Treacher Collins Sendromu

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde Objectivity tarafından oluşturulan Treacher Collins Sendromu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 561 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı Treacher Collins Sendromu
Konbuyu başlatan Objectivity
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Objectivity

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Treacher Collins sendromu kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık etkisini yüz bölgesinde gösterir, hastanın yüzünde ciddi kusurların meydana gelmesine sebep olur. Treacher Collins sendromu oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Hastalık üzerinde yapılan araştırmalara göre şeker pekmezi adındaki bozuk bir protein bu hastalığa sebep oluyor.

Aile geçmişinde treacher collins sendromu bulunmamasına rağmen, çocukta bu hastalık olabilir. Çünkü genlerde meydana gelen çeşitli mutasyonlar bu hastalığa sebep oluyor. Treacher collins sendromu bazı kişilerde oldukça basit olurken bazı kişilerde ise yüzdeki deformasyon aşırı derecede büyük oluyor.

Treacher Collins Belirtileri Nelerdir?

Kalıtsal bir hastalık olan treacher collins sendromunun belirtileri yüz bölgesine görülmektedir. Hasta olan kişilerde en çok gözlemlenen bir diğer belirti ise hastaların kulaklarının olmamasıdır. Kulak olan hastalarda ise, kulağın dış kısmı anormal şekildedir. Kulakta meydana gelen deformasyonlar nedeniyle işitme kaybı da meydana gelir. Treacher collins sendromu olan hastaların çene yapısı aşırı derece küçük olur. Çeneleri çok küçük olmasına rağmen ağızları hasta olmayan kişilere göre aşırı büyük olur. Ayrıca hasta kişilerin saç derileri yanaklarına kadar ulaşır. Treacher collins sendromu olan kişilerde yarık damak sorunu da olur.

Treacher collins sendromu olan kişilerin elmacık kemikleri düz olur. Alt göz kapaklarında ise kirpikleri çok azdır. Göz yapıları anormaldir. Dışarıdan bakıldığında biçimsiz bir yüz olduğu söylenebilir.

Çocuklarda uyku apnesi sorunu olabilir. Hastalığın çok ağır seyrettiği vakalarda hayatı tehdit eden solunum sorunları olabilir. Treacher collins sendromuna sahip kişilerin zekaları hasta olmayan kişilerle aynıdır.

Treacher Collins Tedavisi Nasıl Olur?

Halk arasında çene dizostozisi denilen treacher collins sendromunun belirgin bir tedavisi yoktur. Genlerle oynamak mümkün olmadığından hastalığın etkilerini ortadan kaldırmak mümkün değildir. Yaşanan işitme kaybı, çeşitli plastik cerrahi çalışmaları yardımı ile işitme aletleri kullanılarak ortadan kaldırılır. Yine plastik cerrahi ile yüzdeki kötü görüntü büyük oranda değiştirilebilir ve daha hoş bir görünüm elde edilebilir.

Günümüz koşullarında treacher collinse sendromuna sahip kişiler, ömür boyu bu hastalıkla mücadele etmek zorundadırlar.

Bebek henüz doğmadan anne karnındayken treacher collins sendromu tespit edilebilir. Bebeğin zeka seviyesinde bir problem olmadığı için bu çocukların aldırılması önerilmez. Birçok ebeveyn de çocuklarında treacher collins sendromu olduğunu öğrendikten sonra, çocuklarını dünyaya getirmeye karar veriyorlar.

Kaynak: sevgilibebek.com/makaleler/saglik-ve-gelisim/genel-saglik/treacher-collins-sendromu/
 
Son düzenleme:

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
doktor-yuz-anomalisi-olan-genc-avukata-boyle-dedi-sen-bu-yuzle-avukatlik-yapam,MBtRRXokaES9XccHXukgew.jpg


Doktor, yüz anomalisi olan genç avukata, böyle dedi: Sen bu yüzle avukatlık yapamazsın!

27 yaşındaki avukat Zeynep Çakır, 50 binde 1 görülen "Treacher Collins Sendromu" ile doğdu. Çocukluk çağı ameliyatlarla geçti. Hukuk okudu, ceza hukuku ve tıp hukuku konusunda uzmanlaştı. Şimdi avukatlık yapan Zeynep Çakır, yaşadıklarını NTVRadyo’da Sıra Dışı Hayatlar programında anlattı:
“50 binde 1 görülen Treacher Collins Sendromu ile doğdum. Bu sendrom anneden ya da babadan kalıtımsal olarak geçerek, çocuğun özellikle yüzünde bazı deformasyonlara neden oluyor. Mesela çenenin küçük olması, göz kapaklarının düşük olması, kulaklarının kepçe kulak olmaması, elmacık kemiklerinin olmaması gibi. Fiziksel görünüm, özgüveni engelliyor. Toplumdaki güzellik algısı nedeniyle, farklı göründüğümüz için farklı muameleyle karşılaşıyoruz.

TIP HUKUKU EĞİTİMİ ALDIM

5 yaşındayken karşılaştığım bir savcıdan etkilenmiş, “Bu kim” diye sormuşum, “Basın savcısı” demişler. Savcı diyememişim de, “Ben de o kadın gibi savaşçı olacağım” demişim. Gerçekten hukuk okudum, doktorlar ve hastanelerde yaşadıklarım nedeniyle tıp hukukuna yöneldim. Çünkü 7 operasyon geçirdim, çocukluğum hastanelerde geçti.

TEK SORUN TOPLUMUN BAKIŞI

“Bu sendromu olanların yaşadığı tek sorun, sadece toplumla oluyor. Ben iş hayatımda, mahkemelerde hiçbir sorun yaşamadım, farklı görünüşümle ilgili. Düşünüyorum, okul çağlarımda yaşadığım bir problem var mı, diye. Aslında iki yıl önce yaşadığım bir olay, onların hepsini götürür. 7 yaşından 13 yaşına kadar 7 kere operasyon geçirdim ben. İki yıl önce de vefa borcu için, teşekkür etmek için doktorumu ziyaret ettim. Çok kötü geçti görüşme. Bana, bu yüzle avukatlık yapamayacağımı söyledi. İnsanlar yolda durup sana bakıyorlar! Bundan yorulmadın mı? Gel bir estetik operasyon yapalım, dedi. Bu olay, okul çağında yaşadığım tüm olumsuzlukları götürür. Bundan daha kötüsü yok. Doktor olmuş bir insanın, eğitimli bir insanın, böyle yüz anomalisi olan bir bireyle böyle konuşması kabul edilemez."

BENİM GİBİ BİR ÇOCUK KOLAY DEĞİL

“Kendimi hep, annemi düşünerek motive ettim. Bir ailenin, bir çocuğuyum. Annem her zaman, özellikle kötü günlerde, güzel günler gelecek, bütün bunlar bitecek, güneşli günler gelecek, derdi. Yüzme kurslarına yazdırdı, sosyal hayata kattı, bir annenin verebileceğinin iki-üç katını verdi. Biz İzmirli’yiz. Cesur ve mert kadınlarız. Annem bana evde çok iyi bir eğitim verdi. Ona teşekkür ederim. Her zaman maddi, manevi destek olan babama da teşekkür etmek isterim. Çünkü benim gibi bir çocuğa sahip olmak kolay bir şey değil. Bir ebeveyn, özel gereksinimleri olan, her zaman özel problemi olan bir çocuk kolay değil. Bunu bilerek büyüdüm ben. Anne ve babamın desteğini hep hissettim. Beni yurt dışına gönderdiler, iyi eğitim almamı sağladılar. İleride benim de tek görevim, yaşlandıklarında demek istemiyorum, onlar için en iyisini yapmak."

BENİM DÜNYAYA GELMEMDEKİ AMAÇ

“Ben yaşadıklarım sonucu, krizi fırsata çevirdim. Eğitimimi ceza ve tıp hukukunda geliştirdim. Ama tabii ki farklı görünen bireyler, engelli çocuklar, ayrımcılığa uğrayanlar da benim alanımda. Toplumda değişmesini istediğim çok şey var. Benim bu dünyaya, bu anomaliyle gelmemdeki amaç, bu değişimi yaratmak, bu algıyı yıkmak. Bu sendrom bana birçok şeyi önceden öğretti, insanlara ön yargıyla bakmamayı, farklılığı yargılamamayı öğretti. Bu güzel insanımın güzel insanı bunları da aşacak. Farklı olana meraklı ve acıyan bakışlarla bakmamayı öğrenecektir. Yüzümle Mutluyum Derneği’nin sloganıyla sözlerimi bitireyim: Bakış açını değiştir, değişimi gör!”

Kaynak: ntv.com.tr/saglik/doktor-yuz-anomalisi-olan-genc-avukata-boyle-dedi-sen-bu-yuzle-avukatlik-yapam,1zhYcHuNQki7V2ytiyyI6g?_ref=infinite
 
Son düzenleme:

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Treacher Collins Sendromu ile doğan birisini hiç tanımadım fakat trafik kazası sonucu yüzü tanınmaz hale gelen iki arkadaşım vardı. Birisi liseden diğeri de üniversiteden arkadaşımdı. Hayat görüşümün şekillenmesinde belki de bu iki insana yaşatılan travmanın etkisi çok büyüktür çünkü her ikisine de yaşadıkları kazadan daha çok, toplumun onlara layık gördüğü "farklısın-güzel görünmüyorsun" dayatması ağır gelmişti, beraberinde öğrenimlerini yarıda bırakmak ve eve hapsolmak zorunda bırakılmışlardı. Sokakta yürürken insanların garip bakışları sebebi ile evden dışarıya adım atmak istemiyorlardı. İkisi de normalde güzel bir yüze sahipti fakat kaza sonrası yaşadıkları değişim kaçınılmazdı, yine de onları var eden tek şey güzellik olmadığına göre, neden bu insanlar sürekli farklı görünümleri için acı çekmeye ya da izole bir hayat yaşamaya mecbur bırakılmışlardı, halen anlayabilmiş değilim. Bu yüzden belki de, estetik operasyonlara keyfi para döken ye da görsellik takıntılı insanlara pek sempati ile bakamıyorum.

Haberde de görüleceği üzere başarılı bir iş kadını, avukat yine bu farklılıktan dolayı sorun yaşıyor daha doğrusu ortada olmayan 'sahte bir sorun' birileri tarafından bilinçli olarak yaratılıyor.

Avukat hanımın iyi dileklerine canıgönülden katılıyor ve en kısa sürede böyle bir dünyayı görmenin hepimize nasip olmasını temenni ediyorum.

Avukat Zeynep Çakır:
"Benim bu dünyaya, bu anomaliyle gelmemdeki amaç, bu değişimi yaratmak, bu algıyı yıkmak. Bu sendrom bana birçok şeyi önceden öğretti, insanlara ön yargıyla bakmamayı, farklılığı yargılamamayı öğretti. Bu güzel insanımın güzel insanı bunları da aşacak. Farklı olana meraklı ve acıyan bakışlarla bakmamayı öğrenecektir. Yüzümle Mutluyum Derneği’nin sloganıyla sözlerimi bitireyim: Bakış açını değiştir, değişimi gör!”
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst