Rusya'da PUBG Cinayeti

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Gündem (Dünya\/Türkiye) kategorisinde Objectivity tarafından oluşturulan Rusya'da PUBG Cinayeti başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,801 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Gündem (Dünya\/Türkiye)
Konu Başlığı Rusya'da PUBG Cinayeti
Konbuyu başlatan Objectivity
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Objectivity

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Uzmanlar yıllardır şiddet içeren bilgisayar oyunlarının, çocuklarda şiddetin doğal karşılanmasına sebep olduğunu ve meraktan birbirlerine zarar verebileceklerini anlatıyor.
Bilgisayar oyunları neden şiddet içeriyor ve bu tip oyunlara, kitaplara ilgi çok daha fazla oluyor?


Rusya’da 15 yaşındaki bir çocuk, sırf insan öldürmenin nasıl bir his olduğunu merak ettiği için favori bilgisayar oyunundaki senaryoyu uygulayıp genç bir kadını öldürdü.

,eFhzPoY3gkK4f2pVeu3YBQ.jpg



Rusya, favori bilgisayar oyunundaki senaryoyu uygulayıp genç bir kadını öldüren 15 yaşındaki katili konuşuyor. Ülkenin başkenti Moskova'da 30 Nisan'da işlenen cinayetin arkasından popüler bilgisayar oyunu PUGB çıktı.

Alexey M. adındaki 15 yaşındaki çocuk, 21 yaşındaki Daria Evdokimova adlı üniversite öğrencisi genç kadını, bir ATM’den para çektikten sonra bıçaklayarak öldürdü.

Çocuk, kadının 30 bin ruble parasını çalarak kayıplara karıştı. Ancak Rus emniyet güçleri teknolojinin yardımıyla 15 yaşındaki çocuğu kısa sürede yakaladı.

Polis, çocuk katilin yerini akıllı telefonun sinyallerinden kısa sürede tespit etti. Çocuk katil evinde 'PlayerUnknown’s Battlegrounds' (PUBG) adlı bilgisayar oyununu oynarken yakaladı.

Rus basınında yer alan haberlere göre, 15 yaşındaki çocuk insan öldürmenin nasıl bir his olduğunu bilmek istediği için, favori video oyunundaki bir senaryoya uyarak genç kadını öldürdüğünü itiraf etti.

Geçtiğimiz aylarda akıllı telefonlara da gelen oyun son dönemin en popüler yapımlarından biri olarak gösteriliyor.

 
Son düzenleme:

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Trump'ı hiç sevmem fakat ilk kez doğru söylediğine şahit oldum. Araştırmacılar sanırım bu sektörden iyi bir pay alıyor ve objektif sonuç ortaya koyamıyor.
Beynin işleyişini bilen herkes, şiddet ve kötülük içeren her türlü film-video ya da oyunun insan beyninde değişim yarattığını ve doğal olarak psikolojisini bozduğunu da bilir. Her insan aynı tepkiyi vermiyor diye şiddeti normal göstermeye çalışmanın anlaşılır bir tarafı olmadığı gibi, eğlenmek amaçlı oynanması gereken oyunların kan ve vahşet içeriyor olması da çok düşündürücüdür. Bu oyunları oynamaktan zevk alanları anlamak ise hiç mümkün değil.

Youtube'da gördüğüm bazı yasaklı oyunlar var ve şahsen oyun olmasına rağmen o görüntülere bakamadım. Bu oyunları kim piyasaya sürüyor ve kimler oynamaktan zevk alıyor?
Şiddet içerikli bu oyunları yapan kişilerin psikolojisinin hiç de normal olmadığı ortada ve alıp oynayanlardan da sağlıklı bir birey olmaları beklenemez.

Korku, şiddet ve vahşetin bu kadar talep görüyor olması karşısında bir takım önlemler alınması gerekmiyor mu? Dünya'nın her yerinde bilgisayar oyunları yüzünden şiddet olayları yaşanıyor fakat birileri halen kendi çıkarları için bu gerçeği saklamaya çalışıyor. 21 yaşında üniversite öğrencisi, bir çocuk tarafından; bilgisayar oyunlarındaki şiddet sebebi ile katlediliyor ve bu tip örnekleri defalarca gördüğümüz halde, bu oyunları piyasaya sürenler hiç vicdan azabı çekmiyor ve ne yazık ki şiddet bağımlısı kişiler tarafından da bu oyunlar büyük bir zevkle satın alınmaya devam ediyor. Nerede kan ve vahşet içeren kitap, görsel ya da film varsa hepsini takip ediyorlar. Sosyal medya paylaşımlarına baktığınız zaman da, içlerinden tek bir tanesinin bile olumlu cümle kurduğuna şahit olamazsınız ve olumlu düşünen insanlardan nefret ederler.

Tüm bu yaşananlara rağmen halen ortada bir tuhaflık yok diyenleri, bu şiddet içeren materyalleri-kitapları-filmleri-oyunları üreten ve zevkle takip eden kitleyi kendi vicdanları ile baş başa bırakmaktan başka çaremiz yok ve elimizden yine üzülmekten başka bir şey gelmiyor.


Popular Science Türkiye


ABD Başkanı Trump, trajik Parkland saldırısından yaklaşık bir ay sonra, Amerika’daki benzersiz silah şiddetinin günah keçisini buldu.

Beyaz Saray, silah denetim kanunlarını iyileştirmek veya Dickey Yasa Değişikliğini yürürlükten kaldırmak yerine, 8 Mart’ta şiddet içeren video oyunlarının zararlı etkileri üzerine bir toplantı gerçekleştirdi.

Video oyunlarındaki şiddet montajıyla toplantıyı başlatan Trump, katılanlara “Bu şiddettir, değil mi?” diye sordu.

Daha sonra, “Bilgisayar oyunlarındaki şiddet seviyesinin, genç insanların düşüncelerini gerçekten şekillendirdiğini söyleyen insanların sayısı artıyor” diye ekledi.

Ancak kulaktan dolma bilgiler, gerçeklerden çok farklı. Ayrıca Trump’ın bilgisayar oyunu müdahalesinde bariz şekilde eksik olan bir şey vardı: Bunlar, bağımsız araştırmalardı.

ABD’deki Villanova Üniversitesinde psikoloji profesörü olan Dr. Patrick Markey, Teen Vogue dergisine şöyle söylüyor: “Konuşmaya hiçbir araştırmacının davet edilmemesine çok şaşırdım; ya suçbilim uzmanlarını, ya psikologları ya da benzer birilerini davet etmeliydi.”

Kamu okullarında gençlerin sergilediği şiddet üzerine çalışmalar yapan Dr. Whitney DeCamp da toplantı konusunda aynı derecede hayal kırıklığına uğramış.

DeCamp’ın bulgularına göre, “Şiddet davranışı, bu kişilerin evdeki yaşamlarında yer alan etmenler ile çok daha iyi şekilde tahmin edilir: Bu kişilerin ebeveynleriyle yakın bir ilişkisi var mı, yok mu? Evlerinde veya komşularında yaşanan şiddeti görüyor veya duyuyorlar mı? Kendileri şiddet kurbanı olmuşlar mı, olmamışlar mı? Bunlar önemlidir.”

Pek çok uzman, bilgisayar oyunları ile gerçek hayattaki şiddet arasında açık bir bağlantı olmadığı konusunda yıllardır hem fikir. Hatta bazı araştırmalar, bilgisayar oyunlarının aslında şiddet suçu oranlarını azalttığını öne sürüyor.

Gerçek hayattaki şiddetin azaldığını gösteren çalışmanın eş yazarı Markey şöyle açıklıyor: “Dışarıda olduğunuz zaman, bu kişiyle bir ağız kavgası yapmanız daha muhtemeldir; ancak bunun yerine oturma odanızda GTA oynarsınız.”

Bilgisayar oyunlarındaki şiddet ve şiddetin övülmesi durdurulmalı; çünkü bu şeyler canavarlar yaratıyor!

Bilgisayar oyunlarındaki şiddetin kötü olduğunu benimseyenler, çok büyük ihtimalle, şiddetli bilgisayar oyunları oynadıktan hemen sonra saldırganlık seviyelerinde geçici artışlar yaşandığını gösteren çalışmalara göre karar veriyorlar.

Örneğin 2015 yılında Amerika Psikoloji Birliği (APA), şiddet içeren video oyunları ile oyunculardaki saldırganlığın artması arasında bir bağlantı bulunduğunu onaylamıştı. Ancak APA, “bu bağlantının şiddet suçuna veya kabahate kadar gidip gitmediği konusunda yetersiz delil bulunmaktadır” diyerek de konuyu açıklığa kavuşturmuştu.

Columbine Katliamı, ben lise birinci sınıftayken olmuştu ve bütün o “Bunun sebebi Matrix mi? Gotikler mi? Bilgisayar oyunları mı?” saçmalıklarından geçmiştik. NEREDEYSE YİRMİ YIL SONRA, tartışmanın hemen hemen bir zerre kadar ilerlediğini bilmikten mutluyum.”

APA’nın görev gücü başkanı Mark Appelbaum şöyle söylüyor: “Bilim insanları, şiddet içeren bilgisayar oyunlarının kullanımını yirmi yıldan fazla süredir araştırdı, ancak günümüze kadar, şiddet içeren video oyunlarının şiddet suçu eylemlerine sebep olup olmadığını ele alan araştırmalar çok sınırlı.”

“Ancak, bilgisayar oyunlarındaki şiddet ile oyunculardaki saldırganlık artışının arasındaki bağlantı, alanda üzerinde en çok çalışılmış ve en iyi belirlenmiş şeylerden biri.”

Kendi türünde ilk olan boylamsal bir çalışma, üç yıl sonra, APA’nın hükmünün tam tersini ortaya çıkardı. Almanya’daki Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Kliniği ve Max Planck Enstitüsünün yaptığı uzun dönemli bir çalışmada, yetişkinlerde şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynanışı ile saldırgan seviyelerindeki artış arasında hiçbir bağlantı bulunmadı.

Baş araştırmacı Simone Kühn şöyle demişti: “Amerika Psikoloji Birliği geçenlerde, şiddet içerikli bilgisayar oyunları üzerindeki bulguları özetleyerek bunların, içerisinde saldırganlık artışı ve empati azalışının da bulunduğu istenmeyen sonuçlar bakımından bir risk etmeni sergilediğini belirtmişti.”

“Bu çalışmanın mevcut bulguları, bu hükmü açık şekilde yalanlıyor.”

Kühn’ün araştırmasında, 77 katılımcı üç gruba bölündü. Bir grup iki ay boyunca her gün, şiddet içeren bilgisayar oyunu GTA V oynadı, diğer grup aynı süre boyunca canlandırma oyunu olan The Sims 3 oynadı ve son kontro grubu, iki ay boyunca hiç video oyunu oynamadı.

Araştırmada, her katılımcının saldırganlık seviyesi, kişilerarası becerileri, dürtülerine hakim olma miktarı, kaygı miktarı, ruh hali ve yönetici kontrol seviyesi, deney döneminden önce ve sonra karşılaştırıldı.

Araştırmacılar, kulağa şimdiye kadarki en harika iki ay gibi gelen şeyin sonunda, üç grubun herhangi birinde hiçbir kaydadeğer kişilik değişiminin olmadığını buldu. Hatta saldırganlık seviyeleri söz konusu olduğunda bile durum böyleydi.

Aslında, yapılan 208 istatistik testinden sadece üç tanesi, daha şiddetli bir davranış belirtisi göstermişti ve böyle olduğu zaman bile, araştırmacılar bu üç testin çok büyük ihtimalle bir tesadüfün yan ürünü olduğunu açıklamışlardı.

Peki bilgisayar oyunu oynamanın kalıcı etkileri?

Deney bittikten iki ay sonra, katılımcıların saldırganlık seviyelerinde veya bu amaçla test edilen diğer değişkenlerin herhangi birinde, hâlâ hiçbir ölçülebilir farklılık bulunmuyordu.

“Şiddet içeren video oyunu oynanışına cevap olarak, konuyla ilgili olumsuz etkiler bulmadık” diyor Kühn.

“Birçok alanda değerlendirme yapmış ve bunların herhangi birinde bir etki bulmamış olmamız, mevcut çalışmayı alandaki en kapsamlı çalışma haline getiriyor.”

Çalışma, şiddet içeren bilgisayar oyunlarındaki sıkça tartışılan bu etkinin, APA veya Trump’ın halkı inandıracak kadar “kanıtlanmış” olmadığını gösteren güçlü bulgular sağlıyor.

Kühn yaptığı çalışmanın, şiddet içeren bilgisayar oyunu oynamanın gerçek hayattaki etkileri üzerine daha gerçekçi ve bilimsel bir bakış açısı sunacağını umuyor. Gelecekte, benzer çalışmaların çocuklarla da yapılmasını istiyor.

Trump Beyaz Saray’da bilgisayar oyunu şiddeti üzerine tekrar bir toplantı yaptığında, beraberinde Kühn’ü de davet etmesi iyi bir fikir olabilir.

Araştırma; Molecular Psychiatry bülteninde yayınlandı.


Molecular Psychiatry


Popular Science Türkiye
 
Son düzenleme:

ÜstünKişi

Ordinaryus
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2018
Mesajlar
744
Tepkime puanı
114
Puanları
43
Bilgisayar oyunlarının bu denli geniş konuları ele almasının sebeninin insanlaeın gerçek hayatta yapamadıkları şeyleri simülasyon üzerinde yapabileceklerini farketmesi olduğunu düşünüyorum
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Bilgisayar oyunlarının bu denli geniş konuları ele almasının sebeninin insanlaeın gerçek hayatta yapamadıkları şeyleri simülasyon üzerinde yapabileceklerini farketmesi olduğunu düşünüyorum

Yapmak isteyip de yapamadıkları ve fırsat buldukları ilk anda yapacakları eylemleri, bilgisayar oyununa aktarıyorlar ve bu durumdan zevk alan birileri de oyun adı altında şiddet eğilimini tatmin etmeye çalışıyor.

İşkence sahneleri ile dolu oyunlar var, hangi aklı başında insan böyle bir oyun piyasaya sürer ve birileri de oynar ki? Bilgisayar oyunu eğlence amaçlı ya da stres atmak için oynanır diye biliyorum.

İlk bilgisayar oyunları çıktığı zaman 13. Cuma diye bir oyun vardı, katil insanları öldürüyordu ve sen de katili bulmaya çalışıyordun fakat bu kadar inandırıcı olmadığı gibi kan görüntüsü hiç yoktu. Şimdi görsel açıdan o kadar gerçekçi yapmışlar ki sanki o sahneyi yaşıyorsun. Doğal olarak çocukların çok küçük yaştan itibaren bu görüntüleri izleyip de etkilenmemeleri mümkün görünmüyor.

Sinemada, dizilerde, kitaplarda, çizgi filmlerde ve oyunlarda şiddetin bu kadar doğal gösterilmesi ve benimsenmesi ciddi bir tehlike.

 
Son düzenleme:

ÜstünKişi

Ordinaryus
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2018
Mesajlar
744
Tepkime puanı
114
Puanları
43
Yapmak isteyip de yapamadıkları ve fırsat buldukları ilk anda yapacakları eylemleri, bilgisayar oyununa aktarıyorlar ve bu durumdan zevk alan birileri de oyun adı altında şiddet eğilimini tatmin etmeye çalışıyor.

İşkence sahneleri ile dolu oyunlar var, hangi aklı başında insan böyle bir oyun piyasaya sürer ve birileri de oynar ki? Bilgisayar oyunu eğlence amaçlı ya da stres atmak için oynanır diye biliyorum.

İlk bilgisayar oyunları çıktığı zaman 13. Cuma diye bir oyun vardı, katil insanları öldürüyordu ve sen de katili bulmaya çalışıyordun fakat bu kadar inandırıcı olmadığı gibi kan görüntüsü hiç yoktu. Şimdi görsel açıdan o kadar gerçekçi yapmışlar ki insan sanki o sahneyi yaşıyor ve çocukların çok küçük yaştan itibaren bu görüntüleri izleyip de etkilenmemeleri mümkün görünmüyor.

Sinemada, dizilerde, kitaplarda, çizgi filmlerde ve oyunlarda şiddetin bu kadar doğal gösterilmesi ve benimsenmesi ciddi bir tehlike.


Kapitalist dünyadaki arz talep ilişkisi. Hiçbir oyun yapımcısı satılacağını düşünmeyeceği oyunu yapmak için uğraşmaz (en azından büyük oyun yapımcıları). İnsanlar o tür oyunları alıyorlar ve o şiddet sahnelerini görmekten mutlu oluyorlar ve bu insanların sayısı hiç de az değil.

Doğruları çoğunluğun belirlediği bir dünyada malesef senin düşüncelerin yanlış oluyor.

Şiddet içerikli oyunları oynayanların ve bu oyunları sevenlerin sayısını GTA5 oyununun satış sayısıyla az da olsa tahmin edebiliriz. göre 85.000.000 adet satmış
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Kapitalist dünyadaki arz talep ilişkisi. Hiçbir oyun yapımcısı satılacağını düşünmeyeceği oyunu yapmak için uğraşmaz (en azından büyük oyun yapımcıları). İnsanlar o tür oyunları alıyorlar ve o şiddet sahnelerini görmekten mutlu oluyorlar ve bu insanların sayısı hiç de az değil.

Doğruları çoğunluğun belirlediği bir dünyada malesef senin düşüncelerin yanlış oluyor.

Şiddet içerikli oyunları oynayanların ve bu oyunları sevenlerin sayısını GTA5 oyununun satış sayısıyla az da olsa tahmin edebiliriz. göre 85.000.000 adet satmış

Şahsen sinema filminde bile şiddet içeren sahneleri atlıyorum çünkü ciddi anlamda psikolojimi bozuyor.
Hostel 1 filmini sırf Tarantino ve gerçek bir olaydan alıntı diye izlemiştim fakat diğer bölümleri seyretmekte çok zorlandım ve yarım bıraktım.
Her insanın tepkisi aynı olmayabilir fakat şiddeti ilgi ile izleyen insanların hiç de normal olmadıklarını düşünüyorum.
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Günümüzde anne-baba olmak ve çocukların taleplerine yetişmek gerçekten zorlaşmaya başladı. Her aile aynı imkana sahip olamadığı için çocuklar da birbirlerine özenip, başkalarında gördükleri her şeyi istiyor ve talepleri karşılanmadığı zaman da aşırı tepkiler veriyorlar.

Sosyal medyadaki özendirici paylaşımları bu sebeple hiç doğru bulmuyorum.

Çocuklar ve gençler, biz yetişkinlerin etkilenmeyeceği birçok şeyin etkisi altında kalabilir ve çok kolay bağımlılık geliştirirler. Bu sebeple eklediğim haberdeki acı örneklerin verdiği mesajları çok iyi okumak gerekiyor.

Çocuklarda-gençlerde oyun bağımlılığı ve beraberinde sürekli maruz kaldıkları şiddet görselleri, beyin yapılarında ciddi tahribatlar yaratıp kendilerine ve çevrelerine zarar vermelerine sebep olabilir.

Bu noktada bağlılık ile bağımlılık arasındaki farkı tekrar vurgulamak gerekiyor. Bağlı olmak size zarar vermez fakat bağımlı olduğunuz zaman işin rengi değişir ve o bağımlılık hissettiğiniz her ne ise, onun kölesi haline gelirsiniz. Beyin herhangi bir konuda bağımlılık geliştirdiği zaman doğru kararlar alamamaya başlar çünkü kişi kendi iradesinin dışına çıkmaya başlamıştır. Bu noktada herkes kendini çok iyi gözlemlemelidir ve beraberinde çocuklar-gençler konusunda da yine yetişkinler, onların yerine çok iyi birer gözlemci olmalıdırlar.


***

PUBG Mobile Yüzünden Hayatını Kaybetti

Dünyayı kasıp kavuran ve her geçen gün oyuncu kitlesini biraz daha genişleten PUBG, bu kez can aldı. Hindistan'a oyuna kendisini fazlasıyla kaptıran 18 yaşındaki bir genç, telefonunun bozulmasıyla birlikte yeni bir telefon satın alıp PUBG oynayamadığı için canına kıydı.

AİLESİ İSTEDİĞİ PARAYI VERMEYİNCE...

Ailesinden 37 bin Hint Rupisi yani yaklaşık 2700 TL para isteyen ve bu parayla telefon almak istediğini belirten gence ailesi olumsuz yanıt verince o günün akşamı yaşamına son verdi. Ancak bu olay elbette oyunlarla birlikte artan intihar vakalarında bir ilk değil; zira daha önce de söz konusu Battle Royale oyunu yüzünden Alexey M. adlı 15 yaşındaki bir çocuk oyunun etkisinde kalıp genç bir kadınını öldürmüştü.

Yaşanan bu olay sonrası, kısa bir süre içerisinde 15 yaşındaki çocuğu yakalayan polisler, çocuğun oyunun etkisinde kaldığını ve oyundaki bir senaryoyu canlandırarak genç kadını öldürdüğünü belirtmişlerdi.

Kaynak: sabah.com.tr/teknoloji/2019/02/05/pubg-mobile-yuzunden-hayatini-kaybetti
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst