Nietzsche'nin Ontolojisi Nerede?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe kategorisinde Laodikya tarafından oluşturulan Nietzsche'nin Ontolojisi Nerede? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 381 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe
Konu Başlığı Nietzsche'nin Ontolojisi Nerede?
Konbuyu başlatan Laodikya
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Laodikya

Laodikya

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
19 Eyl 2019
Mesajlar
18
Tepkime puanı
22
Puanları
3
Nietzsche'de "varlık" Marx, Hegel gibi "sistem" sahibi değildir yani varlık yasalara dayanmaz. Emareler şeklinde kendisini göstermek zorundadır, her şey geçicidir bilimsel değil günlük bir dili vardır yani. O yüzden klasik varlık tanımı yoktur. Varlık konusu onda tartışmalı bir şeydir varlıktan daha çok görünüşler vardır. Bu fikir post-modern felsefenin de temelini atmıştır ve yine post-modernizm aynı Nietzsche gibi bir epistemolojiye sahip olamaz. Çünkü ontolojik bir genelliğe sahip değildir bu yüzden birden fazla bilgi akışı olacaktır. Bu da bilgiyi imkansızlaştırır. Ontoloji nesnel ve genel olandır. Çoğunlukla Nietzsche'nin varlığı ele alış tarzı çağımız felsefesinin temellerini atmıştır. Varlık yasalara dayalı olmaz ise bir sisteme de sahip değildir dolayısıyla emareler şeklinde kendisini göstermelidir Nietzsche'ye göre. Bu da varlığın gerçekte var olmadığını ima eder. Varlık her zaman yasalara dayalı olmak zorundadır çünkü. Emareler ise varlık değil ancak "görünüş" olabilir. Böylece post-modernistler için sorun teşkil eden evrensel olandan da, varlığı çıkararak yerele daha kolay geçilebilir. (Örneğin epistemoloji evren hakkında bilgi toplar.) Althusser'in "bilinç dışını" kullanması da bundandır. Bilinç bir görünüştür çünkü ve Foucault gibi post-modernist düşünürler kullanır. Post-modernizm hakkında Ulus Baker'in yazılarını okursanız daha kolay anlarsınız hem post-modernizmi hem Nietzsche'yi.

Nietzsche'nin öznel bir düşüncesi olduğunu söyleyebiliriz. Bentham ve Mill'den pragmatist ahlakı aldığı da bir gerçektir. Onun savaş kuramı aslında Darwin'de de vardır. Fakat Nietzsche'nin ondan farkı ve ona sosyal Darwinizm damgasını vuran şey de bu pragmatist ahlak anlayışıdır yani güç istenci. Darwin'de üstün insan olarak güç istenci, aşırılıklar yoktur ve nesnel olan, evrensel olan vardır çünkü, Nietzsche'den farklıdır. Görünüş yani bilinç kavramı burada da kendisini gösterir değişim yaşadığı ölçüde de öznel olmak zorundadır. Kategoriler nesnel değil özneldir. (Hegel'de de böyledir ama onda nesnel ahlak ve evrensel olan da vardır) Öznellik ve bilinç olarak bu da bir görünüştür. Kısacası Doğan Göçmen hocanın da söylediği gibi Nietzsche'de ontoloji bulunmamaktadır. Tin, estetik, akıl hepsi ontolojik kavramlardır. Varlığı çıkardıkları için post modernistler ve onların atası olan Nietzsche'de akıl ve estetik, sanat bulunmamaktadır. Nietzsche'nin akıl ile olan düşmanlığı işte buradan gelir. Ontolojiyi kullanmamasından. Çünkü ihtiyaç da kalmamıştır ontolojiye yani egemenlik ile devlet, işçi ile burjuva arasında görüş ayrılığı bulunmaz artık. Her yerde aynı düşünülür. Tabi, bu gene de gerçekte bir ayrım olmadığı anlamına gelmez. Nietzsche'nin epistemolojisi de bulunmamaktadır. Ontolojinin yani genel yapının olmadığı yerde epistemoloji de olmaz. O karşılıklı savaşım olabilir ama epistemoloji için ortak bir ölçünün olması şarttır.
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst