Kurt Lewin:

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Psikologlar kategorisinde eski tarafından oluşturulan Kurt Lewin: başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,715 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Psikologlar
Konu Başlığı Kurt Lewin:
Konbuyu başlatan eski
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan eski

eski

Üye
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2008
Mesajlar
107
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
İnsan davranışının hareketini ve idaresini incelyen başlıca çalışmaları yürüten Amerikalı sosyal psikologtur.Alan Teorisini yaratıcısıdır.


Kurt Lewin 9 Eylül 1890’da Prusya’nın Mogilno kentinde doğdu.Freiburg ve Münih Üniversitelerinde çalıştı ve 1914’te Berlin Üniversitesinde doktorasını tamamladı.1921’den Hitler’in hakimiyeti ele geçirmesine kadar Berlin’de öğretim görevlisi olarak kaldı ve 1933’te Amerika’ya göç etti.1935’te Iowa Eyalet Üniversitesinin Çocuk Hakları Araştırma Merkezi’nde çocuk psikoloğu olarak göreve atanana kadar, Stanford ve Cornell Üniversitelerinde misafir profesör olarak çalıştı.1945’te MIT’ de (Massachusetts Institute of Technology) Grup Dinamikleri Araştırma Merkezi’ni kurmak için Iowa’dan ayrıldı.Ayrıca California,Berkeley ve Harvard Üniversitelerinde de misafir profesör olarak çalıştı.



Iowa’da Lewin ve çalışma arkadaşları demokratik, otokratik ve müdahalesiz liderlik metotlarının grup üyelerine etkisi hakkında kayda değer çalışmalar yürüttü. Lewin çoğunlukla çocuk gruplarıyla yapılan kontrollü deneyleri temel alarak genel inanışın aksine, demokratik liderlerin otokratiklere göre daha az güçlü olmadığını ve sosyal çevredeki değişikliklerin insanların karakter ve kişiliklerini hızlı ve derinden etkilediğini iddia etti.Böyle değişikliklerin insan davranışındaki etkisinde Lewin demokratik grupların, otokratik ve müdahalesiz gruplardan yaratıcı teşebbüslerde ve sosyalleşmede daha üstün olduğunu savundu.Genel bir kural olarak ne kadar çok demokratik davranılırsa değişime de o kadar az direnme olacağında karar kıldı.



Demokratik olmayan bir grubu demokratikleştirmede baş faktörler; ideoloji, grup üyelerinin karakterleri ve grup içindeki baskıcı fiziksel gücün yeridir.Ele alınacak tek faktör baskıcı fiziksel güç olmasa da Lewin, ideolojinin sadece duygusal ikna ve öğretmeyle değiştirilemeyeceği gerçeğini gözardı eden insan doğasındaki saf düşünceye dikkat çekti.İdeolojinin değişmesi sadece baskıcı fiziksel gücün dağılımındaki bir değişiklikle olabilir.Ama ayrıca otokratik metotlarla demokratik davranışın öğrenilemeyeceğine de dikkat çekti.Grup üyelerinin en azından prosedürlerin demokratik olduğunu hissetmeleri gerekir.



Lewin, Gestalt ekolünden gelen bir düşünürdü ve bu yaklaşımda Alan Teorisini yaratırken onu etkiledi.Doğrusunu söylemek gerekirse Alan Teorisi açıklama, tahmin etme veya kontrol amaçlı kullanılabilecek bir teori değil; insan davranışını anlamak için bir yaklaşımdır. Lewin’in bu alandaki çalışması sosyal modern psikolojideki tek etkili unsur olup, yeni soru alanlarına bir başlangıca ve büyük araştırmalara yol açmıştır. Lewin’e göre karmaşık bir olgu olan Alan Teorisi en iyi nedensellik ilişkilerini analizde ve bilimsel olarak yapılandırmada bir metod olarak tanımlanır. Bu, gözle görülür gerçekleri anlamada ve

göstermede giderek sınırlı sayıdaki değişkene daralarak ilerleyen bir yaklaşımdan çok sürekli geleneksel sosyal bilimlerin sınırlarıyla kesişen bir yaklaşımdır.Gerçekleri anlamada disiplinlerarası bir yaklaşım gerektiren bu teoriye “Dinamik Teori” ve “Topolojikal Psikoloji” de denir.Buna göre olaylar uzaktaki güçlerin etkisiyle değil, yakın alandaki güçlerin etkisiyle biçimlenir.



Lewin, sosyal bilimcilerin sosyal problemleri çözmede bütün kaynaklarını kullanmaya mecbur olduklarına inanıyordu. Amerikalı musevilerin Halk İlişkileri ve Ulusal Gelişme Laboratuarı heyetinin kurulmasına yardımcı oldu.12 Şubat 1947’deki ölümünün hemen ardından Grup Dinamikleri Araştırma Merkezi, Michigan Üniversitesine taşındı ve orada Sosyal Araştırma Enstitüsünün iki bölümünden biri oldu ve önemli etkiler yapmaya devam etti.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst