Neden yaşamak istiyorsunuz ve neden intihar etmek istemiyorsunuz ?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde Nefret tarafından oluşturulan Neden yaşamak istiyorsunuz ve neden intihar etmek istemiyorsunuz ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,884 kez görüntülenmiş, 17 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Neden yaşamak istiyorsunuz ve neden intihar etmek istemiyorsunuz ?
Konbuyu başlatan Nefret
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Objectivity

Nefret

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
10 Kas 2015
Mesajlar
35
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bu iki sorunun cevabını sizlerden duymak istedim ikisi birbirinin zıttı gibi gözüksede aslında anlam özellikleri çok farklı . Bu anlam inceliğine göre cevaplarinizi bekliyorum .
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
neden intihar etmiyorum; en başta annem babam olmak üzere beni seven insanları asla üzmeye hakkım yok. eğer sizi seven insanlar varsa dünyada intihar etmeniz bu yönü ile tartışmasız bencillik/ego olur. (bu çok baskın bir sebeptir. bu sebebi baskın bulmayan veya umursamayanın sağlıklı düşünebildiğine inanmam) (''sağlıklı düşünmek'' genel kanı olarak düşünülsün tartışmaya elbet açıktır ama genel kanıda bellidir)

Neden yaşıyorum net bişi söyleyemem. sevdiğim şeyler var dünyada. ayrıca ölüm çok karanlık bişi.

neden yaşadığımızın rasyonel cevapları olduğunu sanmıyorum. intihara da rasyonel sebepler veya mantıksal çıkarımlarla karar verilebileceğini sanmıyorum.
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
İntihar etme kararı sağlıklı bir kafa yapısı ile oluşmaz çünkü ölüm kaçınılmaz bir sondur ve bu durumu erkene almanın hiç kimseye faydası olmaz. İntihar etmek için geçerli sebep yoktur sadece bozuk bir ruh hali vardır. Bazen insana olayların yükü ağır gelir ve sanki ölüm bir kurtuluşmuş gibi görünür fakat kaçacak yer yoktur, bu dünyada olmasa öte alemde her ne yaşanması gerekiyorsa mutlaka yaşanacaktır. Bu sebeple ölümü erkene almayı hiç düşünmedim.

Yaşama beni bağlayan hedeflerim ve sorumluluklarım var, ömrüm yettiği sürece de sürdürmek isterim. Zorluklar da var tabii ki ancak yine de kaçıp, gitmek bana göre değil. Ölümü donkişot gibi karanlık da görmüyorum.

İnancım gereği intiharın yasak olmasının da düşüncelerimde etkisi büyük...
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
hiçbir karanlığın olmadığı yerde buluşunca konuşalım o zaman dijital :) dünya öyle bir yer değil kanımca :)
 

Ragnar

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
15 Ocak 2016
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Neden intihar etmiyorum hayatta yaşamadıgım bi çok şey var veya çözemedigim yapısal olarak bunları sonuçlandırmak istiyosun ve ilk cevapta oldugu gibi genel olarak sevdiklerin ailen eşin dostun vs. var yani tek bi sebep iste budur diyemem.Hayattan beklentisini olmayıpta yaşayan insanlara inanmam çünkü yaşamak kelimesi yani yaşıyor olman bişeylere kayıtsız olmadıgını ve beklentilerini gösterir yaşamamın temelindede beklenti vardır.İntihar etmememin sebebide yaşıyor olmam
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
neden intihar etmiyorsunuz çok "retorik" bir soru?

---------- Mesajlar Birleştirildi at 10:11 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 10:09 ----------

yaşamak istemekte öyle ? düşündüm de şimdi -istem ve istek olarakta bölününce? pek sağlıklı durmuyor

---------- Post added at 10:22 ---------- Previous post was at 10:11 ----------

retorik anlambilimsel olarak canlandı kafamda-herhangi bir anlamla kurmadım-bende kelimenin anlamını arama fırsatı buldum bu arada ama- bu sorularda takıntılanıp kaldım;

bir
bu soru-lar bir gruba dönüp neden o hayatı değil bu hayatı yaşıyorsunuz
ya da neden hakkınızı aramıyorsunuz ve tüm bunlara katlanıyorsunzu demek gibi mi?
yoksa
neden ölmeye değil yaşamaya ya da yaşamaya değil ölmeye katlanmıyorsunuz/katlanmıyorsunuz demek mi?

---------- Post added at 10:41 ---------- Previous post was at 10:22 ----------

yaşamak istiyor olduğunuzu daha baştan kabul etmeli- aksi taktirde ölmeye katlanıyor

genelin edimi yaşamaktır ve yaşamaya katlanmak
-yaşatılmaya

neden intihar etmiyorsunuzun yanıtı düpedüz korkaklıktır ya da bilinmezlik
ya da döneklik-dönekçe bunun kime ne faydası var?
(kişi ölümünün sonuçlarını bilemez ya da ölçemez ki? önkabullerden biri yokoluş ve tamamen dağılmadır)

-yaşamak /yaşatılmak bir zorunluluk olarak görülür ve sürdürmeye zorlanır
çoğu zaman arzu ve korku diğer soruların cevabıdır
istem ancak köksel bir nedende bulunabilir-bu hayat için değil

-çoğu zaman bitirebileceği (ya da bitirebileceğini bildiği bu hayata acılarla katlandığını söyleyen kimse- ya da başka sonuçlarla -yaşam ağları içidne boğulmuştur/kaybolmuş) -gerçek sandığı
 

garfis

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2016
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Eğer intihar etmemiz gerekseydi yaşama içgüdüleri olmazdı içimizde. Hayatın içinde yaşayın veya ölün diye mesajlar veya nüanslar yoktur. Eğer iyice gözlemlersen neden böyle yaşıyoruz diye görüşler, akımlar ve tartışmalar vardır. Ben şimdiye kadar neden böyle ölmüyoruz diye tartışanlar veya düşünenler görmedim. Zaten bu tip düşüncelere sahip olan bir düşünür olsaydı yaşadığı sürece pek inandırıcı olamazdı :)


Selamlar
 

_Clementine_

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
24 Ocak 2016
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Puanları
0
İntihar bir kaçış. Ben kaçmak istemiyorum. Cesur olmak istiyorum başıma geleceklerle mücadele etmek, savaşmak istiyorum. Başarmak için yaşamak istiyorum.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
savaş; savaş
evet savaş-yaşam takıntısı

ilk sorunun cevabı gelmiyor-boğuşma-bilememe
yani yaşamak isteme-istememe seçimi -(var mı?) -ölme neye göre? ölmeye göre yaşamak seçimi -ölmenin bi seçimi/anlamı yok yaşama karşısında
değeri açıklaması ve anlamı*anlatımı-sonucu ve bilimi

yani yaşamak seçiliyor mu? isteniyor mu ? her an

neden intihar etmek değil de neden ölmek istemiyorsunuz? ölmeyi de seçmiyorsunuz ve her an yaşıyorsunuz-zorla- denrise? biliyorum

yaşamla olan boğuşmalar var ve galibiyetler zaferler
istenci
neye varacaksa? haklı gelme galibiyeti-haklı çıkma-haklanma-aklanma-varlık/varlık huzuru bulma istenci ya da görme beklemesi-beklentisi
bi şeyler görme?

ne yani hep beraber ölelim mi? sahile vuran -yönünü kaybetmiş- balinalar gibi-zaten yaşamıyoruz? yaşamıyoruz

bu yaşam değil- yaşam maşam değil bu! -az sayıda yaşıyan-az sayda gülen ve az sayıda öğrenen bakan ve gören

öldük biz-intiharımızı ettik ya da öldürüldük!

kendimizi doğmadan ve doğurmadan öldürdük çoğumuz
 
Son düzenleme:

ihaveanidea

Filozof
Yeni Üye
Katılım
25 Ocak 2017
Mesajlar
848
Tepkime puanı
8
Puanları
18
Öncelikle dinim gereği etmiyorum.

Daha sonra ise çoğunluğunun tutarsız ve zevk düşkünü olduğunu düşündüğüm insanlarla etkileşim içinde olmak istiyorum.Eğer ölürsem bir daha bir insanı göremeyeceğim aynı şekilde onlar da beni göremeyecek.

Bir diğer sebep,dünyadaki herşeyden hakkım kadarıyla faydalanmak istiyorum.Neden kendi ellerimle kendimi engelleyeyim ki?

Son olarak üretmek istiyorum.Bu illaki maddi ve somut bir üretiş değil;yine kendim kullanacağım duygular üretmek istiyorum,bakış açısı üretmek istiyorum.

Yaşamak istiyorum.
 

epoché

Üye
Yeni Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
134
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaşamak isteyen özne değil, bedendir; erk istenci, düşüncedeki özne ilüzyonunu önceler.

Güç İstenci' Alıntı:
(...)Her çeşit canlının harikûlade bağlantı ve ilişkileri, alt ve üst zemin faaliyetlerinin birbirlerine uyarlanma ve bütünleşme tarzları, körcesine ya da mekanik olmayan, ama eleştirel, ihtiyatlı, titiz, hâtta isyankâr olan bu çok biçimli boyun eğiş, cebir çarpımı tablosundan nasıl üstünse, bedenin tüm bu fenomeni de, entellektüel açıdan bilincimizden, tinimizden, bilinçli bir biçimde düşünme, hissetme ve isteme tarzlarımızdan üstündür"

Aslında Nietzsche'ye kadar gelmeye de gerek yok, Spinoza, erekselliğe yönelik eleştirilerinde Kartezyen özneyi imha ederken, insandaki doğ-al anlama yetisinin dışsal_olana teması uyarınca bozuma uğrayan niteliğine atıf yaparak teleolojik -BEN'in evreni- anlayışına da reddiyesini vermişti; "özne-m ve iradesi" bilinci, pek saygılı kişiliğiyle bilinen Spinoza'nın da çaktırmadan gülüp geçtiği bu formal idealist hatadan türeyen bir diğer kurgudur; yaşamak istemek ya da intihar, iradî bir seçim meselesi değildir - bütünsel(i)_anlayış meselesidir; an la yış ise; seçimsizliğin bilgisine temas ile özdeştir;.................... "seçimi yapan kim?" / Hiç kimse!

Konuya dolaylı olarak ilişkin bir ek not olarak, İngilizce'ye hakim arkadaşlara, George C. Williams'ın, 1966'da yayınlanan Adaptation and Natural Selection adlı eserinin üzerinden kabaca da olsa bi geçmelerini öneririm, buradan edinilecek kavramlar Einstein'ın Genel Göreliliği ile harmanlanabilir - doğa felsefesindeki önemli konumu göz önünde bulundurulduğunda Hume'un -insan doğası- çözündürmelerini daha iyi anlayabilmek için özellikle..

Bonus olarak:
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Yaşamak isteyen özne değil, bedendir; erk istenci, düşüncedeki özne ilüzyonunu önceler.

Aslında Nietzsche'ye kadar gelmeye de gerek yok, Spinoza, erekselliğe yönelik eleştirilerinde Kartezyen özneyi imha ederken, insandaki doğ-al anlama yetisinin dışsal_olana teması uyarınca bozuma uğrayan niteliğine atıf yaparak teleolojik -BEN'in evreni- anlayışına da reddiyesini vermişti; "özne-m ve iradesi" bilinci, pek saygılı kişiliğiyle bilinen Spinoza'nın da çaktırmadan gülüp geçtiği bu formal idealist hatadan türeyen bir diğer kurgudur; yaşamak istemek ya da intihar, iradî bir seçim meselesi değildir - bütünsel(i)_anlayış meselesidir; an la yış ise; seçimsizliğin bilgisine temas ile özdeştir;.................... "seçimi yapan kim?" / Hiç kimse!

Konuya dolaylı olarak ilişkin bir ek not olarak, İngilizce'ye hakim arkadaşlara, George C. Williams'ın, 1966'da yayınlanan Adaptation and Natural Selection adlı eserinin üzerinden kabaca da olsa bi geçmelerini öneririm, buradan edinilecek kavramlar Einstein'ın Genel Göreliliği ile harmanlanabilir - doğa felsefesindeki önemli konumu göz önünde bulundurulduğunda Hume'un -insan doğası- çözündürmelerini daha iyi anlayabilmek için özellikle..

Bonus olarak:


Seçimi yapan hiç kimse ne demektir? Başka bir başlıkta da insan depresyona girmeyi seçmez, depresyona girer demiştiniz.
Bende mi var bir tuhaflık bir türlü anlamıyorum ne yazdığınızı bu kadar karmaşık yazma hakkınıza saygı duyuyorum fakat basit bir cümle ile "ben birazdan intihar etmek istersem bu eylemi gerçekleştirme özgürlüğümün olmadığını mı iddia ediyorsunuz? Doğru mu anlıyorum? Koşullara karşı tavrımızı seçme hakkımız var yani biri beni sinirlendirmeye çalıştığı zaman sakin kalmak istersem kalabilirim, niye olmasın ki?
İntihar eden kişi o an yaşadığı olay her ne ise onu kabullenemediği için intihar etmeyi seçer, seçmeme hakkı da var.
 
Son düzenleme:

epoché

Üye
Yeni Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
134
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Seçimi yapan hiç kimse ne demektir? (...) basit bir cümle ile "ben birazdan intihar etmek istersem bu eylemi gerçekleştirme özgürlüğümün olmadığını mı iddia ediyorsunuz?

Descartes yanılmışsa:

özgürlüğün-ün olmadığını iddia ediyorum. özgürlüğün olmadığını iddia etmiyorum.

Spinoza yanılmışsa (pek sanmıyorum ama):

herhangi bir iddiam yok :)
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Descartes yanılmışsa:

özgürlüğün-ün olmadığını iddia ediyorum. özgürlüğün olmadığını iddia etmiyorum.

Spinoza yanılmışsa (pek sanmıyorum ama):

herhangi bir iddiam yok :)

Tabii haklısınız bazen sizin yazdıklarınızı okurken bir yapay zeka nasıl olur hiç değilse bu durumu da hayal edebiliyorum.Bilgisayar programı gibisiniz "intihar" yazıp bir tuşa basınca Descartes, Spinoza, Laplace diye başlıyorsunuz.:)

Yanılmış olabilirler tabii ki neden olmasın...Bu konuyu özgür irade başlığında yazmaya çalışacağım tabii gülmem geçince:)Anime tasarımlarınızdan da birer örnek paylaşırsanız sevinirim.:)
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Ne söylediğini ya da seni neden güldürdüğümü anlayamadım ama, öyle olsun madem :)

Diğer başlıkta da belirttiğim gibi yazdıklarınıza değil anime tasarımcısı olmanıza güldüm.

Determinizm açısından baktığınız için doğal olarak her şey belli bir düzen içinde ilerliyor ya da olması gerektiği gibi fakat kendi yaşamımıza baktığımız zaman hiç de böyle olmadığını görüyoruz. Örneğin; bir hayvanat bahçesinde düzenli yemek verdikleri bir yılan kafesine, yemesi için fare koymuşlardı fakat yılan o fareyi yemek yerine onunla arkadaş olmayı seçmişti ve o fareyi asla yemedi. Bu ve benzeri durumları nasıl açıklayacaksınız?
 

epoché

Üye
Yeni Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
134
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Diğer başlıkta da belirttiğim gibi yazdıklarınıza değil anime tasarımcısı olmanıza güldüm.

Mahlasımı "apaçi" olarak telaffuz eden üye ve söyledikleri ile herhangi bir bağlantım bulunmuyor..

Determinizm açısından baktığınız için doğal olarak her şey belli bir düzen içinde ilerliyor ya da olması gerektiği gibi

Determinizm açısından bakmıyorum.. Düzen kavramı da, asılda onu kapsayan kaosun lokalize geçişine yönelik (insanın_konumu/nitelikleri_itibariyle) sanatsal bir soyutlama biçiminden türüyor. Kaos ise ontolojik tüketilemezliktir (doğayı limitleyecek kendinde_bir_nitelik yok-tur, nitelikler zaten varlıksal diyalektiğin ürünü-dür).
Ben Spinoza'yı sadece Descartes'ın düalizmine yönelik eleştirileri için kullandım, bana göre -son kertede- ne determinizim ne de özgür irade bir şey yok, ikisini de formal kısıtlanışlar olarak görmek gerekiyor.

yılan o fareyi yemek yerine onunla arkadaş olmayı seçmişti ve o fareyi asla yemedi. Bu ve benzeri durumları nasıl açıklayacaksınız?

koşullar ile açıklarım ........ fark yaratmayan fark yoktur (ontik anlamda), dolayısıyla hiç bir şey öngörülemez.
 
Son düzenleme:

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Koşullar ile açıklanamaz bence ortada çok farklı bir durum var. Kedi fareyi yeme şansına sahipken yememeyi seçiyor, onunla dost oluyor hatta aralarında sevgi bile oluşuyor. Cansızlıktan canlılığa geçişte oluşan duygu durumları maddenin çok ileri titreşim halleridir ve tekamül süreci ile açıklanabilir ayrıca evrim kuramı, tekamül ile çelişmez.

Bunların özgür irade için delil olmadığının farkındayım tabii ki sadece görüşümü yazıyorum.

 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst