Bilim/Bilimselligin Bunyesindeki Metafizik Tehlike

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilimsel Makaleler kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Bilim\/Bilimselligin Bunyesindeki Metafizik Tehlike başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,335 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilimsel Makaleler
Konu Başlığı Bilim\/Bilimselligin Bunyesindeki Metafizik Tehlike
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Insanoglu ta ilk soru-cevap ile neyin ne oldugunu sorgulamaya ve ortaya koymaya basladigindan beri, bunu hep varlik ve olmak temelinde yapmistir.

Bilimin felsefenin bu varligi irdeleyen ve ortaya koyan metafizik dalinin ideolojilerinden yesermesine de sasmamak gerekir.

Bu ayni, tarihteki ilk dine ters ve karsi cikislarin din adamlarindan geldigine benzer.

Simdi metafizik temeldeki tum ideolojilerin, bilim ve bilimsellik acisindan, bilim ve bilimselligin bunyesindeki potansiyel ideolojik inancsal ve spekulatif teori "tehlikesini" ve bilim ve bilimselligi, nasil ve ne yolla inancsalliga ve spekulasyona tasidigini gorelim.

Materyalizm, ortaya ciktigindan beri, bilimin temelini teskil etmektedir. Buradaki en buyuk sorun; materyalizmin kesinlik ve ispatsal temelli bilimi sabitlestirmeye ve bu sabitligin yaninda bazi bilimsel disiplin degerlerini hem sorgulanmaz hem de degismez kilmadir.

Idealizm, genelde tum soyutlarin temeli sayilan dusunceyi one cikarir. Buradaki tehlike de dusuncenin teorik bir icerige donmesi gerekirken, bu dusuncenin inanc temelli ideolojik icerik kazanmasi ve bilimi doga ustu, dunya otesi, mistisizm, mitoloji v.s. temelli bilimsel kurguya tasimasi ve bilim ile felsefeyi dusunce ve inanc olarak ayirt edememesidir.

Hem materyalizmin, hem de idealizmin birbirine karsit yapisini ortaya koyan; ideolojik inancsal dogrusallar ve bu dogrusallarin evrensel bir icerik tasimamasi ve cogunun da, yanlislanabilir olamamasidir.

Materyalizm bilimi teori ve pratikte ortaya koysa bile ispat ve sabitlige ve de dogruya yonelir.

Subjektivizm, yani oznelcilik ise; bilimin ve bilimselligin temeline bilim adaminin kendi inancsal ideolojik dogrularini monte etmesinin sorunudur.

Pozitivizm ise; bilime hep pozitif yanasarak, hep dogrudan yana bir mentalite yurutur, ne cikarsama, ne de yanlislama pozitivizm de yer almaz.

Nominalizm, yani isimcilik ise; spekulatif teorilere sanki bilimsel olarak kanitlanmis gibi isim vermek ve bir cesit onu mesrulastirmaktir. Evren'in yok olmasi konusundaki big crunch, buyuk catlama gibi.

Halbuki bil kokeninin epistemolojisi, tamamen bilim ve bilimselligi icerir. Hem dusunce/inanc farkini, hem bilimsellik/inancsallik farkini; hem ideoloji/teori farkini hem de epistemolojik bilme siniri ile spekulatif fikir one surme farkini ortaya koyar.

Teori soyutundan, pratik somutuna gitme yerine; pratik, deney, gozlem, bulus somutundan, teori soyutuna yonelir.

Iste bilimin ve bilimselligin bunyesindeki epistemolojik temele adapte olmus metafizik var ve olmak tehlikesi ve onun ideolojik inancsal dogrularinin tehlikesi budur.

Bilim ve bilimsellik bunyesindeki bu metafizik unsuru kokten ve temelden yok etmedikce de dusunce ile inancin ic iceligi bilim ile ogretinin ic iceligi ideoloji ile teorinin ic iceligi ve bilimsellik ile inancsalligin iciceligi epistemolojik sinirin spekulatif asimi ile ic iceligi her zaman mumkun olacak bir olanak dahilindedir.

O yuzden bilimi ve bilimselligi savunuyorsak; bu metafizik unsurlari iyi algilamali ve farkina varmaliyiz.
 

flzf

Filozof
Yeni Üye
Katılım
12 Mar 2009
Mesajlar
850
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
37
Metafizik bilim için bir tehlike olamaz, bilim elbet belli bir yerden sonra tıkanır ama bilimsel disiplinin bittiği yerde yaşamda biter yani tanrı yaratmış olabilir demek bu bilimsel disiplinin ürünüdür fakat tanrı yarattı demek saçma sapan metafizik bir kavramdır.Kısaca akla mantığa dayanmayan iddialar bilimin yanında yöresinde altında yatamaz ve tehlike değildir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Metafizik bilim için bir tehlike olamaz, bilim elbet belli bir yerden sonra tıkanır ama bilimsel disiplinin bittiği yerde yaşamda biter yani tanrı yaratmış olabilir demek bu bilimsel disiplinin ürünüdür fakat tanrı yarattı demek saçma sapan metafizik bir kavramdır.Kısaca akla mantığa dayanmayan iddialar bilimin yanında yöresinde altında yatamaz ve tehlike değildir.

Metafizigin bilim icin en buyuk tehlike olusu; bilime inanc ve de ideolojiyi bulamaktir.

Zaten klasik bilimde bilimin temelini metafizik yani felsefenin varlik dali olusturuiyordu.

Bilim o zamanlar ispat icin yola cikiyordu, nedensel olarakilkiu mutlaki ariyordu.

Gercekile olgu farki ortada yoktu.

Aklin ortaya koydugu gozleme tasinmadan bilimsellesiyordu.

Butun bunlara modern bilim son Verdi.

Once bilimin felsefi tabanini epistemoloji yani bilgi yapti.

Sonra hewr turlu suphe ve kesinligi ortadan kaldiran, yanlislanabilirlik ilkesini ortaya koydu.

En onemlisi bilim metafizik varlik taban tartismasindan kurtuldu. Cunku bilim gozlemini aldigi fenomenin kendini degil; fonksiyonunu ortaya koydu.

Kisaca bilim felsefe ile degil; felsefe bilim ile yonlenir oldu. Yani bilimsel nitelikteki felsefe.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst