Sabiha Gökçen'iN Atatürk'üN Vefatına Kadarki Hayatı.

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Tarih Kulübü kategorisinde Prens Ernak tarafından oluşturulan Sabiha Gökçen'iN Atatürk'üN Vefatına Kadarki Hayatı. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 378 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Tarih Kulübü
Konu Başlığı Sabiha Gökçen'iN Atatürk'üN Vefatına Kadarki Hayatı.
Konbuyu başlatan Prens Ernak
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Prens Ernak

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Sabiha Gökçen (22 Mart 1913, Bursa - 22 Mart 2001, Ankara), dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Atatürk’ün sekiz manevi evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve 32 farklı askerî operasyona katıldı.

-1913'te Bursa'da dünyaya geldi. Anne ve babasını küçük yaşta kaybetti ve ağabeyi Neşet tarafından büyütüldü.

-12 yaşındayken, Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındaki Hünkar Köşkü’nde konaklayan dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk’e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştı.

-1934’te Atatürk ona Gökçen soyadını verdi.

-Havacılığa ilgisi olan Gökçen, uçuş eğitimde gösterdiği başarılardan sonra, Atatürk’ün “Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi?” sözlerine muhatap olmuş ardından Atatürk tarafından Eskişehir’deki Tayyare Mektebi gönderilmiştir.

-1937 yılında Dersim’de çıkan ayaklanma askerlerimizin şehit edilmesinden sonra devletin bir tedip harekatına bürünmüştü, kendisi Dersim tedip harekatının hava harekatı safhasına katılmıştır. Bu harekâtta gösterdiği üstün başarı sebebi ile, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine "Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası" verildi. 30 Ağustos 1937'de askerî uçuş brövesi aldı.

-1937'de Fransa'nın, Hatay'ı Suriye'ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler, Ankara'da sert tepkiyle karşılandı. Atatürk'ün emriyle üniformasını giyen Sabiha Gökçen, Fransız elçisinin önünde havaya üç el ateş etti ve "Hatay'ın vatana katılması için gerekirse silahlanırız" dedi. Olay sonunda yine Atatürk'ün emriyle tutuklanan ve mahkemeye çıkan ve yasa gereği bir gün hapis yatan Sabiha Gökçen'in çıkışı sayesinde Atatürk'ün planı tutmuş ve Fransızlara gözdağı verilmiş, kararlılık gösterilmiştir.

-1938'de uçağıyla beş gün süren bir "Balkan Turu" yaptı ki Atatürk'ün arzusu üzerine bu turu yanına bir makinist dahi almadan, tek başına gerçekleştirmişti. Tur esnasında kendisine Yugoslav Genelkurmay Başkanı tarafından "Beyaz Kartal" nişanı verildi. Atina, Sofya, Belgrad, Yugoslavya ve Bükreş’i turladıktan sonra 6. gün olan 22 Haziran'da İstanbul'a döndü. Bu Balkan turu, basının büyük ilgisini uyandırmış; her yerde göklerin kızı olarak anılmasına neden olmuştur. Göklerin Kızı Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde Gülhane Askerî Tıp Akademisinde 88 yaşında kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst