişim ve ulaşım konusunda belli miktara kadar ücretsiz hizmet olanaklarından faydalanmaktadırlar.”

İşte o dilekçe:

- ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

- Başvuruda Bulunan : HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ

- Vekilleri : Av. Orhan ÖZER, Av. Metin BAYYAR, Av. Ayhan ERKAN,

- Av. Ali Serdar ÇINGI, Av. Tacettin ÇOLAK, Av. Sait KIRAN

- Av. Halil AĞIRGÖL, Av. Azime Ayça ALPEL,Av. Pınar AKBİNA

- Av. Doğan ERKAN

- Kızılırmak cad. No: 7/9 Kavaklıdere /ANKARA

-

- Konu : Anayasaya açıkça aykırı olan ve milletvekilleri için bir kısım ayrıcalıklar getiren bir kısım yasa hükmünün iptali istemidir.

- A ç ı k l a m a l a r :

7 Haziran 2015 tarihinde Anayasanın 75. Maddesinde belirtildiği şekliyle 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yapılmıştır. Yapılan seçimler sonucunda yasama görevini yerine getirecek 550 milletvekili belirlenmiştir.

Ancak aşağıda yalnızca bir kısmını belirtebildiğimiz yasalar gerekçe gösterilerek tüm vatandaşlar adına yasama yetkisini elinde tutan kişiler anayasada belirtilen “demokratik hukuk devleti” ilkesini çiğnenmektedirler. Bu ayrıcalık ve imtiyazlar sonucunda eski ve yeni milletvekilleri tüm toplum içerisinde ayrıcalıklı bir grup halini almaktadırlar. Ömür boyu sürecek hatta öldükten sonra varislerinin de kullanacağı imtiyazlarla kısa bir dönem yaptıkları görev tüm yurttaşlar için bir yüke dönüşmektedir.

Bu ayrıcalıklarının başında milletvekillerinin aldıkları maaş ve diğer aylık ödenekler gelmektedir. Anayasanın 86. Maddesi ve 3761 Sayılı Yasanın 1. Maddesiyle en yüksek devlet memuru maaşına endekslenen milletvekili maaşları bu gün için 15.000 TL olarak uygulanmaktadır. Aynı anda hem emekli aylığı hem de milletvekili maaşı alan vekiller ise aylık 23190 TL aylık almaktadırlar.

Bu aylık maaşa ek olarak ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak da ödenmektedir.

3761 Sayılı Yasaya göre parlamenterlerin maaşları görevlerini yerine getirmeseler bile üç aylık olarak peşin ödenmektedir. Örneğin 24. Dönem milletvekillerine görev yapmamalarına rağmen 1,5 aylık fazladan ödeme yapılmıştır. 15 Nisanda, 15 Temmuza kadar görev yapılıyormuş gibi ücret tahakkuk ettirilmiştir.

Bunun yanında yine özellikle 5510 Sayılı Yasada yapılan değişikliklerle yasama gücünü elinde tutan milletvekilleri kendi lehlerine ancak anayasal ve demokratik ilkelere aykırı şekilde düzenlemelerle emeklilik haklarını düzenlemişlerdir. 5510 Sayılı yasanın 43., Geçici 38 ve Ek 7. Maddesiyle diğer vatandaşların sahip olmadığı haklar parlamenterler için sağlanmıştır.

Bu gün itibariyle Milletvekillerinin 2 yıl vekillik görevi yapmaları emeklilik hakkına sahip olmaları için yeterlidir. 25 yıllık bir çalışma hayatı ve yaş sınırını sağlayan milletvekilleri de hem milletvekili maaşı hem de emekli aylığı alabilmektedirler. Bu yöntemle yüzlerce milletvekili, çifte maaş alırken sade vatandaşın, TC Emekli Sandığı’ndan hem emekli aylığı hem de normal maaş alması hukuken mümkün değildir.

Bu maddi ayrıcalıklardan milletvekillerinin yakınları da yararlanmaktadırlar. Örneğin 3671 sayılı Kanunun 7. maddesi gereğince, milletvekillerinin ölümü hâlinde yakınlarına 12 aylık tutarında yardım yapılmaktadır.

Milletvekillerine bunların yanında başka ayrıcalıklar da sunulmaktadır. Bunların bir kısmı;

- 5682 sayılı Pasaport Kanununun 13. maddesi gereğince milletvekilleri ile eş ve çocuklarına “Diplomatik Pasaport” verilmektedir.

- Giderleri devlet tarafından karşılanmak üzere sekreter, danışman ve yardımcı personel sağlanmaktadır.(6253 Sayılı Yasa md 30/3 Kapsamında)

- Mecliste sunulan sosyal imkanlardan (lokanta, berber, sağlık merkezi gibi) yararlandıkları gibi meclis dışında da kamu kurum ve kuruluşların tüm sosyal imkanlarından yararlanabilmektedirler.

- İletişim ve ulaşım konusunda belli miktara kadar ücretsiz hizmet olanaklarından faydalanmaktadırlar.

Dolayısıyla milletvekilleri için belirlenmiş hak ve ayrıcalıklar demokratik bir görevi yerine getiren kişiler için sağlanacak ayrıcalıkları geçmiştir. Anti demokratik yasalar ve uygulamalarla birlikte milletvekilliği, kolay yoldan geçimini sağlama, eşe dosta maddi olanaklar yaratma, çalışmadan emekli olma yoluna dönüşmüştür.

Oysa bu durum anayasamıza ve evrensel anlamda tüm dünyanın kabul ettiği demokrasi anlayışına aykırıdır;

- Anayasanın Başlangıç bölümünde; “Her Türk vatandaşının bu Anayasadaki temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak milli kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme ve maddi ve manevi varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahip olduğu belirtilmiştir.

- Anayasanın 2. Maddesinde; “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” Hükmü yer almaktadır.

- Anayasanın “Devletin temel amaç ve görevleri” başlıklı 5. Maddesi; “Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” Şeklindedir.

- Anayasanın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. Maddesi ise; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

- Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” Denilmektedir.

- Egemenlik başlıklı Madde 6’da Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağı belirtilmiş ve hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamayacağı düzenlenmiştir.

- Bunların yanında Anayasanın “Devletin iktisadi ve sosyal ödevlerinin sınırları başlıklı” 65. Maddesinde; “Devlet, sosyal ve ekonomik alanlarda Anayasa ile belirlenen görevlerini, bu görevlerin amaçlarına uygun öncelikleri gözeterek malî kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirir.” Hükmü mevcuttur.

Buna göre; parlamenterler için üstün ve kazanılmamış haklar sağlamak çabası içine girildiği pek açıktır. Demokratik Hukuk Devleti ilkesini Cumhuriyetin nitelikleri arasında sayan bir Devlet yapısı içinde Yasama Meclisi üyelerinin "üstünlük ve imtiyaz" istemeleri düşünülemez. Böyle bir isteğe dayanan kanun maddelerinin özellikle Anayasa'nın 2. maddesindeki Hukuk Devleti ve 10. maddesindeki eşitlik ilkelerine aykırılığı açıktır.

Bir kısmını yukarıda belirttiğimiz Milletvekilleri için belirtilen ayrıcalıklar ve maddi olanaklar eşitlik, adalet ve sosyal hukuk devleti prensiplerine uygun düşmemektedir. Asgari ücretin ülkemizde 947 TL olduğu ve işçilerin %70’ine yakınının bu ücret veya buna yakın bir ücretle çalıştığı düşünüldüğünde sosyal adaletten ne kadar uzaklaştığımız görülecektir.

Milletvekilleri, yasama yetkilerini kullanılarak eşitlik ve hukuk devleti ilkelerini çiğneme pahasına kendileri için imtiyazlı bir konum yaratmışlardır. Bu gün bu uygulamalarla adeta millet egemenliği imtiyazlı bir kesimin eline geçmiştir.

Devletin maddi olanakları bu imtiyazlı şahıslar için seferber edilmiş durumdadır. Sınırlı mali kaynaklar milletvekilleri için değerlendirilmektedir. Oysa bu maddi imkanlar ve ayrıcalıklarla daha fazla kamusal hizmet yerine getirmek mümkündür.

Modern bir toplumda milletvekilliği bir “meslek” değildir ve olmamalıdır. Ülkemizde de milletvekilleri, halkın geçici temsilcileri haline gelmeli ve ortalama gelire sahip bir yurttaştan daha fazla maddi olanaklara sahip olmamalıdır.

Belirttiğimiz ayrıcalıklar daha öncede Anayasa Mahkemesinin önüne gelmiştir. Her seferinde Anayasa mahkemesi Milletvekillerinin imtiyazlarla donatılmasını Anayasaya ve demokratik işleyişe aykırı bulmuştur. Anayasa Mahkemesinin 1971/44 E., 1986/22 E., 1988/11 E. Sayılı dosyalarda verdiği kararlar hep bu yönde olmuştur.

Ancak ne yazık ki Anayasaya aykırı davranmayı “aklına koymuş” yasama organı üyeleri Anayasanın 86. Maddesini değiştirerek bunu gerçekleştire bileceklerini düşünmüşlerdir. Ancak böyle bir yöntemle, Anayasaya madde ekleme suretiyle Anayasada yer alan eşitlik ilkesini göz ardı etmek mümkün olamayacaktır. Bu düzenlemeye rağmen , milletvekillerinin emekliliği ile ilgili kanuni düzenlemeler kanaatimizce eşitlik ilkesine ve Anayasa m.2 ve 153 hükümlerine aykırıdır. Çünkü milletin temsilcilerinin AY m.10 a rağmen milletten daha iyi emeklilik haklarına kavuşturulmasının Anayasaya ve demokratik hukuk devletine ve eşitlik ilkesine aykırılığının iddia edilebileceği görüşündeyiz. Anayasada milletvekillerinin emekliliklerinin ve özlük haklarının özel bir yasa ile düzenleneceğine ilişkin düzenlemenin varlığı Yasama organına Anayasanın 10. Maddesine aykırı bir düzenleme yapma hakkı veremeyecektir.

Müvekkil parti, ülkeyi demokratik prensiplerle ve eşitlik ilkesiyle yönetmeye adaydır.

Eşitlik ilkesine aykırılık ve imtiyaz, müvekkil partinin güncel hakkının ihlalidir.

Başvuru yollarının tüketilmesine ilişkin aşamalar:

Başvurumuzun konusu yasa ve uygulamalar, yukarda açıkladığımız nedenlerle, güncel ve kişisel haklarımızı (tüm vatandaşların haklarını ) doğrudan zedelemektedir. Ancak , herhangi bir resmi kuruma veya yargı merciine yapacağımız başvurumuzun, taraf veya ilgili kişi olmadığımız gerekçesiyle reddedileceği açıktır. Bu nedenlerle bu güne kadar ihlal edilen ve bu günden sonra da ihlal edilmesi olası haklarımızın korunması için doğrudan bireysel müracaat hakkımızın kullanılması bir zorunluluk olmuştur. Dolayısıyla başka bir başvuru yolu tüketilmemiştir.

Sonuç ve İstem : Belirtilen nedenlerle EŞİTLİK İLKESİNİN İHLALİNİN TESPİTİYLE, Anayasaya aykırı olan;

- 3671 Sayılı TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ ÜYELERİNİN ÖDENEK, YOLLUK VE EMEKLİLİKLERİNE DAİR KANUN’un tüm maddelerinin,

- 5510 Sayılı Yasanın 43., Geçici 38 ve Ek 7. Maddelerinin,

- 5682 sayılı Pasaport Kanununun 13. Maddesinin,

- 6253 Sayılı TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI KANUNUnun 30/3. Maddesinin

Hükümlerinin öncelikle yürürlüğünün durdurulmasını ve iptaline karar verilmesini vekaleten talep ederiz.21/06/2015

Başvuruda Bulunan

HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ

Vekilleri

Av. Metin BAYYAR Av. Sait KIRAN Av. Doğan ERKAN"

Odatv.com
 

X

FAdmin
Onursal Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
693
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Bir donem vekil olsan ayda 20 bin garanti :) asil soygunculuk bu degilmi?
 

asil

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
522
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bekleyip görelim.

Milletvekillerinden bu maaşlara ve ayrıcalıklara itiraz eden olmuş mu?
 
Son düzenleme:

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
VEKİLLERE HER ŞEY İNDİRİMLİ
Vekillere artık özel anlaşmalar sayesinde giyim, araba, akaryakıt, telefon, sağlık, yemek takımları, hızlı tren alanlarında da indirim sağlanacak.

Maaşları, özlük hakları ve emeklilikleri sık sık tartışma konusu olan milletvekillerine, Türk Parlamenter Birliği’nin çalışmalarıyla bazı kurumlarla özel anlaşma yapılarak giyim, araba, akarkayıt, telefon, sağlık, yemek takımları, hızlı tren alanlarında indirim sağlandı.
Emine Kaplan'ın Cumhuriyet'teki haberine göre Türk Parlamenterler Birliği’nin faaliyet raporunda, birlik üyesi eski ve yeni milletvekillerine tanınan indirim ve kolaylıklar şöyle anlatıldı:
Sağlık: Birliğimiz ve TBMM’nin ilgili başkanlığı ortak çalışmalar neticesinde devlet ve özel hastanelerle anlaşma yaparak üyelerimizin sağlık konusunda daha geniş imkânlardan yararlanmasına katkı sağlanmıştır. Anlaşma yapılan hastaneler şöyle: Gazi, Ankara, Hacettepe, Ege, Akdeniz, Gaziantep, Medipol, İstanbul, Selçuk, Karadeniz Teknik, Necmettin Erbakan, Yıldırım Beyazıt, Kocatepe, Bezmialem, Marmara ve 100. Yıl üniversiteleri tıp fakülteleri.
Giyim: Üyelerimizin ülkemizin belirgin markalarından tenzilat yapılarak alışveriş yapmaları sağlanmıştır. Bu kapsamda Sarar, Çift Geyik Karaca, Desa şirketleriyle sözleşme imzalanmıştır.
Hızlı trende VIP: Hızlı tren yolculuğu yapan üyelerimizin TCDD istasyonlarında ve tren yolculuklarında VIP hizmeti almalarını sağlayan kartlar işlevsel hale getirilmiştir.
Akaryakıtta indirim: Yapılan protokoller çerçevesinde üyelerimizin tenzilatlı yakıt almaları için Boilerplate OMV Petrol Ofisi ve Opet ile anlaşmalar yapılmıştır.
Otomobil kampanyaları: Skoda, Citroen ve Pegeuot marka temsilcileriyle yapılan sözleşmelerle üyelerimizin tenzilatlı otomobil almaları sağlanırken, diğer yandan aynı markaların servislerinde otomobil bakım hizmetlerinin de tenzilatlı şekilde devam etmesi sağlanmıştır. Ayrıca oto lastiği ve oto bakımları konusunda yetkili firmalarla da anlaşma sağlanmıştır.
Yemek takımları
Paşabahçe ile yapılan görüşmelerle üyelerimizin Paşabahçe ürünlerinden tenzilatlı olarak yararlanmalarının yanı sıra İş Bankası ile yapılan sözleşme ile İş Kültür Yayınları’nın üyelerimizin tenzilatlı şekilde yararlanmaları sağlanmıştır.
İletişim: AVEA ile yapılan anlaşma ile üyelerimiz ve yakınlarına uygun tarife ile iletişim kurmalarına imkân sağlanmış, aynı çalışmalar Turkcell ile yapılan ön görüşmelerden sonra üyelerimize duyurulacaktır.

 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
CHP Milletvekilinin eşi: Milletvekili maaşları düşürülsün.

chp-milletvekilinin-esi-milletvekili-maaslari-dusurulsun--2706151200_m2.jpg


CHP milletvekili Şenal Sarıhan'ın eşi, vekil maaşlarının düşürülmesini istedi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’ın eşi yazar Zeki Sarıhan, milletvekili maaşlarının düşürülmesini talep etti.

CHP’nin yeni dönemde seçilen milletvekillerinden biri de Avukat Şenal Sarıhan.

Eşi Zeki Sarıhan ise tarih yazarı. Onlarca yıldır devrimci örgütlü mücadelenin bir neferi oldu.

İşte…

Eşi milletvekili olan Zeki Sarıhan Odatv’ye gönderdiği yazısında, milletvekili maaşlarının sınırlandırılmasını talep etti.

Zeki Sarıhan’ın gerekçelerini ve olması gereken tutarı da anlattığı o yazısını yayınlıyoruz:

"7 Haziran seçimleri için aday başvuruları başlayınca 28 Şubat 2015 tarihinde “Aday Adaylarına Çağrı” başlıklı bir yazı kaleme alarak sayısı 2.000’i bulan e-posta adreslerine göndermiş, facebook sayfamda da paylaşmıştım.

MİLLETVEKİLİ MAAŞI 3 BİN LİRA İLE SINIRLANSIN

Yazı, adaylardan şu istekte bulunuyordu: 15.000 lira civarında olan ve ödenek olarak adlandırılan milletvekili maaşlarını 3.000 lira ile sınırlama sözü verin.

Bu 3.000 lira asgari ücretin üç katı ve emekliliği gelmiş bir öğretmenin maaşının biraz üstündeydi. Kişi başı yıllık gelirin 10.000 dolar olduğu, sınıflar arasında büyük uçurum bulunan Türkiye’de bir milletvekilinin, kendilerine tanınan diğer bazı ekonomik imtiyazlar bir yana 15.000 lira maaş alması abesti, haksızlıktı. Bu para vergiler yoluyla yurttaşlardan alınıyordu.

15.000 lira maaş, birçok adayın iştahını kabartıyor, bu maaşa ulaşmak için onları seçimlerde yüklü harcamalar yapmaya zorluyordu.

ASIL OLAN ALINAN MAAŞI HARCAMA BİÇİMİ DEĞİL

7 Haziran’dan sonra oluşan Meclis’te milletvekillerinin meslekleri üzerinde yapılacak bir araştırma, bunların zaten iş adamı, avukat, doktor, mühendis gibi orta ve üst gelir gruplarına mensup insanlar olduğunu gösteriyor.

Yazımın beklediğimin altında bir ilgi gördü. Yalnız bir yerel gazetede, 4 internet sitesinde yer bulabildi. Facebookta 45 kişi tarafından beğenildi, 12 kişi tarafından paylaşıldı. Yalnızca 8 yorum aldı. İzleyen günlerde Cumhuriyet’te haftalık köşe yazısı yazan Ataol Behramoğlu, ad vermeden bu öneriyi destekleyen bir yazı yazdı. Yazısı herhalde on binlerce kişi tarafından okunmuştur. Hepsi o kadar… Balıkesir’den aday adayı olan bir öğretmenin, seçilirse maaşının yarısını partisinin ilçe örgütlerine bağışlayacağı, Ankara’dan bir adayın seçilirse maaş almayacağını vaat etmesi de o günlerin haberleri arasındadır. Parlamentoya girmiş olan bir kadın adayın bir televizyon mülakatında, seçilirse milletvekili maaşlarının düşürülmesi için çalışacağını vaat ettiğini de eklemeliyim.

Seçimlerden sonra, iş adamı bir milletvekilinin maaşına hiç dokunmayacağını, bununla memleketi olan İzmir’de 50 kıza burs vereceğini açıklaması da olumlu bir öncülüktür. Geçmişte maaşından burs veren bazı milletvekillerinin olduğu biliniyor, bundan sonra olması da beklenir.

Ne var ki, asıl olan alınan bu maaşın harcanma biçimi değildir. Bir kanunla, bu maaşın sınırlanmasıdır. Milletin vekillerinin ortalama bir yurttaşın hayat standartlarında yaşamayı kabul etmesi, böylece çoğunluğun vekili olduğunu kanıtlamasıdır. Böyle bir durum, onları halk yararına getirecekleri diğer öneriler ve yaptıkları çalışmalarla birlikte halkın gözünde yüceltecek, halkla vekili arasındaki uçurumu azaltacaktır. “Nasılsa yüklü bir maaş alıyor” diye düşünen seçmenlerin varına yoğuna onları masrafa sokmasının önünü de alacaktır.

YENİ ÖNERİM VEKİL MAAŞI 5 BİN TL OLSUN

Önerim, neden beklediğim ilgiyi görmedi? Sanırım, halk bu konuda umutsuz. Sanki “Bal tutan parmağını yalar” hükmü yerleşmiştir ve milletvekillerini bu konuda ikna etmenin imkânsızlığına inanılmıştır. Oysa toplumsal mücadele, bu seçim sonuçlarında da görüldüğü gibi imkânsız görülen bazı şeyleri gerçekleştirme potansiyeli taşıyor.

Yeni dönemde asgari ücret 1.500 lira olursa, milletvekili maaşları için 3.000 liralık önerim, gene asgari ücretin üç katı civarında olan 5.000 lira olarak güncellenebilir. Zaten seçilmeden önce yeterli geçim kaynaklarına sahip olan milletvekilleri için 5.000 liralık ek bir aylık gelir, hiç de az sayılamaz.

Meclisin yasama çalışmalarına başlayacağı şu günlerde, ilk işlerden biri olarak milletvekili maaş konusunun ele alınmasını yeniden öneriyor, bu yazıyı okuyanların öneriyi yayarak desteklemelerini bekliyorum.”

Zeki Sarıhan

Odatv.com
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst