Felsefe ve Bilimin Uzlaşımcı Çatışması

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe kategorisinde Feylesof TeCe tarafından oluşturulan Felsefe ve Bilimin Uzlaşımcı Çatışması başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,426 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe
Konu Başlığı Felsefe ve Bilimin Uzlaşımcı Çatışması
Konbuyu başlatan Feylesof TeCe
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan glsezinrs

Feylesof TeCe

Filozof
Yeni Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
926
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Felsefe ve Bilimin Uzlaşımcı Çatışması

Felsefe - Bilim ilişkisini "Bugünün bilimi, dünün felsefesidir; bugünün felsefesi yarının bilimidir." sözüyle özetlenir. Burada sanki felsefe bilimden bir adım öndedir imajı veriliyor gibi. Bir de Ziya Gökalp'a ait olan şu söz var: "Felsefe, bilime aykırı hüküm çıkarmaz." Burada da felsefe bilim sınırları içinde faaliyet göstermek zorundadır imajı veriliyor.
Bu nasıl bir ilişki?
 
Katılım
29 Mar 2011
Mesajlar
126
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
matematik bilimin dili ise felsefe de bilimin gözüdür..(bence)

felsefe bilimden ileri değildir ama önemli bir parçasıdır..ama bilim dünyası matematiği de, felsefe yi de bilimden saymazlar..olabilir, haklı olabilirler ama bu 2 düşünce, bu iki alanın küçümsenmesini gerektirmez..
ziya gökalp in sözünü ise anlamadım..
 

glsezinrs

Kahin
Yeni Üye
Katılım
12 Ara 2010
Mesajlar
1,358
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
Bilim de , felsefe de akla/mantığa dayanmak, eleştirel olmak, gelişime-değişime açık olmak zorundadır.Felsefe bu faaliyeti öznel, bilim ise nesnel düşünce temelinde yürtür.Bu yüzden filozof işin içine inançlarını, sezgilerini, yaratıcılığını, yaşadığı toplumun değer yargılarını vb.da katar.Bilim ise tarafsız olmak zorundadır.Bütün bilimlerin kaynağı düşüncedir.Felsefe bu anlamda sınırlanmış değildir, tam tersine bilimler üstüdür. Z.Gökalp, sanırım Kant gibi, metafiziğin felsefenin konusu olmasını yadsıyor.Ya da metafiziğin yarının bilimi olacağı öngörüsünden yola çıkıyor.Ama onun- okuduğum- eserlerinden böyle böyle bir çıkarım algılamamıştım.Belki de bu sözü kullandığı metnin tamamına bakmak lazım.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst