Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Yoktan Varoluş

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bilgi olmadan, bir yapı oluşturmak mümkün müdür?

Insanoglu bir seyi ancak kavramsal bilgisi ile ortaya koyar. Bu anlami ve icerigi olan ve ses icermeyen, bir isaret, bir davranis, bir durus, bir mimik v.s. de olabilir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Soruya cevap verirseniz, "bilgi" nin ne olduğu ortaya çıkacak zaten. :)

Bilemem, bana gore cikmaz. Cunku bu tip kisir sorular ya biri ya otekidir. Halbuki kritik sorular ve dusunce kisiyi bildigini ortaya koymaya zorlar.

Sonucta ne mumkundur de, ne de mumkun degildir de; bir aciklama yoktur, sadece bir yorumdur

Eger insanoglunun her turlu ortaya koyumu sadece kavramsal bilgi olarak algilanirsa, degildir; algilanmazsa da algilamayan baska ne oldugunu aciklar.

Yalniz unutmamak gerekir ki, bilginin kendisi zaten yapilandirilmis bir yapi ve isleyistir.

P

Pyramos

Ziyaretçi
Yok'un ne olduğu konusunda bilimsel ya da felsefi olarak bir tanım yapılabilmiş midir? ben bilmiyorum. şu andaki bilimsel gelişmelere bakıyoruz var'ın ne olduğu konuşunda da bir karmaşa var..öyleyse ''yoktan var etme''diye bir cümleyi nasıl kuruyoruz ve nasıl cevaplayacağız. bu soru hepimizi aşar:)

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Yok'un ne olduğu konusunda bilimsel ya da felsefi olarak bir tanım yapılabilmiş midir? ben bilmiyorum. şu andaki bilimsel gelişmelere bakıyoruz var'ın ne olduğu konuşunda da bir karmaşa var..öyleyse ''yoktan var etme''diye bir cümleyi nasıl kuruyoruz ve nasıl cevaplayacağız. bu soru hepimizi aşar:)

aslında aşmaz,
cevabı çok basit bir soru aslında...

F

Fetâ

Ziyaretçi
Bilemem, bana gore cikmaz. Cunku bu tip kisir sorular ya biri ya otekidir. Halbuki kritik sorular ve dusunce kisiyi bildigini ortaya koymaya zorlar.

Sonucta ne mumkundur de, ne de mumkun degildir de; bir aciklama yoktur, sadece bir yorumdur

Eger insanoglunun her turlu ortaya koyumu sadece kavramsal bilgi olarak algilanirsa, degildir; algilanmazsa da algilamayan baska ne oldugunu aciklar.

Yalniz unutmamak gerekir ki, bilginin kendisi zaten yapilandirilmis bir yapi ve isleyistir.
O zaman şöyle soralım: İnsanoğlu evrende yokken, bir yapının , bir bilgi olmadan, oluşması mümkün müdür?

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
Bu soru daha önce tartışılmıştı..yoktan değil de yokken var etmek ti sanırım doğru olan..yani olmayan bir şeye yok deniyormuş..mevcut bir bilgi kenarda durur iken bu bilgi ve elde olanlarla ortaya çıkarılana yokken var etmek demişti biri..kim olduğunu unuttum ama sanki bu daha akla yatkın gibi..

cevap size değildi Feta..

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bu soru daha önce tartışılmıştı..yoktan değil de yokken var etmek ti sanırım doğru olan..yani olmayan bir şeye yok deniyormuş..mevcut bir bilgi kenarda durur iken bu bilgi ve elde olanlarla ortaya çıkarılana yokken var etmek demişti biri..kim olduğunu unuttum ama sanki bu daha akla yatkın gibi..

cevap size değildi Feta..

Yokken var edilen, her turlu insanoglu kavramsal bilgisidir. Bu da gozlem vereni insanoglu da dahil, insanoglu eliyle A dan B ye dondurmustur.

Sonucta kavramsalbilgi, yansi ve gozlem verenin algisinin bir turevidir. Bu algida verilen gozlemi alan da kavramsal bilgiye donusturen de insanogludur.

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
insanın duvara tosladığı bir sorunsal ile karşı karşıyasınız...

öncelikle ortak noktalarınız ortak kabulleriniz olmalı;

-insan yaratılmış mıdır? yaratıldı ise başka örnekleri başka yerlerde var mıdır?
-insan evrilip devrilerek tesadüfen mi meydana gelmiştir?bu tesadüfler başka yerlerde de meydana gelmiş midir?
-insan,kendi tanımı ile 3 boyutlu frekans aralığında mevcuttur... peki,yine insanın tanımına göre daha ne kadar frekans aralığı olabilir?ve bu aralıklarda yaratma veya tesadüfler mevcut olabilir mi?

daha çoğaltabilirim isterseniz...

yukarı da saydıklarım ile ilgili ortak kabulleriniz nelerdir?

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
Yokken var edilen, her turlu insanoglu kavramsal bilgisidir. Bu da gozlem vereni insanoglu da dahil, insanoglu eliyle A dan B ye dondurmustur.

Sonucta kavramsalbilgi, yansi ve gozlem verenin algisinin bir turevidir. Bu algida verilen gozlemi alan da kavramsal bilgiye donusturen de insanogludur.

B ye dönüşmüştür kabul ama C yi unutuyorsunuz..

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
B ye dönüşmüştür kabul ama C yi unutuyorsunuz..

C , kendi de dahil gozlem veren A yi gozlemleyen ve yine kendi de dahil B ye donusturendir, yani insanogludur.

Aslinda bu algilansa, kimse insanoglunu varliksal olarak madde de dusunce de, kul da kole de mal da meta da v.s. yapmaz.

Sonucta butun bunlar C eliyle B ye donusmus A lardir.

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
C , kendi de dahil gozlem veren A yi gozlemleyen ve yine kendi de dahil B ye donusturendir, yani insanogludur.

Aslinda bu algilansa, kimse insanoglunu varliksal olarak madde de dusunce de, kul da kole de mal da meta da v.s. yapmaz.

Sonucta butun bunlar C eliyle B ye donusmus A lardir.

İşte bu yazdığınız şey benim algıma göre vahdet-i vücuttur..siz öyle kabul etmeseniz de..ve bunu bilir bunu söylerim en baştan..ve ekleyecek başka bir şeyim yok..

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
C , kendi de dahil gozlem veren A yi gozlemleyen ve yine kendi de dahil B ye donusturendir, yani insanogludur...

yani;sayısı bilinemeyen yıldızlar topluluğunda sadece insan oğlu denilen mahlukat evrilip devrilerek tesadüfen meydana geldi,sadece kendi kendine gözlem vererek bilgiyi oluşturdu ve aklı ile oluşturduğu bu bilgi ile insanoğlu yapılandırılmışlığını gerçekleştirdi...

yaw, bu nasıl bir düşünce nasıl bir ortaçağ karanlığıdır ki,hala aydınlatılamıyor???

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
İşte bu yazdığınız şey benim algıma göre vahdet-i vücuttur..siz öyle kabul etmeseniz de..ve bunu bilir bunu söylerim en baştan..ve ekleyecek başka bir şeyim yok..

Buradaki sorun A gozlemini alan ve B donusumunu yapan C nin kendini A ve B arasinda kaybetmesi ve kendi C varliginin bilisselligine varamamis olmasidir.

Iste tum metafizik, varliksal ve fizik otesi tartismasi insanoglu tarafindan yapildigi halde, sanki insanoglu bu tartismayi madde ya da dusunce olarak yapiyormus gibi algilanir. Ustelik bu ikisi taeke indirgemeci ve determinist olarak tartisilir ve de bu ikisini veren insanoglunun bunu kavramsal bilgisi ile yaptigi, yani epistemoloji de algilanilamaz ve kavranamaz.

Eger bu algilansa insanoglu o zaman ne kendi eliyle kendi ustu bir guc yaratmaya ne de kendini algiladigi bir fenomene ozdes kilmaya gerek duymaz.

Iste bu insanoglunun hem kendinin hem de algiladigi hder seyin kendilik bilisselligidir.

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Iste tum metafizik, varliksal ve fizik otesi tartismasi insanoglu tarafindan yapildigi halde

sadece insanoğlu tarafından yapılmaz...

insanoğlu dışında insan tarafından yapılır,
insanoğlu dışında cin taifesi tarafından yapılır ve insanoğlu dışında bilemediğimiz daha bir çok varlık tarafından yapılıyor olabilir...

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular