Geceleri Tanrıya İnanan Çocuk

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde ls2 tarafından oluşturulan Geceleri Tanrıya İnanan Çocuk başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,004 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Geceleri Tanrıya İnanan Çocuk
Konbuyu başlatan ls2
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Son günlerde basında yer aldı: 'Darwin'in kayıp halkası bulundu, Evrim Kuramı kanıtlandı.' Bulgular, basit yapılı bir canlıdan karmaşık yapılı bir canlıya geçilebileceğini göstermiş. Ve haber başlığı 'Yaratılış Kuramı'na inananlar zor durumda!'
Önce şunu söylemekte yarar var: 'Evrim Kuramı' diye bir şey olabilir, ama 'Yaratılış Kuramı' olamaz. 'Yaratılış' süreci, bilimsel yöntemlerle ölçemeyeceğimiz, bilimsel verilerle destekleyemeyeceğimiz veya yalanlayamayacağımız bir olgudur. O nedenle bir 'Yaratılış Kuramı' söz konusu olamaz. Ama 'yaratılış inancı' olabilir.
Bana soracak olursanız, 'evrim'le ilgili bilimsel bir tartışmaya giremem. Girmem. Bildiğim bir konu değil. Ama canlıların yaşamına, insan bünyesinin olağanüstü karmaşıklığına, inceden inceye tasarımlanmış, hesaplanmış mühendisliğine bakınca 'teleolojik' (amaçsal) bir durumla karşı karşıya bulunduğumuzu düşünmeden edemiyorum.
Bu söylediklerim tabii ki evrim görüşünü dışlamıyor. Evrim, gene bilim adamlarının önerdiği biçimde gelişmiş olabilir. Ama gelişmenin öyle olduğunun kanıtlanması, işin içinde bir yaratıcın parmağının bulunmadığı anlamına gelmez, diye düşünüyorum. Ayrıca son bulgular da, anladığım kadarıyla, evrimin mutlaka bu biçimde olduğunu değil, olabilirliğini göstermektedir.
Böyle düşünmem, salt evrim sürecinde ortaya çıkan yapının olağanüstü karmaşıklığından kaynaklanmıyor: Aynı zamanda yaşamın olağanüstü gizemlerle dolu, bilim tarafından (yöntem nedeniyle) açıklanamayacak yönleri var. Telepatik öngörüler, olmayacak rastlantılar, ölüme yakın deneyim yaşayanların anlattığı şaşılası öyküler...
Bu alanda bilimin yapacağı şeyler sınırlıdır. Fakat, en azından bu tür olayların varlığını peşinen yadsıma yerine bunları ciddiye alma ve bilimsel veri toplama tekniklerinin elverdiği noktaya kadar inceleme yoluna gidilmesi gerekirdi. Çağımızın egemen ideolojilerinden 'pozitivizm' ve 'materyalizm' yazık ki buna engel oluyor, kafaları koşullandırıyor.
'Yaratılış'ın 'evrim'le birlikte okullarda ders olmasına gelince... Bu zaten yapılıyor. Okutulması zorunlu olan ders kitaplarında çocuklar yaratılış inancıyla karşılaşıyorlar. Hem de kaç kez!
Burada dikkat edilmesi gereken şey, son derece önemli bir konuda, birbiriyle taban tabana zıt iki görüşün verilmesinin yaratabileceği psikolojik sorunlarla çocukların nasıl baş edeceğidir. Her iki konu da insanların dünya görüşlerinin oluşmasında temel rol oynayacak cinsten şeylerdir. Ergenlik çağında, zaten kafası karışık gençleri bir de okulda vereceğimiz çelişik bilgilerle iyice şaşkına çevirmek ne kadar doğrudur dersiniz?
Bunu tartışan kimse yok! Herkes kendi ideolojisinin ders kitaplarında yer alması, karşı görüşün ise yasaklanması derdinde. Pedagojinin yerini siyaset almış durumda.
Tanıdığım bir genç vardı. Bu çelişkiden bıkmış, çıkış yolu bulamamıştı. Sonuçta geceleri Tanrı'ya, gündüzleri bilime inanmaya karar verdi. Uzunca bir süre öyle idare etti.
Neden mi geceleri Tanrı'ya inanıyordu?
Karanlıktan korktuğu için.



Türker Alkan/Radikal
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
ilginç-içten-yakınlaştırıcı ve çözümleyici -açıcı bi yazı denemesi gibi ama

Çağımızın egemen ideolojilerinden 'pozitivizm' ve 'materyalizm' yazık ki buna engel oluyor, kafaları koşullandırıyor.

şuna katılmıyorum ; buna yakın bi düşünüşüm olsa da;
gerçeği örten şey daha karmaşık olmalı ;
,bunlarıda (bu kavramları da) oluşturan kuramlar ve koşullar

aslında bi idealist olarak tanımlanabilsem de örneğin materyalizmi seviyorum; seviyorum çünkü
idealizm bu çağda daha çok materyalizm
eğer benlik ölümsüzlüğü ve birey ölümsüzlüğü aramak materyalizmse? değil değil mi?
idealizm tam tersini iddia etmeliydi
genelde çiçek böcek olanlar-olacaklar ve olmaya inanlar materyalist felsefeyi savunuyor
evrensel benliğe/ruha katışmayı ve bensel ölümü göze alanlar ve bunu görenler materylaist değil mi?
tam aksine ben idealizmi böyle tanımlardım
cennet arayanlar idealist mi? ya da kendilerini yaşatacak-öldürmeycek ya da cennete yaşatacak ve yeniden diriltecek bi tanrı arayanlar/ölümsüzlük arayanlar
tam işte bunlar bene tutunanlar ve maddeye ve maddesel gerçeğe ve fizikselliğe tutunanlar
onlar daha çok maddeci

bu kavramlar ve terminolojiler artık bu kavramlara- kavramların kendilerini tartışmaya ve genel tartışmalara yetmiyor
insanların böyle kutuplaştırılması yanlış
daha derin -belki de yeni- tanımlamalar/çözümlemler ve açılımlamalar gerekli;
gerçeğin yeni çözümlemeleri ve açılımları

çünkü fiziksel hayata/gerçeğe tutunmuş olanlar kimler? hayatını ve benliğini bırakmayanlar
güce ve iktidara tapanlar-paraya ve maddeye- maddesel gerçeğe arzuya ve zevke tapanlar
biz tam bunlar materyalist ve maddeci tanımladık- oysa bu tanımlamalar uymuyor/yetmiyor ve düşüyor bir bir
insanların bi arada-özgür ya da özgür yaşadığı bi dünya arayanlar materyalistse ve bi dinamik ve felsefe geliştirip tutunanlar ve sorgulayanlar ve benliğinden geç o ölecek bizlik bi hayata tutunalım diyenler materyalistse
bu nasıl damacana?
 

akşam

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
24 May 2014
Mesajlar
43
Tepkime puanı
0
Puanları
0
idealizm veya materyalizm arasında gerçekten sorun var mıdır.yok bence.insanlar bunu yorumlarken hataya düşmüştür.iki taraf da delil getirmek zorunda.fakat yaratılışın bilimsel deneyi yok.deneyde yaratana yer veremiyoruz.çok aklım karıştı.her şey var.ne ile yaratılmış belli.nasıl yaratılmış belki belli.ama yaratılışın amacı var mı kimse bilmiyor.kimse yaratanın rolünü deneyle ispatlıyamıyor.aklıma bunu getirdi yazılanlar.onun için gece korkup inandığından gündüz vazgeçiyor çocuk desem.
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Alakasız olacak ama benim yazıda takıldığımda; yazar tanıdığım bir genç vardı diyor ama bu kısım bir hikayeden alıntı. bunu alıntıladığını belirtmemiş olması tuhaf :)
 

UpBot

Kahin
Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
1,017
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Teşekkürler yararlı konu
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst