- Yöneticiler
- #21
- Katılım
- 7 Ara 2013
- Mesajlar
- 6,603
- Tepkime puanı
- 502
- Puanları
- 113
Eğer herkes yiyeceği hayvanı kendisi öldürecek olsaydı o zaman muhtemelen hepimiz vegan-vejetaryen olurdu. Kasaplar olmasaydı hayvanları büyük bir çoğunluk öldürmezdi. Bahsettiğiniz ilkel komünde olabilirdi ancak 21.yy'da bu sizce mümkün mü?
Şu an köyümdeyim. Hayat beni 2 yıl önce buraya geri savurdu. Sağlık gerekçeleriyle yapılan uzun araştırmalar beni 30 larım da ketojenik diyetle ve 40 ların başında etçil diyetle tanıştırdı. Burada dışarıda başıboş kediler var. Bir gün anneme onlar et yemeli dedim. Annem de bana biraz tavuk-balık artığıyla biraz pilav döktüğünü ve kedilerin pilava saldırdığını yani bunu seçtiğini söyledi. Burada kediler makarna yapan komşularımız var. Kedi ve köpekler etçildir ve yemeğin ne olduğunu bilmiyor. Köpeklerin atası kurtlardır ve eminim çöp karıştırmayı ve artık yemeyi vahşi hayvan parçalamaya yeğlerler.
Yukarıdaki tartışmayı tamamen duygusal tabanlı ele alıyorum
Bunun dışında twitter da etçil hesaplar takibe aldım. Bazıları eski veganlar. Etçile direkt bir geçiş yapan veganlar. Bazıları hasta. Saçlarını, dişlerini, kemik sağlığını, zihinsel sağlığını kaybettiğini öne sürüyorlar. Buna veganlığın yol açtığını düşünüyorlar (vegan recovery, recovery vegan gibi hesaplar var)
Eğer bu kişilerin bir haftalık haber akışını izleyecek olsaydık emin olalım hepimiz etçil olurduk
21.yy'da bu sizce mümkün mü? Yani haliyle hayvanları özgür bırakarak onları öldürmek zor. Ya da kafese koymadan kaçışlarını engellemek zor. Veya denetim altında olmadan onları sömürmek imkansız. Çünkü hiçbiri isteyerek salgılarını ya da yaşam haklarımı bize teslim etmeyecekler ve bizden hep kaçacaklardır. Çünkü biz onları yemek istiyoruz.
Yaşayamam argümanını bana hep "hadi gel seni şuraya götüreyim vazgeç veganlıktan" diyen saçma sapan insanlardan duydum. Ama sizin o kişiler gibi olmadığımız aşikar bu sebeple seviyeli bir sohbet yürüyor bunun için de ayrıca teşekkür ederim. Geri dönecek olursak yaşarız. Bitkisel beslenme ile acı çektirmeden yaşayabiliriz. Kimse et yemediği için ölmez. Aksine hayvansal ile beslenip kolesterol, tansiyon, damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa yakalanan insanlar fazladır. Tabii ki bu hastalıklar buraz da o kişinin yaşayışı ile ilgilidir ancak tetikleyici unsur, çiğ yiyemediği ve yanması sonucunda adete zehir gibi olan et ve içinde binlerce bakteri bulunan yumurta ve süttür.
Ben birinci elden sağlık sorunlarına sahip olup düşük karbonhidratlı protein ve yağ öncül diyetler denedim ve uzun süre ketojenik diyet deneyimim var. Bu diyetle kesinlikle daha sağlıklı ve zindeydim ama şu an ki yaşam koşullarımda yapamıyorum. Aileyle yaşıyorum ve yarı vegan denilebilecek bir diyet.
Ben kendim için söyledim. Fırsatım olsa etçil yapacağım ve bu tamamen sağlıkla ilgili. Bu duygusal bir seçim değil. Mental ya da metabolik sağlık için. Sağlık önemlidir. Zindelik önemlidir. Yaşam kalitesi ..Bir kişi 90 ınana kadar vegan öncü beslenip diyabet olmayabilir ama hepimiz için öyle değil. Kronik sağlık sorunları berbattır. Hepimizin metabolik geçmişi ya da sağlığı aynı değil.
Tıpkı veganlık gibi tersi olan etçil (carnivore) hiç sebze ve bitki ürünü yenmeyen diyette kalp damar sorunları yok. Medeniyetin bilmediği bu. Damarı tıkayan kalsifikasyon/kireçlenme ve inflamasyon. Bakterileri,virüsler, inflamasyonlar ama çoğu durumda da insülin direnci ana neden. Sıfır karbonhidratlı bir diyette bunlar olmaz.
Süt ürünleri inflamatuardır katılıyorum
30 yıllık vegan ama antrenman programı 20 yıldır hiç aksatılmamış
x8 lik setlerle 3200 tekrarlı bir antrenman programı. Bana göre bir veganın sağlıklı kalabilmesinin tek yolu.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Kesinlikle dayatma içinde değilim. Bu platforma da yeni katıldım. Çeşitli konular hakkında gayet iyi konuşmalar döndüğü için veganizm hakkında düşünceleri sordum.
Mesela biraz da bu zaten. Neden zulümû üstü örülüyor? Bencillikten başka bir şey değil bu. Böyle olmamalı.
Bunu sizin için söylemedim. Veganlığın gezegenin yeni nesil sağlıklı beslenme modeli olarak dayatılacağını hatta bunun başladığını düşünüyorum. Artık yapay ette çıktı vs deniyor
Bunları tamamen iktidarla ilgili kontrolle ilgili ele alıyorum ve insan özgürlüğüyle ilgili bir çatışkı
Aslında Huxley, Orwell distopyaları gibi ele alım. Yakın bir gelecekte muhtemelen kölelerin alt sınıfların et yeme hakkı eminim olmayacak ve gerçek kanlı ete sadece seçkinler erişebilecek
Benim gibilere göre bu ilerleme değil insan neslinin sonu
Ben son 10 yıldır bir çok vegan arkadaşla bir çok farklı platformda karşılaştım
Okinawa diyetiyle uzun yaşa gibi şeylerle de insan ölümlüsü kısa yaşıyor et yemeye devam ediyoruz ve burada fizik zevkler için bulunuyoruz ve bu şeyler oldukça gerçek.
Burada yine kendi hayatımdan örnek vereceğim. Öğrenciyim ve çok kötü bir yurtta kalıyorum. Ne yazık ki evet bunu kesinlikle kabul ediyorum doğru düzgün beslenemiyorum. Çünkü her şeyde hayvansal var. Mesela bugün etli nohut yapmışlardı almadım haliyle. Nohut yemeğine et koymak zorundayız değiliz. Nohut gereken besin ihtiyacı karşılamakta rol oynuyor zaten. Yani aslında vegan beslenmek kolay ama hayvansallar her yerde karşımıza çıkıyor. Mesele bitkisel beslenmenin uç gibi algılanıp sebze yemeğine bile bulyon koyan saçma yemek kültüründe. Ya da çaya tereyağı ekleyin safsatasında. Birçok bilim insanı ve doktor bitkisel beslenmenin temiz beslenme olduğunu söylüyor.
O doktorlara katılmıyorum ama veganlığı seçmiş birine vegan menü ve etçilliği seçmiş birine de etçil menü sağlanması gerekeceğine inanıyorum
Keşke bana da hiç nohutu olmayan et koysalardı ve hiç sebze yemek zorunda kalmasaydım ve bir çok doktorda bunun temiz beslenme olacağını söylüyor
Sizi anlıyorum çünkü ben de istemeyerek sebze yemek zorunda bırakılıyorum
Aslında etçil için hiç bir alternatif yok yani sebze yemesen ölürsün yeterince et bulamazsın
Şu ara çalışmıyorum ama çalışsam bile bir asgari ücret kira faturalardan sonra gıdaya yetmezdi
Etçilin hiç bir hakkı yok
Bense hayvanları öldüremem. Kan kokusuna ve çığlıklara katlanamam.
Bu eminim çoğumuzun tercih edeceği bir şey değil ama burada realite bu
Tarım arazisi olarak kullanılabilecek alanlardan bahsediyorum. Ya da sırf hayvancılık amacı uğruna yok edilen ormanlar... Betonlaşan dünyada çayırlar hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayacaktır. Özellikle sizin sadece et istediğiniz dünyada bu kesinlikle yeterli olmaz. Tabii kirlilik sorunu da ayrı. Mesela en çok kirlilik oluşturan sektör balıkçılık. Denizler bu yüzden ağlarla ve av malzemeleriyle dolu. Büyükbaş hayvancılıktaki gübre atığından bahsetmiyorum bile. Hayvanlar insanlar tarafından normalin dışında çoğaltılıyor bu bir süre sonra yetersiz kaynak sorunu, çevre kirliliği olarak geri dönecek bize.
Hiçbir vegan bitki olmayan yerlerde hayvan yiyen insanlara neden diye sormaz zaten çünkü bu insanların özellikle ekonomik olarak düşük gelire sahip olanların başka çareleri yok.
Veganizm mümkün olduğunca az zarar vermeyi hedefler. Kapitalist sistemde hayvan sömürüsünün tamamen ortadan kalmasının zaman alacağının ben de farkındayım. Ancak değişim bireysel adımlarla başlar. Ve sonra kitlelere yayılır tabii ki dayatma ile değil kabullenme yöntemi ile olur bu.
Çok uzun oldu cevaplarım kesinlikle yanlış anlamayın hiçbir kötü niyetle ya da iğneleme ile yazmadım bunları. Henüz fırsatım oldu yazmaya. Eğer isterseniz yanıtlarınızı beklerim. Bu şekilde fikir alışverişi ortamına çok az insan sahip.
Ormanlar tarım için yokedilir
Yeterince et olsaydı hiç sebzeye ihtiyaç olmazdı
Bizon ve balık örneklerini bunun için verdim
Yetişkin bir insan 1-2 kg etle hiç sebze yemeksizin beslenebilir. Tarıma harcanan enerjinin üçte dörtte hatta beşte biriyle bütün dünya hayvanla doldurulabilirdi ama ne yazık ki köle olmazdınız
Şunun aynısını ben de yazacağım
Çok uzun oldu cevaplarım kesinlikle yanlış anlamayın hiçbir kötü niyetle ya da iğneleme ile yazmadım bunları.
Örneğin inanın bana (ekonomik gerekçeler ve sosyal tahakküm) istemeksizin sebze yemek zorunda bırakıldığımı üç yıldır her yerde ifade ediyorum