Menderes' In Camileri Yıktığını Biliyormuydunuz?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Siyaset Meydanı kategorisinde dragon tarafından oluşturulan Menderes' In Camileri Yıktığını Biliyormuydunuz? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 717 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Siyaset Meydanı
Konu Başlığı Menderes' In Camileri Yıktığını Biliyormuydunuz?
Konbuyu başlatan dragon
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan odun

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Evet o öve öve bitiremedikleri, seçim propagandasında önder gösterdikleri Menderes inşaat için camileri yıktı. Bırakın yıkmayı satmış bile!..

İdam edilme sebebide buydu esasında:

Yassıada’da cami yıkımından yargılandı
Kamulaştırılan ve yıktırılan yapıların sayısı, aralarında çok sayıda tarihi eser de bulunmak üzere 7.289’u buluyordu. Bu yıkım hareketi için valiliğin, belediyenin, hatta kentteki İstihkám Taburu’nun bütün olanakları seferber edildi. Ancak istimlaklerin, bir oldu bitti havası içinde yapılması, yolun önüne çıkan her şeyin ne olduğuna bakılmaksızın yıkılıp yok edilmesi, istimlak bedellerinin düşük tutulması ve binlerce kişinin alacakları için aylarca beklemek zorunda kalması büyük bir toplumsal yaraya dönüşecek, üst üste ah alınacaktı. Aksaray civarında ’istimlak muhacirleri “ adı verilen evsiz barksız bir kitle meydana gelmişti. Bu toplumsal sıkıntılar, 27 Mayıs’tan sonra Yüksek Adalet Divanı’nda hem Başbakan Menderes’in, hem de onun döneminde görev yapan beş belediye başkanının idam istemiyle yargılanmasına neden olacaktı.

İstimlak cinayetleri
Adnan Menderes döneminde yıktırılan camileri tek tek belirleyebilmek çok zor. Bunu belirleyebilmek için Vakıflar’da geniş bir çalışma yapılması gerekiyor. Ancak bazılarının adlarını şöyle sıralayabiliriz:
*1465 tarihinde inşa edilmiş olan tarihi Murat Paşa Camii (Bir bölümü), Vatan Caddesi yapılırken 1957’de yıkıldı.
*Pertevniyal Lisesi yakınlarında bulunan Tarihi Oruç Gazi Camii, 1956 yılında yol yapım çalışmaları sırasında yıktırıldı.
* Yenikapı yakınlarında 1479 tarihli Çakır Ağa Camii, yol yapım çalışmaları nedeniyle 1958’de yıkıldı.
* Aksaray’da Vatan Caddesi’nin başlangıcındaki Fatih döneminden kalma Camcılar Camii ve çeşmeleri, 1957 yılında yol yapım çalışmaları nedeniyle yıkıldı..
* Aksaray’da 1555 yapımı Kazasker Abdurrahman Camii 1957’de yol yapım çalışmaları nedeniyle yıkıldı.
* Karaköy Kabataş arasında bugünkü Mimar Sinan Üniveristesi’nin tam karşısındaki Salıpazarı Süheyl Bey Camii 1957’de yol yapım çalışmaları sırasında yıkıldı.
* Karaköy Kabataş arasındaki 1878-1879 yapımı, özgün mimariye sahip nadide bir eser olan Karaköy Mescidi, 1958’de yol yapım çalışmaları sırasında yıkıldı.
* Karaköy Kabataş arasındaki 2.Mahmud döneminden kalma, 1826 yapımı tarihi Nusretiye Camii ve sebili 1958’de yol yapımı sırasında tahrip edildi.
* Karaköy Kabataş arasındaki Mimar Sinan eserlerinden, Kılıç Ali Paşa Camii ve müştemilatı 1958’de yol yapım çalışmaları sırasında tahrip edildi.


Yol yapılırken yıkılanlar bunlarla sınırlı
değil elbette. Bakın daha neler var...


* Hoca Sinan tarafından yaptırılan Azepler Mescidi Fatih’li yıllardan kalmadır ama hamamı ile birlikte yola katılır.
* Kanuni devri hatırası Tüfenkhane Mescidi üç kuruşa satılır.
* Saraçhane Mescidi’nin üzerinde ise şu an resmi daireler vardır.
* Zeytinciler Mescidi 1957’de yok edilir..
* Unkapanı’ndaki Voynuk Şücaeddin Camii’nin yıkım emrini kimin verdiği hiç anlaşılamaz. Hazire bile darma duman edilir, İstanbul’un ilk Belediye Başkanı Hızır Bey’in mezarı ortada kalır. Arsalar tekrar camileştirilemesin diye hızla betonlaştırılır ki bu alanda İMÇ blokları yayılır
* Mimar Ayas Mescidi (Saraçhane Mescidi) ise 1953’te toprak olur.
*1953’teki yıkımdan Karagöz Mescidi de nasibini alır.


Yıkılanlar sadece cami ve mescidler değildir. Hanlar, hamamlar ve de
çeşmelerden katliamdan kurtulamaz. İşte onlardan da birkaçı:


* 2. Abdülhamid Çeşmesi; 1319 yılında İtalyan Mimar Raimondo d’Aronco’ya yaptırıldı. Mermerden oluşan bu çeşme, Osmanlı mimarisinin barok usulü mimarisinin terk edildiği dönemde yaptırılmış olsa da önünde bulunan Nusretiye Cami’ne uyum sağlaması açısından bu üslupla tasarlandı.
* Sultan Bayazıd devrinde inşa edilen Karabaş Hamamı ise, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun muhafaza kararına rağmen yıktırılır.
* Emin Ağa Sebili ve Çeşmesi; Dolmabahçe Camii karşısında yer alan bu yapı da 1957 yılında yol yapım çalışmaları sonucu yıkıldı. 1964 yılında ise yerine monte edildiyse de eskisi gibi pek bir anlamı kalmadı.






El apardı, yel kopardı, derya yuttu


Yıkılmış olan camiler ve ecdat eserlerinin İnönü zamanında, tek parti oligarşisi devrinde yok edildiği iddia edilir durulur. Ancak Adnan Menderes’in 1950 ile 1960 yılları arasındaki demokrat iktidarı devrinde de hayli tarihî eser kıyımı yapıldı. Karaköy meydanındaki, Sultan Abdülhamid Han’ın Sermimarı İtalyan Raimondo D’Aranco’nun projesini çizdiği art nouveau stilindeki güzelim cami de kör kazmaya kurban gidenler arasındadır. O cami yıkılırken, doğan tepkileri yumuşatmak amacıyla “taşlarını numaralayıp, Burgaz adasına götürüp, camiyi aynen orada kuracağız” denmişti. Sonra numaralı yapı taşları da yok ettiler. İddiaya göre camiden kalanları yükledikleri mavna Marmara’da çıkan fırtınada batmıştı.





Hollandalı için cami yıkılır mı?


Başbakan Erdoğan, “Yol medeniyettir. Önünde cami bile olsa yol oradan geçecekse o camiyi yıkarım!..” dedi ya... AKP iktidarının sadece yol için cami yıkmadığı, AVM’ler için de cami yıktığı belirlendi. Türkiye’de bazı illerde alışveriş merkezlerini çalıştıran ve aynı alışveriş merkezini Malatya’da kurmak için eski hal binasının bulunduğu alan içindeki cami ve sosyal tesisleri 52 milyon 500 bin TL’ye satın alan Hollanda kökenli bir şirket, alandaki inşaat çalışmaları kapsamında Hal Camii’ni yıktı. Çevredeki vatandaşlar Nisan ayındaki yıkıma tepki gösterirken, yıkılan Hal Camii’nin 12 yıllık imamı Recep Gök, yaşanan durumdan dolayı çok üzüldüğünü ve 20 günden beri uyuyamadığını ifade etti.



Satılan camiler de bulunuyor


Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, İstanbul’da yıkılan ve satılan 113 cami ve mescidin ibadete kapandığını bildirdi. Yurtsever, 2009 yılı içinde tarihi araştırmalar yapmak üzere İstanbul’da, Süleymaniye Kütüphanesi’nde çalışırken “Eminönü Camileri” adlı İstanbul Müftülüğü’nün 1987 yılında yayınladığı kitabı bulduğunu ve kitabın sayfaları arasında Eminönü ilçesinde “faal olmayan camiler in isimlerini gösterir bir liste ve camilerin bulunduğu yerin haritasını gördüğünü belirtti. Yurtsever, “Sultanahmet Camisi’nin yanı başında ve Kadırga-Kumkapı arasındaki ara caddelerde çok sayıda cami ve mescidin harabelerine yıkılmış minarelerini gördüm. Kadırga yokuşunda bulunan Helvacıbaşı Mescidi’nin kapalı giriş kapısından içeri baktığımda yıkılmış minaresini gördüğümde yüreğim titredi.
 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

Osmanlı Devleti'nin ahşap ilk ve tek camisi Karaköy Camii'nin (15. yy.) kaderi ise daha kötü; çünkü bu yapı yol yapılacak güzergahta dahi olmamasına rağmen Menderes yıkımından nasibini alır.​


Osmanlı Devleti'nin ahşap ilk ve tek camisi Karaköy Camii'nin (15. yy.) kaderi ise daha kötü; çünkü bu yapı yol yapılacak güzergahta dahi olmamasına rağmen Menderes yıkımından nasibini alır.



Kıyım camilerle sınırlı kalmaz, fotoğrafta Murad Paşa Külliyesi Hamamı'nın (15. yy.) yıkılışını görüyorsunuz.​


Kıyım camilerle sınırlı kalmaz, fotoğrafta Murad Paşa Külliyesi Hamamı'nın (15. yy.) yıkılışını görüyorsunuz.



Molla Çelebi (1584) ve Köprübaşı Hamamları (1555) da artık yalnızca fotoğraflarda kalır...​


Molla Çelebi (1584) ve Köprübaşı Hamamları (1555) da artık yalnızca fotoğraflarda kalır...



Yıkım işleri ne yalnızca İstanbul ile ne de trafik güzergahı ile sınırlı kalır. Kanuni'nin Mimar Sinan'a inşa ettirdiği Çorlu'daki külliye ve caminin yıktırılması mimarları ayağa kaldırır.​


Yıkım işleri ne yalnızca İstanbul ile ne de trafik güzergahı ile sınırlı kalır. Kanuni'nin Mimar Sinan'a inşa ettirdiği Çorlu'daki külliye ve caminin yıktırılması mimarları ayağa kaldırır.



Yıkım işleri ne yalnızca İstanbul ile ne de trafik güzergahı ile sınırlı kalır. Kanuni'nin Mimar Sinan'a inşa ettirdiği Çorlu'daki külliye ve caminin yıktırılması mimarları ayağa kaldırır.



Bunların yanında içeriğe sığmayacak kadar fazla eser gerek gerekse farklı şehirlerde yıkılır. Ve belli ki 70 senedir ülkede bir şey değişmez: Birileri sürekli yıkar biraz aklı başında olanlar ise isyan eder!

 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Bir ülkede idam yasası varsa şayet; tarihi eserleri yıkan birinin işleyebileceği daha büyük bir cinayet olmasa gerektir. Asılmaması kabahat olurdu. Menderes' e tapmalarının sebebi inşaat önder aşkıdır. Din, demekrosi hikaye rant şahane...

Dün anlamamıştım asanları, ama şimdi bugünleri görünce, mega kente ihaneti görünce gerçekten hak verdim. Dün 5 milyonluk şehre vize/pasoport getireceğim diye atıp tutan RTE bugün şehri betona boğdu, 30 milyonluk yaşanmaz bir şehire dönüştürdü.

Ne demiş kaninatın efendisi geçmişte?

 
Son düzenleme:

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Ben bunun böyle olduĝunu tahmin etmiştim ancak günümüzdeki halkın çoĝunluĝu camileri CHP´nin yıktıĝını veya onları kullanılmaz hâle getirdiĝine inanıyor. Çünkü bilhassa son 20 seneden beri bu yönde CHP aleyhine sürekli kara propaganda yapılıyor ve bunların doĝruluk payını ne soran var ne de araştıran.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst