İki Dirhem Bir Çekirdek

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde rapsodi tarafından oluşturulan İki Dirhem Bir Çekirdek başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,569 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı İki Dirhem Bir Çekirdek
Konbuyu başlatan rapsodi
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AYDURAN

rapsodi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 Ağu 2008
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Keçiboynuzu çekirdeği, doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bütün tohumlu bitkilerden yalnız keçiboynuzu uzun süre suda bekletildikten sonra filiz verebilir. Bu hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için, hem de içine su alma olasılığı çok az ve çok uzun zamana bağlı olduğu içindir. Bu nedenle Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. Dört tanesi bir dirhem eder. Dirhem, değişmekle birlikte 3 gr. ağırlığı temsil etmektedir. Satıcı iki dirhemlik (8 çekirdek) bir şey satarken lütfedip 1 çekirdek fazla tartarsa bu, malı alanın itibarını gösterir. Olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kişilere iki dirhem bir çekirdek denmesi bundan kaynaklanmaktadır.
 

AYDURAN

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
11 Ağu 2008
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Ynt: İki Dirhem Bir Çekirdek

Keçiboynuzu; Yunanca'da keration, İngilizce'de carob, Arapça'da ise kırrat olarak anılır. Keçiboynuzu tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için kullanılmış, elmaslar keçiboynuzu tohumu ile tartılarak satılmıştır. Bu yüzden, kırat ya da karat denilen ölçüye adını vermiştir.
 

AYDURAN

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
11 Ağu 2008
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Ynt: İki Dirhem Bir Çekirdek

Keçiboynuzu/ harnup (Ceratonia siliqua); Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen her daim yeşil ağaç ya da çalı türü. İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread” olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği” anlamına gelir. Yakup peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst