Yaklasim/Yanasim Uzerine

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sosyoloji kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Yaklasim\/Yanasim Uzerine başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,531 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sosyoloji
Konu Başlığı Yaklasim\/Yanasim Uzerine
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Insanoglu; herhangibir seye ulasmak icin; bir yanasim-yaklasim gosterir. Bu yanasimin temeli; vucudu vasitasiyle, dusuncesinde kavram uretmek ve bu kavram ile, ulasacagi seye yanasmaktir. Buradaki yanasim; dogal dusunce de, sahiplik ve elde etme olarak algilanir. Halbuki yanasimin amaci; iletisim kurmak, kullanmak ve paylasmaktir.

Insanoglunun iki turlu yanasimi vardir. Birinci yanasimi kendi ile ilgile ve kendisini ifade edisi ile ilgilidir.

Ikinci yanasim ise; ulasmak istedigi olgu ile ilgilidir.

Her iki durumda da, insanoglunun yanasimi; kendisine dogumdan itibaren veriler sayesinde, ve bu verileri sahiplenme temelindedir. Bu veriler genelde; ideolojik inancsal dogrular ve bu dogrularin kisiyi yonlendirecek ve yonetecek olan, yasam ve iliskisinin sekillenisidir.

Bir kisinin yanasimi; kendini veya ulasmak istedigi olguyu ifade etme amaci tasirken; iletisini dogrulttugu, baska bir kisinin, bundan pek de haberi olmamaktadir.

Ayrica, buradaki iletiyi yapan kisinin amacinin; sadece kendi gorusunun dogrusunu ortaya koymakmi, karsidakini kendi dogrusuna ikna etmekmi, yada konuyu tartismaya acmakmi, ya da bilgi, bilinc, deneyim ve gozlem alisverisi yapmakmi v.s. oldugu; genelde, ne iletiyi ileten; ne de uzerine ileti iletilen acisindan pek te bilinmemektedir.

Yanasim, konumuzu orneklersek; ornek olarak; kisilerin kisilik ve kimliklerini olusturan ana degerlerden biri olan milliyetciligi ele alalim.

Kisi iki turlu milliyetci yanasim gosterir. Birincisi; kendi milliyetciligini ifade etmek icindir.

Ikincisi; konuya yanasimi, milliyetci yanasim oldugu icindir.

Her iki halukarda da; kisi, milliyetciligi; kendi gelismislik duzeyinin paralelinde olarak; kendisi icin, sabitlemis ve sahiplenmistir. Bu sahiplenme; bir ideolojik inancsal dogrudur.

Yukarda aciklandigi gibi, kisinin ne amacla milliyetci yanasimi bilinmemekle beraber; karsidaki kisinin de yanasiminin milliyetci olup olmamasi onun, algisi temelindedir.

Burada ya, yanasimlar, uyusur; ya da uyusmaz. Uyusmaz ise; iletisini milliyetci yanasim ile yapan kisinin, rahatsizligi soz konusudur. Eger uyusur ise; bu seferde sorun, ne duzeyde bir milliyetcilik yanasimina baglidir.

Bu da dusunsel, kisisel , duygusal/mantiksal, ovunucu/yerici, aciklayici/ortaya koyucu v.s. temelde olabilir.

Konunun dusunsel/mantiksal/ortaya koyucu v.s. temelde olmasi, ideal olandir.

Ama, hic bir zaman da "kazin ayagi oyle degildir". Bu da; konuya farkli ideolojik/inancsal/dogrularla yanasimdan ve de konunun sahiplenilip, ikna etme-olmaya yonelik olmasindan ve karsilikli dogru kabul ettirme tartismasindan kaynaklanir.

Yanasimlara ornek verirsek; Yaratilissal/tanrisal/inancsal/ideolojik/bilimsel/felsefi/dini/milliyetci/sosyal-siyasal-toplumsal/ekonomik/tarihsel/cografi/hukuki/hak ve ozgurluksel/ v.s. nin yaninda; kisisel/genel/duygusal/mantiksal/oznel/nesnel/ ve nedensel/izahsal/sorgusal v.s. olarak ta cesitlenebilir.

Yanasim; hem bir adres, hem bir yol-yontem; hem de bir varis/kavusmaya yoneliktir.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yanaşım/yaklaşım ifadesi, bunları eş anlamlı kabul ettiğiniz anlamına mı geliyor?Başlık böyle ama bir de yanaşım-yaklaşım demişsiniz..Ve mi, Veya mı?

Aslinda guzel bir soru sormussun. "mak" temelli eylemlere bakarsak ve Anoktasini hedef alirsak, "yaklasmak" A ya dogru yonelmek, A ya yakinlasmak, ama "varmak" anlamini vermez.

Yanasmak ise A ile temasi icerir.

Iste bu temelde A hedefine ya bir yaklasim, yani A ya yonelme, ya da bir yanasim, A ile temas etme eylemidir. Bu acidan veya yerine ve eki daha uygun ve tutarli olur.
 

yazar yazamaz

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
23 Nis 2011
Mesajlar
57
Tepkime puanı
1
Puanları
6
Yaklaşım yanaşım, ıı.. uu.. oo.. aa.. neydi.. şeeyy..
hayvanları bir kenara bırakıp, beşeriyetten sözeder iseek..
Yaklaşım/yanaşım bir tek şeye nedene sebebe münaasebete dayanır kii;
O da "çıkar"dır..
Beşerii ilişkidee çıkarı çıkar hemen cıngar çıkar..
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yaklaşım yanaşım, ıı.. uu.. oo.. aa.. neydi.. şeeyy..
hayvanları bir kenara bırakıp, beşeriyetten sözeder iseek..
Yaklaşım/yanaşım bir tek şeye nedene sebebe münaasebete dayanır kii;
O da "çıkar"dır..
Beşerii ilişkidee çıkarı çıkar hemen cıngar çıkar..

Yazilardan, senin "beseri disinda" kaldgini mi algilamamiz gerekir?
Sen beseri degil misin?
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst