Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Referanduma Evetse neden evet? Hayırsa neden hayır?

mavideniz

Yeni Üye
11 Eyl 2010
10
0
0
54
Boykot diyenler ,siz de biliyorsunuz ki boykot demek "Evet" demekle eş değer.Susmak, kabul etmektir bilirsiniz. Bu sadece "evetçiler"in işine yarayacak. Hangimiz bu düzenden daha iyi daha güzel bir düzenin/sistemin olmadığını düşünüyoruz?
Siz de biliyorsunuz biz 68'lerde değiliz ki salonlara : "Sağ sol yok boykot var!" diye pankartlar asıp kitlesel destek bekleyelim.

Sevgili fides,öncelikle boykot olayını ‘’evet’’yada’’hayır’’dan ayrıştırmak gerektigini anlamak gerekli..
Referandum'dan 'evet' de çıksa, 'hayır' da çıksa, Türkiye'nin siyasi çehresinde çok şey değişmeyecek. Evet çıkarsa, AKP bunun üstüne yatacak ve 'hayırcıların' daha köklü anayasa değişikliği korkusu da ortadan kalkacak. Tersi olursa, bu defa AKP, eğer ille de Anayasa'da bu değişiklikleri yapmak istiyorsa, BDP'nin de olurunu sağlayarak bir kere daha anayasa değişikliği yapacak. Yani bu işler dünyanın sonu değil.
Ama referandumun Fırat'ın doğusunda boykot edilmesi, boykot oylarının geçen yerel seçimlerdeki BDP oylarını aşması, yeni bir duruma neden olacak: Hiçbir sorunun Kürtsüz çözülemeyeceği bir kere daha kanıtlanacak...
Bir de boykot bloğu oluştu. Boykot bloğunda BDP, SDP, TÖP, ESP, EHP… yer aldı. Boykotçular evet demenin veya hayır demenin referandum sürecini/12 Eylül hukukunu zımnen meşrulaştıracağını ileri sürerek; yöntem ve içerik itibariyle bu süreci bir bütün olarak gayrı meşru gördüler ve üçüncü bir seçenek oluşturdular. Sistemin dayatmasının dışında olan boykot bloğu, süreci pasif bir boykot olarak algılamayıp eylemli bir süreç yaşadı. Referansları, talepleri ve programlarıyla en gerçekçi; demokratikleşme kulvarında en anlamlı blok boykot bloğu oldu.
Diğer iki tercihin yarattığı bloklar sahici olmadığı gibi aynı zamanda da kafa karıştırıcı olmuştur. Evetçiler AKP’nin peşinden sürüklenirken; hayırcılar CHP’nin yeni başkanının üfleme rüzgarının akışına kapılmıştır. Hayır bloğunun özneleri arasında da ilk genel seçimlerde seçim ittifaklarının yaşanacağını ömrü olan herkes görecektir.
Kişilerin sübjektif yorumları, propaganda amaçlı demagojik sözleri dışında üç tercihin de derin anlamı vardır. Evet, tercihinden başlayalım: Başbakanın ve AKP’nin nasıl bir demokrasi önerdiği aslında Diyarbakır mitinginde Diyarbakır Cezaevi ile ilgili söylediği sözlerle ayan beyan ortaya çıkmıştır. Ne dedi Başbakan? ‘ İşkencelerle anılan cezaevini yıkacağız, yeni cezaevi inşaatı devam ediyor, biter bitmez yıkacağız orayı’ dedi. Müjdesi budur. Bu müjde hem Kürt sorununu hem demokrasi sorununu nasıl kavradığını yeterince açıklıyor. Müjdesi daha konforlu bir cezaevidir. Oysa yapılması gereken ceza gerekçelerini ve dolayımla cezaevlerini yok etmektir. Bu da insan hak ve özgürlükleri temelinde etnik, dinsel, cinsel tüm kimliklerin haklarını eşit yurttaşlık temelinde anayasal güvence altına almakla olur.
AKP demokratik açılım diye ilan edip milli birlik projesi olarak sonuçlandırdığı; somut hiçbir olumlu gelişmeye dönüşmeyen süreçte aydınlarla, sanatçılarla, Alevilerle, diğer dinsel azınlıklarla görüşmeler yaptı. O görüşmelerin ürünü hiçbir değişiklik anayasa paketinde yer almadı. Yapılan değişikliklere verilecek-verilen evetler 12 Eylül hukuku üzerinde ve onun uzantısı bir yasa paketine evet anlamındadır.
Hayır cephesi ise ‘12 Eylül’e de AKP’nin anayasasına da hayır’ derken 12 Eylül üzerinden şekillenmiş mevcut anayasaya da hukuk ve yargı sistemine de niyet ne olursa olsun yeniden meşruiyet kazandırmıştır.
12 Eylül anayasasını da AKP paketini de gayri meşru ilan eden boykot bloğu demokratik gelişmelerin manivelası olmaya adaydır. Bu bloğu oluşturan özneler de gelecek hesaplarını bu saatten sonra birbirlerini gözeterek yapmalıdır. Sizler bu satırları okuduğunuzda ister evet isterse hayır kazanmış olsun sonuçta maalesef Türkiye halklarına bir şeyler kaybettirilmiş olacaktır.
Selamlar..

Süreyya Önal

Yeni Üye
16 Nis 2010
469
0
0
50
Boykot kararı alan seçmenin,her iki 12 eylül darbe/ anayasasının da beklentilerini karşılamadığı temel düşüncesinden hareketle bu kararı aldığı! ve bu referandumla ikisi arasında seçime zorlanmalarını boykot ettikleri vb.vs

ancak 82 anayasasının (ki bu anayasa da % 97 halk oyu desteği ile meşrulaşmıştı)
şimdiye kadar iktidardaki yönetimlerce,toplam 83 maddesi değiştirildi. (ANAP döneminde 4, DYP-SHP döneminde 15, DSP-MHP-ANAP döneminde 37, AK Parti döneminde ise 27 maddede değişiklik/düzenlemeler! yapıldı.Yine üzerinde değişiklik yapılan kimi maddeler de Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edildi.

demem o ki zaten halkın oyladığı/oyalandığı anayasa hükümetlerce değiştirilebilirken bu yeni anayasal düzenleme halka yetmez ama ama diyerek, devletin kurumlarının yıpratılması/zapturapt altına alınması/ kadrolaştırılmasına,kuvvetler ayrılığını bertaraf eden taraftarlığa, böylece de halkın ufkuna kapkara gerilen evet afişleriyle vesayeti halktan alıyoruz boyası,siyasi şovu-baskısına dönüşmüştür.

HAYIR oyu bu politik oyunu bozmak, 12 eylüle karşı 12 eylül oyununa gelmemiş,resti gören seçmenin oyudur nihayetinde...
Sonuç! ... Halkımıza Hayırlı olsun diyorum needem başka : ))

mazruf

Yeni Üye
7 Eyl 2010
125
0
0
66
EVEETTT!!!.
EVEETTT!!!.
EVEETTT!!!.
evetevet.. aynen böyle dedi, koccaman bir evet.
hem de 3 kere.
Hem de o tatlı gülücüğüyle.
Sevincimden bir zıplamışım aklım tavana vurmuş.
Allah'tan aklım 5 karış havadadır hep.
Yoksa yarıldıydı kafa.

Ah çok mutluyum, yalnız yemeyip paylaşayım dedim.

mazruf

Yeni Üye
7 Eyl 2010
125
0
0
66
AHH!!! aşağıdaki mesajı yanlış topice yazmışım.
Bizim mahallede çok beğendiğim bir kız vardı,
8 senedir peşindeydim
ona işte şey dedim, çıkalım mı dedimdi de
o da bu akşam meşaj şeyetmiş
evet demiş.. sevinçten gözüm dönmüş işte.
sayfamın yolunu bulamamışım.
İnternet kahve den evin yolunu bulurum inşallah
biraz ayılayım öyle çıkayım bari
Özür.

Azadî

Yeni Üye
9 Ağu 2009
149
0
0
35
BOYKOT'ta büyük başarı sağlandı : )

............

Barış ve Demokrasi Partisi'nin Anayasa referandumunu boykot kampanyası Doğu illerinde büyük başarı sağladı. BDP'nin geçtiğimiz seçimlerde birinci ya da ikinci parti olduğu Kürt illerinin hemen hemen tümünde katılım oranı yüzde 50'nin altında kaldı.

Herkesin gözünün çevrildiği Diyarbakır'da sandıklarının tümünün açılmasının ardından çıkan kesin sonuçlar göre boykot oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti.

Diyarbakır'daki toplam 849 bin 859 seçmenden 299,422'si sandık başına gitti. Yarım milyonu aşkın Diyarbakırlı seçmen oylarını kullanmadı.

Van'da ise 530 bin 750 seçmenden 230 bin 194'üı sandık başına gitti. Şehirde boykot yüzde 56'nın üzerinde oldu.

Hakkari'de ise inanılması güç bir tablo oluştu. Şehirde sandıkların yüzde 88'inde gerçekleştirilen sayıma göre sadece 8 bin 243 oy kullanıldı. Bu rakam il genelinde referanduma katılımın yüzde 7 oranında gerçekleştiğini gösteriyor. Yani Hakkari yüzde 93 oranında boykota katıldı.

Mardin'de ise toplam seçmenlerin yüzde 57'si sandık başına gitmedi.

Şırnak'ta 197,014 seçmenden sadece 44 bin 297'si oyunu kullanırken boykot oranı yüzde 77 olarak gerçekleşti.

Batman'da sandıkların büyük bölümü açılırken toplam 260 bin 955 seçmenden 100 bin 973'ü oy kullandı. Burada katılım oranı yüzde 36'da kaldı. Yani seçmenlerin yüzde 63'ünden fazlası boykot dedi.

Siirt ve Iğdır'da ise seçmenlerin yüzde 50' ye yakını boykota katıldı. Muş'ta da seçmeninin yüzde 46'sı sandık başına gitmedi.

Dersim'de ise seçmenlerin yüzde 35'inden fazlası boykot cephesinde yerini aldı.

kaynak:ANF

mazruf

Yeni Üye
7 Eyl 2010
125
0
0
66
Eh madem yazı anf ın, ortaya karışık olsun;
saygı görünce bayram dilleri, olmuş "kürt illeri"
memleketin her kökenden vatansever erleri
ezerler evvelAllah bir lokma koparacak elleri

Efenim, gelir dağılımı de, ekmeğimi böleyim,
adalet de uğrunda öleyim, ben de başka kökenden..
böyleyim...

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38
Beklenen sonuçtu "Evet".Azadi, boykotta başarı mı diyorsun:) BDP' yi boykot konusunda samimi bulmuyorum zaten. Ki zaten özellikle Diyarbakır'daki boykotçular ya da BDP'liler "Evet" bilincinde olan insanlardı geneli itibariyle. Oy kullansalardı "Evet" oranı daha da artacaktı. Susarak kabul de ettiler. BDP milletvekilleri de referandum sonucunun ertesi günü verdiği "darbecilerin yargılanmasına(!)" dair dilekçe de "boykot" da ne kadar samimi olduklarını gösterdi.

objektif

Yeni Üye
6 Eyl 2010
35
0
0
35
bunun artık tartışılacak bir tarafı kalmadı. HAKLI OLAN KAZANDI.

İYİLER her zaman kazanır. İlahi adalet öyle bir tecelli etti ki, meydanlar da başkalarına iftira atarak bir şeyler yapmaya çalışan; kılıçdaroğlu oy kullanamadı. Daha kendi içindeki kadrosunu düzenleyemeyen kişi, kalkmış "hayır" kullanın derse. Ona kim inanır? Evet haklısınız ona sadece kadir inanır. kılıcı dar oğlu, bence ilk önce kendi kadrosunu düzenlesin sonra halka yapması gerektiğini söylesin. İftiracıların sonu bellidir ya. Ama bu referandum da en büyük kayıbı şüphesiz MHP vermiştir. Anketler, araştırmalar, her şeyin sonucunda mhp lilerin azaldığı ortaya çıkmıştır. Mhp lilerin büyük bir kısmı AK PARTİ'ye kaymış, diğerleri de vagon olmaya devam ediyor işte.

Tartışmaya lüzum yok. Kazanan belli. En çok merak ettiğim. Yandaş medya "yüzde 60 hayır çıkacak" ve tam tersi çıktı. Acaba şimdi ne diyecek? Bu işler böyledir. Çok güzel ve manidar bir söz vardır. "... ürür, KERVAN YÜRÜR."
Değişim iyidir.

ayşenur

Yeni Üye
25 Ağu 2010
236
0
0
33
Artık giderek evrensel bir kültürün oluştuğu, sınırların birer birer düştüğü dünyamızda Yüzbaşı Esat Oktay’lara, kaburgasının altında bir insan kalbi taşımayan işkenceci subaylara ‘emir kuluyduk’ dedirten apoletleri büyük, beyni küçük generallerin darbeci, despot ruhlarına yer yok! Varsa eğer, giderek uygarlaşan dünyamızdan artık safra gibi dökülecekler ve elbette insanlığa yaraşır bir dünya için yürüyenler, yağmur yağdı diye yürümekten asla vazgeçmeyecekler......Devamı

sizleri yılmaz odabaşı nın dediklerini okumaya davet ediyorum

Azadî

Yeni Üye
9 Ağu 2009
149
0
0
35
Boykot asıl muhatabının kim olduğunu göstermek içindi.
12 eylül anayasasının değişimine Kürtlerin hayır demeyeceği bilinene bir gerçek.Diyarbakır cezaevlerinden yaşanan insanlık dışı olaylarına maruz kalan çoğu kişi Kürt.12 eylülde en çok mağdur olan halklardandır Kürtler.
Evet çıkması ve boykot'un başarı sağlanması her iki taraf içinde sevindiricidir.

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38
Azadi, bakış açın o kadar dar ki 12 Eylül'ü direk Kürtlere bağlamışsın. 12 Eylül'den en çok mağdur olan Kürtler değil "Sol yapılanmalar/solcu kişiler"dir.BDP'nin ne kadar sol olduğunu konu sapmasın diye burada tartışmaya sunmuyorum bile. Kürtlerin yada BDP'deki kadrolardaki kişilerin Diyarbakır zindanlarından geçmesi bunların şu an doğruyu savundukları anlamına gelmiyor. Ayrıca 12 Eylül Anayasası yeterince mutasyona uğramış bir anayasa. Şimdiki değişimin radikal içerik taşımadığı belli zaten. Hukukun cılkı çıkarılmış durumda. Bilmiyorum ki bu anayasadan ne bekleniliyor? Halk Anayasası mı? Hiç bir STK'nın olmadığı bir anayasa hazırlanılmış ve hukuk kadrosal bir egemenliğe alınmış. Bu sizi ne kadar temsil edebilir?

Azadî

Yeni Üye
9 Ağu 2009
149
0
0
35
Sanırsam senin yorumları okuyup değerlendirmende bir sorun var.
Diyarbakır cezaevlerinden yaşanan insanlık dışı olaylarına maruz kalan çoğu kişi Kürt.12 eylülde en çok mağdur olan halklardandır Kürtler.
Burada 12 eylülü sadece Kürtlere mi bağlamışım .?
..
Bu anayasa da zaten 'biz' olmadığımız için Boykot dedik.

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38
1."12 eylül anayasasının değişimine Kürtlerin hayır demeyeceği bilinene bir gerçek."
2."Evet çıkması ve boykot'un başarı sağlanması her iki taraf içinde sevindiricidir."

Burada boykot konusunda ne kadar samimi ne kadar tepkili bakış açısı belli zaten.(!) Boşuna itiraza girip kendinle tezata düşmüşsün. Diyarbakır Cezaevini ne mantıkla açtın o zaman? Şimdi konumuz bu mu? Bak istersen bağımsız bir konu olarak ben açmışım onu zaten.Çok istersen konuyla alakalı oraya yorum yaz. Şimdi dam üstünde saksağan vur beline kazmayı modundasın:) Kürtler konusuna bu başlık altında yorum yapmayalım istersen.Gerekli konu başlıkları bulabilirsin istersen başka konu da açabilirsin.

http://www.felsefe.net/gundem-dunya-turkiye/2069-diyarbakir-cezaevi-okul-ve-muze-oluyor.html

Azadî

Yeni Üye
9 Ağu 2009
149
0
0
35
Burada boykot konusunda ne kadar samimi ne kadar tepkili bakış açısı belli zaten.(!) Boşuna itiraza girip kendinle tezata düşmüşsün. Diyarbakır Cezaevini ne mantıkla açtın o zaman? Şimdi konumuz bu mu? Bak istersen bağımsız bir konu olarak ben açmışım onu zaten.Çok istersen konuyla alakalı oraya yorum yaz. Şimdi dam üstünde saksağan vur beline kazmayı modundasın:) Kürtler konusuna bu başlık altında yorum yapmayalım istersen.Gerekli konu başlıkları bulabilirsin istersen başka konu da açabilirsin.

http://www.felsefe.net/gundem-dunya-turkiye/2069-diyarbakir-cezaevi-okul-ve-muze-oluyor.html
cidden yazdığım yerden alıntı yaptığın bu iki yerde bir çelişki mi görmüşsün.Sen nasıl bakıyorsun ki olaya.Samimi bulmuyor olabilirsin ama bu nasıl bir dile getiriştir.
1-12 eylül anayasasının değişime Kürtler hayır demez.(neden hayır demez : sadece örnek olarak diyarbakır cezaevini gösterdim.yani sadece 1 örnekti!)
2-Boykotta başarı sağlamak sevindiricidir.Evet çıkmasıda sevindiricidir.Eğer AKP hükümeti Kürt Sorununu çözme konusunda samimi ise bir sonraki adım Kürtlerle ilgili olacaktır.Bu anayasada Kürtlerle ilgili bir madde yoktu.O yüzden BOYKOT!eğer HAYIR çıksaydı 12 eylül anayasa değişimi belki bir 50 yıl sonra gündeme gelirdi.CHP-MHP mi anayasa değiştirecek.?pehh onlar ancak gözlük numaralarını değiştirirler.evet çıkması Kürt sorununun çözülmesi için adımlar atılmasına neden olacak.O yüzden sevindiricidir dedim.
..
eğer bu iki şeyde çelişkiler görüyorsan sende önce gözlüğünü tak öyle oku.yazıları yanlış okuma/kendinCE yorumlama.
2-

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38
Azadi, öncelikle üslubunu düzeltmeni temenni ediyorum. Hem boykot deyip hem çıkan "Evet "sonucuyla sevinmek çelişkidir. Eğer boykotçular "Evet" sonucuyla seviniyorlarsa kendileri de bu mantıktandır ve boykotları samimiyetsizliğin belirtisidir. O zaman "Evet" deselerdi.Eğer boykot mantığıylasalar o mantığı savunsunlar.Sen olaya "12 eylül anayasasının değişimine Kürtlerin hayır demeyeceği bilinene bir gerçek." diyerek zaten şovenistçe tavrını göstermişsin.Bu konuyla ne alaka şimdi Kürtler?Başka bir konuda dile getir biz de sana katılalım.Ben emin ol "hayır" diyen bir çok Kürt biliyorum. Öyle bir dille anlatmışsın ki bir tek Kürtler ezilmiş darbeyle sanki.

tribalistic

Yeni Üye
11 Nis 2010
90
0
0
43
Bu anayasanın kabulünü %60 evet le kafalarında meşru olarak kılanlar ve HALKIN ÇOĞU ifadesini kullananlar bilsinlerki genelleme her şekilde yapılır.Kürt ekseninde bakarsak olaya bu HALKIN ÇOĞU ne yazıkki kürtlere karşıda önyargılı.Kendi haklarını aramak uğruna bu referandumu bir sıçrama tahtası olarak görmek en hafif tabirle saflık olur.

Tüm sayfalar yüklendi.