Mitoloji Nedir? Mitoloji Türleri Ve Tanrıları Nelerdir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Mitoloji kategorisinde goktepe tarafından oluşturulan Mitoloji Nedir? Mitoloji Türleri Ve Tanrıları Nelerdir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 310 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Mitoloji
Konu Başlığı Mitoloji Nedir? Mitoloji Türleri Ve Tanrıları Nelerdir?
Konbuyu başlatan goktepe
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan goktepe

goktepe

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
23 Kas 2021
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
urfa
Üniversite Bölümü
yok
Mitoloji, bir din veya bir halkın kültüründe Tanrılar, kahramanlar, evren ve insanın yaratılışına dair tüm sözlü ve yazılı efsane birikimini, bu efsanelerin doğuşlarını, anlamlarını yorumlayıp inceleyen ve sınıflandıran çalışmalar bütünüdür. Tanrıları, kahramanları ve doğaüstü varlıkları konu alan mitoslar, çoğunlukla geleneksel sözlü aktarı yoluyla (ozanlar, rahipler) yayılarak canlı kalmıştır.

Antik Yunan’da, söz kavramını ifade eden üç kelime bulunmaktaydı: Mitos, Epos, Logos.

Mitos söylenen ya da duyulan sözdür, masal, öykü veya efsane anlamına gelir. Mitoslar, ilkel insan topluluklarının evreni, yeryüzünü ve tabiat olaylarını kişileştirerek yorumlama ve henüz sırrını çözemedikleri yaşamla ilgili her türlü oluşumu anlamlı bir biçimde açıklama gereksiniminden doğmuş öykülerdir. Ancak, insanlar gördüklerini, duyduklarını anlatırken kendilerinden de pek çok şey eklediklerinden mitoslara pek güven olmaz.

Epos ise belli bir düzen ve ölçüye göre söylenen, okunan sözdür; şiir, destan ve ezgi anlamına gelir. Mitosla, epos arasında yakınlık vardır; mitos eposun içeriğidir ve çekirdeğini oluşturur. Epos ise mitosu biçimlendirir. Epos ne kadar güzel ve başarılıysa, mitos da o kadar etkileyici olur.
Jean-Baptiste Marie Pierre, Junon trompant Jupiter avec la ceinture de Vénus, 1748

Logos
ise epos ve mitostan bütünüyle farklıdır. Logos, gerçeğin insan sözüyle dile gelmesidir. Logos, insanda düşünce, doğada kanundur. Her yerde ve her şeyde vardır, ortaklaşa ve tanrısaldır. Düşünürün asıl görevi logosu bulmak ve sözle dile getirmektir. Logosla açılan bu yol doğruca bilime ulaşır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst