Bilim ve yeni felsefe

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilimsel Makaleler kategorisinde bilgin06 tarafından oluşturulan Bilim ve yeni felsefe başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,779 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilimsel Makaleler
Konu Başlığı Bilim ve yeni felsefe
Konbuyu başlatan bilgin06
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan bilgin06

bilgin06

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
2 May 2014
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
BİLİM VE DÜŞÜNCE

Bütün bilimlerin doğayı, canlıl
arı ve düşünceyi açıklamak üzere izledikleri yola bilimsel yöntem denir. Bilimsel yöntemin dayandığı iki temel akıl yürütme metodu vardır. Aklın tek tek olaylardan hareket ederek genel sonuçlara varma yoluna dayanan tüme varım yöntemine göre; yapılan çok çeşitli gözlem ve deneylerdeki ortak noktalar ve ana ilkeler saptanır. Başka bir değişle; özel olaylardan, o olayları oluşturan genel yasalara varılır. Fizik, kimya, biyoloji gibi pozitif bilimlerde tüme varım yöntemini kullanır. Aklın genel ilkelerden hareket ederek özel durumları açıklama yoluna dayanan tümden gelim yöntemi gözlem ve deneyler sonucu elde edilmiş bir genel ilke ayrı ayrı olaylara uygulanır. Başka bir değişle; genel yasadan, özel olaylara varılır. Matematik ve mantık tümden gelim yöntemini kullanır. Çünkü bu bilimler formel bilimdir. Genelde bu iki temel yöntem tüm bilimler için geçerlidir. Fakat özel olarak her bilim de kendi konularına özgü yöntemler geliştirmiştir. Bu bağlamda felsefe biliminin de bilimsel yöntemi kullanarak Doğayı, canlıları ve insan düşüncesini inceleyerek doğru sonuçlara varmak için oluşturulmuştur.
Düşünce; insanın maddesel ve toplumsal gerçeklik karşısında kavramlar ortaya koymasını, onları birbirine bağlamasını ve yeni bilgiler edinmesini sağlayan süreçlerin tümüdür.
Felsefe; varlıkların ve şeylerin ilkeleri, insanın evrendeki rolü, Tanrı, tarih ve genel olarak metafiziğin tüm sorunlarını da kapsayan geniş bir alan ile ilgilenmektedir.
Her türden bilgi, düşünceyle ve onun ifade aracı olan dille anlatılır. Bilgi, kültür olarak kurumlaşır ve gelecek kuşaklara aktarılır. Bu nedenle doğru düşünmenin kurallarını bilmek çok önemlidir. Çünkü; Düşünceler bilimin, felsefenin ve günlük yaşantının ortak ürünüdürler. Bilindiği gibi düşünme fizyolojik, psikolojik ve mantıksal bir süreçtir. Mantık düşünmenin fizyolojik ve psikolojik süreçleri ile ilgilenmez.

Bilimler doğa ve düşünce alanlarını incelesin veya incelemesin, varlığın evrensel ilke ve yasalarını bilsin veya bilmesin, olguları ve düşüncelerimizi yöneten evrensel kural ve prensipler işlevlerini sürdürürler. Bilimler bu evrensel kural ve prensipleri icat etmez sadece keşfeder. Örneğin: Fizik yerçekimi yasasını, kimya Madenin yapı taşları olan atomları, Biyoloji canlının ortak niteliği olan hücreyi keşfeder. Bu yasalar bilim tarafından bilinmeden öncede vardı ve evren var oldukça bu evrensel yasalar var olmaya devam edeceklerdir. Mantıkta doğru düşünmeyi düzenleyen evrensel kural ve prensipleri keşfeder. Daha önceki bölümlerde değindiğimiz gibi İnsanlar evrensel kural ve prensipleri keşfederek bilime katkıda bulunurlar. Bilimde gelişerek ve kurumsallaşarak gelecek kuşaklara aktarılır.

Evren ve bütün her şey Çeşitli Kural ve prensiplere göre oluşmuştur. İnsanlar; düşünebilme yeteneğini kazandıktan sonra doğa ile girilen etkileşimler sonucunda evrensel kural ve prensipleri öğrenmeye başladılar. insanlar tarafından öğrenilen evrensel kural ve prensiplere bilim diyoruz. Evrensel Kural ve prensiplerin dili çözüldükçe bilim de o oranda gelişecektir. İnsanın ve düşüncenin evrimleşmesi bilimin gelişmesine büyük bir ivme kazandırmıştır. Bu süreç devam ederek gelecekte de bilinmeyen evrensel kural ve prensipler bilinir hale gelecektir. Evrimleşerek gelişen insan beyninin bir fonksiyonu olan, düşüncenin de geliştiğini ve evrimleştiğini bu gün pozitif bilimler tarafından kanıtlanmıştır. Nesilden nesile aktarılan bilgi birikimi, gelişen ve eğitilen insan aklı ile yeni nitel dönüşümlerin kaynağı olacaktır.

Felsefe artık uzmanlık sorunuyla ilgilenmemektedir. Fakat bu sorunlara matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi pozitif bilimlerin verdiği yanıtlar büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu yanıtlar olmadan felsefe kendisini taşıyamaz ve kendi kimliğini saptayamaz. Bilimsel gelişmelerin sonucunda çıkan yeni sorunların; felsefenin alanını daraltmadığı gibi yeni sorunların çözümü için önemli görevler sunmaktadır. Son iki yüzyılda bilimdeki gelişmelerin bu bağlamda büyük sorunlar oluşturduğunu görmekteyiz. Bu sorunların çözümü için evrensel kural ve prensipleri temel alan bir düşünce sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Temellerini oluşturmaya çalıştığım Bu düşünce sistemi zaman süreci içerisinde geliştirilip geleceğin oluşturulmasını ve şekillendirilmesini sağlayacaktır. Bilimin gelişmesi ile oluşan potansiyelin, Evrensel kural ve prensiplerle uyumlu olmayan düşünceler tarafından kullanılırsa İnsanlığın geleceği ve gezegenimizin geleceği için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst