Şamanizm’den Gelen Adetlerimiz (keyifli bir yazi)

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde seyrialemir tarafından oluşturulan Şamanizm’den Gelen Adetlerimiz (keyifli bir yazi) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,280 kez görüntülenmiş, 16 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Şamanizm’den Gelen Adetlerimiz (keyifli bir yazi)
Konbuyu başlatan seyrialemir
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

seyrialemir

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
29 Eyl 2013
Mesajlar
258
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Türkler’in Şamanizm’den İslamiyet’e geçişi yüzyıllar öncesine dayansa da, günümüzde Şamanizm’den kalan birçok adet ve gelenekleri bulunuyor.
İşte onlardan birkaçı:

Ay:
Anadolu’da yeni ayın görünmesi sırasında yere diz çökerek niyaz edilmekte, gökyüzüne, aya ve toprağa bakarak dilekte bulunulmaktadır. Yeni ayın yeni umutlara ve yeni başlangıçlara vesile olacağı düşünülür. Bu olgu da Türklerin eski Gök tanrı inancından kaynaklanmaktadır.
[h=5]Su dökerek uğurlama:[/h]Gidenin arkasından su dökmek eski Türklerdeki su kültünün doğurduğu bir adettir.
Mum yakma, çaput bağlama:Cami avlularında mum yakılması, ağaçlara bez ve çaput bağlanması da Şamanizm döneminden günümüze aktarılan geleneklerdir.
[h=5]Tahtaya Vurmak:[/h]Yine, istenmeyen bir olay duyulduğunda tahtaya el ile tokmak gibi üç kere vurulması da, kötülükten korunmak, kötü ruhların duymasını önlemek amacına yönelik eski bir Şaman inanışıdır. Bazısı Amerikalılara da geçmiş adetlerdir. Geçerken Kuzey Buz Denizi’ndeki Bering Boğazını kullanmış olsa gerektir. Zira Amerikalılar da “knock on the wood” deyip 3 defa tahtaya vururlar.
[h=5]Kurşun Dökme:[/h]Kurşun Dökme de Şaman geleneklerinden kalan bir âdettir. Şamanlar bu ritüele “Kut Dökme” anlamına gelen “Kut Kuyma” adını vermişlerdi. İnsana musallat olan kötü ruhların olumsuz etkisini ortadan kaldırmaya yönelik olarak çok eski dönemlerde uygulanan sihir kökenli bir ritüeldi.
[h=5]Kırmızı kurdele:[/h]Loğusa kadınların başına bağlanan kırmızı kurdele Şaman döneminden günümüze kadar gelmiş bir adettir. Bu kurdelenin anneyi ve yeni doğan çocuğu, Albız denen şeytana karşı koruduğuna inanılır. Alevilikte mezarın başına bağlanan kırmızı kurdelenin da ölüye kötü ruhların musallat olmasını engellediğine inanılır.
[h=5]40 Sayısı:[/h]Eski Türk inanışına göre ruh fizikî bedeni 40 gün sonra terk etmektedir. Türk destanlarında kırk sayısı çok yer alır ve kırk yiğitler, kırk kızlar epeyce geçer. Manas destanında olduğu gibi, Dede Korkut hikâyelerinde kırk yiğitler görülmektedir. Kırgız türeyiş efsanesinde de, Sağan Han’ın bir kızı ve otuz dokuz hizmetçisi ile kırk kız bir gölün kenarına giderek sudan gebe kalmışlardı. Oğuz’un verdiği şölende, diktirdiği sırıkların boyu kırk kulaç uzunluğunda idi. Hikâyelerde ve masallarda kırk gün ve kırk gece düğünler, kırk haremiler, kırk satır ve kırk katır çok geçer. Bazı ejderhalar vardır ki onlar yenilmez ve ölmezler, ancak bunların tılsımları bozulursa ölürler. Bu gibi ejderhaların kırk günlük bir uyku zamanı vardır. İşte bu zamanda ejderhanın yanına gidilir, üzerinden kırk tane kıl koparılır, ateşe atılarak yakılırsa ejderha da ölür.
40 sayısı da totemcilik döneminden kalma bir inanıştır.
Semavi dinler dâhil tüm dinlerde 40 sembolizmasının görülmesi dinlerin evrim süreci konusunda fikir vermektedir.
İslâmiyet’te ölümün ardından 40 gün geçtikten sonra Kur’an ve Mevlit okutma âdetlerinin,
Musa’nın Tanrı’nın buyruklarını Tur dağında 40 gün 40 gecede almasının,
Eski Mısır’da firavunun ölümünden kırk gün sonra cennete gidebilmek için bir boğa ile mücadele etmek zorunda kalmasının,
Hıristiyanların paskalyaya 40 gün oruç tutarak hazırlanmasının,
Ayasofya kilisesinin zemin katında 40 sütununun ve kubbesinde de 40 penceresi olmasının kökeninde Şaman veya totem gelenekleri bulunmaktadır.
[h=5]Mezar taşı:[/h]Şaman ayin sırasında yardımcı ruhlarını kullanmaktadır. Ölülerin, ailenin vefat etmiş büyüklerinin, eski Şamanların ruhlarının, ormanın, suyun ve yerin yardımcı ruhlarının da Şaman’a yardım ettiği kabul edilir. Ölen büyüklerin ruhlarının çoğalması sonucu bu ruhların en kıdemlisinin ruhların başına geçeceğine ve bunun da diğerlerinin yardımı ile Şaman’a yol göstereceğine inanılır. Kuş biçiminde düşünülen bu ruhlar Şaman’a gökyüzüne yapacağı yolculukta yardımcı olmaktadırlar. Toplumda ulu kabul edilen kişilerin ölümünden sonra ruhlarından medet ummak mezarları kutsamış ve bu yerler medet umulan yerler hâline gelmişlerdir. Günümüzde mezar, türbe, yatır ve benzeri yerlerin ziyareti ve bunlardan medet umulması da bu inanç sisteminin devamı olarak ortaya çıkmıştır.
Eski Türklerde mezarları gizleme geleneği yoktur, aksine özellikle büyüklerin özel mezarları yapılıp, üzerlerine bir yapı (bark) yapılmış, barkın iç duvarları ölünün yaşarken katıldığı savaş sahnelerini gösteren resimlerle süslenmiştir. Ayrıca mezarın veya mezar yapısının üstüne Balballar dikilmiş, sıradan kişilerin mezarlarına da, belirli olması için tümsek biçimi verilmiştir.
Arap dünyasında mezar taşı yoktur. Ölünün toprakla bütünleşmesi ve zaman içinde kaybolması istenir. Kutsanması günahtır. Mezarlara taş dikilmesi ve bu taşın sanat eseri hâline getirilecek kadar süslenmesi İslam coğrafyasında sadece Anadolu’da görülmektedir.
[h=5]Dilek tutma:[/h]Gök tanrı inancında kanlı kurbanlardan başka bir de kansız kurbanlar vardır. Saçı yalma, yani ağaçlara veya kamın davuluna bağlanan paçavralar, ateşe yağ atma, tözlerin ağızlarını yağlama ve kımız serpme gibi törenler bu kansız kurbanlardır.

[h=5]Köpek uluması:[/h]Şamanizm’de köpek ruhun yaklaştığını uzaktan acı ulumayla haber verebilmektedir. Sıradan bir kişi bu ruhu görürse bu onun pek yakında öleceğine işaret sayılır. Anadolu’da günümüzde köpek uluması uğursuz sayılmaktadır. Köpeklerin bazı olayları önceden algıladıklarına ve bunu uluyarak anlattıklarına inanılır.
[h=5]İçki:[/h]Şamanlar (kamlar), Tanrı ve koruyucu ruhlar için arak (rakı) saçı saçarlar, bu kansız kurban sayılır.
Eski Türk kültüründe içki içilmesi yaygın bir gelenektir. Özellikle düğünlerde ve mutlu günlerde müzik eşliğinde içki içilmesi geleneği vardır.
[h=5]Kubbe:[/h]Ayrıca, cami mimarisine kattığımız “kubbe” gök tanrı dini’nden taşıdığımız bir durumdur.
[h=5]Nazar:[/h]Anadolu’da halk arasında “nazar” olgusu çok yaygın bir inançtır. Bazı insanların olağandışı özellikleri olduğu ve bunların bakışlarının karşılarındaki kimselere rahatsızlık verdiğine, kötülük yaptığına inanılır. Bunun önüne geçmek için “nazar boncuğu”, “deve boncuğu”, “göz boncuğu” v.s. takılır. Nazar olgusu da eski Türk inançlarındandır.

[h=5]Halı Kilim Desenleri:[/h]Şaman’ın üzerine giydiği giysiye yılan, akrep, çıyan, kunduz gibi yabanî ve zararlı hayvan şekilleri çizilerek onların kaçırılacağına inanılırdı. Bugün Anadolu’da Türkmen köylerinde dokunan halı, kilim gibi örgüler Şaman giysilerinin izleri taşımaktadır.
[h=5][/h][h=5][/h][h=5]Müzik:[/h]Şamanlar ayinlerinde davul ve kopuz kullanmışlardır. Müziksiz bir ayin düşünülemez. Oysa İslam dininde Kur’an dışındaki dinî eserlerin müzikle okunması günahtır. Şaman geleneğinin devamı olarak Anadolu’da Hz. Muhammed’in, Hz. Ali’nin hayatları müzikle okunmaktadır. Mevlit ve İlâhiler sadece Anadolu’da uygulanan müzikli anlatımlardır.


insan ve evren dergisi
 

flzf

Filozof
Yeni Üye
Katılım
12 Mar 2009
Mesajlar
850
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
37
Kubbeyi türkler mi katmış cami ye bunu bilmiyordum bende kabe neden küp şeklinde diye soruyordum hep kendi kendime :)
 

sakal

Kahin
Yeni Üye
Katılım
8 Nis 2012
Mesajlar
2,000
Tepkime puanı
1
Puanları
38
kabe kıble,kubbe akustik için..
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
kabe kıble,kubbe akustik için..

kyble, lebbeyk , kybele > bereket ve dişilik
kible, bilke, bilki, > bilgi ve bilge
kibl-e-gah > agah > bilgin

her şey için; dalgacıyım ben dalgacı, imzam neden çıkmıyor ki; (Nesin çocuklarıma şiiri seçme pasajları)
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Ağaç,demir,toprak,ateş ve su..eski inanışımızda 5 kutsal unsurdur. biri ölünce üstüne bıçak konur mesela, çünkü demir ve demirci kutsaldır (tahmini nedenleri: ergenekondan çıkış, dağı demirciler eritmiştir. demirden kılıç-bıçak,kalkan gibi savaş aleti yapılması,yeraltı tanrısı Erlik ve ona bağlı kötü iyelerin demirden korktuğuna inanılması) (küçükken korkuğumda yastığımıın altına makas (demirden yapılmış makas) koyardı babannem, )

satılmış,dursun,duran gibi isimlerin çocuk ölümlerine neden olduğu düşünülen kötü ruhların aldatılması için konulduğu söylenir. veya kötü büyüyü bozmak için.

şamanizm; doğacı ve ruhçu bir zemin üzerine kurulu bir inançtır. herşeyin bir ruhu vardır ve tabiki hayata dair olaylari da düşünen bir ruhun yönettiğine inanılır. mesela okunmuş prinç hala yaygın uygulanan bir büyü uygulamasıdır. evet büyü. temeli büyüdür. islam inancına göre dua okunması dönüşmüş hali muhtemelen.eski inanıştan geliyor. büyülü şeyle temas ediyorsun ve seni olumlu yönde etkiliyor (muska mantalitesi gibi) (veya olumsuz yönde etki etmesi için yapılan büyüler gibi, birçoğunda büyü yapılacak kişinin bir eşyası veya saç eli felan istenir,ona ait bişi (temas büyüsü))

Falcılık; kökeni belki daha eskidir ama eski inanıştan geliyor. en meşhuru kürek kemiği falı..hanlar-hakanlar bile baktırmış..

babam bazen; gökgözlü rabbim herşeyi görür der..göktengri 17 katlı tanrılar diyarında yaşar..göktedir , sanırım buradan geliyor..

Kuranı okumuyoruz, tahminim toplumun %80 den fazlası. bunun şaman(kam) inancımızla bağlantılı olduğunu düşünüyorum.(şahsi düşüncemdir) önemli olan şamanların/kamların (şimdiki dinde hoca) ne dediğidir. kamlar tanrıyla ve ataların ruhuyla iletişime geçerler ve bilgileri topluma aktarırlar.(hocalar kuranı okur ve anlatırlar)
 
Son düzenleme:

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
[h=5]Mezar taşı:[/h]Şaman ayin sırasında yardımcı ruhlarını kullanmaktadır. Ölülerin, ailenin vefat etmiş büyüklerinin, eski Şamanların ruhlarının, ormanın, suyun ve yerin yardımcı ruhlarının da Şaman’a yardım ettiği kabul edilir. Ölen büyüklerin ruhlarının çoğalması sonucu bu ruhların en kıdemlisinin ruhların başına geçeceğine ve bunun da diğerlerinin yardımı ile Şaman’a yol göstereceğine inanılır. Kuş biçiminde düşünülen bu ruhlar Şaman’a gökyüzüne yapacağı yolculukta yardımcı olmaktadırlar. Toplumda ulu kabul edilen kişilerin ölümünden sonra ruhlarından medet ummak mezarları kutsamış ve bu yerler medet umulan yerler hâline gelmişlerdir. Günümüzde mezar, türbe, yatır ve benzeri yerlerin ziyareti ve bunlardan medet umulması da bu inanç sisteminin devamı olarak ortaya çıkmıştır.
Eski Türklerde mezarları gizleme geleneği yoktur, aksine özellikle büyüklerin özel mezarları yapılıp, üzerlerine bir yapı (bark) yapılmış, barkın iç duvarları ölünün yaşarken katıldığı savaş sahnelerini gösteren resimlerle süslenmiştir. Ayrıca mezarın veya mezar yapısının üstüne Balballar dikilmiş, sıradan kişilerin mezarlarına da, belirli olması için tümsek biçimi verilmiştir.
Arap dünyasında mezar taşı yoktur. Ölünün toprakla bütünleşmesi ve zaman içinde kaybolması istenir. Kutsanması günahtır. Mezarlara taş dikilmesi ve bu taşın sanat eseri hâline getirilecek kadar süslenmesi İslam coğrafyasında sadece Anadolu’da görülmektedir.

Mezarcılık; bilinen ilk türklerden itibaren süregelen atalar kültünün yansımasıdır. bu o kadar köklü bir inançtır ki islama girmemizden bile etkilenmemiştir.

ölenin arkasından fatihalar yasinler okunmasından,hatim indirilmesinden yedisi ve kırkı gibi adetlere,mevlitlere,ölen için hayrat yaptırmaya kadar uzanan köklü bir inanç..

türbelerden yatırlardan dilekte bulunulmasından tutunda, ölüm yatağındaki hastalarımızın ölmeden önce genelde ölmüş babalarını,anne veya kardeşlerini gördüklerini ve onlarla konuştuklarını söylemeleri veya en basitinden başımıza kötü birşey geldiğinde 'anamm' diye nida etmemizin bu en eski ve en köklü inançlarımızdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum..

---------- Mesajlar Birleştirildi at 16:48 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 14:42 ----------

baba ve annenin günahının çocuktan çıkması..

bu da toplumumuzda hala güçlü biçimde varolan bir inançtır..atalar kültünde yapılan kötülüklerin 7 kuşagı etkilediğine inanılır, bu sebeple iyilik yapmak kötülükten kaçınmak gerekir..gelecek kuşaklara iyilik bırakmak,iyi insan olarak yaşamak gerekir. (iyiliğin rasyonel temeli)

islami bir temele büründürülmeye çalışılsada kökeni atalar kültüdür..
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Gelin Kınası:
Eşine, ailesine ve Mevla’ya kurban olması için gelinin ellerine ve ayaklarına
kına yakılmaktadır. Kına yakılırken kaynana tarafından gelinin avucuna konan
para-altın kut sembolüdür ve bereket için saklanmaktadır.

Gelin kınasında yakılan mumlar ışık-nur sembolüdür. Genç kızların gelin
etrafında dönerek kırmızı örtülerle halay çekmesi göğün katlarını sembolize
etmektedir.
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Allahın hakkı üçtür.. (Oğuz Kaanın göklerin kızından olma üç oğlu ;gün/ay/yıldız han (bozoklar)

Bir dikili ağacın olsun.. (ağaç kutsaldır)

Minarelerin tepesindeki hilal. (islamda yoktur Türk geleneğidir)

Ölünün arkasından nasıl bilirdiniz; iyi bilirdik (islamlaşmıştır ancak,atalar kültü kaynaklı kuvvetle muhtemel)

Eşikte oturmamak.. (ocak(ev) ruhları ile dış ruhların ayrılma sınırı olduğu için eşikte oturulmaz)

kundak yapma. ( kavrulmuş kum ile (teni yakmayacak sıcaklıkta) kundak yaparmış atalar , kum hem sıvıyı emer hem mikrobu yok eder hem ısı dengesi sağlar, şimdilerde kum geleneği yok ama kundak devam ediyor)

Elleri göğe açmak. (Tengri göktedir, ayın güneşin yıldızların üstünde.(7-9-17 değişiyor katları) gerçi islama görede göktedir ama kabul etmezler)

atalarımız mesela kutup yıldızına demir kazık demişlerdir. onlara göre yıldızlar tengrinin atlarıdır(at sürüleri) kutup yıldızıda bu atların bağlı olduğu kazıktır. gögün çivisi gibidir(Türk çadırı gibi düşünmüşler gögü) gögü /evreni tutar. Kurana görede göğü Allah tutmaktadır yoksa üstümüzü yıkılırmış. hocalara sorsan aa! olur mu canım bizim dinimiz şöyle böyle. ya bırakın ya atalarımızdan kaptınız belkide bu kozmolojiyi :)

Tanrı Türkü Korusun.
 
Son düzenleme:

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Arefe günleri mezarlık ziyareti

Ölüler kültü ve Atalar kültü ile ilgilidir. İslamda da mezarlık ziyareti vardır. ancak arefe günü ziyaret yoktur. Türk töresinde ata mezarları o kadar kutsaldır ki zarar veren olursa tek başına savaş sebebidir. hemde savaşı kazanma şansları hiç olmasa bile. ölümüne yani. Eğer müslüman olmasaydık Akp nin Süleyman Şah'ın mezarını kaçırması söz konusu olamazdı. gerekirse dünya savaşı çıkarırdık.

Bayramlarda yeni elbise giyilmesi ve süslenmek ve bayram yeri süslemeleri

Şimdi bunu son dinimiz islami bayramlarda yapıyoruz ama tamamen eski töremizdir.

Nevruz. (bahar bayramı)

Türk bayramıdır. Kürtler tarafından ideolojik olarak kutlanmaktadır. (şahsi düşüncem/tahminim). ateş üzerinden atlanması ateşin ruhu temizlediğine inanılmasındandır. (ateş kutsaldır)

Birde şahsi gözlemimi dile getireceğim: Zinadan çekinmeyiz ama cunup gezmekten çekiniriz. yerin bize lanet ettiği söylenir, başımıza bişey gelecek,kaza uğursuzluk çağıracak sanar ve korkarız.

Eski inanışımızda gök-yeryüzü-yeraltı şeklinde bir evren tasavvuru var . kötü ruhlar veya tanrılar yer altındadır. toprakta kutsaldır bizde. topraga cunup basmak istemiyoruz veya yeraltındaki kötülüğü çekmek istemiyoruz sanki. ilintili olduğunu düşünüyorum. ''yere batsın'' ''ocağın batsın'' gibi bu batsınlı deyimler sanırım bu inanç temelli.. ayrıca dinden çıkan birinin en son bıraktığı ritüel gusul abdestidir diyorlar. evet şahsen bendede aynısı olmuştur. bu ritüelin bizdeki algılanışı kesinlikle islamdaki gibi değil. aha googleye yazın bakın cunup gezmek islamda çokta korkutulan bir rituel değil.

**

birde bu başlığı okuyacaklara bir dip not düşeyim: Türk töresinin kozmolojisi atalarımızın bilgi ve deneyimleri ile oluşmuştur, eğer bu inancımız devam etseydi bizde bu görüşlerimizi elbet yenilerdik, dogması olmayan ve gücünü hayat deneyiminden alan bir inanışımız olduğunu unutmayınız. bugün eski dinimizi kötüleyen müslümanlar şunu unutmasınlarki dinleri sürekli güncelleniyor. eğer islamdan güncellemeleri kaldırırsak; dünyayı düz zanneden,dünyadan kat kat büyük yıldızlarla şeytan taşlayan vb. inanışları olduğu ortaya çıkacaktır..

---------- Mesajlar Birleştirildi at 19:39 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 16:28 ----------

Yukarda Allah var..ve dua etmek için yüksek yerlere çıkmak.. (Gök Tanrı )

tu tu tu . en bilineni tu tu tu maşallah ( küçükken bir hocaya götürmüşlerdi , bulgur püskürtmesi denen bir tedavi yöntemi uyguluyordu, ağzındaki bulgurları püskürtürken, tu tu tu diyordu) Kötü iyeleri (ruh) kovmak iyi iyeleri çağırmakla ilgilidir) (bu bir efsun yöntemidir)

tüh tüh tüh.. söylevinin kaynagıda muhtemelen budur.

kayın ağacı: yeryüzü ile gökleri birbirine bağlar,kayın ağacından türediğimize dair mitler vardır.. kayın- ana(kaynana) sözü kökeni muhtemelen..(umay ana -hayat ağacı sahibi tanrıçadır. ilgili olabilirler)

gelin almaya gidilirken bayrağın direğine ayna, soğan takılması ..geline takılan kırmızı kuşak..

Düğünlerde içti verilmesi.. (şaman ayinlerinde içki mutlaka vardır,ruhlar için içki saçılır)

çocuklar diş çıkardığında yemek verilmesi..

Göçtü ,dünya değiştirdi, gitti. (ruh ölümsüzdür,öldü yerine bu sözcukler kullanılır)

Akşam cenaze kaldırılmaz .(islamda duruma göre yapılabiliyor ama türk töresinde yoktur. ben cenazesi akşam namazından sonra kaldırılacak diye bişi hiç duymadım. hava kararınca yerler mühürlenir inancı vardır)

Makas ve bıçak gibi demirden yapılan ev aletlerinin elden alınmaması ..
 
Son düzenleme:

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
İyi saatler olsun !

İyi ruhlar- kötü ruhlar inancımızdan gelen bir söz. iyi saate olsun! olmalı aslı. yani kötü ruhların olmadığı/bulunmadığı bir zamanda ve yerde..
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Ölen anne ve babanın resimlerini duvara asmak. (dikkat edin çok yaygındır)

Onları hatırlamak için,anmak için olduğu düşünülse de kökleri daha eskiye dayanır..

ölen ataların ruhunun bizimle olduğuna ve bizi koruyacağına olan inanç...atalarımız resim/foto icat olmadan önce aile büyüklerinin tasvirlerini yaşadıkları yere asarlarmış (atalar kültü inancının yansımalarından biri)
 

ihaveanidea

Filozof
Yeni Üye
Katılım
25 Ocak 2017
Mesajlar
848
Tepkime puanı
8
Puanları
18
Ölen anne ve babanın resimlerini duvara asmak. (dikkat edin çok yaygındır)

Onları hatırlamak için,anmak için olduğu düşünülse de kökleri daha eskiye dayanır..

ölen ataların ruhunun bizimle olduğuna ve bizi koruyacağına olan inanç...atalarımız resim/foto icat olmadan önce aile büyüklerinin tasvirlerini yaşadıkları yere asarlarmış (atalar kültü inancının yansımalarından biri)




Bunun yanında övünç ve geleneksel statükonun da bu mitte etkisi olduğunu düşünüyorum.

Kişinin atalarının çizdiği yoldan kopmaması ve belirlenmiş yolda emin adımlarla ilerleme istencinde moral bulma işi.
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Bunun yanında övünç ve geleneksel statükonun da bu mitte etkisi olduğunu düşünüyorum.

Kişinin atalarının çizdiği yoldan kopmaması ve belirlenmiş yolda emin adımlarla ilerleme istencinde moral bulma işi.

son satırınız, Atatürk'ün şu sözünü getirdi aklıma,

Büyük devletler kuran atalarımız,büyük ve geniş kapsamlı medeniyetlere de sahip olmuşlardır.bunu aramak,incelemek,Türklüğe ve cihana bildirmek bir borçtur.Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Korkulan şeyleri anmamak!

atalarımız korktukları şeylerin adını anmazlarmış. genelde bunlar kötü ruhlardır.( nerdeyse islamdaki şeytanı temsil eden erlik ve ona bağlı birçok kötü ruh)

islamla birlikte kötü ruhlar, cin adı altında toplanmıştır. cin demeyip 3 harfi denmesinin kökeni budur.

ayrıca sadece kötü ruh isimleri değil, kötü olasılıkları (büyük hastalık,kaza,bela) anmanın da onları çağıracağına/getireceğine inanır ve dile getirilmesinden rahatsız oluruz.
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Ant içmek.
GO%CC%88KTU%CC%88RK-BALBAL-218x300.png


Resimdeki bir Alp. ve elinde kadeh var gördüğünüz gibi.

bu kadeh ant kadehidir. (eliylede kemerini tutuyor savaş için kullandığı kılıcının takılı olduğu kemer) o yüzden askerde yemin töreninde silah üzerine yemin ederiz.

12.jpg

Ant kadehi alttaki resimde tanrıça umayında elinde görülüyor. (bu kadehte çocuklara can/ruh verdiği süt vardır)

11.jpg


Kısaca ant kadehi; gökyüzünü(gök tanrı),umay anayı (hayat ağacı) yani sonsuzluğu anlatır diyebiliriz.

savaşta ölen bir alp umay ana ile şarap içer yani bir anlamda hayat suyu içerek ebedi hayata intikal eder. (hayatı/canı getiren umay anaya dönüş diyebiliriz)

Türklerin islama geçmesiyle ''şahadet şerbeti içmek'' biçiminde günümüzde kullanılan deyişin kökenide budur.

Mezarlara su dökmek.

her ne kadar bir hadise dayanarak islami bir ritüel gibi gösterilmeye çalşılsada gerçekte eski inancımız kökenlidir.

Tanrı Umay (umay ana) hayat ağacının sahibidir. butün ruhları bu ağaçtan alıp dünyaya getiren umay anadır . işte mezara dökülen su can suyudur/hayat suyudur..hayat ağacısını sulamak içindir.

77508_6.jpg
 
Son düzenleme:

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Göğe türkler; yüce; mavi yanında boz da demişlerdir.

gök hem mavidir hemde boz (gri) (bulutlu zamanlarda) hemde yücedir(tanrı)

BozKurt.. destan ve efsanelerde can veren, yaşatan,yol gösteren ve kurtaran..

aslında Tanrıdır...
 

UpBot

Kahin
Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
1,017
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Faydalı bir konu olmuş fikri olan var mı? :)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst