Psikiyatrik Ilaclar Ve Uyusturucunun Beyin Kimyasalina Etkisi

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Psikoloji kategorisinde evrenselbirey tarafından oluşturulan Psikiyatrik Ilaclar Ve Uyusturucunun Beyin Kimyasalina Etkisi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 319 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Psikoloji
Konu Başlığı Psikiyatrik Ilaclar Ve Uyusturucunun Beyin Kimyasalina Etkisi
Konbuyu başlatan evrenselbirey
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Mervetapan677

evrenselbirey

Üye
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2020
Mesajlar
108
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
usa
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Epistemoloji
Psikiyatrik ilaclarin cogu, bir veya daha fazla norotransmitter sistemini degistirerek etki eder.

Tipik olarak ilaclar gercek norotransmiterleri icermez, bunun yerine norotransmiterlerin etkisini duzenleyen cesitli kimyasallar icerir. Ornegin, SSRI antidepresanlari, serotoninin yeniden emilimini bloke eder.

Bu, serotonin molekullerini sinapsta daha uzun sure tutar, onlara reseptor bolgelerine baglanmalari icin daha fazla zaman verir ve bu nedenle sinaptik sonrasi noronun ateslenmesini uyarir. Bu sureci gorsellestirmek icin, kapinizin onunde duran ve parmagini surekli olarak kapi zilinize basan birini hayal edin.

Peki uyusturucu ilaclar beyni nasil degistirebilir?

Yasadisi maddelerin yani uyusturucunun norotransmiterler uzerindeki etkisi nedeniyle, genellikle norotransmiter reseptor aktivitesinde dramatik bir degisiklik olur. Ornegin, norotransmiterlerin aktivitesini taklit eden yabanci kimyasallara tepki olarak, noronlar kendi norotransmiter uretimini veya aktivitesini azaltabilir.

Alici reseptorler olebilir. Noronlarin gercek yapisindaki bu degisiklik, bagimlilik surecine katkida bulunur. Beyin daha az norotransmitter urettiginde veya onu daha az isleyebildiginde, aserme baslar. Ilac toleransi, ayni psikolojik etkiyi elde etmek icin ayni ilaca giderek daha fazla ihtiyac duyma, ayni sekilde noronun yapisindaki degisikliklerle ilgilidir.

Ornek vermek gerekirse Marijuana yani esrar/ot cannabinoid receptorlerini, kokain dopamini, heroin opioid receptorlerini, Ecstasy ise NMDA glutamate receptorlerini etkiler.

Bunlarin hepsi de beynin yapisina ve isleyisine zarar veren maddelerdir.
 

Mervetapan677

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
22 Nis 2022
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Yok
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
İdealizm
Oyüzden uyuşturucu içmemeliyiz çümkü beyin nöronlarımızı eritiyor.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst