Tartisma Uzerine Bir aciklama

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Tartisma Uzerine Bir aciklama başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,213 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı Tartisma Uzerine Bir aciklama
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan alpine

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Bu yazimda, bir aciklama yapmak istiyorum.

Benim yazi yazmamin, bir kac sebebi vardir. Bunlari soyle siralayabilirim.

Birincisi; ya bir bilgi sunmak icin yazarim
Ikincisi; ya bir bilgi alis-verisi icin yazarim
Ucuncusu; ya konuda birsey ogrenmek icin yazarim
Dorduncusu; site yazar ve uyelerinin; belirttigim konudaki dusuncelerini ogrenmek icin yazarim.
Besincisi;, cok nadir de olsa, belirtilen dusunceyi, evrensel-insan ile ozdeslestirmek isteyenlere, yani kisisel yanasanlara, cevap vermek icin yazarim.

Kisacasi, hic bir yazim; tartismak icin degildir.

Burada yazi her zaman bilgi ve dusunce olarak ve neresi oldugu gosterilerek ve nedeni de
aciklanarak, konu ve kavram butunlugunde ve bunyesinde "elestiri" ya da "yapici elestiri "alabilir. Bir yerde bu zaten acilan konu ya da kavram basliginin ilerlemesi detaylanmasi ve yazardan bas yazinin daha net algilanir kilinilmasinin istenmesi Adina zaten arzu edilendir.

"Yikici elestiri" ya da yazisindan dolayi yazarin kisiligine yonelme ise, hem baslik konu ve kavram ile bagdasmaz, hem de acilan basliga okur ve yazar acisindan hic bir bilgi ve dusunce katkisi saglamaz.

Ustelik devam ettigi surece de basligi sabote eder ve okunurlugunun ve yazi katkilarinin onunu alir.

Kisaca provakasyondur.

Cunku tartisma; dusuncelere yonelik degil; dusunceyi ileten kisiye yoneliktir.
Tartismada bilgi alis-verisi, bilgi sunmak, bir konuda bir sey ogrenmek, dusunce ogrenmek yerine; yazilana karsi cikmak ideolojilerin inancsal dogrulari temelinde, kendi dogrularini karsindakine kabul ettirmek cabasi, karsidakinin dusuncesine mudahele etmek, hatta baski yapma girisimi, satasma, atisma, "igneli dil" kullanma, ve konuyu, dusunce bazindan uzaklastirip; kisisel degerler bazina indirgeme, mantik yerine, duygu, anlayis ve hosgoru yerine, kendini kabul ettirme, algilama yerine, dogrulama-yanlislama, dusunceye yonelme yerine, kisinin kisilik degerlerine yonelme, kendi dogrularini nedenleyip-sorgulama yerine, onlara inat ve sabitlilikle sarilma, onlari inat ve sabitlilikle savunma, karsidakinin dusuncesini algilama yerine, onu kendi dogrularina iknaya calisma v.s.

Oyuzden, herhangibir mesajimda; yapmak istemedigim tek sey; tartismaya girmektir.

Sorun ise; iletisimin, tek yonlulugu degil; cift yonlulugudur. Yani sizin tartismaya girmemek istemeniz, yetmez. Bu istek, ancak; karsi tarafta tartismaya girmezse saglanir.

Ama, maalesef; genelde yapilan, tartisma acmaktir ve cogu kiside; her nedense, bundan haz duyar, zevk alir. Bu da zaten tartismanin ozunun mantikli yanasim degil; duygusal bir yanasim oldugunu ortaya koyar.

Peki bir kisi, neden tartismaya girer? Bunun tek bir nedeni vardir. Yazi hangi dil ve uslupla yazilirsa yazilsin; okuyucu, her nedense; onu "sanki kendisine, kisiligine ve hatta kisisel degerlerine yonelik" olarak algilar. Bu algi icin; yazida; kisinin lakabini kullanmaniza gerek yoktur. Okuyan; yazinin kendi dogrularina uyup uymadigini anlamak maksadiyla okudugu icin; eger, yazi kendi dogrulariyla uyusmuyorsa; o zaman; o yazinin kendi dogrularina karsi bir icerik tasidigina karar verir ve bu karari kendi ustune alinir.

Genelde; tartismada ki, bir nokta da; karsidakini "susturmak" amaci guder. Genelde; kisiler, herhangibir konuda yazilan bir yazinin; bilgi icerigine, yanit verebilecek, bilgi haznesine sahip degillerse; veya o an o yazi icerigine verilecek bir yanit bulamamislarsa; konuyu tartismaya tasirlar.

TARTISMANIN TEMELINDE; BILGI NOKSANLIGI, USTUNE ALINMA, DOGRULARIN ZARAR GORECEGI DUSUNCESI,INANILAN IDEOLOJILERIN SARSILACAGI DUSUNCESI, "YENILGI" DUSUNCESI, "ALTTA KALMA" DUSUNCESI, BENCIL KORUNMA, v.s. gibi; kisinin, kisiligini olusturan nedenler yatar.

Insanoglu iletisiminin amaci; karsilikli anlayis, hosgoru, biribirine mesaj iletimi, bilgi alisverisi, bilinc paylasimi, biribirinin dusunce ve davranislarini daha detayli ve icerikli tanima, gerekirse; bir konudaki ortak bakis acisini bulup ortaya cikarma, ortak karar alabilme, ortak, yanasim, dusunce ve davranis uretimi v.s. olmalidir.

Yine de, yazilarinda; tartismak isteyenler tartisabilirler. Ama en azindan; bu tartismanin, dozunu, kararini, kacirmadan. Yani; biribirlerinin, kisisel ve kisilik hak ve ozgurluk alanlarina girmeden ve tartismayi, mumkun oldugu kadar dusunce ve bilgi bazinda tutarak; kisiye ve ve kisinin, kisisel ve kisilik degerlerine tasimadan.

Bunu basarmayi, goze alacak olanlar icin; bu o kadar zor olmasa gerek.
 

esekherif

Filozof
Yeni Üye
Katılım
3 Nis 2015
Mesajlar
907
Tepkime puanı
5
Puanları
18
son dolmuş kalktığında, son metrobüs bozulduğunda, ikinci köprü tıkandığında beyaz adam tartışmanın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak!
 

MorteFlore

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
10 Nis 2015
Mesajlar
64
Tepkime puanı
2
Puanları
6
Yaş
29
Yazdıklarımı Kime mi yazıyorum?
"Arılar bal yaparken onu insanlar mı yer; yoksa ayılar mı yer, diye düşünmeden üretim yaparlar".
(Aşık Hüdai Baba)
 

X

FAdmin
Onursal Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
693
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Mesele cok uzadi hakikatten, herhangi bir yere baglanacaginida dusunmuyorum. En iyisi daha fazla uzatmamak
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Paylasilan bir yazinin illa bir yere varmasi gerekmez.

Okuyan ilgilenen etkilenen ya da onemseyen ya da konu ile ilgili diyecek bir seyleri olan sadece katkida bulunur.
 

İnci Birinci

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
24 Haz 2014
Mesajlar
636
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Mesele cok uzadi hakikatten, herhangi bir yere baglanacaginida dusunmuyorum. En iyisi daha fazla uzatmamak

Sayın X endişenizi anlıyorum. Konu başlığı "Tartışma Kültürü" üzerine olmuş olsaydı, sanırım fazla endişe duymayacaktınız. Zira Tartışma Kültürü bu siteye uygun bir başlık olurdu.
 

alpine

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2009
Mesajlar
480
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Tartismak degil, kavga etmek uzerine;

Yeter artik arkadaslar, birbirimize boyle davranmak zorunda degiliz. Karsimizdaki kisi dusmanimiz degil. Dunyaya bizden farkli bir pencereden bakiyor, baska gozlerle goruyor, algisi farkli, eyleme gecis sekli farkli olabilir. Kalkip bizim sahsimiza hakaret etmedikten sonra, kufur etmedikten sonra, nefret icerikli soylemlerde bulunmadiktan sonra, nasil yazdigi, ne yazdigi, kac baslik actigi, elestirilerimizi dikkate alip almadigi, bizi gercekten de ona dusmanca yaklasacak, ortaligi savas alanina cevirecek kadar rahatsiz mi ediyor? Bu nasil olabilir??? Boyle bir hakkimiz var mi?

Ne gerek var butun bunlara, bunca hakarete, bunca suclamaya???

Daha karsimizdaki insanin isminin ne oldugunu bilmezken hemde.

Birbirimizin canini yakmak icin, kelimeleri ardi ardina dizip kafasina kafasina firlatmak zorunda degiliz.

Kimseyi kirdiysam, incittiysem, buna yeltendiysem (ki yapmisimdir) eseklik etmisim...
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst