Tüm forum gözlemcilerine ve okurlarına

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Önerileriniz & Şikayetleriniz kategorisinde "ictenlik" tarafından oluşturulan Tüm forum gözlemcilerine ve okurlarına başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 655 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 2 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Önerileriniz & Şikayetleriniz
Konu Başlığı Tüm forum gözlemcilerine ve okurlarına
Konbuyu başlatan "ictenlik"
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Üye silindi 3937

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Forum yönetimi, üyeleri ve tüm okurlarına ;

Bu siteye yanılmıyorsam 2013 yılında üye oldum. Felsefe kavramı ile ilgili dar bir kapsamda bilgim ve kabaca bir kaç felsefeye giriş kitabı okuma, internetten biraz bilgi toplamış olma gibi bir birikimim vardı ve bundan fazlası da değildi. İsminin ve içeriğinin felsefe olduğu bir alana neredeyse ürkerek geldim çünkü orada bilgili, kültürlü, dünya ve varlık algılayışı neredeyse aşkın diyebileceğimiz ya da bu anlamda arayışı olan donanımlı insanlar olabilirdi. Ciddi bir saygı ve çekingenlik yaklaşımı bende vardı. Forumun geçmiş tartışmalarına, ilk dönemlerine bakacak olursak (ki forumların canlı olduğu bir dönemdir) bu saygı-sevgi kültürü insanlar arasında var ve görüşmelere de yansımış durumda görünüyor.

Bu site yönetimi iki kez el değiştirdi. Alan arkadaşlar sitenin gelişimi için neler yapılabileceğini sordu. İkisi içinde aynı şeyleri yazdığımı hatırlıyorum.

Felsefenin site yönetimi tarafından kavranması gerekir. Felsefe din değildir bilim değildir. dinler ve bilim üstü ve ötesi ve dışıdır. Özgür düşüncedir.

Bir çok forumun dağılışına, kapanış ya da tıkanışına tanıklık ettik ve bunlar din-tanrı tartışmaları ve politik taraflılık ve tartışmalar vb. görünümündeydi.

Şunu/şunları söylediğimi hatırlıyorum.
Buraya çok üye çekmek, google da bulunmasını sağlamak, teknik uğraş evet bunlar önemli olabilir ama asıl uğraş ve önemli olan felsefe sever, felsefe ilgilisi ve felsefe okuryazarı diyebileceğimiz üyenin burayı bulması, sevmesi yazması okuması ve özellikle kalıcı olmasını sağlamak olmalıdır.
Yani çok ve her türden üye çekme yerine ilgilinin çekimini öncelikle sağlamak ve onun çekirdekleşmesini sağlamak ve bir felsefe sitesi olmak. Bundan sonra herkes çekilebilir.

Teoloji tartışmaları ve görüşmeleri için bir sınır çizmek gerekiyor.
Bu sınırı yönetim üretemiyorsa felsefeyi temsil eden bir yönetim anlayışı kurmak. Bir önceki yönetimin buraya çektiği üye yapısı felsefeyi işgal ve talan eden bir teolog yapısıydı. Yazamadık ve uzaklaştık.

Toplumsal alanda dini inanışın ve tanrının bir güç oluşu felsefeyi bağlamaz ,sınırlamaz. Burası felsefe tapınağı. Bir askerin tapınağa silahsız girmesi tarafsız/silahsız rahibe karşı saygı gibi tanrı fikri kapı dışında bırakılarak tapınağa girilmesi gerekir çıkınca giy geri ya da iki uçlu sorgulamaya yani tanrı tersini de sorgulamaya açık olunması gerekir. İçeride düşman yoktur.
Tersi üye kaybına (doğru ve uygun üyenin kaybına ) neden oluyor. Teolog ve dindar arkadaşlar felsefeyi temsil edebileceklerini çünkü teolojinin aşkınlığını sanıyorlar. Bin kilometre uzağında ne yazık ki geçemezler. Bunu foruma iki gelen yeni admine ya da site sahibine ben yazdım. Çatışmacı ,ısrarcı biçimdeki tersini tartışmayan ve tartıştırmayan tanrı kabulü felsefeyi de gölgeliyor ortamda çatışma üretip boğuyor.

Bunun, buna benzer bir şeylerin forumun amacı, işlevi, vizyonu, kuralları gibi bir bölümde açıklanması gerekir ve forum tartışmaları buraya daha önce belirtilen metin ve kural dizgesine vurgu yaparak çözümlenmesi gerekir. Teoloji felsefeye bulaşmamalıdır. Saygı göstermeyi öğrenene kadar bulaşmamalıdır. Çok net söylüyorum. Çünkü teolog (hepsi olmasa da) felsefe okur yazarını hatalı, bilmez, sapmış vb addediyor ve görüşmelerde bunu net ve içten açıklamıyor. Küçümseyen var, baştan çatışmacı bulan var. Ortalığı birbirine kattıktan sonra ancak bunu deşifre edebiliyorsun.

Artık bilim var sizce felsefe öldü mü? diyen tartışmalar gördüm. Bilim ve dininiz titanik gibi batarken sarılabileceğeniz tek şey felsefe ve özgür düşünce olacak. Forum bunu temsil etmelidir. Bunun temsiline izin vermelidir. Bunları benimsemiş ve üye yönetim kurgusunu çekirdekleştirmeli, merkezleştirmeli...

Hiç bir zaman dindar felsefe, teolojik felsefe ya da din felsefesi diye bir şey olmayacak. Bu işgal girişimidir. Felsefenin reddi lağvı ve dönüşümü-devişirilmesi girişimlerinden başkası değil. Vaaz ve propaganda ve politik yönetsel ele geçirme girişimlerini felsefe olarak göstermeye çalışma felsefe olmadığı gibi bununla uğraşmakta felsefenin konusu değildir. Bu saldırıdır düşmancadır ve felsefe ile savaştır. Bu girişimler filozof ve felsefe okuryazarına karşı değil de başkalarına karşı yapılmalı ve denenmelidir. Düşünsel karşıtlar arayanlar felsefe sitesinden başka yerleri kullanmalı çünkü felsefe bütünleştirici ve birleştiricidir.

Felsefe için din ve tanrı kavramı tarafsız yaklaşılan diğer binlerce kavramdan biridir ve açık objektif incelenmelidir. Bu kavramların hiç kimse daha güçlü ya da daha değerli olduğunu ya da felsefeyi aşıp boğabileceğini varsaymamalı ve sitenin ana başlığının felsefe olduğu kavranmalı.

Siteye gelen bir üye google da felsefe kavramını arayan birisi burayı ana başlıklar üzerinden inceleyerek çoğu zaman uğramayabilir bile dediğimi hatırlıyorum. İçerik ve genel tartışmalar buna benzer bir üslubu yakalamalı ve yansıtmalıdır.

Politika felsefenin alt unsurudur ve politik toplumsal bilinç ve duyarlılık ve farkındalık taşıyan üye en güçlü üye birikimidir ve bu alanlar en güçlü felsefe temaslarıdır. Filozof adayı ontoloji problemini çözer çözme o alan geçiş yapmalı. Tersi sanılmasın. Politika uygun sınırlarda forumda yer etmelidir. İşin aslı ontoloji episteme bağlamı dışında ya da bağlam aşılırsa ne tartışılacaktır. İnsan ilişkileri, toplumsallık ve "toplumsal politika" tartışılmalıdır. Bu tip bir üye unsurunun burada ombudsmanlık, abilik-ablalık ya da ister yöneticilik densin farketmez çekimi, tutulması ve barınması/bulunması sağlanmalıdır...

Bunun dışında etnik vb. ayrımcılığa vurgu yaptım. En azından o konu da şu an da site de hiç bir çatışma zaten yok ve göremiyorum

Üye banlarının sorunu çözmeyeceğini, çatışma üreteceğini, banlanan üyenin kızgın küskün gideceğini çoğu zamanda tekrar tekrar üyelik aldığını sorun oluşturduğunu, içeride bir dostluk ortamı oluşması ve kendin kendini yönetebilir denetleyebilir bir atmosfer olmasının hoş olacağını söylediğimi hatırlıyorum.

Buna benzer de bir şeyler yazdım. Moderasyon ve yönetme kavramlarını sevmesem de en azında kurallar ve belirli sınırlar üzerinden yapılması gerekeceğini ben bugün görüyorum.. Forum bir kurallar dizgesi ya da yönetsel üye çekirdeği oluşturmalı.

-devam edecek-
 
Son düzenleme:
Ü

Üye silindi 3937

Ziyaretçi
Sebepsiz yere kimse uzaklaştırılmaz, sebepsiz yere kimse cezai işlem almaz. Ben bir kullanıcıya hitap şeklime dikkat ediyorsam, Yönetici vasfındaki arkadaşlar, ve kullanıcılarında dikkat etmesini isterim.
Bir konu kapatılıyorsa, konunun ilerideki vizyonunu tahmin edildiğinden öyle uygun görülmüştür.
Bir Üye uzaklaştırırsa emin olun ki sebepsiz yere değil patavatsız ve cahilce yazılar yazmıştır o sebepten uzaklaştırılmıştır.
-
Bunun dışında istek ve şikayetlerinizi bizlere istediğiniz zaman çerçevesi içerisinde yazabilirsiniz
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Sebepsiz yere kimse uzaklaştırılmaz, sebepsiz yere kimse cezai işlem almaz. Ben bir kullanıcıya hitap şeklime dikkat ediyorsam, Yönetici vasfındaki arkadaşlar, ve kullanıcılarında dikkat etmesini isterim.
Bir konu kapatılıyorsa, konunun ilerideki vizyonunu tahmin edildiğinden öyle uygun görülmüştür.
Bir Üye uzaklaştırırsa emin olun ki sebepsiz yere değil patavatsız ve cahilce yazılar yazmıştır o sebepten uzaklaştırılmıştır.
-
Bunun dışında istek ve şikayetlerinizi bizlere istediğiniz zaman çerçevesi içerisinde yazabilirsiniz

Bunları o eski gönderiye varsa da erişemediğim için yaklaşık olarak tekrar yazdım. Yani üye bannını özle olarak eleştirmedim. Eski mesajımın yaklaşık bir kopyasını bütün olarak yeniden içerip üretmeyi denedim.

Bu siteye uğrayan bir yazar olarak katkı sunma ve gelişimini isterim. Felsefe kavramını çok seviyor ve önemli buluyorum. Bunların yapıcı eleştiriler olarak ya da bireyin fikirleri olarak alınmasını rica ederim

Sorun şu ki kimse yazmıyor, susup geçiyor. Bazen bir eleştirinin ulaşıp ulaşamayacağını hesaplayarak susmak çoğuna cazip geliyor.

Sizin bu site için asla vazgeçmeyeceğinizi ve çocuğunuza torununuza bırakmak istediğinizi söylediğinizi dün gibi hatırlıyorum
ve benim de bu sitede yazılar ve içerik için her ne kadar bir karmaşa ortamı görünse de buradaki dilsel ontolojik felsefi vb. birikimin ve içeriğin önemli oluşunu belirttiğimi hatırlıyorum. Bu söylenenin arkasındayım. Pahabiçilmez.

Burada Türkçe diliyle yapılan bazı serbest üretimlere vurgu yaparak onu söyledim. Bana göre Hegel'i aşkın mantık yazabilirdik ve üç bin yıllık felsefe tarihi eşdeğerinde olabilirdi. Türkçe diliyle ancak insanlar (bana göre çoluk çocuk emzik ve meme gibi) tanrısının tartıştırmayı ve tartıştırmayı yeğliyor ve dışarıdan isimler getirmeyi içsatış ve sürümü yeğleyecekler çünkü görmüyorlar ve felsefe hakkında fikirleri yok. Herhangi özgürlüğün işgali gibi felsefe de sonsuz bir işgal altında. Politik hamiden alınan şımarık güç sırtı ve toplumsal savaş ivmesiyle kavram işgal girişimine tabi tutuluyor ve bu tutum savuşturulmalı.

En azından bireysel yazarlık tavrıma zaman zaman kişisel dağınıklık içerse de karışılmadığı özgürlük tanındığı için örneğin kişisel olarak ben daha önceki yönetimler gibi sizden mutlu ve minnettarım ve eğer bunun sınırlarını kestirebilseydim?

İsteğim tıpkı sizin gibi.. Bu sitenin yaşaması, üye kazanması, tartışma ve söyleşme üretmesi ama içeride felsefe olması ve felsefeyi birinci elden temsil etmesi.

Bunun dışında istek ve şikayetlerinizi bizlere istediğiniz zaman çerçevesi içerisinde yazabilirsiniz
peki açık olarak yazalım bugün bu foruma gelen bir üye allah var mıdır diye bir başlık açtı. Muhtemelen kendi yazdığı belli olan güzel bir içerik ve iyi bir yazı. Tam bu üye birikiminin siteyi hedeflemesi ve gelmişse yazar olarak üye olarak tutunması sağlanmalı.
gelen ilk yanıt tam bir karmaşa
mesela açık olarak tartışalım ve arkadaşlar da katkı sunsun
bence gönderi kilitlemek yerine ademin moderasyonu hatta uyarılması ya da yorumunun silinmesi uygun olurdu takiben ignostik üyenin üç yorumu ya da eğer yorum taşınabiliyorsa o 4 yorum o başlıktan taşınabilirdi

buraya bunun gibi arkadşaların bir gelip bir kaybolduğunu ilk bir kaç yazı asıp caydırıldığını görmek benim için üzücü
Daha açığı ademin tavrı tam bir trollük görünümde
ama onun da duygusal karmaşası olduğunu bunun farkında olarak isteyerek bilinçli yaptığını sanmıyorum ama o sonucu doğuruyor

Kişinin, yazarın, başlık sahibinin sunduğu üsluba yakın ve benzer bir uslupla eleştiri alma hakkı var.
Bunu yapamıyorsan bir felsefe sitesinde bulunmak yazara yanıt vermeye çabalamak zorunda değilsin. kendini geliştirmelisin.
bu

Bu konu neden açıldı?
Ademin tavrından açıldı
Adem o gönderi altında lütfen silinmesin ve silmeyin 3 ayrı gönderisinde tanrının bize varlığını ispatladığını söylüyor
Yani özgürlük ölüm ve sonsuzluk gönderileri içerikle ilgili değildi boştu adem alttan ve arkadan tanrının varlığını ispatlama çalışıyordu
Adem şunu yazmalı
tanrının varlığının ispati diye bir başlık açmalı, çatışkısını açmalı ve içeriğini yazmalı üyeyi tuzağa çekmemeli

ben adem gibi bir tartışmacı yüzünden ki bakın kişiye karşı değil bir ay buraya gelmeyebilirdim
trol bozgunu

bir felsefe sitesine gelmiş bir yazarın daha ilk yazısında o tepkiyi alması hoş değildir, uygun değildir
ademin tavrı tepki görmeli. üyeden de
herkes susmamalı

ben burada yazar olarak varolabilmek için bu türden üyeyle, o başlığı açan arkadaş gibi üyelerle birleşim ve söyleşime ihtiyaç duyuyorum ve bu üye gelmiyor ya da kalıcı olmuyor
niye
burayı işgal etmiş üye onu kaçırıyor

yazarın ilk tepkisi şu olur?
dinciler basmış (burayı)
burada felsefe yok
bu ne biçim cevap. ben buna ne yazacağım/yazayım şimdi. burada moderasyon yok mu?

bunu ben yazmazsam kimse size yazmıyor . felsefe okuryazarı böyle düşünüyor. o arkadaşlara karşı da...
ama yazmıyor
bunu tek içtenlik yazıyor sözediyor diye yanılmayın
öyle
 
Son düzenleme:

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Hocam, okudum, verdiğiniz izahlar faydalı idi.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Tanrı felsefenin başkanı değil
Ve eğer sorunu olmaktan vazgeçiyorsa tartışacağı olabilir
Tarışılan felsefenin yönetimini ele geçirme ve başına tanrı geçirme atama ise sen ... (üç nokta) tartışırsın..
Felsefeyi hiç bir zaman tanrı yönetmeyecek
Tanrı kapsamını felsefe tartışır ama en basit örneği vereyim . Kavramları bir keseye doldudun. Renk kavramı, yok kavramı, hiç kavramı, mutluluk kavramı, tanrı kavramı ..
Ve keseyi kapatın karıştırın. Bir kura çekin. Tanrı mı çıktı tartışın. Renk ne demektir. mutluluk ne demektir. Tanrı ne demektir. Gibi..
Hiç bir fark yok.
Felsefe için bunların güç, sınıf, boyut farkı yok.
Böyle bakılmazsa ortada felsefe henüz yok
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Felsefe kavramına en yakın kavram bugün bilim ve geçmişte belki matematik idi

Şöyle bakın
Bilimin tanrıyı tartışmak gibi bir görevi var mı?

Bilim bugün kendini biraz özgürleştirdi ve şunu diyor.
Benim görevim ve sorumluluğum evreni araştırmak ve insan hayatını kolaylaştıran bilgi ve çözümler üretmek.

Kimse çıkıp bilimin işi tanrı ispatlamak ve aramaktır demiyor ama tarihe aynı söz felsefe için yazıldı ve türkiye akademilerinde bu felsefe diye okutuluyor

Felsefe için insanın mutluluğunu tartışmak tanrıyı tartışmaktan öncedir ve felsefenin görev ve sorumluluğu diye bir şey yok ama tek sorunu merkez aldığı kavram kesinlikle tanrı değildir.

Nasıl ki matematik sayılar ya da başka araçlar kullanarak yapılan bir insan hayatı kolaylaştırma ve bilim eylemi ise felsefe de düşünce kavram ve sözcüklerle aynısını yapmaya çalışıyor. Felsefe binlerce kavramla eşit temas kurmalı. Matematik 1 -2 den daha güçlüdür diyor mu?
Matematiği bozamazsın ve ona saldırmazsın
Yukarıdaki sorun felsefe için çözülmüş değil
Felsefe sanıldığı gibi muz kabuğu değil
Tanrı bir kavram, sadece bir kavram dil de bir sözcük. Filozof adayı onu kesip biçmeye istekli cerrah gibi olmalı. Bu sorgulanamaz diyene biz teolog deriz.
Felsefenin zeminini anlamalıyız.
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Bunları yazıyorum çünkü bu siteyi seviyorum. Bulunmak istiyorum ve üye gelsin çoğalsın istiyorum.
ama felsefe kavramını merkez alan üye bezdirilip kaçırılmayacaksa bu oluşacak
Bunları yazarken bence bu siteyi de felsefeyi de savunuyorum ve koruyorum

Din kavramı içinden felsefe kavramıyla ilgilendiğini söyleyenlerin % 90 ı ne yazık ki dürüst değil. Ne zaman felsefeye gerçek ilgi başlar?
Din ve tanrı ve bilim gibi kuramların, resmi bilgi ve söylemlerin, insan hayatının ve varoluşunun sorgulanması.

ve emin olalım kendini din ya da bilimle ifade edenler birincil elden felsefe ilgilisi değil.
Bir din grubu ve bir bilim grubunda ya da grubuna yazmalı katılmalı ve temas kurmalı.
Felsefeyi rahat bırakın...
 
Son düzenleme:
Ü

Üye silindi 3937

Ziyaretçi
harika yorumların için teşekkürler. Saygı duyarım ve önerileriniz içinde gelişmemizde geliştirmemizde yardımcı olacaktır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst