Insan Haklari'nin Neler Oldugunun, Insanoglu Farkinda/Bilincinde mi?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sosyoloji kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Insan Haklari'nin Neler Oldugunun, Insanoglu Farkinda\/Bilincinde mi? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,918 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sosyoloji
Konu Başlığı Insan Haklari'nin Neler Oldugunun, Insanoglu Farkinda\/Bilincinde mi?
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Bugun 10 Aralik Dunya insan haklari gunu.

Basta bu insan haklari olarak kabul edilen maddeleri siralamakta yarar var.

On dan sonra, dogal/fenomenal zihniyetin her turlu egosal/akilci elbisesini kendi kendine giydirmis insanoglunun;

Bakalim kendi turunun varliginin farkindaliginin ve bilincinin ne duzeyde oldugunu; ulkemizden sayilarla iletecegim.

Kim kendine insan diyorsa (madde, mal, mulk, kul, kole, hayvan, maymun v.s. yerine) bu haklara bir goz atsin ve once kendini sonracevresini sonrada toplumunu ve ulkesini en sonunda da uzerinde yasadigi dunyayi bir degerlendirsin.

Yaptigi gozlem sonucunda da, hem cikan tablodaki insandisiligi hem de bu tabloda kendi adina dusen payi, sorgulasin ve degerlen dirsin.

Belki bu sayede sorgulanmazlarini sorgular ezberlerini bozar, insanoglunun neden zihinsel insanlasamadigi hakkinda, basta kendinden basliyarak; hem kendine hem de turune yanit verir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
İnsan hakları evrensel beyannamesi

Önsöz

İnsanlık ailesinin bütün üyelerinde bulunan haysiyetin ve bunların eşit ve devir kabul etmez haklarının tanınması hususunun, hürriyetin, adaletin ve dünya barışının temeli olmasına,

İnsan haklarının tanınmaması ve hor görülmesinin insanlık vicdanını isyana sevkeden vahşiliklere sebep olmuş bulunmasına, dehşetten ve yoksulluktan kurtulmuş insanların, içinde söz ve inanma hürriyetlerine sahip olacakları bir dünyanın kurulması en yüksek amaçları oralak ilan edilmiş bulunmasına,

İnsanin zulüm ve baskıya karşı son çare olarak ayaklanmaya mecbur kalmaması için insan haklarının bir hukuk rejimi ile korunmasının esaslı bir zaruret olmasına,

Uluslararasında dostça ilişkiler geliştirilmesini teşvik etmenin esaslı bir zaruret olmasına,

Birleşmiş Milletler halklarının, Antlaşmada, insanın ana haklarına, insan şahsının haysiyet ve değerine, erkek ve kadınların eşitliğine olan imanlarını bir kere daha ilan etmiş olmalarına ve sosyal ilerlemeyi kolaylaştırmaya, daha geniş bir hürriyet içerisinde daha iyi hayat şartları kurmaya karar verdiklerini beyan etmiş bulunmalarına,

Üye devletlerin, Birleşmiş Milletler Teşkilatı ile işbirliği ederek insan haklarına ve ana hürriyetlerine bütün dünyada gerçekten saygı gösterilmesinin teminini taahhüt etmiş olmalarına,

Bu haklar ve hürriyetlerin herkesçe aynı şekilde anlaşılmasının yukarıdaki taahhüdün yerine getirilmesi için son derece önemli bulunmasına göre,

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,

İnsanlık topluluğunun bütün fertleriyle uzuvlarının bu beyannameyi daima gözönünde tutarak

öğretim ve eğitim yoluyla bu haklar ve hürriyetlere saygıyı geliştirmeye, gittikçe artan milli ve milletlerarası tedbirlerle gerek bizzat üye devletler ahalisi gerekse bu devletlerin idaresi altındaki ülkeler ahalisi arasında bu hakların dünyaca fiilen tanınmasını ve tatbik edilmesini sağlamaya gayret etmeleri amacıyla bütün halklar ve milletler için ulaşılacak ortak ideal olarak işbu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini ilan eder.

Madde 1

Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler.

Madde 2

Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir akide, milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin işbu Beyannamede ilan olunan tekmil haklardan ve bütün hürriyetlerden istifade edebilir.

Bundan başka, bağımsız memleket uyruğu olsun, vesayet altında bulunan, gayri muhtar veya sair bir egemenlik kayıtlamasına tabi ülke uyruğu olsun, bir şahıs hakkında, uyruğu bulunduğu memleket veya ülkenin siyasi, hukuki veya milletlerarası statüsü bakımından hiçbir ayrılık gözetilmeyecektir.

Madde 3

Yaşamak, hürriyet ve kişi emniyeti her ferdin hakkıdır.

Madde 4

Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz; kölelik ve köle ticareti her türlü şekliyle yasaktır.

Madde 5

Hiç kimse işkenceye, zalimane, gayriinsani, haysiyet kırıcı cezalara veya muamelelere tabi tutulamaz.

Madde 6

Herkes her nerede olursa olsun hukuk kişiliğinin tanınması hakkını haizdir.

Madde 7

Kanun önünde herkes eşittir ve farksız olarak kanunun eşit korumasından istifade hakkını haizdir. Herkesin işbu Beyannameye aykırı her türlü ayırdedici mualeleye karşı ve böyle bir ayırdedici muamele için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.

Madde 8

Her şahsın kendine anayasa veya kanun ile tanınan ana haklara aykırı muamelelere karşı fiilli netice verecek şekilde milli mahkemelere müracaat hakkı vardır.

Madde 9

Hiç kimse keyfi olarak tutuklanamaz, alıkonulanamaz veya sürülemez.

Madde 10

Herkes, haklarının, vecibelerinin veya kendisine karşı cezai mahiyette herhangi bir isnadın tespitinde, tam bir eşitlikle, davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil bir şekilde ve açık olarak görülmesi hakkına sahiptir.

Madde 11
1.Bir suç işlemekten sanık herkes, savunması için kendisine gerekli bütün tertibatın sağlanmış bulunduğu açık bir yargılama ile kanunen suçlu olduğu tespit edilmedikçe masum sayılır.
2.Hiç kimse işlendikleri sırada milli veya milletlerarası hukuka göre suç teşkil etmeyen fiillerden veya ihmallerden ötürü mahkum edilemez. Bunun gibi, suçun işlendiği sırada uygulanabilecek olan cezadan daha şiddetli bir ceza verilemez.

Madde 12

Hiç kimse özel hayatı, ailesi, meskeni veya yazışması hususlarında keyfi karışmalara, şeref ve şöhretine karşı tecavüzlere maruz bırakılamaz. Herkesin bu karışma ve tecavüzlere karşı kanun ile korunmaya hakkı vardır.

Madde 13
1.Herkes herhangi bir devletin sınırları dahilinde serbestçe dolaşma ve yerleşme hakkına haizdir.
2.Herkes, kendi memleketi de dahil, herhangi bir memleketi terketmek ve memleketine dönmek hakkına haizdir.

Madde 14
1.Herkes zulüm karşısında başka memleketlerden mülteci olarak kabulü talep etmek ve memleketler tarafından mülteci muamelesi görmek hakkını haizdir.
2.Bu hak, gerçekten adi bir cürüme veya Birleşmiş Milletler prensip ve amaçlarına aykırı faaliyetlere müstenit kovuşturmalar halinde ileri sürülemez.

Madde 15
1.Her ferdin bir uyrukluk hakkı vardır.
2.Hiç kimse keyfi olarak uyrukluğundan ve uyrukluğunu değiştirmek hakkından mahrum edilemez.

Madde 16
1.Evlilik çağına varan her erkek ve kadın, ırk, uyrukluk veya din bakımından hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın evlenmek ve aile kurmak hakkına haizdir. Her erkek ve kadın evlenme konusunda, evlilik süresince ve evliliğin sona ermesinde eşit hakları haizdir.
2.Evlenme akdi ancak müstakbel eşlerin serbest ve tam rızasıyla yapılır.
3.Aile, cemiyetin tabii ve temel unsurudur, cemiyet ve devlet tarafından korunmak hakkını haizdir.

Madde 17
1.Her şahıs tek başına veya başkalarıyla birlikte mal ve mülk sahibi olmak hakkını haizdir.
2.Hiç kimse keyfi olarak mal ve mülkünden mahrum edilemez.

Madde 18

Her şahsın, fikir, vicdan ve din hürriyetine hakkı vardır; bu hak, din veya kanaat değiştirmek hürriyeti, dinini veya kanaatini tek başına veya topluca, açık olarak veya özel surette, öğretim, tatbikat, ibadet ve ayinlerle izhar etmek hürriyetini içerir.

Madde 19

Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malümat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir.

Madde 20
1.Her şahıs saldırısız toplanma ve dernek kurma ve derneğe katılma serbestisine maliktir.
2.Hiç kimse bir derneğe mensup olmaya zorlanamaz.

Madde 21
1.Her şahıs, doğrudan doğruya veya serbestçe seçilmiş temsilciler vasıtasıyla, memleketin kamu işleri yönetimine katılmak hakkını haizdir.
2.Her şahıs memleketin kamu hizmetlerine eşitlikle girme hakkını haizdir.
3.Halkın iradesi kamu otoritesinin esasıdır; bu irade, gizli şekilde veya serbestliği sağlayacak muadil bir usul ile cereyan edecek, genel ve eşit oy verme yoluyla yapılacak olan devri ve dürüst seçimlerle ifade edilir.

Madde 22

Her şahsın, cemiyetin bir üyesi olmak itibariyle, sosyal güvenliğe hakkı vardır; haysiyeti için ve şahsiyetinin serbestçe gelişmesi için zaruri olan ekonomik, sosyal ve kültürel hakların milli gayret ve milletlerarası işbirliği yoluyla ve her devletin teşkilatı ve kaynaklarıyla mütenasip olarak gerçekleştirilmesine hakkı vardır.

Madde 23
1.Her şahsın çalışmaya, işini serbestçe seçmeye, adil ve elverişli çalışma şartlarına ve işsizlikten korunmaya hakkı vardır.
2.Herkesin, hiçbir fark gözetilmeksizin, eşit iş karşılığında eşit ücrete hakkı vardır.
3.çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.
4.Herkesin menfaatlerinin korunmasi için sendikalar kurmaya ve bunlara katılmaya hakkı vardır.

Madde 24

Her şahsın dinlenmeye, eğlenmeye, bilhassa çalışma müddetinin makul surette sınırlandırılmasına ve muayyen devrelerde ücretli tatillere hakkı vardır.

Madde 25
1.Her şahsın, gerek kendisi gerekse ailesi için, yiyecek, giyim, mesken, tıbbi bakım, gerekli sosyal hizmetler dahil olmak üzere sağlığı ve refahını temin edecek uygun bir hayat seviyesine ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık veya geçim imkânlarından iradesi dışında mahrum bırakacak diğer hallerde güvenliğe hakkı vardır.
2.Ana ve çocuk özel ihtimam ve yardım görmek hakkını haizdir. Bütün çocuklar, evlilik içinde veya dışında doğsunlar, aynı sosyal korunmadan faydalanırlar.

Madde 26
1.Her şahsın öğrenim hakkı vardır. Öğrenim hiç olmazsa ilk ve temel safhalarında parasızdır. İlk öğretim mecburidir. Teknik ve mesleki öğretimden herkes istifade edebilmelidir. Yüksek öğretim, liyakatlerine göre herkese tam eşitlikle açık olmalıdır.
2.Öğretim insan şahsiyetinin tam gelişmesini ve insan haklarıyla ana hürriyetlerine saygının kuvvetlenmesini hedef almalıdır. Öğretim bütün milletler, ırk ve din grupları arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu teşvik etmeli ve Birleşmiş Milletlerin barışın idamesi yolundaki çalışmalarını geliştirmelidir.
3.Ana baba, çocuklarına verilecek eğitim türünü seçmek hakkını öncelikle haizdirler.

Madde 27
1.Herkes, topluluğun kültürel faaliyetine serbestçe katılmak, güzel sanatları tatmak, ilim sahasındaki ilerleyişe iştirak etmek ve bundan faydalanmak hakkını haizdir.
2.Herkesin yarattığı, her türlü bilim, edebiyat veya sanat eserlerinden mütevellit manevi ve maddi menfaatlerin korunmasına hakkı vardır.

Madde 28

Herkesin, işbu Beyannamede derpiş edilen hak ve hürriyetlerin tam tatbikini sağlayacak bir sosyal ve milletlerarası nizama hakkı vardır.

Madde 29
1.Her şahsın, şahsiyetinin serbest ve tam gelişmesi ancak bir topluluk içinde mümkündür ve şahsın bu topluluğa karşı görevleri vardır.
2.Herkes, haklarının ve hürriyetlerinin kullanılmasında, sadece, başkalarının haklarının ve hürriyetlerinin gereğince tanınması ve bunlara saygı gösterilmesi amacıyla ve ancak demokratik bir cemiyette ahlâkın, kamu düzeninin ve genel refahın haklı icaplarını yerine getirmek maksadıyla kanunla belirlenmiş sınırlamalara tabi tutulabilir.
3.Bu hak ve hürriyetler hiçbir veçhile Birleşmiş Milletlerin amaç ve prensiplerine aykırı olarak kullanılamaz.

Madde 30

İşbu Beyannamenin hiçbir hükmü, herhangi bir devlete, zümreye ya da ferde, bu Beyannamede ilan olunan hak ve hürriyetleri yoketmeye yönelik bir faaliyete girişme ya da eylemde bulunma hakkını verir şekilde yorumlanamaz.

 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Hükümetin 'ileri demokrasi' dediği Türkiye'nin insan hakları karnesi


Tarih10.12.2013 14:20

....................................

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Komisyonun diğer CHP’li üyeleriyle basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin 2013 yılı insan hakları karnesi veriler ile ortaya konuldu. Gök'ün açıkladığı bilgilere göre, yargısız infaz sonucu yaşamlarını yitirenlerin sayısı 33’e çıktı. Faili meçhul cinayetlerde 7 kişi yaşamını yitirdi.

Levent Gök, bugün Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu hatırlatarak, insan hakları ihlalleri açısından ağır bir bilançonun yaşandığı 2013 yılının son günlerinde Yüksekova’daki yargısız infazlara tanıklık etmekten üzüntü duyduklarını söyledi. Gök "Yüksekova’da yaşananlar, yol boyunca gerçekleşen hak ihlallerinin prototipidir" diye konuştu.

Levent Gök, "özel yaşam dahil olmak üzere yurttaşların hayatlarının her alanında yaşadıkları hak ihlalleri Türkiye’yi giderek daha otoriter ve baskıcı noktaya taşıyor" dedi.



AKP iktidarının 2013 yılı insan hakları karnesi



Levent Gök’ün verdiği bilgiye göre, 2013 yılında cezaevlerinde hastalık veya intihar sonucu en az 25 kişi yaşamını yitirdi. Yargısız infaz sonucu yaşamlarını yitirenlerin sayısı 33’e çıktı. Faili meçhul cinayetlerde 7 kişi yaşamını yitirdi. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yapılan müdahalelerin doğrudan veya dolaylı sonucu olarak bu yıl 9 kişi yaşamını kaybetti. 2013’ün ilk on ayında 52 şüpheli asker ölümü gerçekleşti. Reyhanlı, Cilvegözü, Ceylanpınar başta olmak üzere sınır hattında yaşanan patlamalar veya Suriye’deki çatışmalardan seken kurşunlar sonucu bu yıl 71 kişi hayatını kaybetti, 219 kişi yaralandı. Yıl boyunca Güneydoğu’da yaşanan çatışmalarda 27’si örgüt üyesi, 6’sı asker, 1’i polis olmak üzere toplam 34 kişi yaşamını yitirdi, 7’si asker ve biri polis olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kara mayınlarının patlaması sonucu bu yıl 7 kişi can verdi, 18 kişi de yaralandı.

İfade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar

Levent Gök, temel insan haklarından ifade özgürlüğü konusundaki kısıtlama ve engelleme ve cezalandırmaların 2013 yılında da devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kasım sonu itibariyle 115 kişi çeşitli maddelerden toplam 200 yıl 6 ay 17 gün hapis cezası, 50 kişi 145 bin 374 lira para cezası aldı. 329 kişinin yargılanması 2014 yılına sanktı, 31 kişi için 3’ncü veya 4’ncü Yargı Paketi uygulandı, 153 kişi beraat ederken ilgili maddeler uyarınca gözaltına alınan 21 kişiden 8’i tutuklandı. 3’ü gazete/dergi olmak üzere 13 yayın toplatıldı, 35 bin 1 internet sitesinin de hala yasaklı olduğu ifade edilmektedir.

Örgütlenme faaliyetleri nedeniyle 2013 yılında bin 280 kişi gözaltına alındı, bunların 445’i tutuklandı. Yine önemli bir kısmı KCK davaları olmak üzere bin 288 kişi toplam 2 bin 502 yıl 11 ay 15 gün hapis cezası aldı.”

Toplantı ve gösteri özgürlüğüne kısıtlama

Levent Gök, "AKP iktidarı toplantı ve gösteri özgürlüğünü tamamen rafa kaldırdı. Artık en küçük bir basın açıklaması etkinliği de kolluk güçlerinin sert müdahalesiyle engelleniyor, ilgili-ilgisiz tüm yurttaşlar biber gazına maruz bırakıyor" dedi. Gök, sözlerine şöyle devam etti:

“2013 yılında eylemlere müdahaleler sonucu gözaltına alınan 6 bin 447 kişiden 217’si tutuklandı. Müdahaleler sonucu doğrudan veya dolaylı olarak 9 kişi öldü, 3 bin 97 kişi yaralandı. 52 kişi 184 yıl 6 ay 12 gün hapis cezası alırken 28 kişi 85 bin 318 lira adli veya idari para cezasına çarptırıldı, 53 etkinlik yasaklandı.”

Cezaevleri, kadın ve iş cinayetleri

Levent Gök’ün açıklamasına göre, ciddi hak ihlallerinin yaşandığı cezaevlerindeki hükümlü sayısı Ekim 2013 itibariyle 140 bin 716’ya yükseldi, halen bin 878 çocuk hapishanelerde bulunuyor. 526 tutuklu-hükümlünün ciddi sağlık sorunları bulunuyor. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sayısı 11 ayda 191’e çıktı. Bin 145 işçi, tedbirsizlik sonucu yaşanan kazalarda hayatlarını kaybetti.

Gezi olayları

Türk Tabipler Birliği verilerine göre, 1 Ağustos 2013 itibariyle 8 bin 163 kişi yaralanarak veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere başvurdu. Gezi olayları sırasında biri polis memuru olmak üzere 7 kişi yaşamını yitirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre ise, Bayburt hariç 80 ilde Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı düzenlenen 4 bin 900 eyleme toplam 3 milyon 545 bin kişi katıldı, gözaltına alınan 5 bin 300 kişiden 185’i tutuklandı. Şu ana kadar hazırlanan toplam 30 iddianamede bin 204 kişinin yargılanması talep edildi.

 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Bir ust mesajin tekrari oldugundan, silinmistir.
 

birazdahaderinmavi

Kahin
Yeni Üye
Katılım
29 Ara 2011
Mesajlar
1,442
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
59
ilanından bunca yıl sonra bile, insanların ezici çoğunluğu için ulaşılması zor bir hedef ya da belki bir hayal gibi görünse de, dünya insan hakları günü, bütün insanlara kutlu olsun... insanların, haklarının bilincine varmaları ve devletlerin, vatandaşlarına karşı insan haklarına, evrensel hukuka göre davranmaları dileğiyle...
 

sakal

Kahin
Yeni Üye
Katılım
8 Nis 2012
Mesajlar
2,000
Tepkime puanı
1
Puanları
38
hangi insan hakları..!?! evrensel beyanlar..kan emici bir-leş(kokan)-miş milletler..orada öylece asılı kalan sadece bu maddeleri göstermelik olarak kendi çıkar ve menfaatlerine ters düştüğünde devreye sokan kanemiciler..hangi insan hakları ??? sömürgen devletler söz konusu olduğunda devreye giren hak ihlalleri..
 

sakal

Kahin
Yeni Üye
Katılım
8 Nis 2012
Mesajlar
2,000
Tepkime puanı
1
Puanları
38
dünya insanlık adına her sene olduğu gibi yine sınıfta kalmıştır,türkiye bu sınıfın en iyi, durumundaki ülkelerden biridir,2013 yılında yaşanan sözde insan haklarının ihlali diye gösterilenler toplum haklarının ihlalidir..tabi bu gidişat sömürgen devletlerin işine gelmediği gibi birde bu suça gizliden açıktan destek vererek gezi tiyatrosunu devreye sokmuşlardır ama tutmamıştır..
 

sakal

Kahin
Yeni Üye
Katılım
8 Nis 2012
Mesajlar
2,000
Tepkime puanı
1
Puanları
38
insanlığın öldüğü bir dünyada insan haklarından bahsedilemez..
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst