Tükenen Doğal Kaynaklar

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ekoloji kategorisinde HoŞÇa tarafından oluşturulan Tükenen Doğal Kaynaklar başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,155 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ekoloji
Konu Başlığı Tükenen Doğal Kaynaklar
Konbuyu başlatan HoŞÇa
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan HoŞÇa

HoŞÇa

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Haz 2009
Mesajlar
227
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Küresel Doğal Kaynaklara İlişkin Bazı Çevresel Göstergeler

Fosil Yakıtlar ve Atmosfer
2002'deki küresel kömür, petrol ve doğal gaz kullanımı 1950'ye oranla 4.7 kat fazlaydı. Aynı yıl karbondioksit düzeyi de 1960'a oranla yüzde 18 ve Sanayi Devrimi'nin başladığı 1750'ye oranla da yüzde 31 daha yüksekti.

Bilim adamları 20.yüzyıldaki küresel ısınmayı, karbondioksit ve diğer ısı tutucu gazların artışına bağlıyor. ABD başkanı, küresel karbondioksit emilimini azaltıcı sanayi tedbirlerini almaya yönelik Kyoto Çevre Antlaşması'nı, ABD ekonomisine zarar verir gerekçesiyle imzalamayı reddetti.

Eko-Sistemler ve Yerleşim

Kıyı bataklıklarından iç kesimlerdeki taşkın ovalara dek, sulak alanların yarısından fazlası, insan yerleşimi veya tarım amacıyla yapılan drenaj yada doldurma nedeniyle bozuldu. Dünyadaki doğal ormanların yaklaşık yarısı yok edildi; yüzde 30'u bozuldu yada bölündü.
1999'da yakıt, kereste, kağıt hamuru ve diğer orman ürünleri için kullanılan ağaç sayısı 1950'dekinin iki katından fazlaydı.

Golf sahaları kurulduğu bölgelerdeki eko-sistemi büyük oranda tahrip etmekte veya yok etmektedir. 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı 11 yeni golf sahası yapacağını beyan etti.

Deniz Seviyesi ve Okyanus Adaları
İklim değişikliği nedeniyle dev buzulların erimesi sayesinde, 20.yüzyılda deniz seviyesi ortalama olarak toplam 10-20 cm. (yılda 1-2 mm) yükseldi. Küçük ada devletleri, küresel sera gazı emisyonunda yüzde 1'den daha az paya sahip olmalarına karşın, sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kıta adası Atlantis de sular altında kalarak yok olmuştu.
Toprak ve Gıda Dünyadaki ekili alanların yüzde 10-20'si çeşitli türdeki bozulmalardan etkilenirken, meraların da yüzde 70'i bozulmuş durumda. Arazilerdeki verimli üst toprağın kaybı son 50 yılda ekili alanlardaki gıda üretimini yüzde 13, otlaklardaki üretimi ise yüzde 4 oranında azalttı.

Önümüzdeki on yıllarda en stratejik ürün buğday olacaktır. Türkiye her yıl 1.2 milyar ton verimli üst toprağını kaybediyor. 20 cm toprağın oluşumu için yaklaşık 5000 yıl geçmesi gerekiyor. Toprak Koruma ve Arazi İyileştirme yasası 1998'den beri çıkartılmak için uğraşılıyor.

Su ve Yaşam
Yeraltı sularının aşırı miktarda pompalanması nedeniyle Asya, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve ABD'deki önemli tarım bölgelerinde su seviyeleri azalıyor. Suni gübreler, böcek zehirleri, sızıntı petro-kimyasal maddeler, ağır metal sanayi atıkları ve nükleer atıklar yeraltı sularının kalitesini süratle bozmakta. Dünyadaki su kaynakların sadece yüzde 2.53'ü tatlı su iken, bu rezervin üçte ikisi de buzul halde olup, kullanım dışındadır. Dünya nüfusunun yüzde 60'ı Asya kıtasında yaşarken, toplam su rezervinin sadece yüzde 36'sı bu kıtada bulunmaktadır.

Dünya genelinde yaklaşık yüzde 55 civarında tatlı su çeşitli nedenlerle israf olunmaktadır.


 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
Ynt: Tükenen Doğal Kaynaklar

DOĞA, HİÇ BU KADAR MÜDAHALE GÖRMEDİ
01:03 27 Ağustos 2009


Birleşmiş Milletler öncülüğünde hazırlanan bir bildiride, yerküredeki doğal sistemlerin giderek daha fazla gelişmiş ve konforlu bir yaşam arayan insan nüfusu için sürekli değiştirildiği vurgulanarak, “İnsanlık tarihi boyunca, hiçbir dönemde, 20’nci yüzyılın ikinci yarısında olduğu kadar biyolojik mekanizmalara ve yerküreye bu derece müdahale edildiğine tanık olunmadı” denildi.
‘İnsanların geçen 150 yılda atmosferde yaptığı kimyasal deneylerin, dünyanın doğal altyapısını değiştiren olayların başında geldiği’ tespitine yer verilen bildiride, “Doğa her zaman iklimlerdeki değişikliklere uyum sağladı fakat bu değişimin benzeri görülmemiş zorluklarla karşılaşma olasılığı var. İklim değişikliklerinin beklenen hızı son 10 bin yılda görülenden daha büyük. Bu, yeni türlerin daha uygun alanlara hareket etmesini veya evrim geçirerek yeni yaşam mekanizmalarına uyum sağlamasını çok daha zorlaştırıyor. Örneğin mercan kayaları, deniz sıcaklıklarındaki göreceli artışlardan, diğer besin kirliliği ve aşırı avlanma gibi etkilerden dolayı bazı bölgelerde çoktan verimsiz duruma geldi” denildi.



bia.net den alıntıdır
 

HoŞÇa

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Haz 2009
Mesajlar
227
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ynt: Tükenen Doğal Kaynaklar

Buna benzer birşeyi ben de okudum.. İnsanlık tarhinin en büyük yıkımıyla karşı karşıya.. Ve bu bu kadar bariz bilinirken hala daha insanların tüketime bu kadar kendilerini kaptırmış olmalarını, silahların susmamasını vs anlayamıyorum.. Merakla bekliyorum neler olacağını..
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
Ynt: Tükenen Doğal Kaynaklar

sıçramak için hep beraber dibe vurmak gerekecek sanırsam sevgili HoŞÇa, öyle görünüyor.
 

HoŞÇa

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Haz 2009
Mesajlar
227
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ynt: Tükenen Doğal Kaynaklar

çoook çokk yakın bir zamanda vuracağız dibe.. 10 yılımız bile yok belki dip için.. merakla bekliyorum..
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst