Zorbalığın Sanal Yüzü: Siber Zorbalık

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Psikoloji kategorisinde Objectivity tarafından oluşturulan Zorbalığın Sanal Yüzü: Siber Zorbalık başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 620 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Psikoloji
Konu Başlığı Zorbalığın Sanal Yüzü: Siber Zorbalık
Konbuyu başlatan Objectivity
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Objectivity

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
İnternetin hayatımızdaki yerinin artmasıyla ve hatta vazgeçilmez bir parçası olmasıyla birlikte internet üzerindeki davranışlarımız da çeşitleniyor. Hem iş yaşamında hem özel yaşamda günlük yaşamımızın önemli bir bölümünü bilgisayar başında geçiriyor olmamız, bazı davranışlarımızın çevrimiçi ortamda da rahatça görülmesi anlamına geliyor. Bu davranışlardan bir tanesi de siber zorbalık.

Günlük hayatta bildiğimiz zorbalık davranışının siber ortamda nasıl kendini gösterdiğini ve kimlerin bu davranışlarda bulunduğunu öğrenebilmek için, bu konu üzerine araştırmalar yapan ve ODTÜ’de Araştırma Görevlisi olarak çalışan Uzman Danışman Psikolog Çiğdem Topçu ile bir sohbet gerçekleştirdik.

Selin Mısır: Siber zorbalık son zamanlarda oldukça gündemde olan bir konu. Zorbalıktan sonra şimdi siber zorbalık ön planda. Öncelikle bu kavramları bize açıklayabilir misiniz?

Çiğdem Topçu: Geleneksel akran zorbalığını, güçlü tarafın güçsüz olan tarafa zarar verme niyetiyle birden çok kez fiziksel, sözel veya ilişkisel şiddet uygulaması olarak tanımlayabiliriz. Yaklaşık son on yıldır hayatımıza teknolojinin yoğun olarak girmesiyle birlikte çocuk ve gençlerin zorbalık yapabileceği yeni bir ortam oluştu ve okul bahçesinde yapılan zorbalık olayları çevrimiçi (online) ortama taşındı. Eskiden zorbalık kurbanı çocuk, okuldan eve geldiğinde zorbalıktan kurtulabiliyordu; fakat günümüzde yaygın olarak kullanılan bilgisayarlar, Internet ve akıllı telefonlar aracılığıyla zorbalık davranışı günün her saatinde ve her yerde kurbana ulaşabilir hale geldi.

Siber zorbalık olarak adlandırılan bu yeni tür, bir kişi ya da grup tarafından elektronik-temelli iletişim araçlarının kendini savunamayan bir kurbana karşı saldırgan, kasıtlı ve tekrarlı bir biçimde kullanılması olarak tanımlanabilir. Siber zorbalık “elektronik posta (e-mail), web siteleri, forumlar, sohbet odaları (chat room), messenger (MSN, Yahoo, ICQ vb.), cep telefonu ile gönderilen yazılı mesajlar (SMS) ve resimli mesajlar (MMS) ile sosyal paylaşım siteleri (Facebook, twitter, vb.) aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Siber zorbalık davranışlarına örnek olarak kameralı cep telefonları aracılığı ile kurbanların uygunsuz görüntülerini Internet aracılığıyla paylaşmak, elektronik posta ya da cep telefonu mesajı ile aşağılayıcı, alay edici, tehditkâr, cinsel taciz veya şiddet içeren mesajlar göndermek, ve kurbana ilişkin küçültücü web sayfaları hazırlamak verilebilir.

S.M: Genellikle kimler, hangi özellikteki kişiler siber zorbalık davranışlarını göstermeye daha çok eğilimli?

Ç.T: Siber zorbalık yapan kişilerin profillerini inceleyen araştırmalar bu kişilerin fiziksel ortamda zorbalık yapanlara oldukça benzer özellikleri olduğunu, hatta çoğunlukla aynı kişilerin hem fiziksel hem de çevrimiçi ortamda zorbalık yaptıklarını ortaya koyuyor. Buna ek olarak, siber zorbalık yapan kişilerin genellikle düşük özgüvenli kişiler oldukları ve sosyal kaygı düzeylerinin yüksek olduğu görülüyor. Doç. Dr. Özgür Erdur-Baker ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bir araştırmada lise öğrencileri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda siber zorbalık yapan kişilerin arkadaşları tarafından dışlanmış, sevilmeyen, kaba ve düşüncesiz, kendini beğenmiş ve empati kurma becerisine sahip olmayan kişiler olduğu dile getirildi. Bu görüşler katılımcıların görüşmeler esnasında dile getirdikleri kişisel fikirleridir. Siber zorbalık yaptığını söyleyen çocuklarla yapılmış diğer çalışmalara baktığımızda ise siber zorbalık yapan çocukların empati kurma, problem çözme ve etkili iletişim kurma becerilerinin yeterli olmadığı görülüyor.

Siber zorbalığın cinsiyet ve yaş ile ilişkisini inceleyen çalışmaların sonuçlarının ise tutarsız olduğu görülüyor. Bazı araştırmalar kızların, bazıları ise erkeklerin daha çok siber zorbalık yaptığını ve siber zorbalığa maruz kaldığını göstermektedir. Türkiye’de yapılan çalışmalar ise erkeklerin kızlara göre daha çok siber zorbalık yaptıkları ve siber zorbalık mağduru olduklarını belirtiyor. Hangi yaş gruplarının siber zorbalığı daha fazla gösterdiği konusunda net bir sonuçtan bahsetmek zor. Bazı araştırma sonuçları yaş büyüdükçe teknolojiye erişim artacağı için siber zorbalık riskinin arttığını gösterirken, bazıları yaş büyüdükçe riskin azaldığını göstermiştir. Ancak siber zorbalık olaylarının en sık görüldüğü yaş grubu ise ortaokul ve lise yıllarıdır diyebiliriz.

S.M: Peki kişi neden siber zorbalık davranışlarını gösteriyor?

Ç.T: Kişinin neden siber zorbalık yaptığını anlamaya çalışan araştırmacılar ilk olarak çevrimiçi ortamın özelliklerinin siber zorbalık yapmayı kolaylaştırdığı ve hatta zaman zaman özendirdiğini görmüşlerdir. Çevrimiçi ortamda kişi anonim kalıp kimliğini gizleyebilir ve daha az emekle daha çok kişiye ulaşıp zorbalık davranışlarını daha fazla sayıda seyirci önünde gerçekleştirebilir. Siber zorbalığı, fiziksel akran zorbalığının bir uzantısı olarak gören araştırmacılara göre siber zorbalığın nedenlerinden biri fiziksel ortamda yapılan zorbalığın intikamını almaktır. Buna göre, fiziksel ortamda zorbalık mağduru olan bir çocuk ya da genç, çevrimiçi ortamın anonimlik ve kimliğin gizli kalması avantajlarını kullanarak fiziksel dünyadaki zorbasından bedenen güçsüz olsa bile ona zarar vermenin güvenli bir yolu olarak çevrimiçi ortamda siber zorbalık yapabilir.

Devamı için: kimpsikoloji.com/nedir-bu-siber-zorbalik/
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst