F
faust
Ziyaretçi
Spektrum nedir önce onu tanımlayalım. Spektrum ; beyaz bir ışık prizmadan geçirilirse renklerine ayrılır (bunu da hatırlanacağı gibi ilk kez Newton yapmıştır).Bunun nedeni dalga boyu farklı olan ışınları kırılma indislerinin de farklı olmasıdır. Renk dizisi ise kırmızıdan mora doğrudur. Kırmızı renk uzun dalga boyuna dolayısıyla düşük frekansa, mor ise kısa dalga boyuna yüksek frekansa sahiptir. Tanımımızı yaptığımıza göre konumuza giriş yapabiliriz.
En basit spekturum periyodik tablonun ilk elementi olan hidrojene aittir. Hidrojenden bir elektrik akımı geçilirse hidrojen spektrum çizgilerine ayrılır ve bu renk pembe/menekşe bir renktedir. Bu çizgiler arası uzaklıklar belli bir aralıklara sahip olup bazı deneysel formüllere sahiptirler. Bu formüllerin ilki Balmer formülüdür, bu formülü yazmadan önce açıyorum, 1'in dalga boyuna bölümü frekansa eşittir ve R ile ifade edilen bir durum vardır bu da bir sabittir. 1 in yine 2 kökü alınarak yazılan denklemde 1'in n değeri yani tam sayı değeri alan formülde karesi alınarak bu denklem yazılabilir.
Diğer yandan spektrumların absorpsiyonlarında ve emisyonunda kesikli oluşu bilim insanlarının dikkatini çekmiştir. Düşük basınçtaki hidrojen gazı, iki ucunda metal elektrotları olan bir tüp içine konulup metal elektrotlar alternatif akım voltajı uygulanırsa bir ışıldama görülür. Bu ışıldama hidrojenin dissosiyasyonu sonucu ortaya çıkmaktadır. Işık spektroskopisi incelenirse farklı dalga boyda oldukları rahatça görülebilir. Çizgiler arası büyük dalga boyundan küçük dalga boyuna gidildikçe düzenli bir şekilde azaldığına ve azalmanın dalga boyuna bağlı olduğuna işaret etmiştir
Hidrojen spektrumundaki seriler
Lyman serisi; n1: 1, n2: 2, 3, 4 Spektum bölgesi: Ultraviyole
Balmer; n1:2, n2: 3, 4, 5 Spektrum bölgesi: Görünür bölge
Paschen; n1:3, n2: 4, 5 ,6 Spektrum bölgesi; İnfrared
Bracket; n1:4, n2: 5, 6, 7 Spektrum bölgesi; İnfrared
Pfund; n1: 5, n2: 6, 7, 8 Spektrum bölgesi; İnfrared
Burada n kuantum sayılarının hangisini alması gerektiğini göstermektedir.
İsmail Çelik
Kaynaklar:
[1]. Prof.Dr.Zekiye Çınar - Kuantum Kimyası (Çağlayan Yayınları)
[2]. Prof.Dr.Melike Kabasakaloğlu/Doç.Dr.Tuncer Çaykara - Kuantum Kimyasına Giriş (Bilim Yayıncılık-2006)
En basit spekturum periyodik tablonun ilk elementi olan hidrojene aittir. Hidrojenden bir elektrik akımı geçilirse hidrojen spektrum çizgilerine ayrılır ve bu renk pembe/menekşe bir renktedir. Bu çizgiler arası uzaklıklar belli bir aralıklara sahip olup bazı deneysel formüllere sahiptirler. Bu formüllerin ilki Balmer formülüdür, bu formülü yazmadan önce açıyorum, 1'in dalga boyuna bölümü frekansa eşittir ve R ile ifade edilen bir durum vardır bu da bir sabittir. 1 in yine 2 kökü alınarak yazılan denklemde 1'in n değeri yani tam sayı değeri alan formülde karesi alınarak bu denklem yazılabilir.
Diğer yandan spektrumların absorpsiyonlarında ve emisyonunda kesikli oluşu bilim insanlarının dikkatini çekmiştir. Düşük basınçtaki hidrojen gazı, iki ucunda metal elektrotları olan bir tüp içine konulup metal elektrotlar alternatif akım voltajı uygulanırsa bir ışıldama görülür. Bu ışıldama hidrojenin dissosiyasyonu sonucu ortaya çıkmaktadır. Işık spektroskopisi incelenirse farklı dalga boyda oldukları rahatça görülebilir. Çizgiler arası büyük dalga boyundan küçük dalga boyuna gidildikçe düzenli bir şekilde azaldığına ve azalmanın dalga boyuna bağlı olduğuna işaret etmiştir
Hidrojen spektrumundaki seriler
Lyman serisi; n1: 1, n2: 2, 3, 4 Spektum bölgesi: Ultraviyole
Balmer; n1:2, n2: 3, 4, 5 Spektrum bölgesi: Görünür bölge
Paschen; n1:3, n2: 4, 5 ,6 Spektrum bölgesi; İnfrared
Bracket; n1:4, n2: 5, 6, 7 Spektrum bölgesi; İnfrared
Pfund; n1: 5, n2: 6, 7, 8 Spektrum bölgesi; İnfrared
Burada n kuantum sayılarının hangisini alması gerektiğini göstermektedir.
İsmail Çelik
Kaynaklar:
[1]. Prof.Dr.Zekiye Çınar - Kuantum Kimyası (Çağlayan Yayınları)
[2]. Prof.Dr.Melike Kabasakaloğlu/Doç.Dr.Tuncer Çaykara - Kuantum Kimyasına Giriş (Bilim Yayıncılık-2006)