Doların Hakimiyetinin Sona Ermesine Ve Yuan'ıN Başlangıcına Mı Tanık Oluyoruz?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ekonomi kategorisinde "ictenlik" tarafından oluşturulan Doların Hakimiyetinin Sona Ermesine Ve Yuan'ıN Başlangıcına Mı Tanık Oluyoruz? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,902 kez görüntülenmiş, 39 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ekonomi
Konu Başlığı Doların Hakimiyetinin Sona Ermesine Ve Yuan'ıN Başlangıcına Mı Tanık Oluyoruz?
Konbuyu başlatan "ictenlik"
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
“ABD doları risksiz bir para birimi olmaktan çıktı. Yeni bir ekonomik dünya (uluslararası para) düzeni doğuyor.” - FED Stratejisti Zoltan Pozsar

AB'nin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları, bu hafta İsviçre bankası Credit Suisse'nin (FED'in) ABD merkezindeki stratejist Zoltan Pozsar tarafından yorumlandı.

Ona göre, savaş enflasyonu önemli ölçüde artıracak, Avrupa kıtası resesyona girecek, Rusya'ya karşı AB yaptırımları ters etki yapacak ve uzun vadede Çin'e yardım edecek.




Doların hakimiyetinin sona ermesine ve Yuan'ın başlangıcına mı tanık oluyoruz?


Geçen hafta, eski bir ABD Federal Rezerv ve Hazine Bakanlığı yetkilisi ve şimdi bir Credit Suisse stratejisti olan Zoltan Pozsar'ın “Bretton Woods III” dediği şey hakkında yayınladığı bir makale beni çok etkiledi. Pozsar'a göre ABD, nihayetinde mevcut dolara dayalı sistemi zayıflatacak ve Batı'da daha yüksek enflasyona yol açacak yeni bir dünya para düzenine yol açan bir emtia krizinin içinde. Pozsar, "Bu kriz, Başkan Nixon'ın 1971'de ABD dolarını altından çekmesinden bu yana gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor" dedi.

Pozsar, G7 ülkelerinin Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'nın döviz rezervlerine el koyduğu gün olarak mevcut para rejiminin sonunu işaret ediyor. Bir zamanlar risksiz olarak kabul edilen şey artık böyle değildi, çünkü var olmayan kredi riski anında çok gerçek bir müsadere riski ile değiştirildi.

Pozsar'a göre, fiyatları yükselen "Rus dışı emtialar" ile fiyatı düşen "Rus malları" arasındaki fark, birçok "tüccar" ve emtia borsası için sürdürülemez bir durum yaratıyor.

Pozsar, "Batılı merkez bankaları, kendi hükümetleri tarafından dayatılan yaptırımlarla geride kalan piyasa boşluklarını kapatmak için ihtiyaç duyulan acil likidite gibi desteği sağlayamayacak" dedi. Ancak, Çin Halk Bankası'nın (PBOC) bu tür kısıtlamalarla karşılaşmadığı ve bu nedenle çok daha güçlü bir yuanın yolunu açabilecek ayrıcalıklı bir konumda olduğu konusunda uyarıyor. Pozsar'ın hipotezi, Çin'in mümkün olduğu kadar çok Rus hammaddesi satın almak için bu fiyat farkından yararlanacağı - Rusya dünyanın en büyük hammadde ihracatçısı - böylece Batı'ya karşı büyük bir avantaj elde edecek.



"Savaş bittiğinde, para asla eskisi gibi olmayacak." Zoltan Pozsar

Başkan Nixon'ın dolar-altın bağlantısının koptuğunu duyurduğu 15 Ağustos 1971'den sonra ABD doları etrafında inşa edilen uluslararası finans ve para sistemi, özellikle son on yılda, onu sürdürülemez hale getiren olağanüstü dengesizliklerin birikmesiyle damgasını vurdu. ABD para birimi, tüm bu yıllarda uluslararası rezerv para birimi olarak kilit bir rol oynadı, ancak ABD makamlarının Rusya'nın döviz rezervlerinin çoğuna erişimini engellemeye yönelik son kararları, uluslararası finansal ve parasal yapının temellerine bir darbe oldu. sistem.

Bu bağlamda, şu anda Credit Suisse'de ekonomist olan, ancak küresel kriz sırasında bankacılık sisteminin işleyişinde özellikle önemli bir rol oynayan Zoltan Pozsar, New York Federal Rezerv Bankası çalışanı olarak bir analiz yazdı. "Bretton Woods III" başlıklı müşteriler.

Pozsar, açılış konuşmasında, "Doğudaki malların para birimleri etrafında inşa edilen ve Eurodolar sistemini zayıflatmaya ve Batı'daki enflasyonist baskıları artırmaya yardımcı olacak yeni bir uluslararası para düzeni olan Bretton Woods III sisteminin doğuşuna tanık oluyoruz." Dedi. .

CS'den ekonomistin görüşüne göre, şu anda "teminat niteliğine sahip, teminat para olan ve bu kriz, iç paraya kıyasla dış paranın artan cazibesinden başlıyor" bir hammadde, mal krizinin ortasındayız. para".

Dış para, merkez bankaları tarafından oluşturulan parasal taban ile temsil edilir ve içsel para, bankacılık sistemindeki mevduatlarla temsil edilir ve her yeni kredi verildiğinde yaratılır.

Yabancı para bir bütün olarak ekonomi için bir varlık ve kimse için bir yükümlülük olmasa da, ECB'nin web sitesindeki bir sunumda gösterildiği gibi, yerli para özel kredilerle güvence altına alınır ve bankaların özel borçlularda tuttuğu tüm alacaklar, yerleşik, yaratılan dahili para sıfıra dönecektir.

Pozsar, "Bretton Woods II, iç para üzerine inşa edildi ve G7 grubu Rusya'nın döviz rezervlerine el koyduğunda temelleri çöktü" dedi.

CS ekonomisti, piyasa spreadlerinin gösterdiği gibi finansman zorluklarının hızla arttığına ve nakit talebinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Neden yoğun nakit talebi? Pozsar, "Hammadde dünyasından" diye yazıyor, "ve bu eğilimin üç nedeni var."

İlk olarak, Rusya dışından üretilen ve ihraç edilen hammaddeler, "Rus hammaddelerini dolaşımdan çıkaran bir arz şoku" nedeniyle büyük fiyat artışları gördü.

İkincisi, "Rusya dışındaki emtialar için uzun pozisyonlarınız ve aynı nitelikteki vadeli işlem sözleşmeleri için kısa pozisyonlarınız varsa, karşılanması gereken teminat tamamlama çağrılarıyla karşı karşıyasınız."

Pozsar'ın tahmini, emtia ve enerji piyasalarındaki gelişmelerle neredeyse anında doğrulandı. Büyük marj çağrıları, Londra Metal Borsası'ndaki nikel ticaretinin bir haftalığına kapanmasına ve bazı işlemlerin iptal edilmesine yol açtı ve büyük emtia tüccarları, marj çağrılarıyla başa çıkmak için fon kaynakları arıyor.

Şiddetli likidite krizi, Avrupa Enerji Tüccarları Federasyonu'nu (EFET) merkez bankalarından acil yardım çağrısı yapmaya zorladı. Belgede, "Aşırı piyasa koşulları, Avrupa enerji piyasalarının işleyişini tehlikeye atan likidite kıtlığına yol açtı" deniyor.

Pozsar'ın yoğun nakit talebi için sunduğu üçüncü neden, "Rus emtialarında kısa pozisyonlarınız ve aynı nitelikteki vadeli işlem sözleşmelerinde uzun pozisyonlarınız varsa, finanse edilecek teminat tamamlama çağrılarıyla da karşı karşıya kalacaksınız".

Bu koşullar altında, "saldırganın jeopolitik arenada yaptırımlarla cezalandırılmasının ortasında, emtia fiyatlarının dinamikleri Batı'nın finansal istikrarını tehdit ediyor" diye yazıyor CS'den ekonomist, marjları karşılayacak yeterli teminatın olup olmadığını soruyor. marjlar için yeterli kredi var veya büyük bir piyasa oyuncusu çökerse ne olacak.

Pozsar'ın analizi ayrıca hükümet yetkilileri ve merkez bankaları için "emtia piyasasının 1973 petrol krizine kıyasla çok daha finansallaşmış ve yüksek kaldıraçlı olduğuna ve Rusya'daki arz şokunun çok daha büyük ve kapsamlı olduğuna işaret ederek başka endişeleri de gündeme getiriyor. birkaç korelasyon tarafından ".

Yani pozisyonları çeşitlendirerek çok fazla manevra alanı kalmıyor. CS ekonomisti, "Emtia fiyatları arasındaki korelasyon 1'de ve bu asla iyi bir şey değil" diye yazıyor.

Pozsar, küresel emtia piyasasının temelden yerinden oynadığına ve Rusya'daki ve Rusya dışındaki emtialar arasındaki fiyat farkının, şoka "alıcıların grevi" neden olduğu için patladığına dikkat çekiyor.

Bu nedenle Batı'da merkez bankalarının bir müdahalesi etkisiz olacaktır, çünkü "yaptırımları uygulayanlar ülkelerinin hükümetleridir".

Bu koşullar altında Pozsar'a göre küresel piyasada bu yıkıcı sarmalı durdurabilecek tek bir oyuncu var ve bu oyuncu Çin Merkez Bankası'dır (PBOC). Ancak PBOC seçenekleri de sınırlıdır ve Pozsar'ın analizine göre bunların etkisi Batı için neredeyse her zaman olumsuzdur.

CS ekonomisti, "Batı'nın, Batı'daki finansal istikrar ve fiyat risklerini en aza indirirken, Rusya için acıyı en üst düzeye çıkaran yaptırımlar uygulayabileceğine inanmak, tek boynuzlu atlara da inanmanız gerektiği anlamına geliyor" dedi. likidite sağlayabilir miydi, ancak "gerçek sorun likiditenin kendisi değil, çünkü likidite krizi çok daha büyük bir sorunu, yani Rusya'daki ve Rusya dışındaki emtia fiyatları arasındaki farkı yansıtıyor."

Mevcut küresel finansal ve parasal sistemi değiştirmek için bir dizi adım atılmıştır. Hindistan, Rus petrol ithalatı için alternatif bir ödeme sistemi oluşturmak için Rusya ile birlikte çalışıyor ve Wall Street Journal geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'ın Çin'e petrol ihracatı için yuanı kabul etmeyi düşündüğünü yazdı.

Suudi Arabistan ve Çin arasındaki müzakerelerle ilgili olarak Bloomberg, "yuan cinsinden ödemeleri kabul etmenin yalnızca sembolik bir jest olduğunu ve dolar için bir tehdit oluşturmadığını" yazdı.

ABD haber ajansı ayrıca, Hazine Bakanı Janet Yellen'ın, "en derin ve en likit sermaye piyasalarına sahibiz" diye doların uluslararası bir rezerv para birimi olarak rolünü kaybetme tehlikesi olmadığını söylediğini belirtti. Hukukun üstünlüğü altında iyi işleyen bir ekonomik ve finansal sistemimiz var."

Ancak döviz rezervlerine erişim bir düğmeye dokunarak engellenebildiğinde ABD tahvilleri nasıl güvenli kabul edilebilir?

Ancak dolar üzerindeki en büyük olumsuz etki, Zoltan Pozsar'ın belirlediği ilkeler üzerine inşa edilen yeni bir referans para biriminin piyasaya sürülmesi olacaktır.

Kazakistan'daki Kapital yayınının internet sitesinde (capitale.kz) yer alan bir habere göre, Avrasya Ekonomik Birliği (UEEA) ve Çin tarafından benzer bir proje başlatıldı. UEEA üye ülkeleri Rusya, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan'dır.

11 Mart 2022'de "UEEA ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında parasal, finansal ve ekonomik işbirliğinde yeni bir aşama" başlıklı bir video konferansta. Projenin amacı, değeri katılımcı ülkelerin para birimleri ve emtia fiyatlarının bir endeksi olarak hesaplanacak olan yeni bir uluslararası para birimi etrafında "bağımsız bir uluslararası parasal ve finansal sistem yaratmak"tır.

Son bileşen, yeni para biriminin temel direğidir ve paranın doğasında bir paradigma değişikliğini gösterir.

Bitcoin'in hala varsa bu durumdan fayda sağlayabileceğine inanan Pozsar, "Savaş bittiğinde para asla eskisi gibi olmayacak" dedi.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Geç bile ama araya düşüne buluyorlar, anlıyorlar... Yakında Rusya ekonomik gerçek savaşı ve ekonominin temel gerçeklerini öğrenecek kavrayacak (bağımsızlaşacak) gibi görünüyor ve bu gidişle gerçek ve tam bir ve güçlü bir düşman ya da tam bir güç yaratacaklar


 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Neden Rusya batmaz? yatırımlar işlemez ya da işe yaramayacak ve uzun dönemde Rusya'yı güçlendirecek?

Çok basitçe;

- Basitçe takas ekonomisinin temel gerçekleri ,aldığından fazla veriyor
- Yani Rusya borçlu değil alacaklı
- Yani Rusya alıcı değil satıcı
- Yani Rusya tedarikçi (üründen ziyade hammadde)
Yani Rusya'ya sıkanlar kendi ayağına ve topuğuna sıkıyor

Anladığım kadarıyla Ruslar SSCB ve komünizm deneyimi herşeyi (üretimi/dağıtımı) devletin yönetmesi yapması organize ve sübvanse etmesine alışmış ve bir iç üretici gerçek sanayici ve iş adamı oluşturamamış. Ülkede devlet dışındaki üreticinin çoğu anladığım kadarıyla dış kaynaklı ve kendi oligarkları yat almakla ilgilenmiş. Yani sanırım (soyulan/sömürülen) Rusya kurtları dökecek ve kapitalizme alışacak ve kapitalizmi öğrenecektir. Sonuçta bir üretim ekonomisi, üreten satan tüccar bir devlete bile dönüşebilir yani yerli -iç- üretimci gelişimi...

Rusya'ya uygulanan yaptırımların nasıl sadece işçi sınıfına zarar verdiğini ve ABD/NATO'nun ABD hegemonyasını korumak için tüm Avrupa'yı nükleer savaş tehdidi altında nasıl rehin tuttuğunu tartışıyorum.

 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Ülke de tüccar yok (Rusya ve Ukrayna her ikisi de) İşin aslı bunun bilinci geçmişi hafızası yok

Devlet mallarının peşkeş çekildiği üç beş oligark dışında

Bunlar üretim için devlet destekli kooperatifçilik gibi bir yöntem benimsemeli ve bulmalı
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
"Size saldırmaktan onur duyuyoruz."

Arkadaşlar. Eşi benzeri görülmemiş olanı gördüğümüz için şanslıyız: Rusya gerçek zamanlı olarak sadece küresel küresel düzene saldırmıyor, aynı zamanda küreselleşmenin tam kalbine, rezerv para birimine, petrodolar hegemonyasına da saldırıyor. 👇

Bu saldırının sonuçları milyarlarla tahmin edilemez, trilyonlarca dolar tehlikede. Rusya karmaşık bir ekonomik darbe vurduğundan, tüm gezegenin borsaları tehlikede: adi metaller, tahıl, gübreler, ruble için gaz - ve bu sadece başlangıç.

Bize ne kadar yaptırım uygulandı? 6000? Ve neden Batılı rakiplerimiz ölümsüz olduklarına karar verdiler? Ve değişim araçlarının ölümsüz olduğunu düşünüyorlar!? Ve ekonomilerinin sürdürülebilir olduğunu? Nazi köpeklerinin asıl sahiplerine saldırma onuruna sahibiz. Ruslar mı geliyor? Ruslar geldi.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Sözde batı modernitesinin çakma uzmanları; (eminim düşünebilen ya da konuşan herkesi mobbingle felan tenekeye çevirmişlerdir ve tamamen boş öterler)

Sadece bir şeyleri bildiğini sanıyorlar ve daha önce kağıtlarda yazan şeyler, kendilerine ezberletilenler

Ekonomi dahil herşeyi bölüp parçalayıp sözde sadece seçkinlerin okuyup anlayabileceği karmaşalara ve grafiklere çevirmişler. (Elbette karmaşık değil. Bu büyünün bozulmaması için, seçkin olmayanların alt sınıfların bunu okuyamaması için ya da iktidarla bilgi bölüşürken de teknokratın işine yarıyor. ) Parçalanma öyle bir boyuta varmış ki artık okuyamıyor bütünü göremiyorlar. Bu yakını görmekten uzağı artık seçememe gibi temel bir hastalık ve sorun. Buna batı sendromu ya da hastalığı diyebiliriz. Sadece parçaları tanır ve o da kendi parçası.

Sözde batı modernitesinin çakma uzmanları yarın paraları gibi hiçlenecekler. Paradan sonra bilgi üreticisi -fason- değerlerini kaybedecekler. Daha sonra aslında hiç olmayan kültür temsilciliği ve aktarıcılığı....

Çöküyorlar, paraları ölüyor ama tık yok(!)


 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Bulabildiğim verilere göre -eğer doğruysa

Yıllara göre Dolar- Ruble

90 lı yıllar - 1 dolar yaklaşık ortalama 5 ruble
2000 li yıllar - 1 dolar yaklaşık ortalama 30 ruble
2010 lar - 1 dolar 30 rubleden 60 rubleye yol alıyor
Savaş öncesi -1 dolar 70-75 ruble aralığında
Şu an da 1 dolar 95 ruble

Şimdi Ruslar
Dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip,
Dünyanın ikinci büyük silah satıcısı
Petrol satıcısı
Hammadde ve gıda satıcısı

1 Euro 106 ruble alıyor

Çöpten dünya ...
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Şimdi Ruslar
Dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip,
Dünyanın ikinci büyük silah satıcısı
Petrol satıcısı
Hammadde ve gıda satıcısı

1 Euro 106 ruble

..

Herkesin beklediği rahatlama!
Rusya, Bretton Woods sisteminden fiilen çekiliyor. Özü, ulusal para birimimizi (ruble) ancak ülkeye giren IMF rezerv para birimlerine karşı basabilmemiz gerçeğinde yatmaktadır.


Bretton Voodoo'nun sonu. Putin, doğalgazı sadece rubleye satma talimatı verdi

Rusya, Bretton Woods sisteminden fiilen çekiliyor. Özü, ulusal para birimimizi (ruble) ancak ülkeye giren IMF rezerv para birimlerine karşı basabilmemiz gerçeğinde yatmaktadır. Tabii ki, bu kural Rusya veya başka bir ülke tarafından kesinlikle uygulanmadı.

Bankaların likidite talebine bağlı olarak, para basma veya çekme işlemlerindeki dalgalanmalar devam etti. Bununla birlikte, sınırları Bretton Woods sisteminin kuralları tarafından belirlenen koridorlar olarak adlandırılabilir.

Vladimir Putin, Merkez Bankası'na, Maliye Bakanlığı'na ve Gazprom'a gazın ruble cinsinden ödeme prosedürünü bir hafta içinde belirleme talimatı verdi. Bu haber üzerine ruble hemen güçlendi ve şu anda dolar başına 98-101 ruble aralığında işlem görüyor. Avrupa'da gaz fiyatları da %11 artışla 1.000 metreküp başına yaklaşık 1.250$'a yükseldi.

Ama bu, elbette, ana şey değil. Ana nokta, artık Avrupa Birliği'nin kur sabitlemesinden çözülen ruble için talep yaratacak olmasıdır. Artık ruble dolar/euro ile değil, gaz ihracatı ile desteklenecek. Tabii ki, tamamen değil, kısmen. Gaz ihracatından ülkeye giren döviz girişlerinin payında.

Doları altından ayırdıktan sonra, Amerikalılar, petrolü dolara satma sözü veren Basra Körfezi ülkeleriyle uygun anlaşmalara vararak, kısmen hidrokarbon sağladılar.

Şimdi aşağıdaki eylemleri görüyoruz. Çin, Suudi Arabistan ile yuan üzerinden petrol ticareti konusunda müzakereleri tamamlıyor, Rusya doğalgazı dolar/euro'dan ayırıyor ve ruble ile ticarete geçiyor.

Bunun Putin ve Xi Jinping arasındaki anlaşmaların sonucu olduğuna şüphe yok. Rusya ve Çin, doların hegemonyasına ilk darbeyi vurarak onu hidrokarbonlardan yoksun bıraktı. Tabii ki, petrol ve gazın önemli bir kısmı ABD ve Avrupa para birimlerinde işlem görmeye devam edecek. Ama bu pay düşecek.

En önemli nokta, gazın Rus ihracatını rubleye dönüştürmenin ilk adımı olmasıdır:

Mümkün olan en kısa sürede, doğal gazımızla başlayarak, sözde dost olmayan ülkelere sağlanan doğal gazımızın ödemelerini Rus rublesi için transfer ederek, ödemeleri transfer etmek için bir dizi önlem uygulamaya karar verdim. Yani, kendilerini tehlikeye atan tüm para birimlerini bu tür hesaplamalarda kullanmayı reddetme - Putin
Bir sonraki adımın petrol ihracatının rubleye dönüştürülmesi olması beklenmelidir.

Putin ayrıca gaz alıcılarına Moskova Borsası'nda döviz satma emri verdi. Sadece bu durumda, gaz arzını ödemek için ruble likiditesi alabilecekler.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Ruslar parayı, paranın değerini tartışıyor.

Lanet paranız parayla para al sat ekonomisi ve parayla para takasından değersiz..

Ruslar bunu çözerse bakalım ne olacak. Dağ kadar dış ticaret fazlası var ve parası uluslarrası gösterge iki para biriminden yüz kat değersiz.

(1 Dolar/Euro 1 Ruble olana kadar durmayın...)

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Zorunlu üretim/tüketim malları, hammadde vb ye erişim olduğu sürece Rus ekonomisi 5 kuruş bile dış ticaret fazlası verse/olsa -yanlış yönetilmedikçe- küçülemez. Para sadece takas aracıdır, mal/meta/emtia değildir.
Para ama aslında dış ticaret geliri/girdisi azaltarak/kaybettirerek bir ekonomiye zarar veremezsin aksine sömürü azalır...

Biden'ın repliği tamamen yanlış. AB ve ABD de orta ve alt sınıfların ekonomisi yarıya inecek ve çilesi iki katına çıkacak.

Biden, Rus ekonomisinin yarıya ineceğini söyledi

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Gerçek cümbüş -sermaye(+dar) ne olduğunu anlamaya başladığında ve- para/nakit (dolar) emtiaya (mal metaya) çevrilmeye akmaya başladığında...
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Gerçek cümbüş -sermaye(+dar) ne olduğunu anlamaya başladığında ve- para/nakit (dolar) emtiaya (mal metaya) çevrilmeye akmaya başladığında...

Avrupa'nın dürüst olmayışını geçtim bir moronlar/embesiller medeniyeti ve toplumu. Orada hiç akıl ve sağduyu yok

1 euro yaklaşık 100 ruble. (ve 7 Çin Yuan'ı)

Tüm bunlar bu hale gelene kadar hiç bir şe yapmayışı ve hala ısrarla bunu/bunları görmeyişi yarın öderler..
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Çoğu Kişi Tarafından Bilinmeyen, Her Şeyi Değiştirmekle Tehdit Eden Bir Finansal Devrim Geliyor (Daha İyisi için Değil)

Ne kadar tehlikede olunduğu düşünüldüğünde, bu finansal devrim, günümüz toplumlarının muhtemelen boğuşabileceği en önemli sorulardan biridir. Her ülkenin her meclisinde, dünyanın her ülkesinde her sofrada tartışılmalıdır.

Yaklaşık 90 merkez bankası, merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC'ler) ya deneme sürecindedir ya da halihazırda pilot uygulama yapmaktadır. Büyük bir birlik olan 190'dan fazla ülkeden oluşan bir dünyada, ancak bunlar arasında tek başına 19 Euro Bölgesi ekonomisini temsil eden Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) da içerdiği göz önüne alındığında, dahil olan gerçek ekonomi sayısı 100'ün üzerindedir. Bunlar, tüm G20 ekonomilerini ve birlikte küresel GSYİH'nın %90'ından fazlasını temsil etmektedir.

Son iki yılda üç CBDC zaten tamamen canlı hale geldi: Doğu Karayipler'de sözde DCash, Bahamalar'da Sand Dollar ve Nijerya'da eNaira. Dünyanın en güçlü uluslarüstü finans kurumu olan Uluslararası Para Fonu, CBDC'lerin piyasaya sürülmesi konusundaki uzmanlığını ödünç veriyor. Yakın tarihli bir konuşmada Fon Başkanı Kristalina Georgieva , CBDC'lerin potansiyel faydalarını överken (daha sonra bunun üzerine) merkez bankalarının yoğun bir şekilde onları hayata geçirmeye çalışmasının “zekasına” övgüler yağdırdı.

Ayrıca, Federal Rezerv ve ECB dahil olmak üzere dünyanın en büyük merkez bankalarının birçoğuna, tüm potansiyel çıkar çatışmalarını açık bir şekilde uzak tutarken varlıklarını yönetmelerinde yardımcı olan dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock da sağlam bir şekilde gemide. Fon, 2020 İlkbaharının piyasa çöküşü sırasında Federal Rezerv'in borsada işlem gören fonları kurtarmasının en büyük yararlanıcısıydı .

BlackRock CEO'su Larry Fink, yatırımcılara yazdığı son mektubunda, Ukrayna ihtilafının dünya çapında dijital para birimlerinin gelişimini hızlandırma potansiyeline sahip olduğunu söyledi .

“Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, son otuz yılda yaşadığımız küreselleşmeye son verdi.

“Savaş, ülkeleri para birimi bağımlılıklarını yeniden değerlendirmeye sevk edecek. Savaştan önce bile, bazı hükümetler dijital para birimlerinde daha aktif bir rol oynamaya ve faaliyet gösterdikleri düzenleyici çerçeveleri tanımlamaya çalışıyordu…

İyi düşünülerek tasarlanmış küresel bir dijital ödeme sistemi, kara para aklama ve yolsuzluk riskini azaltırken uluslararası işlemlerin çözümünü iyileştirebilir. Dijital para birimleri, örneğin gurbetçi işçilerin kazançlarını ailelerine geri göndermesi gibi, sınır ötesi ödemelerin maliyetlerini düşürmeye de yardımcı olabilir.”

22 Mart Salı günü, Uluslararası Ödemeler Bankası dört merkez bankasıyla (Avustralya Rezerv Bankası, Bank Negara Malaysia, Singapur Para Otoritesi ve Güney Afrika Rezerv Bankası) yürüttüğü bir araştırmanın bulgularını yayınladı. farklı merkez bankası dijital para birimleri arasında sınır ötesi ödemeler gerçekleştirmenin pratik zorlukları. Rapor, büyük engellerin hala devam etmesine rağmen, finans kuruluşlarının, ortak bir platformda birbirleriyle doğrudan işlem yapmak için katılımcı merkez bankaları tarafından verilen CBDC'leri kullanabileceği sonucuna varıyor:

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi, Avustralya Rezerv Bankası, Bank Negara Malaysia, Singapur Para Otoritesi ve Güney Afrika Rezerv Bankası bugün, birden fazla merkez bankası kullanarak uluslararası yerleşimleri mümkün kılan ortak bir platform için prototiplerin tamamlandığını duyurdu. dijital para birimleri (mCBDC'ler).

İnovasyon Merkezi'nin Singapur Merkezi tarafından yönetilen Project Dunbar, finansal kurumların, ortak bir platformda birbirleriyle doğrudan işlem yapmak için katılımcı merkez bankaları tarafından verilen CBDC'leri kullanabileceğini kanıtladı. Bu, aracılara olan bağımlılığı ve buna bağlı olarak sınır ötesi işlemleri işlemek için gereken maliyetleri ve zamanı azaltma potansiyeline sahiptir.

Proje, biri üst düzey işlevsel gereksinimlere ve tasarıma odaklanan ve farklı teknolojik platformlarda (Corda ve Partior) prototipler geliştiren iki eşzamanlı teknik akış olmak üzere üç iş akışı boyunca organize edildi.

Proje üç kritik soru belirledi: platformda yayınlanan CBDC'leri hangi kuruluşların tutmasına ve bunlarla işlem yapmasına izin verilmelidir? Yetki alanları arasındaki düzenleyici farklılıklara saygı duyulurken sınır ötesi ödemelerin akışı nasıl basitleştirilebilir? Hangi yönetişim düzenlemeleri ülkelere bir ödeme sistemi gibi kritik ulusal altyapıyı paylaşmaları için yeterli rahatlığı sağlayabilir?

Proje, uluslararası yerleşimler için ortak çoklu CBDC platformlarının teknik uygulanabilirliğini gösteren prototiplerin geliştirilmesi yoluyla doğrulanan bu sorunları ele almak için pratik çözümler önerdi.

Deneysel CBDC programının bulguları, G-20 ülkeleri için CBDC uluslararası anlaşmasının benimsenmesine yardımcı olabilir, ancak sözde “uluslararası kurallara dayalı düzende” yükselen jeopolitik çatlaklar göz önüne alındığında, hangi ülkelerin istekli olacağı açık olmaktan çok uzak. birbirleriyle bu şekilde ilişki kurmak.

Çin zaten kendi dijital yuanını başlattı ve bir düzineden fazla şehir ve bölgede kullanımını denemeye başladı. Ayrıca, sınır ötesi işlevselliğini deniyor. Bu, Batı'da ABD'nin “finansal liderliğinin” tehdit altında olduğuna dair korkuları ateşledi - ABD ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları, özellikle de Rusya'nın döviz rezervlerinin büyük bir kısmına el konulması yoluyla büyütülen korkular, geri tepti ve bu korkular geri tepti. sadece Rusya değil, gezegendeki birçok ülke alternatif bir sınır ötesi ödeme sistemi arıyor.

Aynı zamanda ABD, yeni küresel finansal mimaride öncü bir rol oynamaya devam etmeye kararlı. Bu amaçla, “uygulamada ABD Federal Rezervi ve Avrupa Merkez Bankası tarafından yönetilen ve “birlikte çalışabilir” CBDC'lerden oluşan bir sistem yaratmayı amaçlayan, Batı ile uyumlu en büyük yedi merkez bankasından oluşan geçici bir konsorsiyum” oluşturdu. Washington DC merkezli blog yazarı ve analist NS Lyons, CBDC'lere Sadece Hayır Deyin makalesinde .

Ancak CBDC'ler nelerdir? Nasıl çalışacaklar? Hangi amaçlara hizmet edebilirler? Tanıtıldıkları ülkelerin genel nüfusunu nasıl etkileyebilirler? İlk iki soruyu yanıtlamak için, işte “ CBDC'lere Hayır Deyin ” bölümünden bir alıntı :

Artık nadiren fiziksel nakit kullanıyorsanız ve bunun yerine neredeyse her şeyi bir kredi kartı veya dijital ödeme uygulamasıyla satın alıyorsanız, zaten düzenli olarak "dijital para birimi" kullandığınızı varsayabilirsiniz. Gerçekte, parayı A'dan B'ye taşıma süreci bundan çok daha karmaşıktır. Ödeme işlemcileri, bankalar, finansal takas odaları ve paranız sınırları aşıyorsa, Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT) gibi uluslararası iletişim ve değişim sistemlerini içerir. Paranın kendisi hiçbir yerde hızlı hareket etmez, bu nedenle her aracı kurum, taahhütleri kabul ederek, transfer göndererek, fonların alındığını doğrulayarak vb. işlemlerinizi gerçekleştirmek için riskleri üstlenmelidir. Bu tür hizmetler için yol boyunca birçok ücret tahsil edilir.

Bir CBDC sistemi kökten basitleştirilecektir. Bir müşteri doğrudan bir ülkenin merkez bankasında bir hesap açar ve merkez bankası hesapta dijital para çıkarır (yaratır). En önemlisi, bu parayı özel bir bankadan ziyade doğrudan Fed'in yükümlülüğü haline getiriyor. Müşteri, basit bir akıllı telefon uygulaması veya diğer araçları kullanarak Fed hesapları arasında doğrudan işlemler başlatabilir. Dijital para bir hesapta silinir ve anında başka bir hesapta yeniden oluşturulur. Paranın sınır ötesi taşınması artık SWIFT veya banka havalesi kadar karmaşık bir şey gerektirmiyor ve dostane merkez bankalarının anlaşmaları olduğu sürece para birimleri anında değiş tokuş edilebilir. Hiçbir söz veya güven gerekli değildir; her işlem gerçek zamanlı olarak dijital bir kriptografik deftere kalıcı olarak kaydedilir - biraz Bitcoin gibi,


Bu bizi şu soruya getiriyor: CBDC'ler hangi amaçlara hizmet edecek? CBDC'leri başlatmak için en yaygın olarak belirtilen gerekçe, fiat para biriminin (örneğin, dolar veya euro) değerine sabitlenmiş nispeten yeni kripto para birimi biçimleri olan "istikrarlı madeni paralar" olarak adlandırılan riske karşı koymaktır. altın veya mülk gibi maddi varlıklara veya başka bir kripto para birimine.


 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Araplar, Arap şeyhleri bile ABD den daha fazla düşünme yeteneği ve sağduyuya ve akla sahip..
ABD tavan egolu bir moronlar cumhuriyeti

Biden, Rusya'yı Destekleyen Suudi Arabistan'ı Cezalandırmalı

Riyad, petrol piyasalarında bir fark yaratabilir, ancak ABD yerine otoriter dostlarının yanında yer almayı seçti.

ABD ve müttefikleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı birlik içinde dururken, Suudi Arabistan Rusya'nın yanında yer alıyor. Suudi hükümeti , işgali alenen kınamayarak ve OPEC + anlaşmasına bağlılığını yineleyerek, ABD ile uzun süredir
devam eden ortaklığındaki çatlakları ortaya çıkardı.


Suudi Arabistan'ın cani hükümdarı bastırılmış değil

Atlantic ile yakın zamanda yayınlanan bir röportajda , Suudi veliaht prens Muhammed bin Salman'a Başkan Biden'ın kendisini yanlış anlayıp anlamadığı soruldu. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden bazılarının tepesinde oturan Suudi Arabistan'ın fiili lideri, “Basitçe, umurumda değil” diye yanıtladı. Dergiye göre, MBS, bilindiği gibi, Suudi monarşisini yabancılaştırmanın Bay Biden için kötü olacağını öne sürdü. “'Amerika'nın çıkarlarını düşünmek ona kalmış.' Omuz silkti. 'Göreyim seni.'"


BAE enerji şefi, Rusya ile OPEC ittifakını ikiye katladı

DUBAİ, Birleşik Arap Emirlikleri — Birleşik Arap Emirlikleri'nin enerji bakanı, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşı piyasaları sallarken ve enerji ve emtia fiyatlarını yükseltirken, Rusya ile petrol fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı olan bir petrol ittifakını Pazartesi günü ikiye katladı.

Bakan, günde 10 milyon varil petrolü olan Rusya'nın küresel OPEC+ enerji ittifakının önemli bir üyesi olduğunu söyledi.

Suhail al-Mazrouei, "Politikayı bir kenara bırakırsak, bugün bu hacme ihtiyaç var" dedi. Biri gelip 10 milyon varil getirmek istemezse, birinin Rusya'nın yerini alabileceğini görmüyoruz” dedi.

Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki ittifak, petrol üretimini artırma ve varil başına 100 doları aşan ham petrol fiyatlarını düşürme kapasitesine sahip.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri, Japonya ve diğerleri, Körfez Arap petrol üreticilerini fiyatları düşürmeye yardımcı olmak için daha fazlasını yapmaya çağırıyor.

Al-Mazrouei, OPEC+ ittifakını burada kalmaya devam eden bir ittifak olarak nitelendirdi ve BAE'nin kendi başına harekete geçeceği ve üretimi tek taraflı olarak artıracağı yönündeki herhangi bir öneriyi reddetti.

“Birlikte kalmak, odaklanmak ve siyasetin bu organizasyona girmesine izin vermemek… Ülkeler olarak ne yaparsak yapalım, üretimde ve bu işte her zaman siyasetin dışında kalması gerektiğine inanıyoruz” dedi. -


Muhammed bin Salman, Cemal Kaşıkçı Cinayetinin Gerçek Kurbanı Olduğunu Söyledi

Bir BM soruşturması olan CIA'in ve dünyanın çoğunun, Kaşıkçı'nın vücudunun işkence, parçalama ve kaybolması olduğuna inanılan şeylerden parya prensi kişisel olarak sorumlu tuttuğunu boşverin. MBS onlara gerçek kurbanın kendisi olduğunu ve adaletsizliğin kendisine yapıldığını söyleyerek, “Kaşıkçı olayı başıma gelen en kötü şeydi, çünkü tüm planlarımı mahvedebilirdi” diye ısrar etti.


Petrole olan susuzluk, Joe Biden'ı ABD'yi Suudi Arabistan'a döndürmeye zorluyor. Bekleyen kral birlikte oynayacak mı?
ABD-Suudi ilişkileri, Joe Biden'in Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile doğrudan görüşmeyi reddetmesiyle karmaşıklaşıyor
Suudi Arabistan, ABD odağını bölgeden kaydırmaya çalışırken Rusya ve Çin ile daha derin bağlar kurdu.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Ruslar sanırım iki gün sonra kendine yaptırım uygulayan ülkeler eğer gazı 'ruble' olarak ödemezse gazı kesmeyi planlıyor.. Bay Peskov dün son 3 gün demişti... Rest/Rest

Bekleyip göreceğiz. (Muhtemelen Almanlar'dan başkası başedemez)

Peskov: Avrupalılar yakıtı ruble olarak ödemeyi reddederse Rusya ücretsiz gaz tedarik etmeyecek
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
ve ABD öyle emretti. ve öyle emretti ABD

Doğalgazda ruble krizi: G7 reddetti, Rusya’dan açıklama geldi

Almanya'da ekonomiden ve iklimin korunmasından sorumlu bakan Robert Habeck, G7 enerji bakanlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'dost olmayan' ülkelerin Rus doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılması talebini reddettiğini açıkladı. Rus Parlamenter Ivan Abramov ise, bunun gaz arzının kesin olarak kesilmesine yol açacağını söyledi.

“G7 ülkelerinin tüm bakanları, bunun mevcut sözleşmelerin tek taraflı ve açık bir ihlali olduğu konusunda hemfikir” dedi.

Habeck’in açıklamasına göre “Bakanlar, yapılan sözleşmelerin geçerli olduğunu ve şirketlerin bunlara uyması gerektiğine bir kez daha dikkat çektiler. Ruble ile ödeme kabul edilemez. İlgili şirketleri Putin’in talebine uymamaya çağırıyoruz” dedi.


Almanya ya da G7 hazırmış.

Khabek, Rusya'dan gelen gaz arzının olası bir durmasına G7'nin nasıl tepki vereceği sorulduğunda, "Tüm senaryolara hazırız" yanıtını verdi.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Aziz Bideon dede demiş ki; 1 (bir) Rus rublesi 200 dolar oldu. Savaş öncesi 75 ruble olan olan dolar 95 rubleye kadar yükseldi ve bugün itibariyle 83 rubleye kadar geriledi.
Eminim askeri ekonomik stratejistlerin sağduyu sahibi herkesin bitmesi istediği bir savaş izliyoruz (çünkü açıkça yaptırımların işe yaramayacağı ve Rus ekonomisi ve yönetiminin bundan yara almayacağı ve askeri harekatı durdurmayacağı da artık açık görülüyor, bunun dışında sosyal medya kaynakları CNN e eşit yayın yapmıyor) ve süreç devam ederse ekonomik yaptırımların ağır biçimde kıta Avrupasını vuracağını görüyor olmalılar.

Sanırım bugünkü müzakerelerde Ukrayna tarafı ilk kez (Nato vb ye) tarafsızlık ve nükleer silah barındırmamayı açıkça kabul eden bir öneriyle geldi ancak Donbass ve Kırım'dan vazgeçmedikleri için müzakereler sonuçsuzdu

Ukrayna halkı yönetiminin ABD'yi tanrı sanması nedeniyle sonu baştan beri belli olanı yani stratejik olarak zaten kestirilebilir hesaplanabilir olanı boşu boşuna yaşatılıyor...
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Rublenin şaşırtıcı toparlanması

Tank sütunları duruyor; Ukraynalılardan ele geçirilen bir veya iki kasaba geri alındı. Rusya'nın savaş çabaları son iki haftadır hiçbir yere hızlı gitmiyor - apartman bloklarının sürekli olarak dövülmesini ve yıkılmasını bir ilerleme biçimi saymazsanız.

Peki Rusya'ya karşı yürütülen ekonomik savaş daha büyük bir ilerleme kaydediyor mu? Doğru, Moskovalılar artık bir Big Mac alamıyor ve batı yapımı lüks mallar raflardan kayboldu. Yine de doların rubleye karşı yürüyüşüne bakın ve Rus zırhlı araçlarından oluşan bir konvoya benzemeye başlıyor. İlk birkaç gün, yaptırımlar devreye girerken ruble amansız bir şekilde düştü. Putin'in Ukrayna'ya girmesinden önceki gün, bir ruble 0,012 dolar değerindeydi. 8 Mart'a kadar neredeyse yarı yarıya düşerek 0,007 dolara düştü. Ama sonra? Ruble istikrarlı bir şekilde neredeyse işgalden önceki konumuna geri döndü.


Rus borsası aynı sıçramayı pek yaşamadı. Ancak geçen hafta kısmen yeniden açıldığından beri, o da keskin bir şekilde yükseldi. Moskova Borsası endeksi 16 Şubat'ta 3.646 seviyesindeydi. 24 Şubat sabahı neredeyse yarıya inerek 1.943'e ulaştı. Yine de bu sabah 2.377'de duruyor. En dipte yatırım yapacak kadar cesur ve etik sorunları göz ardı etmeye hazır herkes için Rus hisseleri geçtiğimiz haftanın en iyi yatırımlarından biri oldu. Savaşın iyi gitmediğine ve Rusya'nın kendisini yıllarca bir bataklığın içinde bulabileceğine dair giderek artan belirgin işaretler göz önüne alındığında, bu dikkate değer.

Ancak bu, Batı'nın, uluslararası çatışmanın yeni gerçekliği olacaksa, rakibinin ekonomisini tecrit edip çökertmesinin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Kendi ekonomik gücümüzü abarttık. Zengin Rusların lüks mallarımızı vazgeçilmez bulduğunu düşünmek istesek de, Rus ekonomisini yönlendiren enerjidir. Ve bu şu anda içinde olmak için oldukça iyi bir iş. Rusya'dan daha az petrol alıyor olabiliriz ama yine de gazını almak zorunda kalıyoruz. Ayrıca, Rus fosil yakıtlarını boykot etmeye çalışmayan ABD gazı ve petrolü için çok büyük iki pazar var. Aksine, Çin ve Hindistan sunulan indirimlerden yararlanıyor.


İşgalden bu yana Hindistan, Rusya'dan altı milyon varil petrol satın almak için sözleşmeler imzaladı - 2021'in tamamında satın aldığının yarısı kadar. Neden? Çünkü Rus petrolü varil başına 30 dolar civarında bir indirime gidiyor. Aralarında Hindistan ve Çin, Batı'nın Rusya'dan almayı reddettiği herhangi bir petrolü kolayca temizleyebilir - ve bu ülkeler boykota katılmak istemediklerine karar verirlerse bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok.

Batı daha önce hiçbir zaman askeri saldırganlığa tamamen ekonomik yollarla yanıt vermeye çalışmamıştı. Bunu yapmanın hikmeti hakkında sorulması gereken pek çok soru vardır. Putin'e desteklerini artırabileceğini bilerek - yapabilseydik - sıradan Rusları gerçekten yoksulluğa düşürmek ister miydik? Ne de olsa Putin, Rusya'nın Batı'dan saldırı altında olduğuna dair bir anlatı yarattı ve Ruslara yönelik ziyaret edilen tüm mahrumiyetleri bunun kanıtı olarak gösterebilecek.

Ancak, her durumda işe yarayıp yaramayacağına dair daha acil bir soru var. Batı şimdiye kadar ülkeye silah göndererek Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmeyi başardı. Bu bir başarı oldu. Ekonomik yaptırımlar, başlangıçta Rusya'ya zarar veriyor gibi görünse de, şimdi çok daha az çalışıyor.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Yaralı Ayı - The Economist

Eşi görülmemiş yaptırımlar altında, Rus ekonomisi nasıl gidiyor?
Düşündüğünden daha iyi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline cevaben Batı, ekonomik bir savaş başlattı . Amerika çok çeşitli malların Rusya'ya satışını yasakladı; düzinelerce büyük şirketler çekildi ; ve birkaç ülke birlikte merkez bankasının uluslararası rezervlerinin %60'ını dondurdu . Fikir, Rusya ekonomisini serbest düşüşe göndermek ve Başkan Vladimir Putin'i saldırganlığından dolayı cezalandırmaktı. İşgalden sonraki hafta, ruble dolar karşısında üçte bir oranında düştü ve birçok Rus şirketinin hisse fiyatları çöktü.

Batı'nın stratejisi hâlâ plan yapacak mı? Rusya pazarlarındaki kaos yatışmış görünüyor. Mart başındaki en düşük seviyesinden bu yana ruble sıçradı ve şimdi savaş öncesi seviyesine yaklaşıyor (tabloya bakınız). Rus hisse senetlerinin ana kriteri üçte bir oranında düştü, ancak o zamandan beri kayıplarının bir kısmını geri aldı. Hükümet ve çoğu firma yabancı para cinsinden tahviller üzerinden ödeme yapıyor. Yaklaşık 3 trilyon rublenin (31 milyar dolar) çekildiğini gören bankalara kaçış sona erdi ve Ruslar nakit paranın çoğunu hesaplarına iade etti.

Bir dizi politika, piyasaları istikrara kavuşturmaya yardımcı oldu . Bazıları ortodokstur. Merkez bankası faiz oranlarını %9,5'ten %20'ye yükselterek insanları faiz getiren Rus varlıklarına sahip olmaya teşvik etti. Diğer politikalar daha az gelenekseldir. Hükümet, ihracatçıların döviz gelirlerinin %80'ini rubleye çevirmeleri gerektiğine karar verdi. Moskova borsasında alım satım, merkez bankasının örtmecesini kullanmak için “müzakere edilmiş” hale geldi. Açığa satış yasaklandı ve yerleşik olmayanlar 1 Nisan'a kadar stokları boşaltamaz.

Ancak reel ekonomi, bazı açılardan finansal ekonominin aynadaki görüntüsüdür: ilk bakışta göründüğünden daha sağlıklıdır. Haftalık tüketici fiyatları ölçümü, yalnızca Mart ayının başından bu yana %5'ten fazla arttığını gösteriyor. Birçok yabancı firma, mal arzını keserek çekildi, daha zayıf bir para birimi ve yaptırımlar, ithalatı daha pahalı hale getirdi. Ancak her şeyin fiyatı artmıyor. Büyük ölçüde yurt içinde üretilen votka, savaş öncesine göre sadece biraz daha pahalıya mal oluyor. Benzin fiyatları aşağı yukarı aynı. Ve henüz ilk günler olmasına rağmen, ekonomik aktivitede büyük bir darbe olduğuna dair henüz çok az kanıt var.

Zengin bir ülke düşünce kuruluşu olan OECD tarafından üretilen internet arama verilerini kullanan bir tahmine göre, Rusya'nın GSYİH'sı 26 Mart'a kadar olan haftada bir önceki yıla göre yaklaşık %5 daha yüksekti. The Economist tarafından toplanan , elektrik tüketimi ve malların demiryolu yükleri gibi diğer "gerçek zamanlı" veriler , sabit kalıyor. Rusya'nın en büyük kredi kuruluşu olan Sberbank tarafından üretilen bir harcama takipçisi, yıldan yıla biraz artıyor. Bunun bir kısmı, fiyatlar yükselmeden önce mal stoklayan insanları yansıtıyor: ev aletlerine yapılan harcamalar özellikle güçlü. Ancak hizmetlere yapılan harcamalar sadece biraz düştü ve pandeminin çoğunda olduğundan çok daha sağlıklı.

Rusya hala bu yıl resesyona girecek gibi görünüyor. Ancak, çoğu iktisatçının tahmin ettiği kadar kötü sonuçlanıp sonuçlanmayacağı - kazançlar % 10-15'lik bir GSYİH düşüşüne işaret ediyor - üç faktöre bağlı. Birincisi, Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği 2014'te olduğu gibi, savaş uzadıkça sıradan Rusların ekonomi hakkında endişelenmeye başlayıp harcamaları azaltıp azaltmadığı. İkincisi, yaptırımların firmaların Batı'dan ithalata erişimini engellediği için üretimin sonunda durma noktasına gelip gelmeyeceği. Rusya'nın havacılık sektörü , otomobil endüstrisi gibi özellikle savunmasız görünüyor. Yine de Sovyet döneminde başlayan birçok büyük işletme ithalatsız çalışmaya alıştı. Eğer herhangi bir ekonomi dünyadan kopmayı göze alabilecek olsaydı, bu Rusya'nın olurdu.

Üçüncü ve en önemli faktör, Rusya'nın fosil yakıt ihracatı ile ilgilidir. Kendisine uygulanan çok sayıda yaptırıma rağmen, Rusya hala yabancı alıcılara ayda yaklaşık 10 milyar dolar değerinde petrol satıyor, bu da savaş öncesi ihracatının dörtte birine eşdeğer; doğal gaz ve diğer petrol ürünlerinin satışından elde edilen gelirler de devam etmektedir. Bu, tarafsız veya dost ülkelerden bazı tüketim mallarını ve parçalarını satın alabileceği değerli bir döviz kaynağı sağlar. Bu değişmedikçe , Rus ekonomisi bir süre daha toparlanabilir.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Tüm dünyadaki tüm para rezervinin % 60'ı ABD doları. (Daha önce %70 miş)
Orada neredeyse bir tek dünya devleti inşa edilmiş..
300 milyon nüfuslu bir ülke. Okyanuslarınızda 300 metrelik gemiler ve sınırlarnızda asker bekletiyor ,her yere asker yığıyor.. Bunun masraflarının sizi sömürerek ya da size kağıt pazarlayarak karşılıyor..

IMF, Rusya yaptırımlarının ABD dolarının egemenliğini aşındırmakla tehdit ettiğini söyledi

Üst düzey yetkili, Ukrayna savaşının küresel finansal sistemde daha fazla 'parçalanmaya' neden olabileceği konusunda uyardı

IMF'nin ilk genel müdür yardımcısı Gita Gopinath, ABD doları dışındaki para birimlerinin ülkelerin döviz rezervlerinin daha büyük bir bölümünü oluşturmaya başlayabileceğini söylüyor

IMF'den bir üst düzey yetkili, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Rusya'ya uygulanan benzeri görülmemiş mali yaptırımların ABD dolarının egemenliğini kademeli olarak seyreltme ve daha parçalanmış bir uluslararası para sistemine yol açma tehdidinde bulunduğu konusunda uyardı.

IMF'nin ilk genel müdür yardımcısı Gita Gopinath, Rusya'nın işgalinin ardından batılı ülkeler tarafından uygulanan ve merkez bankası üzerindeki kısıtlamalar da dahil olmak üzere kapsamlı tedbirlerin , farklı ülke grupları arasındaki ticarete dayalı küçük para bloklarının ortaya çıkmasını teşvik edebileceğini söyledi.

Financial Times'a verdiği bir röportajda, "Dolar, bu manzarada bile ana küresel para birimi olmaya devam edecek, ancak daha küçük bir seviyede parçalanma kesinlikle oldukça mümkün" dedi. “Bazı ülkelerde ticaret için ödeme aldıkları para birimini yeniden müzakere ettiğini zaten görüyoruz.”

Rusya, ABD'nin 2014'te Kırım'ı ilhakına misilleme olarak yaptırımlar getirmesinin ardından ciddi şekilde hızlanan bir kampanya olan dolara olan bağımlılığını yıllardır azaltmaya çalışıyor.

Bu çabalara rağmen, Rusya işgalden hemen önce dış rezervlerinin kabaca beşte birine sahipti ve kayda değer bir kısmı Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Japonya'da denizaşırı ülkelerde tutuldu. Bu ülkeler şimdi Moskova'yı küresel finansal sistemden izole etmek için bir araya geldi.

Gopinath, küresel ticarette diğer para birimlerinin daha fazla kullanılmasının ulusal merkez bankaları tarafından tutulan rezerv varlıklarının daha fazla çeşitlendirilmesine yol açacağını söyledi.

“Ülkeler, dünyanın geri kalanıyla ticaret yaptıkları ve dünyanın geri kalanından borç aldıkları para birimlerinde rezerv biriktirme eğilimindedirler, bu nedenle diğer para birimlerine doğru daha yavaş hareket eden bazı eğilimlerin daha büyük bir rol oynadığını görebilirsiniz. rezerv varlıklar]” dedi.

Güçlü ve son derece güvenilir kurumlar, derin piyasalar ve serbestçe çevrilebilir olduğu gerçeğiyle desteklenen doların egemenliğine orta vadede meydan okunma ihtimalinin düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Gopinath, Avustralya doları tarafından yönetilen diğer ticaret para birimlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, doların uluslararası rezervlerdeki payının son yirmi yılda yüzde 70'ten yüzde 60'a düştüğünü kaydetti.

Doların payındaki düşüşün yaklaşık dörtte biri, Çin renminbisinin daha fazla kullanılmasıyla açıklanabilir. Ancak IMF verilerine göre, küresel merkez bankası rezervlerinin yüzde 3'ünden daha azı Pekin'in para birimi cinsinden ifade ediliyor.

Gopinath, Pekin'in mevcut krizden önce renminbi'yi uluslararasılaştırma sürecinde olduğunu ve merkez bankası dijital para birimini benimsemede diğer ülkelerin zaten önünde olduğunu söyledi. Ancak Renminbi'nin doların baskın rezerv para birimi olarak yerini almasının pek mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

“Bu, para biriminin tam konvertibilitesine, açık sermaye piyasalarına ve [onları] destekleyebilecek kurumlara sahip olmayı gerektirir. Bu zaman alan yavaş ilerleyen bir süreç ve doların hakimiyeti bir süre daha kalacak” dedi.

Savaş, kripto para birimlerinden sabit paralara ve merkez bankası dijital para birimlerine kadar dijital finansın benimsenmesini de teşvik edecek , diye ekledi.

Gopinath, "Tüm bunlar, bizi uluslararası düzenleme sorununa çeken son olayların ardından daha da fazla dikkat çekecek" dedi. "Orada doldurulması gereken bir boşluk var."

 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst