İnsan Nedir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde ziya tarafından oluşturulan İnsan Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,711 kez görüntülenmiş, 41 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı İnsan Nedir?
Konbuyu başlatan ziya
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

ziya

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
22 Kas 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
İnsan yaratıcıyla yaratılmış olanların arasındakı bir noktadır. İnsan cenabı Allahın yeryuzundeki temsılcısıdır. Hakiki insana baktığında yaratıcıyı onda seyredebılırsın. Hz.Allah insanı böylelikle şereflendirmiştir,kuranı kerimde şöyle buyuruyor :Ben Ademe kerremna tacını giydırdım.Yani "Bugün senden buyuk insanlar seni muhatab almazken cenabı Allah beni yeryuzünde temsil et ve benim muhatabım insandır." buyurmuştur.
 

Obsesif

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 Ara 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Din'i Dinleme...İnsan Bireysel Tanrılığı Tadamayandır!...

"İnsan nedir?" değil de "İnsan ne değildir?" gibi aşina;temellendirilebilir bir istifhamı dillendirmek,sonuç alma babında , daha pragmatik sonuçlar doğurtmayı ivedi bir hal almaya zorlayacaktır.Hal bundan ibaret iken teferruatlara;felsefe iklimini "Din"in tekdüze yanıtlarıyla çıkmaza oturtmaya lüzum yoktur.
Din'ler tarih boyunca insanları sömürmede afyon olarak kulanılmamış mıdır?"Skolastik Çağ" bilim ağacını baltalamamış mıdır?Din'ler globallizasyonu sekteye uğratıp toplumları komünleştirmemiş midirler?
Din bazı beşeri unsurların mutlak bilincin elzem hudutlarını inkar edip kendi normlarını;menfaatlerini önce ulusallaştırmasıyla sonra da emperyalist odak durumunda iken evrenselleştirmesiyle meydana gelmiş monoton ve ilkel doktrinlerdir(...)Bu yüzden insanı çözümlerken n'olur dogmasal odaklara;yani din belasına başvurmayın;zira kendinizi inkarın eşiğine gelirsiniz,iradenizi inkar edersiniz ki bunu yapanlar da günahın batağını yurt edinenlerdir ve din onlar için günah çıkarma yönteminden başka bir şey değildir.

S.A._2008

 

chimera

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
9 Mar 2008
Mesajlar
463
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
56
Ynt: İnsan Nedir?

ziya arkadaşımızın insan nedir sorusunu sorup tartışmaya açarak,verdiği cevap Oğuz Çilingir ' in bir yazısını anımsattı.'Bir yanda, Tanrıyı sorgulayarak ondan bir şekilde uzaklaşmayı becermiş insan gerçeği vardır. Öte yanda ise, sanki başka bir dünyada aynı süreç, tanrıyı değil kurallarını yaşamak adına koşulsuz ve sorgusuz bir inancı önermektedir. Çünkü yine yanıtın bulunduğu kabul edilmiştir. Ancak sorunun yanıtını kim vermiştir? soruyu soran akıl mı? Yoksa aklın bulduğu Tanrı mı?'
İnsan nedir sorusuna,tarih boyunca cevaplar aranmıştır.Bu tarihsel gelişim sürecinde akıl varlığı olarak insan,kendi ürettiği düşünceleri gene kendi aklı ile sorgulayarak yok etmiştir.İnsan nedir sorusunun cevabı 'Aramak' tır..
 

insan

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
22 Eyl 2008
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Nedir?

İnsan nediri sorgulamak için,ilk önce ben neyim sorusuna cevap bulunmak zorundadır.Sonra da hayattan ve bilimden ısrarla ayrı tutmak istediğimiz din ne sorusuna cevap verilmelidir.
 

dionysos

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
20 Ara 2008
Mesajlar
25
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Doğadaki Yeri

Tarih boyunca insan, kendini doğal bir varlık olarak görmek istemeyip doğa ötesi bir kökene dayanma gereksinimi duymuştur. Kant'ın deyimiyle, düşünmenin özel bir yazgısıydı bu. Yanıt verilemeyen sorular karşısında doğa ötesi açıklamalar bir kurtuluş olarak algılandı. Şu var ki doğa ötesi kökene dayanma, doğayı istediği gibi değiştirme ve kendine göre yeniden biçimlendirme gibi bir düşünme biçimine yol açmamıştı eskilerin.
18. yüzyıldan itibaren ilerleme ideolojisi, doğa ötesi kökeni yadsımakla birlikte, insanı doğadan ve doğal olandan öylesine soyutladı ki insan doğasının olmadığı gibi bir anlayışı tüm dünyaya yaydı. Böylece insan doğası, her yönden erdemlerden boşaltılarak kendi yaratısı olan kültür tarafından biçimlendirilen, biçimsiz, renksiz, kokusuz, duygusuz, tek boyutlu bir üst canlı olarak yorumlandı. Bu üst canlı her geçen gün ilerleme içindeydi sözüm ona. Kendi kendini yaratan; doğayı da olması gerektiği gibi yeniden kuran bu canlının değerlerden arındırarak çizdiği yazgısına bir gün karşı çıkmasını umut ediyorum.
Kendini de doğanın bir parçası olarak görüp, doğal olana katılacağı günleri görmeyi diliyorum...
 

cevdetcemil

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
29 Ara 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Nedir?

Düşünün bir! çok büyük bir filozofsunuz; yıllarınızı harcadınız yüzlerce kitap okudunuz ve insan nedir? sorusuna sizi tatmin eden bir açıklama getirdiniz. Asıl soru şu bu size ne kazandırdı? Bu sorunun cevabı hayatınızda ne gibi değişiklikler getirdi, daha mı mutlusunuz? Aslında bizler hep büyük soruyu kaçırdık, ya da bi cevap aramaktan kaçtık. ben kimim, sınırlarım, yeteneklerim neler? İşte bu soruların cevabını bulduğunuz zaman belkii nsan nedir sorusunun cevabı sizin için o kadar da önemli olmayacaktır. Felsefe mutsuz adamın gerçeği, mutluluğu arayışıdır. Hep kendinden ve mutluluktan kaçarak..
 

tumanine

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
2 Şub 2009
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Nedir?

insan küçük kainat, kainatsa büyük insandır.. bkz. "ben düşündüğümde düşünen bir evrendir" S. Hawking.

illiyet prensibine göre "ilk neden" olmadan diğer nedenler açıklanamaz. İlk neden kabul edilmeden hiçbir olay mantık zincirine oturtulamaz. burada özenle tipik sosyolojik açılımlara girip emperyalizm, sömürü, evrensel vs gibi imaj çağrışımları dar olabilecek kelimeler kullanmıyorum... Pinokyo, kim olduğunun doğru cevabını ancak ustasından alır ve ustasının kendisine yalan söyleme ihtimalini de deneyimleriyle tartar.. A) Basit bir kukladır ve tahtadandır.. Bu cevabın can yaktığı durumlarda B) Konusabilen bir tahtadır şeklinde kabullenebilir..

İnsanı din alanı dışında tanımalamak din alanında yapılan tanımlamayı yanlış kılmaz.. tersi de geçerlidir. Bir şehri sokaklarında gezerek de ya da tepeden bakarak da tanıyabilirsiniz..

Ayrıca sorulan soruya cevap vermek yerine "yanlış" tanımları saymaya başlamak teknik açıdan hatalıdır ve yöntem olarak da sorunludur.
 

dionysos

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
20 Ara 2008
Mesajlar
25
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Nedir?

İnsanın kukla ya da kul olarak tanımlanmasıyla, insan bir amaç olmaktan çıkarıp bir araç konumuna getirilir. Tek bir bireyin araç konumuna getirilmesi ise tüm insanlığı araçsallaştırmakla özdeştir. Tarih, kendini egemen kılmak için insanı araçlaştıran sözde insanların tuzaklarından örülmüştür.
Bir ilke olarak ilk neden düşüncesi, kendimi de evreni de anlamam için yeterli dayanakları oluşturmamaktadır. Tam tersine beni de evreni de, kendi buyruğuna uydurmaya çalışanların gücünü meşrulaştırmaktan başka işe de yaramamaktadır.
İnsanın ilkesi, yine insanın kendisidir. İnsan kendi kendisinin ustasıdır. Pinokyo kukladır. İnsan ise yaşamın kaynağıdır.
 

tumanine

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
2 Şub 2009
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Nedir?

"Bir ilke olarak ilk neden düşüncesi, kendimi de evreni de anlamam için yeterli dayanakları oluşturmamaktadır. Tam tersine beni de evreni de, kendi buyruğuna uydurmaya çalışanların gücünü meşrulaştırmaktan başka işe de yaramamaktadır."

Tamamen subjective olan ve bu satırlarda anlamını bulan düşünce "birey"i aşıp "evrensel"e uzanamamaktadır. Bunun olumlu bir eleştiri olarak kabul edilmesini dilerim..

Düşünce düşünceyi doğurur, evet.. Daha sonra dile getirmeye calısacağım..

selamlar..
 

dionysos

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
20 Ara 2008
Mesajlar
25
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Nedir?

Öznel/subjektif olmanın evrensellikle ilgisini büyük bir soru imi ile karşılayabilirim. Kim, kendisinin evrendeki yerini ve varoluşunun anlamını kendi içinde ve kendisi olarak yanıtlamadan evrensel olana ulaşabilir ki!!!
Evrensel olan, eğer bireysel olandan çekiniyorsa ne ölçüde evrensel olduğu tartışılır.
İlk neden düşüncesi, bireysel olanı yadsır. Bireyi, ilk nedenin amacı doğrultusunda araçlaştırır. Bunun toplumsal yaşamdaki yansıması yöneticilerin kendilerini toplumsal yaşam alanının belirleyicisi olarak görmesi biçimindedir. Böylece bireyler İlk Neden karşısında kul, yöneticiler karşısında köle konumuna gelirler.
Bu açıdan sorulması gereken soru şudur: Bütün varolanları, ilk neden olması dışında hiçbir niteliği olmayan bir varlığa bağlamakla mı evrensel olunur? Bu durumda beni diğer varolanlardan ayıran nedir?
Temelde ben yoksam evren de yoktur. Oysa ben toplumsal değerlerle biçimlendirilmiş bir varlık olarak değil de, kendinde bir varlık olarak varsam, bütün evren bendedir ve ben evrenselimdir.
 

oguz8891

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
86
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan Nedir?

Var olan her sey Tanrının parcasıdır.. Her sey Tanrıyı olusturur.. Tanrı size sah damarınızdan da yakındır, o sizsinizdir. Mükemelliyetlik için her seyi kapsamak gerekir.. Ben Tanrıdan bağımsız olsaydım, Tanrının mükemmelliği kalmazdı, İnsan Tanrının bir parcasıdır.

Nasıl biz yeryüzünün üzerindeyken -dünyanın bir parcasıyken- dünyanın hareketini algılayamıyorsak; Tanrının da bir parcası olduğumuzdan, göremeyiz, duyamayız, koklayamayız, farkında varamayız..

.....
.....
Gerçek Her şeydir, Ben Her şeyin parçasıyken,
Göremem Bütünü Kaybolurum, Yorulurum...

.....
 

ıIıI_NoRa_IıIı

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
28 Mar 2009
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
29
Ynt: İnsan Nedir?

Bence insan dünyanın parçasıdır dinsel olarakta Allahın herşeyden üstün yarattığı bir kuldur
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
Ynt: İnsan Nedir?

insan doğal bir türdür, ancak diğer türlerden farklı olarak belleğini kullanır ve yabancılaşır...
 

alpine

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2009
Mesajlar
480
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ynt: İnsan Nedir?

Neden "Insan nedir?" sorusu vardir da "Zebra nedir?" sorusu yoktur? Tabi burada konuya, Zebralarin aralarinda bu soruyu tartismadiklarini kabul ederek yaklasiyoruz.

Aklima gelen tek cevap "ozgur irade" oluyor. Cunku bizim ozgur irademiz vardir, zebranin ise yoktur. Zebra icgudusel yasar, kendisine kodlanmis kararlari alir, biz ise dusunsel yasariz, dusunur oyle karar aliriz. Bu yuzden bizim etkimiz tahmin edilemez, kestirilemez ve tamamen kendi urunumuzdur.

Varolusu %75 kadar su ve %25 kadar cesitli molekullere bagli olan ve adina beyin denen, fizik kurallari cercevesinde elektrik akimlari uretmekten fazlasini yapmayan organinin urettigini iddia ettigi ozgur dusunce gucunu en buyuk meziyeti sayan bir organizma icin fazlaca iddiali oldu yukaridaki paragraf. Ister dinsel dusunun ister bilimsel, ozgur iradesi iluzyondan oteye gitmeyen insanin varolus anlaminda zebradan tek farki, cizgileridir.
 

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
Katılım
26 Nis 2009
Mesajlar
623
Tepkime puanı
62
Puanları
28
Ynt: İnsan Nedir?

İnsan diğer bütün her şey gibi bir düşünceden ibarettir.
Düşünce ise bir çeşit enerji.Ya enerji nedir?
Akıl burada biter ....Bundan sonrası metafizik ve sonsuzluğa teslim olmak.......
 

naz

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
9 Eki 2009
Mesajlar
44
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
63
"İnsan, doğanın bir parçasıdır ama doğadan ayrıdır. Gelişigüzel bir yer ve zamanda fırlatılmış olduğu bu dünyadan yine rastgele bir şekilde çıkıp gitmek zorundadır. Kendi bilincine varmış olduğu için, güçsüzlüğünü ve varlığının sınırlarını anlamaktadır. Kendi sonunu -ölümünü- gözünde canlandırabilmektedir. Varlığındaki çatallaşmadan hiçbir zaman kurtulamayacaktır." diyor Erich Fromm
Siz ne dersiniz?
 

usenenadam

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
9 Kas 2009
Mesajlar
80
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
74
Nerede

İnsan, maddeyi bulmak için kendini kaybeden tek varlıktır.
Tai Tai Çai
 

serin

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
1 Ara 2009
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Bİr süreliğine içinde kalacağımız, herşeyinden sorumlu olacağımız, kontrolümüz altında olan etten kemikten varlıktır. Bu fiziksel dünyada kullanabileceğimiz en iyi yaratık olarak dizayn edilmiştir.
Aslında, fiziksel dünya deneyimi için tanrının ruha bahşettiği mükemmel varlık da diyebiliriz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst