Eduardo Galeano

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kitaplardan Alıntılar kategorisinde Kara Kalem tarafından oluşturulan Eduardo Galeano başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 545 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kitaplardan Alıntılar
Konu Başlığı Eduardo Galeano
Konbuyu başlatan Kara Kalem
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Kara Kalem

Kara Kalem

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
1 Haz 2011
Mesajlar
90
Tepkime puanı
17
Puanları
8
Ender istisnalar dışında kitle iletişim araçları en iyilerin yani en güçlülerin yasal zaferinin sonucu olarak dünyanın eşitsizlik örgütlenmelerini haklı göstermeye adanmış sömürgeci ve yabancılaştırıcı bir kültürü yayıyorlar. Geçmiş çarpıtılıyor ve gerçeklik konusundan yalan söyleniyor. Komünizme alternatif olarak tüketimciliği getiren, suçu bir kahramanlık, vicdansızlığı erdem , egoizmi doğal gereksinim olarak yücelten bir yaşam modeli öğretiliyor: Tanımlanan ve dayatılan dünya da insanlar otomobillere aitler, kültür bir hap gibi tüketilir , ama yaratılamaz . Bu da bir kültür , bir feragat kültürü ;gerçek ihtiyaçlar gizlenmek için yapay ihtiyaçlar yaratılıyor. Sanırım, kimse etkisinin genişliğini reddedemez. Ama yine de sormak gerek : Bu. onu aktaran araçların suçu mu ? Televizyon kötü, kitaplar iyi mi? Acaba bize kendimizi küçük görmeyi ve tarihi yaratmak yerine tarihi kabul etmeyi kabul etmeyi öğreten kitaplar da çok fazla değil mi?


Sorarak keşfettim. Sorarak ve kendime sorarak; yaşadığımız bu gezegen nereden geliyordu, her dakika otuz çocuğun açlıktan yada hastalıktan ölmesi için her dakika silahlara bir milyon dolar harcayıp hiçbir ceza görmeyen bu dünya nereden geliyordu? Sorarak ve kendime sorarak : Bu dünya, bizim dünyamız ,bu mezbaha, bu tımarhane tanrının eseri mi , insanların eseri mi? Hangi geçmiş zamandan doğdu bu şimdiki zaman? Niçin bazı ülkeler diğerlerinin sahibine dönüştü,bazı insanlar diğer insanların,erkekler kadınların, kadınlar çocukların, mallar insanların sahiplerine dönüştü? "Biz hayır diyoruz kitabından "

Görevliler, görevini yapmaz.Politikacılar, konuşur ama hiçbir şey söylemezler.Seçmenler, oy kullanır, ama seçmezler.Bilgilendirme medyası bilgilendirmez.Okullar cahillik öğretir.Yargıçlar, kurbanları cezalandırır.Ordular, kendi vatandaşlarıyla savaşır.Polisler, suç işlemekten, suçla savaşmaya zaman bulamaz.Kârlar özelleştirilirken iflaslar kamulaştırılır.
Para, insanlardan özgürdür.İnsanlar nesnelerin hizmetindedir. "Kucaklaşmanın kitabı"

özgürlük, bu tehdit altındaki talihsizliklerden birini seçme özgürlüğü mü bizim tek olası özgürlüğümüz? Tersine dünya, bize gerçekliği değiştirmek yerine ona katlanmayı, dinlemek yerine onu unutmayı, geleceği hayal etmek yerine onu kabullenmeyi öğretiyor. "Tepetaklak"

Uluorta sömürgecilik, bizi, hiç mazeret öne sürmeden sakatlar: Konuşmamızı yasaklar, eylem yapmamızı yasaklar, var olmamızı yasaklar. Görünmeyen sömürgecilikse bizi, köleliğin yazgımız, çaresizliğinse huyumuz olduğuna inandırır; konuşmanın “mümkün olmadığına” inandırır bizi, eyleme geçmenin “mümkün olmadığına,” var olmanın “mümkün olmadığına”.

Tersine dünya bizi komşumuzu bir güvence değil, bir tehdit olarak görmemiz için eğitir; bizi yalnızlığa iter, kimyasal uyuşturucular ve sibernetik dostlarla teselli eder; eğer serseri bir kurşun işini daha önce görmezse, açlıkcan, korkudan ya da sıkıtıdan ölmeye mahkum oluruz.

Biz üstesinden geldiğimiz şeyiz ve özellikle de neysek onu değiştirmek için gösterdiğimiz çabayız: Benliğimizi bulmamız eylemde, mücadelede yatmaktadır. Bu nedenle ne olduğumuzun ortaya çıkarılması ister istemez bizi olabileceğimizi olmaktan alıkoyan şeylerden davacı olmayı da kapsamaktadır. Kendimizi engele meydan okuyarak ve karşı koyarak belirleriz
 
  • Beğen
Tepkiler: ls2
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst