Ateizm ve Felsefe ?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefi Tartışmalar kategorisinde Bilinmez tarafından oluşturulan Ateizm ve Felsefe ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,972 kez görüntülenmiş, 33 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefi Tartışmalar
Konu Başlığı Ateizm ve Felsefe ?
Konbuyu başlatan Bilinmez
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

Bilinmez

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 Ocak 2010
Mesajlar
48
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Ateizm ve Felsefe arasinda yakinlik, uzaklik, iliski vs. varmidir?
 

tribalistic

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2010
Mesajlar
90
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Sorunun mantığını kavrayabilmiş değilim.Ateizm, felsefenin bir kolunun(din felsefesi,teoloji) ;düşünce akımlarından bir tanesidir.Karşısındada teizm bulunur.

Daha anlaşılır ve tartışmaya müsait bir soru sorma biçimi geliştirmeni öneririm.
 

Bilinmez

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 Ocak 2010
Mesajlar
48
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Tamam sen biraz anlamissin zaten neyi sormak istedigimi arkadasim. Yorumun icin tesekkür ediyorum.
 

birebir

Üye
Yeni Üye
Katılım
8 Şub 2010
Mesajlar
115
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
56
Ateizm ve orijinal felsefe arasında bir ilişki olduğunu düşünmüyorum.
 

hitman44

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
15 Eyl 2009
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Ben soruyu, anladığım kadarıyla cevaplamak istiyorum. Soruyu soran arkadaşım karar versin ne kadar doğru anlamışım/anlamamışım :) İnanç denen olgu sorgulamayı kaldıramayacağı için, daha doğrusu sorgulandığında inanç olmaktan çıkacağı için, teizm felsefeye yakın değildir.Ateizm ise herhangi bir dini inancı taşımadığı için, sorgulamaya/tartışmaya açıktır. İş ateizm ile felsefenin ilişkilerini incelemeye gelince , ikiside sürekli olarak birbirlerini tetikleyen, geliştiren ama aralarındaki mesafeyi korumaya devam eden iki ayrı daldır. ateizmin sorunları direkt olarak felsefeyle çözülemez, fakat felsefe bu sorunların çözülmesinde önemli olan bazı mantıksal karmaşaları çözmekte başarılıdır. Bu da akıllara senin sorunun başka bi versiyonu olan bilim ve felsefe arasındaki ilişki nedir sorusunu getirir :) Çünkü ateizmin en temel dayanağı bilimdir. Felsefenin ateizme katacağı çok şey vardır. Ateizm ise felsefe için , düşünmeye çok daha fazla açık/eğilimli insanlar yetiştirmekten başka pek birşey yapmaz :)
 

Macavity

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Ateizm de bir inançtır. Teizm ne kadar sorgulamayı kaldırmazsa ateizm de o kadar kaldırmaz. Tanrı vardır ile tanrı yoktur önermeleri eşit derecede inanç/dogma/varlık iddiası... içerir. Teist için tanrı nasıl sorgulanamaz ise, ateist için de sorgulanamazdır. Aralarındaki fark, tanrının, ilkinde var olduğu için, ikicisindeyse var olmadığı için sorgulanamaz olmasıdır. Bu ikisinin felsefe içindeki konumlarınıysa Kant'ın konumundan hareketle değerlendirmek mümkündür: bu numenin alanıdır ve insan aklının yargı gücünün ötesindedir.
 

tribalistic

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2010
Mesajlar
90
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Numen nerde başlar nerde biter?Bu tamamen Kant ın en zayıf tarafıdır fenomenal alan ile numenal alan farkı...
 

Macavity

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Numenin nerde başlayıp bittiği gayet açıktır; tanrı, ruh ve evren (evrenin kendisi, evren içinde olup biten şeyler değil) numen alanındadır. İnsan aklı bunlar hakkında soru sormaktan kaçamaz ama bunlar salt akıl için bilinemezdir. Salt Aklın Kritiği'nde bu açıktır. Konu da bunlardan biri olan tanrı olduğuna göre açık olmayan şey nedir?
 

cogito

Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Ocak 2010
Mesajlar
198
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Ateistler felsefeye daha yakın olurlar çünkü yaşam hakkında hep bir arayışları olur.
 

tribalistic

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2010
Mesajlar
90
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Anlaşılamayan şudur k; numen alanın sınırları bizim bilgimizin sınırlarını belirliyorsa eğer; bugun felsefenin bilim olup olmadığı ve metafiziğin varlığı gibi felsefenin önemli sacayakları ortadan kalkacaktır.Çünkü biz artık neyi bilemeyeceğimizi kesinleştirmiş oluruz.Neyi bilemeyeceğimizi biliriz.Soru sormak neden o zaman?
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Ateizm'de idol yaratma serbestisi ve arayışı olduğu için,belki felsefeye ilgi daha yoğun gibi görünebilir.
Teizm'de ise;neden-sonuç ilişkisi/soru-sorgulama/doğruya ve sonuca ulaşma daha verimli olduğundan
teistlerin felsefe ile ile bağlarının daha derin ve doyurucu olduğuna inanıyorum.

Ateizm ile felsefe arasında "yakınlık" var gibi görünen "uzaklıktır" aslında.
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Ateistler felsefeye daha yakın olurlar çünkü yaşam hakkında hep bir arayışları olur.

Inancı olan ınsanların yasam hakkında arayısları olamaz mı? Ateıstler felsefeye daha yakındır cunku kendı gıbı olan ınsanlar daha coktur.

Ben bılıyorum kı bır cok ateıst uyemız sırf yonetımde olan kısı olarak benım Allah ınancım var dıye ve bır kac yazıda bunu vurguladım dıye burayı bıraktı. Halbukı felsefe bu demek degıl. Felsefe ıle ılgılenmekte bu demek degıl. Felsefe ıle ateıstler daha cok ılgılenıyor demekte aslında dogru bır yaklasım degıl.

Felsefe sorgular. Mantık vardır. Felsefecıye peygamber mıraca cıkmıs sonra gelmıs dersın guler gecer. Ama ısık hızına ulasılınca madde enerjıye donusur zaman durur kutle sonsuza ulasır dersın evet dogru haklısın der. Cok uzulerek soyluyorum ama gunumuz felsefecılıgı bu.

Lıse donemımde tıyatro ekıbı kurmustum. Komık bır anektot anlatayım. Neyse oyuncuları bulduk sıra teknık ekıp elemanları bulmaya gelmıstı. Suflor, ses ayarcısı, ısıkcı, dj, makyaj yapacak eleman vs. Hepsını buldum, tamam bır turlu ısıkcı bulamadım. Ahmet dıyorum gel ısıkcı ol, ıste belırlı aralıklarla panodan acıp kapatacaksın falan. Yok abı ben olmam. Kısaca yapılacak ısı degersız bulduklarından red etmıslerdı. Bende ogrencı duyuru panosuna astım yıl sonu yapılacak tıyatro gosterısınde Lıght Equıpment Chıef aranıyor dıye. Inanır mısınız ben tek tek dolasıp ararken ogrencı ısıkcı ol dıye o yazıdan sonra bana geldıler. Ve ben bırak aramayı artık aralarından bırını secme durumunda kaldım. Yapacagı seyde zamanı gelınce beyaz ısıgı kapatıp mavıyı acacaktı.

Gunumuz felsefesıde maalesef bundan farksız. Bırakın felsefeyı yasamımız. Gecen gun bırı ıle konusuyorum denk geldı. Felsefe'de admın mıssın? Evet dedım. Felsefe yapalım dedı. Iyı dedım yapalım. Iste sohbete basladık dedım sen Sokratesı tanır mısın? Evet dedı. Dedım kıtabını hıc okudun mu? Tum kıtaplarını okudum dedı. Isım cıktı daha sonra gorusuruz dedım bu cevaptan sonra. Bu arada gercekten Sokratesın kıtabını okuyan varsa bana gonderırse sevınırım :)

Seytanın olduguna ınanıyorum. Bu seytan kı bızı gunaha sokan, o bıle Allah'ın varlıgını ınkar etmemısken mazlum bır ınsan nasıl olurda ınkar eder ben anlamıyorum ve gercekten cok uzuluyorum.



 

birebir

Üye
Yeni Üye
Katılım
8 Şub 2010
Mesajlar
115
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
56
Merhaba Major,

''Felsefe sorgular. Mantık vardır. Felsefecıye peygamber mıraca cıkmıs sonra gelmıs dersın guler gecer. Ama ısık hızına ulasılınca madde enerjıye donusur zaman durur kutle sonsuza ulasır dersın evet dogru haklısın der. Cok uzulerek soyluyorum ama gunumuz felsefecılıgı bu.'' demşsiniz.

Evet aynen bu.Felsefe gerçeği arama eylemi olduğu halde,felsefeden hoşlanan yani yeni fikirlere açık olduğunu iddia edenler,nasıl olur da dini konularda yeniliklere açık olmazlar anlamak mümkün değil gibi.
Arayışa çıkmış olan bir bireyin öncelikle kendine samimi olması lazımdır,oysa kişi her konuda felsefeye dalarken, iş dinsel konulara geldiğinde hemen bir yargıç kesilebiliyor.Bunun nedeni sanırım, felsefenin ne olduğunu kavramamak.

Dinsel konularda her nasılsa kendini yeterli ve doygun gören kişinin bu konuda felsefeye tahammülü olmaması gerçekten yazıktır.Şuna benziyor.Komutan emretti ve kabul ettim.Oysa her emre itaat, insanım diyen için kabul edilir değildir.

Evet sevgili Major,şeytanın varlığını bende kabul ettiğimden dolayı 1.sayfada ateistlerin felsefesinin orijinal olamayacağını söylemiştim.
 

efefel

Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Şub 2010
Mesajlar
202
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
39
Ateizm,felsefî düşünce ile varılmış bir sonuç olamaz çünki;
Tanrı varmı sorusuna hiçbir mantıksal yaklaşımla yok cevabı gelemez,var cevabınada inanışla gelinir.
Tanrı yok diyen biri felsefî düşünmemiştir,var diyende felsefî düşündüğü için var diyemez,öyle hisseder ve inanır.
Dolayısı ile felsefede kesin bir mantıkla onaylanamayan hiçbir cevaba kanunmuşcasına ilgi gösterilemez.
Ateizm ve felsefe arasında yaygın olmakla birlikte kurulan bağ bir yanılgıdır ve bunun sorumlusu felsefe değildir.Bu durum birçok eksikliğini felsefeyi alet ederek kapatmaya çalışmanın sonucudur.
 

Macavity

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
tribalistic, ben ne genel olarak insan aklının sınırlarından, ne de metafizikten bahsettim. Açık bir şekilde Kant'ta tanrı numenaldir ve bu nedenle insan aklının yargısını aşar dedim. Eğer bu mesajıma karşılık olarak Kant'ta neyin fenomen neyin numen olduğu açık değil diyorsan, bu Kant'ta tanrının numenal olup olmadığı açık değildir demektir (çünkü benim dediğim sadece Kant'ta tanrının numenal olduğuydu). Ben de buna karşın adresi gösterdim: Salt Aklın Eleştirisi. Yani bu kitabında Kant'ın tanrıyı numanal saydığı açıktır dedim.Bu durumda nasıl oluyor da insan aklının sınırlarının tamamen çözülmüş olduğu ve srulacak soru kalmadığı sorusu çıkıyor benim dediklerimden? İnsan aklının bütün sorup sorabildiği tanrı mıdır ki tanrı numen alanında olunca başka sorulacak soru kalmıyor? Yok eğer böyle değilse benim dediğimle senin dediğinin alakası ne? Benim yazdığıma yalnızca hayır Kant orada tanrı numen alanına aittir demiyor denebilir, ki bu da yanlış olur. Bundan başka bir şey demedim ben. Bu nedenle de bunun dışındaki bütün cevaplar benim dediğimle alaksızdır.
 

Macavity

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Major, bir kere en başta "peygamber miraca çıkmış, sonra gelmiş" cümlesiyle "ışık hızına ulaşınca madde enerjiye dönüşür, zaman durur, kütle sonsuza ulaşr" cümlesi arasında bir fark vardır. İlki üzerine bilimsel bir teori kuramazsın ya da bilimsel bir temele dayandıramazsın ama ikincisi bilimsel olarak incelenebilir.

İkinci olarak, bu ikinci cümle bugünkü fizik bilimince tamamen yanlıştır. Bugünkü fizikte ışık hızına hiçbir madde ulaşamaz. Bu nedenle de ışık hızına ulaşınca enerjiye dönüşme de söz konusu değildir. Günümüz fiziği için doğrusu şudur; karadeliklerin sınırlarının yakını gibi sıradışı fiziksel koşulların (çok yüksek sıcaklık, basınç... v.b) olduğu yerlerde maddenin tamamen enerjiye dönüşmesi ya da tersi mümkündür (örn: Hawking Işıması olayı). Kütlenin sonsuza ulaşması ise zaten hiçbir koşulda mümkün değildir. Çünkü sonsuz ulaşılabilir bie şey değildir, tam tersine ulaşılamaz olanı, sonu olmayanı ifade eden bir kavramdır. Einstein'ın özel görelilik kuramında dediği de tam bu nedenle maddenin ışık hızına ulaşamayacağıdır. Çünkü E=mc2 formülü uyarınca maddeyi (kütlesi olan herhangi bir şeyi) ışık hızına ulaştırmak için sonsuz enerji gerekirdi, bu ise sonsuz kütle demektir, bunlar da mümkün olmadığı maddenin ışık hızına ulaşması mümkün değildir.

Ama asıl önemli olanı şudur ki, bu önceki paragrafı bir felsefeciye söylersen, ya da daha güzeli bunu bir felsefeci yazarsa aynen bu şekilde yazacaktır. Yani her zaman "bugünkü fizikte", "günümüz fiziği için", "Einstein'ın özel görelilik kuramında" diyecektir. Asla bunların mutlak, kesin, hiçbir koşulda yanlışlanamaz olduğunu söylemeyecektir. Kısacsı bugün bilim felsefesinde bilimin dediklerini mutlak kabul eden hiçkimse yoktur. Bu yazdıklarım ve bütün bilimsel kuram ve yasalar için filozofların kimi iş gördüğü sürece, kimi yanlışlanana kadar, kimi pratik olduğu sürece... doğru kabul edilebilir diyecektir. Felsefeyi, felsefecileri ve filozofları, bu şekilde, bir şeyi sadece yabancı bir adı var diye kabul eden ama onun ne olduğundan habersiz lise öğrencilerine benzetmeni anlamadım ve asla da kabul edemem.
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Peygamberın mıraca cıkma olayının bılımsel acıklaması vardır. Iste demek ıstedıgım de buydu. Temele dayandıramazsın bılımsel degıl gıbı tepkıler alırsın. Cunku ısın ıcıne mantık gırer. Bır ınsan nasıl olurda yukarı ucar ve bır sure sonra gerı gelır. Beyın bunu kabul etmez. Ama sen bu olayı alır ısınlanma madde bu hıza gelınce enerjı olur yok olur sonra suraya gelır su olur dıye anlatırsan aa evet bak bu bılımsel derler ve mantık otomatık olarak kabul eder.

Dıger hususta Eınsteın'ın teorılerınden yola cıkarak Hawkıngın boyle bır calısması zaten senelerdır var. Ve formullede ıspat edılmıs bırsey bu. Zaten Hawkıng'de %99 luk bır ısık hızına yaklasımdan bahsedıyor %100 lukten degıl. Kı boyle bırsey olmaz dedıgın seyın olabılırlıgınden bahsedılıyor. Bundan bahsedenlerde bılım adamları. Belkı teknolojı yetersız ama olamaz ımkansız gıbı bır yaklasım soz konusu degıldır.

Lısedekı olay elbette tum felsefecıler ıcın gecerlı degıl lakın bunu genele yaydıgımızda cıkan sonuc bu. Sadece yabancı bır kelıme olarak bakmamalıyız olaya elbette. O an aklıma geldıgınden oturu paylasmıstım. Orada uzerınde durmak ıstedıgım sey ısıkcı arıyorum dedıgımde olayı basıte alıp kendını o ıse uygun gormedıgınden oturu red eden ınsanların, lıght chıf manager gıbı anlamanı ısıkcı ıle bagdastıramayan cok muhım bırseymıs gıbı gorup ısı kabul eden ınsanların oldugu ıdı. Tıpkı Sokrates'ın kıtabının olmadıgını bılmeyıp felsefe ıle ugrasıp daha sonrada kalkıp Sokratesın tum kıtaplarını okudum gıbı yaklasımda bulunma gıbı bırsey bu. Yanı kısaca bılmeden bılıyor.
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Bir olaya bilimsel,sosyolojik yada güncel,hatta dinsel bakabiliriz.Önemli olan hepsinden gereğince yararlanarak aklın ve mantığın ortak noktasını bulmaktır.
Bilimsel ve dinsellik içeren Majör açıklamasını,belki mesleği olması ititbari ile daha bilimsel bakan Macavity'nin,benim gibi değerlendirmesini beklemek güçtür bence...
Majör'ün verdiği örneklerle zaman zaman hepimiz karşılaşıyoruz.Kültürel ve sosyal bir mesele olarak görüyorum.

Felsefe çok geniş bir alanı kapsadığından teist ve ateistlere de hitap eder.
Ancak felsefede ve ateizm'de idealler daha ütopiktir.Bu sadece görünen manzara olarak idealdir.
Gerçekler ise bambaşkadır.

Felsefeye düşkün ve ateist olan kuzenimin19 yaşında iken ;insanın istediği kadar yaşayıp,istediği zaman öleceği hakkındaki ateşli savlarını,45 yaşına gelip kanser hastası olduğunda
"ölmek istemiyorum,ben yaşamak istiyorum" şeklindeki çırpınmalarına vijdanım elvermediği için; "ölmek istemiyorsan ölme,istediğin kadar yaşa,elinde ise buyur" diyerek çürütme yoluna
gidememiştim.

Yine çok idealist ve ateist olan Doktor bir arkadaşımın;onca eşitlik sav'cısı olmasına rağmen,eskiden SSK hastanesine gelen hastaların banelliğinden sıkıldığını,Ünv.Hastanesine geçtiğinde
rahat ettiğini,daha sonra Ünv.hastanelerine SSK'lıların da gelmesinden rahatsız oluşunu beyan etmesi örneklerini vermeden geçemeyeceğim.

Üstelik,felsefe bir biçimde (bilimsel hali dışında)her insanın yaşamının içinde olmasına karşın;özellikle ÜNV.mezunlarının işlerine gelmediğinde "FELSEFE YAPMA ARKADAŞIM YAA"demeleri de
bu konuya güzel bir örnek bence.

Felsefeyi sadece bir bilim dalı olarak ele almamız bana göre olanaksız... O nedenle her dini görüş sahibi felsefeyi sahiplenebilir. Kendisinin daha yakın olduğunu iddia edebilir.Ve bence de öyledir.
 

Macavity

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
İşin içine mantık girmesi kötü bir şey mi? Peygamberin herhangi bir yere gidip orada geri dönmesine gerek yok, "peygamber"in kendisi bilimsel değil. Çünkü tanrı biimsel değil. Aksini mi söylüyorsun? "Madde", "ışık", "enerji".. v.s ile tanrı kavramsal yapısı bakımından aynıdır mı diyorsun anlamış değilim. Madde, enerji, ışık... ile herhangi bir kuram oluşturursan ve bunu matematiksel olarak da ifade edip sınayabilirsen bilimsel olacaktır tabi ki. Bunun aksini mi söylüyorsun?

Diğer konuda da ben değil, fizikçiler olmaz diyor ve madde özel göreliliğe göre ışık hızının %99'u hızına değil ışık hızına çıkamaz diyorlar. Benim olamaz diye aktardığım da bu. Bu da benim olamaz deniyor dediğim şeyin olabileceğini söylemez, tam tersine, olamayacağını söyler. Yani Hawking'in %99 demesinin nedeni sadece ve sadece görelilik kuramına göre ışık hızına ulaşmanın mümkün olmamasıdır, ben de bunu aktardığıma göre nasıl benim olamaz dediğim şey olabiliyor? Ve yine tekrar ediyorum, bugünkü fizikte, Einstein'ın özel görelilik kuramına göre olamaz. Yani mutlak olarak değil.

Günümüz felsefesi dendiğinde ben çağdaş filozofları anlarım, bilmem nerede, bilmem ne kadar felsefeyle ilgilendiğini söyleyen bir kişiyi değil. Günümüz felsefesinin hali de bu ikincilerle değil, filozoflarla ve yetkin felsefecilerle değerlendirilebilir.

Konuya ilgili görüşümü de ilk yazdığım mesajda söylemiştim: teizm ne kadar dogmatikse ateizm de o kadar dogmatiktir. Filozoflar ve felsefeciler arasında bugün ateistlerin çoğunlukta olması felsefeyle değil, post-modern çağın düşünüş şekliyle ilgilidir.
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Ben ısın ıcıne mantık gırerse kotulesır gıbı bırsey demedım. Elbette mantık olmalıdır ve guzel bırseydır. Lakın Tanrı ve dının bazı kavramlarında mantıgın almadıgı seyler vardır. Olmalıdırda bu yuzden de ınsan red edıyor. Ornegın kader kavramını mantıgın alması ımkansız. Ama ıman etmemız ıstenıyor. Ayrıca ben Tanrı'nın bılımsel acıklaması vardır demedım, peygamberın mıraca yukselmesının bılımsel acıklaması var dedım. Peygamberı bılımsellıkle nasıl bagdastırıyorsun anlamıyorum? Hangı anlamda yanı peygamber bılımsel degıl? Asayı denıze vurunca denızın yarılmasının bılımsel bır acıklaması olamaz mı? Yoksa bunu acıklamaya ınsanın gucu mu yetmıyor buda tartısılır? Yada fırevunun cesedı neden hala duruyor? Gıbı. Mantıgın alamadıgı yada dıger bır deyısle ınsan olarak gucumuzun yetmedıgı seylerın olması gayet normal, ben ınanan olarak boyle seylerın olmasını normal karsılıyorum. Fakat ateıstler boyle karsılamıyor cunku herseyı ınsanın kontrolu altında goruyorlar. Kucuk beyınlerı ıle Allah yok dıyebılecek kadar kor gozlere sahıp ınsanların dogmatık bır ınancı oldugunu savunuyorsun. Keza boyle bırseyde yok. Ateızm sacmalıktan ote bırseydır. Inanc degıldır, ınanca karsı cıkmadır. Dogmatık degıldır.

Benım okudugum fızıkcılerde olabılır dıyor. Ve bunu dedıgın gıbı matematıksel olarak sunuyorlar. Eınsteın kac yılında yasamıs suan kacıncı yıldayız. Beynınden gecen seylerı makınada gosteren teknolıjı sayesınde adamın bırı ısık hızına ulasılabılır dıyor. Bırak onu gecenlerde atom parcacıklarını carpıstırdılar ve dunyanın olusumunu mınımıze edıp nasıl oldugunu arastırdılar sonuc her ne kadar cok fazla olumlu olmasada bırseyler yapıyorlar. Bu carpısmada atomların parcacıklarının ısık hızına ulastıklarını soyluyorlar.

Gunumuz felsefesı ıle gunumuz felsefecılerı arasında da fark vardır. Ben gunumuz felsefesı dedım. Ve evet bır tane fılozof var mı akım olusturan? Bır tane fılozof var mı eskılerın ustune bırseyler koyan. Hersey kesıf mı edıldı yanı? Bırak fılozofları matematıkcı var mı? Parmakla gosterılecek kadar az. Benım dem vurdugum nokta da bu. Yoksa kelımeler degıl. Uretıcı degılız, herseyı bılıyoruz. Bıldıklerımız yetıyor hatta bazılarımıza fazla gelıyor kendını fılızof sanıyorlar. Halbu kı hıc bır sey bılmıyoruz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst