Yardım istiyorum ey halk!

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Doğa tarafından oluşturulan Yardım istiyorum ey halk! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,709 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Yardım istiyorum ey halk!
Konbuyu başlatan Doğa
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

Doğa

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
18 Eyl 2012
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Merhaba, sitenizi çok beğendim çabucak ulaşılabilecek güzel bir kaynak olmuş. Dostça tavrınızdan dolayı son günlerde aklımı çok kurcalayan bu sorunumu size aktarmaya karar verdim ve evet 'yardım istiyorum'. Ben 21 yaşındayım sıradan bir üniversite öğrencisiyim. Bugüne kadar çok az kitap okudum yani romanları, klasikleri okumak bana hep sıkıcı geldi. Yaşamım boyunca zaman zaman ilgi duyduğum konular hakkında daha teknik bilgi içeren kılavuz niteliğinde kitaplar okudum hep. Ama gene tekrar edeyim okumuş olduğum kitap sayısı normal bir insana göre çok azdır. Ve kendime üzülerek söylüyorum ki bu eksikliği ancak 1 yıl önce fark edebildim. Bunu 14-15 yaşında düşünmüş olmam gerekirdi. Neyse geçelim, son 1 yılda antropoloji, sosyoloji, ekoloji gibi toplumsal konulara çok ciddi bir şekilde merak saldım ve düzenli kitap okuma alışkanlığım o şekilde başladı. Bundan önceki yıllarda zamanımı hep bilgisayarda ya da sportif faaliyetlerle geçirirdim. Kısacası zamanımı öldürürdüm, lise ve üniversitedeki ilk yıllarımı büyük bir boşluk olarak görüyorum şu an... Kitap okumanın tadına hiç varamadım hep sıkılıp bıraktım. Yardım istediğim konu şu: Kitap okumanın zevkine yeni varmış biri olarak okurken gerçekten zevk aldığım kitaplarda bir sürü düşünür ismi ve felsefi kavramlar geçiyor ya da önemli klasiklere göndermeler yapılıyor, temelim olmadığı için ben bunların çok azını anlayabiliyorum ve okuma eyleminde güçlük çekiyorum. Bu durumdan çok hoşnutsuzum. Bu durum, sıradan çocuklar gibi kitap okumamış olmamdan mı kaynaklanıyor? Eğer ortalama düzeyde okur-yazar birisi olmuş olsaydım çok bir fark olur muydu? (Bunu merak ediyorum çünkü kendimi suçluyorum) Ve bu durumu düzeltmek için ne yapmalıyım? Bir yandan sevdiğim kitapları okurken diğer yandan klasiklere mi başlamalıyım? Peki ya felsefeye nereden başlamalıyım? Okuduğum her kitapta onlarca düşünür ismi geçiyor hepsiyle ilgili de az çok fikrim var ama bunlar sonuçta başka bir yazarın kitabında yer alıyor ve edindiğim bilgiler üzerine pek de yaratıcı yorumlar getiremiyorum... Yani sürekli yorum okuyormuşum gibi geliyor, kaynağını bilmediğim konular üzerine yorumlar... Bu kaynak edebi klasikler ve felsefe tarihi midir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
F

faust

Ziyaretçi
Hegel'den başlayın :) bu sözleri sarfeden kişi kesinlikle sıradan biri değil yada yanlış kimlikle tanıtıyor olabilir kendini!
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bence sokratesin akilciliginin insanoglunun basina actigi her turlu belayi algilamak adina, pre sokrates devrindeki herseyi bir butun olarak gormek isteyen filozoflardan baslasin.

Ayrica Hegel, 2000 yillik Aristo mantigina son veren olarak onemlidir. E.Kant fenomen numen olarak onemlidir. Nietzche herseyin temelini bireycilige tasimak olarak onemlidir. Popper yanlislanabilirlik ve cag actigi bilimsel felsefe olarak onemlidir v.s.
 
F

faust

Ziyaretçi
Ben samimi bulmadım mesajı bu yüzden felsefe tarihinde önereceğim bir isimde olmadı (hegel dışında!)
 
F

Fetâ

Ziyaretçi
Adam, "okuyamıyorum" diyor; felsefe kitabı öneriyorlar. Öncelikle ne bulursan oku kardeşim. Sevdiğin her şeyi oku. Sonrasında, ne okuyacağına kendin karar verirsin zaten.
 

Ferdinand Bardamu

Kahin
Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
1,302
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
..Sizin yazınızdan anlaşıldığı kadarı ile yanlış yerden başlamışsınız zira atıflardan habersizsiniz. Okuyan herkes ben de dahil o atıfların tamamını bilmeyebilir. Ancak okuyarak ve de doğru yerden başlayarak üstesinden geleceğiniz birşeydir. Kısacası gücünüz 50 kilo kaldırmaya yetiyor iken 70 denerseniz sakatlanırsınız.Zamanında Marksizm ve Estetik isimli bir kitap almıştım, okumaya yeltendim baktım olacak gibi değil erteledim.Herhangi bir filozoftan başlamayın. Genel felsefi akımlardan başlayın.Bir adet "Felsefeye Giriş" kitabı alın piyasada bolca var.Ve yavaş yavaş ilerleyin. Bir adet de felsefe sözlüğü alın, olmazsa olmaz.Gerekirse bir cümlenin üzerine günlerce kafa yorun. Tam olarak anlamamış olduğunuz hissiyatında iseniz es geçmeyin, yoksa anlamamış olarak kalırsınız ve boşuna emek sarfetmiş olursunuz. Bilmediğiniz herhangi bir felsefi tanım geçtiğinde, sözlüğünüze başvurun, üzerinden atlamayın..Başlangıca gelince, George Politzerin Felsefenin Başlangıç İlkeleri kitabını (Felsefenin Temel ilkelerini değil, o başka bir kitaptır) alın..İLk önce onu okuyun.Kendisi Marksisttir. Fakat korkmayın, Marksizm bulaşıcı değildir. Kitap oldukça yalın ve kolay anlaşılır bir kitaptır.İşçiler, felsefenin genel hatlarını idrak edebilsinler diye özellikle basit bir dil kullanılarak yalın bir anlatım ile yazılmıştır. Temel felsefi ayırımlardan bahseder. Ondan sonra Felsefeye Giriş kitabına geçin ve sözlük ile birlikte ilerleyin...
 

birazdahaderinmavi

Kahin
Yeni Üye
Katılım
29 Ara 2011
Mesajlar
1,442
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
58
asla özgün felsefe metinlerinden başlamayın (hele hegel'i şimdilik tamamen unutun); sn. bardamu'nun tavsiyesine ek olarak iyi bir felsefe tarihi kitabı da bulup (m.gökberk, a.weber, p.yudin, rosenthal, a.cevizci, o.hançerlioğlu..vb) alın, diyeceğim...
 
F

faust

Ziyaretçi
Hegel'i aslında hicivlemek maksatlı söylemiştim :) A.Weber ve Türk felsefeciler bu konuda ciddi yol gösterici,aşırı soyutlamalardan (arda denkel dışında) kaçınıyorlar,siyaset felsefesinden uzak durmak istiyorsan da Selahattin Hilav okumanı tavsiye etmem (Ahmet İnam,İ.Kucuradi,Ahmet Cevizci/günümüz felsefecileri felsefe alanında ciddi işlere imza atmış kişilerdir,umarım yararlı olur (sıradan bir kitap okurmuş gibi bunları da okuyabilirsin)
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
istediğiniz kitaptan başlayabilirsiniz; ancak her okuduğunuzu sorgulayarak okuyun ve kitaplar diğerlerini davet edecektir. -siz sorguladıkça-
 

UpBot

Kahin
Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
1,017
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Teşekkür ediyoruz güzel bir anlatım güzel bir konu.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst