Leyla Qasım

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kimdir? kategorisinde BeKeS tarafından oluşturulan Leyla Qasım başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 439 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kimdir?
Konu Başlığı Leyla Qasım
Konbuyu başlatan BeKeS
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan BeKeS

BeKeS

Felsefe.net
Onursal Üye
Katılım
22 Nis 2021
Mesajlar
15
Tepkime puanı
12
Puanları
3
Yaş
30
Konum
Ş.urda
Üniversite Bölümü
İktisat
Baas rejiminin Başûr’da gerçekleştirdiği işgal ve Kürt halkına karşı uyguladığı vahşi uygulamalara karşı uçak kaçırma eylemi gerçekleştirmek isterken yakalanıp idam edilen Kürt özgürlük mücadelesinin en saygın kadın sembollerinden biridir Leyla Qasim.
Odur ki ;``Kölelik Kürtlerin kaderi değil” diye isyan eden.

Leyla Qasim, 1952'de Rojhilat sınırındaki Xaneqin’in Bamili köyünde dünyaya gelir. Ailenin 3. çocuğu olan Leyla, direnişçi bir ruha sahipti.Yoksul bir aile olmalarına rağmen babası Leyla’nın okumasını çok ister. Leyla, ilk ve ortaöğrenimini gördükten sonra yoksulluk nedeniyle ailesiyle birlikte Bağdat’a göç eder. Liseyi Bağdat’ta bitiren Leyla, Bağdat Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü’nü kazanır ve 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanışan Leyla, Saddam Hüseyin’in Kürt halkına düşmanlığını konu alan bir makale yazdığı için hedef haline getirilir.

Kısa zaman içinde Kürt Öğrenci Birliği’nin aktif üyesi oldu ve Bağdat Üniversitesi’ndeki Kürt öğrenciler üzerinde belirgin etkisi vardı. O dönemlerde KDP öncülüğünde yürütülen Kürt mücadelesi, Başûr dağlarında ve özgürleştirilen bölgelerde toplanmıştı. Leyla Qasim “Mücadele erkek işidir, kadınlar mücadeleye katılamaz” anlayışına karşı mücadelenin en ön saflarında yerini aldı. 1974'te Kürt halkına yönelik saldırılarını arttıran Baas rejim güçleri Qeladiz’i bombaladı. Bombardıman sonucunda 3 sivil yaşamını yitirdi. Baas rejiminin saldırılarına karşı arkadaşlarıyla birlikte harekete geçen Leyla, ilk eylemini 24 Nisan 1974’te uçak kaçırma eylemi gerçekleştirdi. Leyla ve arkadaşları Cewad Hemewendî, Nerîman Fuad Mestî, Hesen Hemereşîd ve Azad Silêman Mîran geniş çaplı bir operasyon sonucu Bağdat’ta esir alındı. Leyla, bütün baskı ve dayatmalara karşı geri adım atmadı

1974’ün Nisan ayında ağır işkencelerden geçirilen Leyla, kısa süren düzmece bir yargılama sonrasında, idama mahkum edildi. İdam edilmeden annesi ve kız kardeşi ile görüşme fırsatı bulan Leyla annesine şunları söylemişti; “Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Kürt halkı ve Kürdistan için savaşıyorum. Anne bizim ölümümüzle binlerce Kürt insanı uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar.”

22 yaşında idam sehpasına cesur adımlarla yürüyen Leyla, “Beni öldürerek yok edebilirsiniz ama benim ölümüm binlerce Kürt’ün uyanışı olacaktır” diyordu. Leyla ve 4 arkadaşı 12 Mayıs 1974’te saat 07.00’da idam edildi. Leyla ve arkadaşları idam edildikten kısa bir süre sonra Baas rejimi, Leyla Qasim’ın erkek kardeşi Selami’yi kız kardeşinin fotoğrafını paylaştığı gerekçesiyle katletti.

Ceqerxwin, Hêmin ve bilinen bir çok Kürt şairinin şiirlerine konu alan Leyla Qasim, hikayesi şarkılara ilham vermeye devam eder.
O, idam sephasında Ey Reqib’i okuyarak ölümsüzleşmiş ve Kürtler’in milli bir sembolü olmasının yanısıra dünyada da sömürgeciliğe karşı onurun ve özgürlüğün de sembolü olmuştur.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst