Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Zaman nedir?Bizi nasıl etkiler?

Feyzal

Yeni Üye
14 Kas 2025
3
0
1
25
Zaman görecelidir
Zaman hareketin şekillenme/yaratılma hızıdır

Zaman yok diyemeyiz; keza bu "durağan" demek olurdu, herşey hareket halinde olduğu için, zaman kavramı maddeden ve hatta mekandan bile münezzeh diyebiliriz.

Gözlem yapabilek icin, bir akış, bir işlem, bir eylem gerçekleşmek zorunda olduğu icin; hareket şarttır, yani zaman yok demek; hareketi de kapsar ise, mantıken tutarsız olur. Bu olayı tanımlayan "Zaman" kavramını değiştirmek yada yok saymak birşey ifade etmez.

Zaman= sebep sonuç ilişkisinden doğan hareketin gözlem halleri

Mutlak durgunlukta; zamanın ölçebileceği hareket yoktur; zaman yok değil; ihtiyaç kalkar!

Gelelim zamanın göreceli olan
kısmına, zamanın hizi; hareketi yaşayan icin farklı, dışardan izleyen için farklı gözlemlenir.

Bir nesnenin ne kadar fazla enerjisi var ise, ağır/güçlü olur, zaman yoğunlaşır; bu durumda zaman onun icin yavaş akar.

Bir nesne ne kadar az enerjiye sahipse, zaman seyrekleşir; bu durumda zaman hızlı akar.

Bu demek oluyor ki; Einsteinin geometrik zaman-mekan teorisi; yalnızca düşük entropili ve bilgi akışı 0 sistemlerin limitidir. Belkide formülü genişletmenin vakti gelmiştir?

Metafizik olarak..

Gelecek quantum olduğu icin, bilinmez, anlık türetilir, görmek isteyene göre, quantum fiziği bunu açıklamak istemez, keza anlık yaratılma sürecini izlemek gibi birşeydir quantum, yada "an" dan "geleceğe" geçiş.

Gelecek şu anda yoktur, o halde yaratılmalıdır, işin özünde zaman dediğimiz aslında yaratılışın hızıdır.

Geçmiş ise yok olmuştur, sadece anı yaşamaktayız, bu durumda zaman "an" dan ibaret.

Rüya ve hayal ise; bilincin zaman ve mekandan münezzeh olduğunu ispatlar niteliğinde..

Şimdilik bukadar yeter sanırım?
Tartışmaya açığım..

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular