Sayın inançlı, neden inanıyorsun ?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Ocean tarafından oluşturulan Sayın inançlı, neden inanıyorsun ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,696 kez görüntülenmiş, 29 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Sayın inançlı, neden inanıyorsun ?
Konbuyu başlatan Ocean
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

Ocean

Üye
Yeni Üye
Katılım
1 Nis 2015
Mesajlar
150
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Sayın inançlı
Hiç kendi kendine neden inandığın şeye inandığını sordun mu? Neden seçtiğin dini seçtiğini düşündün mü?

Sonsuz kurtuluşun tek çaresi gibi gördüğün İsa Mesih’e neden inanıyorsun Karma yada Re-enkarnasyon yerine? Neden Allah’ın tek gerçek tanrı olduğuna ve Muhammed’in onun peygamberi olduğuna inanıyorsun? Buda’nın dört asil gerçekleri yerine? Neden Tevrat’a tutunuyorsun? Tanrı’nın tek gerçek sözleriymiş gibi? Bhagavad Gita yerine?

Sayın inançlı, neden senin cennetin ütopik bir Dünyaya benzediğini, ve neden bu gezegendeki aynı temel elementlere sahip olduğunu hiç merak ettin mi?

Neden senin yaratıcının uzay ve zamana benzer bir şekilde, bir güç yapısı içerisinde hükmedip, kutsal sözlerini yazdığını hiç merak ettin mi? Neden senin yaratıcın senin görüntün de olduğunu yada bu gezegende beraber yaşadığın hayvanların görünümde olduğunu hiç merak ettin mi?

Sayın inançlı, inandığın din senin kültüründe en dominant olan mıdır? Azıcık da olsa, inançlı olan kişilerin çoğunluğunun doğdukları toplumun inancına sahip olduklarını ve kendilerini tek gerçek inanca sahip olmakla şanslı hissetmeleri konusunda biraz şüphede olmadın mı? Bu seni biraz da olsa herkesin belli bir inanca sahip olmasının sebebi, erdemleri, destekleyen kanıtları, ahlaki kodları, ibadetin ifade şekli yüzünden değil, ama o inancın içerisinde doğdukları için kaygılanmıyor musun?

Neden onca seçilebilir din arasında, dünyadaki her inançlı kişi hemen yanındaki inancı seçer?

Amerika ya da Avrupa da doğduğun için mi Hristiyansın?
Arabistan ya da Endonezya da doğduğun için mi Müslümansın?
Japonya ya da Çin de doğduğun için mi Budistsin?
Hindistan da doğduğun için mi Hindusun?

İnanç seçmenin her durumda sadece coğrafi bir kaza sonucu olduğu söylenemez midir? Gerçekten başka bir ülkede doğsaydınız, kuşkusuz bir şekilde, şu an bağlı olduğun aynı inanca sahip olur muydun?

Sayın inançlı, bağlı olduğun din, anne ve babanın ve onlarında anne ve babalarının inancı mıdır? Sana tanıtılan ilk din o mudur? Kendini dine adayan her kişinin ailelerinden öğrendikleri dine sahip olduklarını biliyor muydun? Neden bir çocuğu Cumhuriyetçi, Marksist, Keynesyen olarak etiketleme fikrini, onların entelektüel ayrımcılığı anlayamadıkları, hayat tecrübeleri olmadan böylesine karışık bir seçimi yapabilecek bilgelikte olmadıkları halde saçma buluruz? Fakat buna rağmen neden inanç konusunda çocuklara yapıştırılan etiketlere garip bakmıyoruz?

Mesela “ Hristiyan” bir çocuk gibi? Ki bu da basit bir seçim değildir sonuçta.
Müslüman bir çocuğun olmadığı, ama sadece Müslüman bir ailenin çocuğu olduğu söylenemez mi?

Sayın inançlı, inancın konusunda inanılmaz derecede eminsin, çünkü senin doğru ve diğerlerinin yanlış olduğunu bildiğini söylüyorsun. Sonsuz ruhun ile bunda ısrarcı olursun. Ama yinede, iki düzine büyük denilecek dinlerin olduğunu ve Dünya üzerinde binlerce başka inancın olduğunu hiç düşündün mü? Sadece Hristiyanlık içerisinde, 45,000 mezhebin olduğunu ve her birinin diğerlerinden mutlak gerçeği daha iyi anladığını iddia ettiğini biliyor muydunuz?

Her inancın her bir üyesinin gerçekten sadık, gerçekten samimi ve senin kadar haklı olduklarını düşündüklerini biliyor muydun? Onların da yanlışlanamaz kitaplar okuduklarını dinlerini sıkıca savunan insanların olduğunu, mucizeler yaşadıklarını, tanrının varlığını hissettiklerini, onun sesini algılayabildiklerini, hayatları için olan mükemmel dileğine uyduklarını, anlatılamaz bir şekilde onu sevdiklerini, ve inançlarını senin kadar savunduklarını biliyor muydun?

Yinede, her din karşılıklı olarak özel olmasıyla küçük ya da büyük mevzularla çeliştikleri halde, hepside doğru olamaz… değil mi?

Bildiğini söylüyorsun, gerçekten bildiğini söylüyorsun senin dinin bir istisnadır. Ve buna rağmen, diğer inançlardaki insanlar senin gibi hissediyorsa, senin haklı çıkma olasılığın nedir?

Sayın inançlı, inançsızlığım konusunda sıkça cennet gibi bir yere gitme şansını kaçıracağım söyleniyor. Ve bunun yerine cehennemde yer alacakmışım. Ama kimin cenneti? Kimin cehennemi?

Bazen güvende olmak için tanrıyı kabul etmem söyleniyor. Yani sonuçta, ne kaybedebilirdim ki? Ama hangi tanrıya? Onca seçenek arasında, yanlış olanı seçme şansım daha olası değil midir?

Bir tanrıya inanmamak daha iyi olmaz mıydı, yanlış tanrıyı seçmek yerine? Bana soruyorsun; “ Ya yanılıyorsan?” Ama ya sen yanılıyorsan?

Ya Yahveh yerine, doğru olan Allah olsaydı? Yada Şiva, yada Wooten? Yada adını hiç duymadığın bir tanrı?

Gerçek şudur ki, kendi dinin dışında başka bir inanç için bir ateist olmanın ne demek olduğunu zaten biliyorsun. Diğer inançların taraftarları senin için yanlıştır, sapmıştır, aldatılmıştır. Ama onlarda aynısını senin için düşünüyorlar. Onlar seni, senin onları gördüğün gibi görüyorlar.

Her dindar Hindu kendi dinini, tıpkı senin kendi dinini kucakladığın gibi kucaklıyor. Ama yinede sen onları inandırıcı bulmuyorsun, akşamları uyurken huzursuz olup, öldüğünde onun cehenneminde uyanabileceğini düşünmüyorsun.

Bununla beraber, bazılarımızın sizden bir tanrı eksik olup bir adım daha ileriye atarak neden ateist olduğumuz anlaşılmıyor mu?

Sayın inançlı, Dinlerin antik yapılar olup olmadığını, ve eski insanların etrafındaki kaotik dünyayı hem hakim olmak hem de açıklayabilmek için ilk denemelerin olup olmadığını merak etmekteyim.

İçerik olarak irrasyonel(mantıksız) olsa da, dinlerin çıkması mantıksız değildir.

Atalarımızı dinleri icat ettikleri için suçlamıyoruz. Kör iken düşmekte, yada karanlıkta bir yapbozu düzgünce bitirememek de utanılacak bir şey yoktur. Ama artık karanlıkta yaşamıyoruz. Bilim günümüzde ışıl ışıl parlıyor ve yolumuzu aydınlatıyor, gölgeleri yok ediyor, ve en derin yarıkları bile açığa çıkarıyor. Ama artık mağarada yaşamıyoruz. Vadileri geçtik, dağları aştık, ve diğer taraftaki harika manzaraları görebilmeye başladık. Artık güvende ve değerli olduğumuzu anlatacak rahatlatıcı hikayelere ihtiyacımız yoktur.

Atık inançlarımızı buluşlarımızla kıyaslamanın zamanı gelmedi mi? Artık düşüncelerimizin yeni perspektiflerimizi yansıtmasının zamanı gelmedi mi? Kurgulardan çok Realite de, daha fazla olmaksızın, eşit bir derecede huşu vardır. Artık bizlerin kendimize evrenin bizim için olduğunu, bizim kültürümüzün diğer kültürlerden daha iyi olduğunu, bizim kabilemizin diğer kabilelerden daha iyi olduğunu söylemeyi bırakmalıyız.

Artık evrenin gerçekte nasıl olduğunu öğrenmemiz gerekir. Bizim hoş bulduğumuz şeyleri, gururumuzu yok etse bile, bakış açımızı değiştirse bile, ve tüm cevapların bizim elimizde olmadığı itiraf ettirse bile…


Sayın inançlı , eğer gerçekleri önemsiyorsan, iddia ettiğin her şeye rağmen, o zaman bu temel sorularla karşı karşıya gelmen gerekir.

Hatta daha da iyisi Carl Sagan’ın da dediği gibi; “Güven verici bir yalan yerine, zor bir gerçeği kucaklamak”

“Bir başka insanın sahip olduğu inancının delilik olduğunu bilmem ile duyduğum rahatlık, benimde kendi inancım hakkında şüphe etmemi öğretiyor” (Mark Twain)
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Soyle bir ateist deyis vardir "benim ile bir inancli arasindaki tek fark; onun inandigi bir tek tanriya benim inanmamamdir. Halbuki zaten digger butun tanrilara ikimizde inanmayiz."

Umarim bu baslikta x lakapli yonetici tarafindan gelen uygunsuz mesajlar yuzunden kapatilmaz.
 

EFFbce

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
Katılım
23 May 2015
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Ben kendi adıma söyleyim arkadaş; senin gibi dingalozun biri çıksın da böyle mal-man bir soru sorsun diye inanayım dedim :)))
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Ben kendi adıma söyleyim arkadaş; senin gibi dingalozun biri çıksın da böyle mal-man bir soru sorsun diye inanayım dedim :)))

Neden satasici bir yanit yazma ihtiyaci hissediyorsun?

Ya da bu cumleyi yazmasan rahatsiz mi olacaktin?

Nedir seni rahatsiz eden?

Istersen bu uc soruya da satasici bir yanit yaz, ne elde edeceksen!
 

Ocean

Üye
Yeni Üye
Katılım
1 Nis 2015
Mesajlar
150
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Konuda kimsenin dinine inancına hakaret eden birşey yok. Yorumlarınızı da bu doğrultuda yapın. @EFFbce, kullandığın hitaplara dikkat etmeni rica ediyorum, zira şuan da çok kalitesiz bir insan konumuna düştüğünü bilmeni isterim.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Konuda kimsenin dinine inancına hakaret eden birşey yok. Yorumlarınızı da bu doğrultuda yapın. @EFFbce, kullandığın hitaplara dikkat etmeni rica ediyorum, zira şuan da çok kalitesiz bir insan konumuna düştüğünü bilmeni isterim.

Bence cok iyi niyetlisin.

Soyle bir siteye baktiginda inanirlarin tek algiladigi kendilerine yonelik hakarettir.

Bunun nedeni de gayet aciktir.

Inanclari bir iman olarak sorgusuz/sualsiz ve kayitsiz/sartsizdir.

O yuzden kendilerince inanca ters gelen bir yazi karsisinda hemen yazara yonelip saldiriya gecerler.

Ustelik onlarin inanc ve dinden algiladiklari sadece islam dini Allah ve Kuran'dir.

Yani felsefi ya da genel bir inanc ve din algilari yoktur.

Ama gerektirdiginde baska din ve inanclara senin kendilerine yaptiginin istemediklerinin aksini yaparlar.

Yani sen dini ve inanci elestiremez ve sorgulayamazsin, ama din ve inanc islamin disinda baska bir inanc ve din ise onlar kendilerinde bunu elestirmede kendilerini hakli bulurlar.

Bu yazdiklarim benim bir fikrim degil; sitede inanclilarin yazilarinin verdigi gozlemdir.
 
Son düzenleme:

EFFbce

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
Katılım
23 May 2015
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bu siteyi yaklaşık 10-15 gündür takip ettim beyler, kimin ne derdinde olduğunu kavramış sayılırım.

O nedenle siz gönlünüzce takılın, benim yorumlarıma da bulaşmayın. Nasıl ki siz gönlünüzce, inancınız gereği yazıyorsunuz, ben de aynı hak ve özgürlüğe sahibim demektir.

Ve lütfen, ama lütfen şahsıma yönelik söz sarf etmeyin tamam mı?

Hadi siz yolunuza devam edin, arada bir çay kahve ikramımız olur :)))
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Bu siteyi yaklaşık 10-15 gündür takip ettim beyler, kimin ne derdinde olduğunu kavramış sayılırım.

O nedenle siz gönlünüzce takılın, benim yorumlarıma da bulaşmayın. Nasıl ki siz gönlünüzce, inancınız gereği yazıyorsunuz, ben de aynı hak ve özgürlüğe sahibim demektir.

Ve lütfen, ama lütfen şahsıma yönelik söz sarf etmeyin tamam mı?

Hadi siz yolunuza devam edin, arada bir çay kahve ikramımız olur :)))

Tamam da senin hak ve ozgurlugun yazi uzerine, yazinin yazari uzerine degil.

Sana kimse yazara satasma hakki vermiyor.

Yazi ortada varsa yaziya yonelik bilgin ve dusuncen paylas.

Yoksa da yazari hedef alma.
 

EFFbce

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
Katılım
23 May 2015
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Coşma evrensel-insan coşma.

Efendi efendi yazacaksan yaz yazacağını ve sus.

Sana mı kaldı başkalarını savunmak?

Başlık sahibini aciz duruma düşürmekle asıl sen yazara ayıp ediyorsun.
 

Ocean

Üye
Yeni Üye
Katılım
1 Nis 2015
Mesajlar
150
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Bu siteyi yaklaşık 10-15 gündür takip ettim beyler, kimin ne derdinde olduğunu kavramış sayılırım.

O nedenle siz gönlünüzce takılın, benim yorumlarıma da bulaşmayın. Nasıl ki siz gönlünüzce, inancınız gereği yazıyorsunuz, ben de aynı hak ve özgürlüğe sahibim demektir.

Ve lütfen, ama lütfen şahsıma yönelik söz sarf etmeyin tamam mı?

Hadi siz yolunuza devam edin, arada bir çay kahve ikramımız olur :)))


Hiç kimse sana şahsıma dingaloz, mal-man deme hakkı vermiyor öyle bir özgürlüğün yok malesef. İnanç ayrı birşey şahıs ayrı birşey. İnanç konusunda istediğin, yorumu yapabilirsin kimseye birşey dediğimiz yok. Terbiyesizleşme. Biz yolumuzda gidiyoruz, ama üzgünüm artık sen bizimle aynı yolda gidemiyorsun.

Başka yola uğurluyoruz seni. Biraz hava al, iyi gelsin sana.
 
Son düzenleme:

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Coşma evrensel-insan coşma.

Efendi efendi yazacaksan yaz yazacağını ve sus.

Sana mı kaldı başkalarını savunmak?

Başlık sahibini aciz duruma düşürmekle asıl sen yazara ayıp ediyorsun.

Ben baskalarini degil kisilik haklarini savunuyorum.

Sen kimsin ki bana ne yapacagimi soyluyorsun?

Ya yazi ile bilgin dusuncen varsa yaz, yada kisilik haklarini ihlal etme.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Ben kendi bireysel lakabim Adina (evrensel-insan zihniyetinin qua felsefesi ile degil) tam tersi soruyu sorayim ve kendi adima yanit vereyim.

"Sayin inancsiz, neden inanmiyorsun?

Bunun nedeni cok acik.

Inanmaya ihtiyacim yok.

Cunku ben bir kul degilim, ben bir bireyim kendi ozgur iradem var, kendi beynim ve zihniyetim var, kendi kendime secim yapabilir ve karar verebilirim.

Yasam ve iliskilerimde inanc beni benden aliyor ve yonlendiriyor.

Ben ise birey olarak kendimi kendim yonlendiririm.

Ayrica fiil olarak inanmak yerine, bilmeyi tercih ederim.

Cunku bir seyi bilmek ve bildiginin farkinda ve bilincinde olmak; onu izah edebilmeni getirir.

Ayrica bildigim bir seyi paylasmak ve onun uzerinde yazismak hem bilgimi artirir kastki saglar hem de sorgulama nedenleme alanimi zenginlestirir.

Inancsal nitelik sadece biat ve teslimiyet niteligidir.

Ben ise yasam ve iliskilerimde serbest dusunurum ve inancin Imani yerine; bilincin bilisselligini yeglerim.

Ayrica benim bir tek yasamim var. Bu yasamin benden istendigi sekilde bana yasatilmasina izin vermem, kendi yasamimi kendim yasarim.

Bu yasamimin hesabini da yine kendime veririm.

Inancsal nitelikten kurtulmus olarak dusunmek, benim zihin ufkumu da gelistirir. Ayrica daimi gelisen bilim ve bilginin takibinde ve onun algilanmasinda da cagi bana yakalatir.

Ayrica benim inanca ihtiyacimin olmamasi, inanca ihtiyaci olanlari da algilatir ve nasil benim inanmama hak ve ozgurlugum varsa, onlarin da inanma hak ve ozgurlugu vardir.

Yalniz inanc vbe din kavram olarak kimsenin tekerlinde degildir.

Herkes biribirinin inancina engel olmadan bu kavramlari tartisabilir ve sorgulayabilir.

Kimse de inanc ve din kavramlarinin sorgulamasini tartismasini, kendi inanci olarak almamalidir.

Tartisilan inanctir dindir; inancli ya da dindar degildir.

Aslinda sorunun yanitlari cok daha detayli ve genistir.

Isteyenler bunu konu ve kavramina gore digger baslik ve mesajlarimdan da okuyabilirler.
 
Son düzenleme:

üzülmez

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
Katılım
8 Nis 2015
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Puanları
0
hesap: evrenin kendiliğinden oluşma ihtimali; 0,001. bir yaratıcı olma ihtimali yüzde 1. diyelim. insanlar inanır tabiki.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
hesap: evrenin kendiliğinden oluşma ihtimali; 0,001. bir yaratıcı olma ihtimali yüzde 1. diyelim. insanlar inanır tabiki.

Bu cumleyi neden ilgisiz bir basliga actigini bilmiyorum ama;

Burada onemli olan bilimsel bakis acisidir.

Insanoglu evreni algilar ve gozlemler.

Yani evrenin; mantiksal olabilirlik olasiligi olmustur ve yerine gelmistir.

Yaraticinin ise akilci olarak bir gozlemi yoktur ve mantiksal olabilirlik olasiligi da yoktur.

Cunku gozlem veren bir fenomenal taban yoktur.

O yuzden bilimde inanc olmaz, akilcilikta ancak gozlem temelindedir, inanc temelinde degil.

Ayrica sunu da unutma.

Dunyada yasam olsun diye gunes orda degil; gunes orda oldugu icin dunyada yasam var.

Yani hic bir ozne ya da akil "dunyada yasam olsun diye su gunesi tam da suraya koyalim" dememis.
 

X

FAdmin
Onursal Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
693
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Bu sorularin cevaplarini verince tatmin olacakmisin? Bir konu hakkinda bilgi edinme ogrenme amacli sormakla argo tabirle alaya alma cok farklidir, bugun demokrasisiyle anayasasiyla ifade ozgurluguyle bizden cok ilerde olan iskandinav ulkelerinde bile inancindan dolayi birini assagiladigin zaman anayasal suc islemis olursun. Burada insanlarin sahsiniza yonelik ithamlarina mudahale edeceksiniz ama ayni insanlarin kutsallariyla dalga gececeksiniz buda ifade ozgurlugu olacak oylemi? :) evrensel-insan sana ettigimiz tahammulden dolayi masallah onune gelen dinimizi imanimizi assagilar oldu. Daha dun rica ettik gene ayni tas ayni hamam. Bundan sonra YONETICILER dahil hicbir kullanicinin inanc assagilamasina musade etmeyecegim cok farkli yerlere gitmeye basladi site.
 

üzülmez

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
Katılım
8 Nis 2015
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaraticinin ise akilci olarak bir gozlemi yoktur ve mantiksal olabilirlik olasiligi da yoktur.

Cunku gozlem veren bir fenomenal taban yoktur.

Gözlem koşulu, örneğin mikroskopların icat edilmesi ile yeniden değerlendirilmeye başlamıştır. (gelecekte algımızı geliştirecek başka aygıtlarda icat edilebilir) metafiziği yok saymak felsefeyi sınırlamaktır ! sınır kabul etmek felsefi olanla bağdaşmaz.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
arkadaşlar bu tartışamların bu forumda yapıldığınnı dile getiririm; özetle;

http://www.felsefe.net/anketler/617-tanri-var-midir.html
http://www.felsefe.net/felsefi-tartismalar/2412-tanri-nedir.html
http://www.felsefe.net/felsefi-tartismalar/3246-tanri-olmus-olabilir-mi.html
http://www.felsefe.net/genel-tartisma-alani/3214-tanri%27nin-yaratmasi-egosumu.html
http://www.felsefe.net/serbest-kursu/2905-bir-tanri-var-midir.html
http://www.felsefe.net/serbest-kursu/73148-oldugumde-tanri-ile-karsilasirsam.html
http://www.felsefe.net/serbest-kursu/73735-yanilmisim-tanri-varmis-antony-flew.html
http://www.felsefe.net/nedir/73500-tanri-kimin-tarafinda.html
http://www.felsefe.net/anketler/72295-tanri-iyi-mi-kotu-mu-ya-da.html
http://www.felsefe.net/felsefe-etki...efe-gunleri-quotfelsefe-tanri-ve-dinquot.html
http://www.felsefe.net/belgesel/72932-tanri-yanilgisi-god-delusion.html
http://www.felsefe.net/serbest-kursu/72993-tanri-varsa-neden-isteklerimizi-sormadi.html

bir derleme yaptım forumdan-
tanrı araması/search'ü ile ki daha da olabilir tanrı içermeyen de örneğin vb.-konu içi-dışı ya da benzeri,

sadece felsefe üzerinde duruyoruz;

hayır bir günde birlikte okuyalım- baştan aşşa inceleyelim o zaman; onlarda düşündüler-insanlar ve yazdılar;
aynı hatayı tekrarlamak üzerine bi sözü var einstein'in ve iki kere tekrarlamak

hayır-bakın burda yapımışı var; 40 küsür sayfa gideni var;
yazılmışı; aynı insan düşüncesi-yakın;

arkadaşlar bunları incelemeden felsefe yapmak istiyor muyuz; bu alan yatığı bunlar ki

başa dönmeyelim diyorum
ben sadece; nokta;

başa dönmek başa dönmektir;
siz bilirsiniz

felsefe ile ilgilenen ne arıyor?
felsefe ile ilgilenen ne tartışma-ya geliyor ya da giriyor?
felsefe ile ilgili alanın ki zihin üzeyine olsun bu (böyle bi alan olsun) ne kadarında tanrı var yada geçmiş
bu forumda tanrı kavramı kaç kere geçiyor örneğin-istatistikleyebilir miyiz?

hayır ilk soran ne zoruyor; ben kimim? biz neyiz mi?
burada neler neler dönüyor mu?
neresi ne kadarı tanrı bunun-bağımsız düşünce?
ya sonrası?

forum burda tıkandı-içine çöktü;
 
Son düzenleme:

alpi

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
416
Tepkime puanı
1
Puanları
18
Yaş
47
Sayın @Ocean güzel bir yazı alıntılamışsınız tebrik ederim. Etik olması açısından alıntı adresini eklemenizde fayda var diye düşünüyorum.

Bence bu yazıyı herkesin (ateistler dahil) aynaya bakarak okuması gerekli(herkesin içinde ben de varım). Bir inanış, bir bağlılık, kabulleniş, taraf olmak gibi tanımlamaların-olguların altının boş olması asla kabul edilebilir bir şey değil. En basit bir konuda dahi delil arayan biz insanlar dünyamızı ve (inananlar için)en önemlisi ahiretimizi ilgilendiren meselelerde bilgi sahibi olmayışımız esef verici bir durum.

Ne yazık ki, inanç sahibi insanlar inandıkları dini bilmiyorlar. Dünyada üç milyara yakın müslüman olduğu halde Kuran'ı anlayarak okumaya çalışan bir iki milyonu geçmez. Aynı durumun diğer dinlere mensup olanlar için de geçerli olduğundan hiç şüphem yok.

Burada ateistleri inananlardan ayırmak mümkün değil. Çünkü ben İslam dışındaki dinleri reddederken bir ateist tüm dinleri ret eder. Ateizmi bir din olarak ele almıyorum fakat ateizm de bir yaşam tarzı olduğuna göre bu açıdan bakıldığında tüm dinler ele alındığında ateizmi dışarıda tutmak mümkün değildir.

Bana neden Hürmüz yada Ahura Mazda'ya iman etmediğimi soran şahıs bunu kendisine sormadan bana sorarsa bir sonuca varamaz. Ama neden onlara iman etmediğimi kendime sormam gerektiğini söylüyorsa bunu kabul edebilirim-etmeliyim.

Bana hangi tanrıya neden iman ettiğimi soran şahıs; Öncelikle bir tanrının neden var olması gerektiği hakkında konuşmak gerekmez mi? Daha sonra onda ne gibi vasıflar olması gerektiğini konuşup gerçek tanrıya ulaşabiliriz. Ve böylelikle asıl Tanrı ya ulaşmış oluruz.

Eğer neden bir tanrının olmaması gerektiğini konuşmak gerekir diyorsanız elbette bunu da konuşmak gerekir.

Evet bu soru, soruyu sorana racidir. Lütfen kendinize de sorunuz, bizim varoluş sebebimiz şu peki sizinki hangisi?
 

üzülmez

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
Katılım
8 Nis 2015
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Puanları
0
inançsızlarda insan ! inanmama nedenleride insanca!! kadiri mutlak bir yaratıcıdan hangi insan korkmaz!?
hatırlatmak istedim !
 

asil

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
522
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Allah'a inanmak acziyet değil, kutsiyettir. Gökten bir damla yağmur indirme, var olan havadan elimdeki sun'i yelpazeden başka rüzgar yaratma gücünde olmayan ben. Parantez açtım ; yel değirmenlerini, kul icadı klimaları hesaba kattığımda da yine enerji kaynağını var eden bir güce ulaşıyor aklım.

Ben, aklımı doğru kullanmakla yükümlüyüm. Bu da beni, yaratıcıyı inkara değil, varlığını sevgiyle kabullenip yarattığı güzellikleri görmeye, aklı ve kainatı okumaya yönlendiriyor.

Yani; "İnanıyorum o halde varım. "
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst