Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Yalnızlığın Hafifliği

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
yalnızlığın ne olduğunu tanımlarken sürekli yinelenen paradigma ile düşünmek ezberden öteye geçmeyecektir ve bu, yalnızlığın her zaman gösterildiği gibi algılanmasına neden olacaktır. oysa ki yalnızlık, tanımlanandan çok farklıdır. bunu algılarken fark edilenin söylenenden ayrı oldğunu bilmek ya da his etmek onu/yalnızlığı farklılaştıracaktır. bundan kaçınmak neyi değiştirir?

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
Yalnız yaşayan insan neden insan değil? Neden size göre insan toplumun parçası olmak zorunda olan gereksiz bir varlık? Neden insan toplumun kölesi, popülarizmin köpeği olmak zorunda? Neden insan tekil yaşayamıyor?

"Kimine göre yalnızlık, hasta kişinin kaçışıdır.Kimine göreyse hasta kişilerden kaçış."
F.Nietzsche

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
Nietzsche ye göre ya kişi ya da diğerleri/toplum hasta olduğu için yalnızlığa sığınılmaktadır. yukarıdaki aforizmasından bu sonucu çıkartıyorum. yanılgı bana ait olsun. ve fakat bu şekilde yorumlamak sakıncalı olmayacaktır.

../
yalnızlığın tanımını yaparken hastalık/iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık gibi etik değerleri ve kaçışı dşünmedim. yalnızlaşmak eğilimi bir kaçış olmasa gerek. Zerdüşt'ün tüm rütbelerden arınması esasına dayalı yalnızlığı seçmesi ve arınmaya çalışması Nirvana ya ulaşma eğilimini taşır. Kişinin kendi ruh ve bedenine egemen olmaya yönelik çalışmaları onu tek yaparsa da yalnız yapmayacaktır.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
sevgili tırı vırı,

şunu unutmamak gerekir ki, hiç bir şey tarihin mahzeninde sonsuza dek saklı kalmaz. ne ilk ne de son olmadığına göre, sürekli devinimin kendisi yeniyi her gün yaratmaktadır ve asıl olan bunu görmek, deşifre etmek olsa gerek. kim neye ilgi duyar ise onun sesini duyarmış diyor kızılderili ana/atalarımız.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
Nietzsche ye göre ya kişi ya da diğerleri/toplum hasta olduğu için yalnızlığa sığınılmaktadır. yukarıdaki aforizmasından bu sonucu çıkartıyorum. yanılgı bana ait olsun. ve fakat bu şekilde yorumlamak sakıncalı olmayacaktır.

../
yalnızlığın tanımını yaparken hastalık/iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık gibi etik değerleri ve kaçışı dşünmedim. yalnızlaşmak eğilimi bir kaçış olmasa gerek. Zerdüşt'ün tüm rütbelerden arınması esasına dayalı yalnızlığı seçmesi ve arınmaya çalışması Nirvana ya ulaşma eğilimini taşır. Kişinin kendi ruh ve bedenine egemen olmaya yönelik çalışmaları onu tek yaparsa da yalnız yapmayacaktır.

Yalnızlık neden cezadır?Hücre hapsi ile ilgili neler söyleyebiliriz?Yalnızlık, özgür bir tercih olduğunda güzel demek ki.Yalnızlaştır(ıl)mak ile ilgili düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
yalnızlık, altı-duvar arasında olmak ya da olmamak ile açıklanabilir mi? açıklanamayacağına göre yalnızlık yalıtılmış olmak demek değildir. o, bir kaçış olmadığı gibi, kendine dönmektir. bu nedenle ağır değil hafiftir.

rainbow64

Yeni Üye
6 Şub 2010
331
1
0
37
Bana göre yalnızlık kalabalık içinde kaybolmaktır. Etrafınızdaki herkes sizinle ilgilenirken sizin ilgilenecek bir işinizin olmamasıdır.

Süreyya Önal

Yeni Üye
16 Nis 2010
469
0
0
50
..yalnızlık kalabalık içinde kaybolmaktır. Etrafınızdaki herkes sizinle ilgilenirken sizin ilgilenecek bir işinizin olmamasıdır

biriyle ilgilenmek iş mi oluyor şu halde ve bu ilgililer açısından yalnızlığı silen bir şey mi
yoksa kuru kalabalık etraf arasına karışıp kendince iş edindiğiyle,yadsıdığına bakıp durumsal tatminle yalnız değilim inkarı kaçışı mı.

bu şekil bir ilgililik halindeki kalabalık, yine o kalabalıklar içinde kaybolan bireylerin, kendiyle yalnız kalmaktan korkup başkasına kaçışı ya da kendi kendini tatminlerinde kolektif sapkınlıkları olmasın.

yalnızız ve bu da ne korkulacak ne de kendini soyutlayarak dışarda yanıtlar arayarak doğrulanacak, hele hele iş olsun meşgale uğraş vs. ile unutulacak,kaçılacak bir duygu durum değil.

yalnız olduğunu bilen, etrafı da işini de gücü nü de kendini de tartarak taşımayı bilir,bu ömrün de bunun için olduğunu yaşayarak daha neler görüp öğreneceğini.. kan emici sırtlan güruh anlayışında avlanan iki ayaklı sürülerle baş etmeyi,neleri sırtına yüklemeyi çalışacakları ile bunların hevesini boğazına tıkamayı ve asla değmezler ile yük etmiyeceği iplemeyeceklerini

hem güçsüzlüğü de bilir ki bu güçsüzlük ile kendinden kaçışlardır,kutsal ittifaklarını kurduran o kalabalıklara ve onların ciğerlerini şişiren göğüslerinin kabartısı da şişkin egolarının hazımsızlıkları ile çattıkları putları,arkasına sığındıkları içi boş-beleş doldurulmuş kavramları :/

vurun abalıya ! # ρ$ # Ю\ б¥ ₪ #

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
Bana göre yalnızlık kalabalık içinde kaybolmaktır. Etrafınızdaki herkes sizinle ilgilenirken sizin ilgilenecek bir işinizin olmamasıdır.

İlgilenebilecek bir işimin olmaması?Kişinin "kendisi" kadar ilginç/ilgilenilmeye değer başka bir şey var mı?Yoksa bunun adı egoizm mi?

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
kişinin kendisi kadar ilginç/ilgilenilmeye değer bir başkası var mı ? ---- var --- başkası mesela...

Herhalde bencilliğime atfen bu mesaj..Ama 24.03.2011 tarihli mesajınızla çelişmektesiniz...Şaka bir yana Mevlana'dan bir sözle bitireyim:

Yalnızlıktan değil şikayetim...Yalnızlığımı söyleyecek kimsenin bulunmamasından!

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
Mevlana bu özdeyişi ile iletişimsizlik ile yalnızlık arasında sosyal bir bağ olduğuna değinmek istemiştir.

../
Bir başkasının yokluğu durumunda yalnızlıktan zaten söz edilemeyeceğine göre, yalnızlık bir başkası/başkalarının varlığı ile ortaya çıkacaktır.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
Mevlana bu özdeyişi ile iletişimsizlik ile yalnızlık arasında sosyal bir bağ olduğuna değinmek istemiştir.

../
Bir başkasının yokluğu durumunda yalnızlıktan zaten söz edilemeyeceğine göre, yalnızlık bir başkası/başkalarının varlığı ile ortaya çıkacaktır.

O zaman "yalnızlık paylaşılmaz" tezi de geçersiz hale geliyor...

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
teşekkürür ediyorum. evet, "yalnızlık paylaşılmaz" değildir. ancak, onu bir havuza benzetebiliriz. sürekli dolup boşalan bir havuz...öyle olunca paylaşılamaz değil, paylaşılmayan yalnızlık vardır, bundan söz edilebilir.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
teşekkürür ediyorum. evet, "yalnızlık paylaşılmaz" değildir. ancak, onu bir havuza benzetebiliriz. sürekli dolup boşalan bir havuz...öyle olunca paylaşılamaz değil, paylaşılmayan yalnızlık vardır, bundan söz edilebilir.

Sitede dönüp duruyorum günlerdir..Bir yanda metafizik buram buram..Diğer yanda hırpalayıcı bir ideolojik bombardıman...Felsefe forumunda felsefi konu başlıkları boş boş bakıyor...Tam da felsefe üretecek ortam işte...Forumda tartışılan soru/sorunlara bakarak insanların çözüm aradıkları alanlar hakkında fikir sahibi olabiliriz.Elbette sorularımızı cevaplamak ya da çözüme bir adım daha yaklaşmak için paylaşılacak fikirler..Ama dönüp dolaşıp aynı kafeslere tıkılıyorlar..Nasıl mı?
1-Soruların yanıtları kutsal kitaplarda/dinsel öğretilerde aranıyor
2.Sorular, geçmişin hataları üzerinden durmadan yeniden üretilip, etnik sorunları besliyor..
3.Kitap okumaya üşenen gençler sadece yıllık ödevlerine yardımcı aradıklarından üye oluyorlar

Üçü de şuna işaret ediyor..

Felsefe, felsefecilere kalmış...:p

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
felsefe yapmak istemyen kişi de felsefe yapmaktadır; aradaki fark tercih etmek/etmemek, suya sabuna dokunmak/dokunmamak şeklinde ortaya çıkar. felsefe ile düşüncelerini paylaşan kişi neden yalnız olsun ki? ancak, ezberden kurtulmak adına söylediklerinize katılıyorum.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
felsefe yapmak istemyen kişi de felsefe yapmaktadır; aradaki fark tercih etmek/etmemek, suya sabuna dokunmak/dokunmamak şeklinde ortaya çıkar. felsefe ile düşüncelerini paylaşan kişi neden yalnız olsun ki? ancak, ezberden kurtulmak adına söylediklerinize katılıyorum.

Felsefe düşünceden doğar.Ama her düşünce felsefi nitelik taşımaz.Duygulara, inançlara, tercihlere dayanan ve bilgi temeli olmayan düşünceler sadece paylaşımdır.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
yalnızlıktan dolayı bir hafiflik duyumsamak, yalnızlığın tanımı ve algılanması ile ilgilidir. hiç bir düşünce, hiç bir algı kendiliğinden oluşmaz; felsefi olan olmayan düşünce ayrımı felsefenin alanını daraltacak bir yaklaşımıdır. sözcükler ya da kavramlar her zaman ardına gizledikleri olgunun tam tanımını yapmazlar. "hiç" i tanımlarken aslında hiç bir şey yapılmış olmasa da, düşüncede bir boşluk yaratılmış olur; bu boşluk, düşüncenin kendisidir.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
yalnızlıktan dolayı bir hafiflik duyumsamak, yalnızlığın tanımı ve algılanması ile ilgilidir. hiç bir düşünce, hiç bir algı kendiliğinden oluşmaz; felsefi olan olmayan düşünce ayrımı felsefenin alanını daraltacak bir yaklaşımıdır. sözcükler ya da kavramlar her zaman ardına gizledikleri olgunun tam tanımını yapmazlar. "hiç" i tanımlarken aslında hiç bir şey yapılmış olmasa da, düşüncede bir boşluk yaratılmış olur; bu boşluk, düşüncenin kendisidir.

"Düşüncedeki boşluk" u kavramaya çalışıyorum?

Tüm sayfalar yüklendi.