Kitabımı Okuyabilirsiniz

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde NuriKara tarafından oluşturulan Kitabımı Okuyabilirsiniz başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,755 kez görüntülenmiş, 39 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı Kitabımı Okuyabilirsiniz
Konbuyu başlatan NuriKara
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan NuriKara

NuriKara

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2018
Mesajlar
565
Tepkime puanı
106
Puanları
43
Hislerin Kontrolü: İnsan değişebilir ve değiştikçe hisleri de değişir. Başarılı olmayı umursamadığı bir konuda, başarılı olmak bir insanı sevindirmeyeceği gibi başarısız olmak da o insanı üzmez.

İnsanlar hisleri üzerinde dolaylı yoldan kontrol sahibidirler.


Kadınlar Erkekler Kadar Özgür Olduğu Zaman: Kadın ve erkek zeka yönünden eşittirler. Erkeklerin tarih boyunca ve günümüzde(?) daha başarılı olmalarının sebebi imkanlarının fazlalığıdır. Kadınlar erkekler kadar özgür olduğu zaman, başarı farkı ortadan kalkacaktır.


Irkıyla Yargılamak: Bir ırka ait olmak, bir topluluğa ait olmaktan farklıdır. İnsan ırkını seçemez. Bu yüzden bir insan hakkında, ırkı yüzünden yargıya varılamaz.


İnanmak: İnanmak, durduk yere yapılan bir şey değildir. İnanmanın birden fazla sebebi vardır. Bir topluma dahil olmak için inanmak, yanlıştır; bazı konularda seçim yapmak önemlidir, ki insan hayatını sürdürebilsin, böyle bir durumda en mantıklı olana inanmak, doğrudur.


Özgürlüğü Kazanmak: Bazı insanlar, bir başkasının özgürlüğünü kısıtlamak için şiddete başvururlar. Bu sayede karşılarındaki insanı acı çekmek veya özgür olmak arasında seçim yapmak zorunda bırakırlar. Bazı insanlar için özgürlük ganimettir.
Özgürlük uğruna ne kadarı katlanılabilirdir?


İdam: Bazı suçların cezası idam olmalıdır. Ölüm korkusu bir çok suçun işlenmesine engel olacaktır. Aynı zamanda bazı suçların karşılığı ancak ölüm olabilir.


Hissi Reddetmek: İnsanın ulaşmayı istediği ama ulaşamadığı bir şeye başkasının da ulaşmamasını istemesinin adı, kıskançlıktır. Böyle bir his göz ardı edilmelidir. Reddedilen hisler zamanla azalarak kaybolurlar.


Sorunlar Bireye Acı Verir: İnsanın kendisinde ve çevresinde bir çok sorun vardır. Sorunlar bireye acı verir. Acıdan kaçınmanın bir yolu görmezden gelmektir. Görmezden gelen, sorunları düzeltemez.

Acıdan kaçınmanın başka bir yolu kabullenmektir. Böyle insanlar çarka eklenecek bir dişten fazlası değillerdir.


Mutluluk Ve Huzur: İnsanın kendisinde ve çevresinde bir çok güzellik vardır. Yeni elde edilen bir güzellik insanı mutlu eder. Elinde olan bir güzellik ise ona huzur verir.


Yanlış Olanı Öğrenmek: İnsan yapacaklarının sonuçlarını yapmadan bilemeyebilir. Tahmin üzere hareket edeceği için hata yapma olasılığı vardır.

Yanlış olanın ne olduğu bilinmediği zaman, yanlış olandan uzak durulamaz.

İnsan pişman ola ola öğrenir.


Ticarette Ahlaksızlık: Ticarette satabildiği kadar fazla paraya satmaya çalışmak ahlaksızlıktır. Ticaret verirken almaktır. Başka insanları sömürerek zengin olmak hangi insana yakışır?


Temel İhtiyaçlardan Yoksun Kalmak: Çalışmayı reddetmeyen hiçbir insan temel ihtiyaçlardan yoksun kalmamalıdır. Bu büyük sorun insanların bencilliği yüzünden ortaya çıkmıştır. Kaynaklar tarih boyunca yeterli olmuştur ve günümüzde de yeterlidir(istisnalar olabilir).


İnsanların Öncelikleri Olmalıdır: İnsan aynı anda sınırlı sayıda iş ile meşgul olabilir, bu yüzden insanın öncelikleri olmalıdır ve bu yüzden insan karşılaştırma yapmaya gerek duyar.


Dört Dörtlük: Dört dörtlük olunamaz ve olunabilir. Eğer dört dörtlük olmak, hata yapmamaksa, dört dörtlük olunamaz; yanlış yapmamaksa, dört dörtlük olunabilir.


Potansiyelin Ortaya Çıkması: Toprak, anne rahmi... bir şeyler büyümek için uygun ortama ihtiyaç duyarlar; cansız bir varlığın canlı bir varlığa dönüşmesi için, uygun ortama ihtiyaç vardır.

Canlı veya cansız varlıkların bir çok potansiyeli vardır. Uygun ortamlar oluştuğunda bu potansiyeller ortaya çıkar.


(.): Evrim pratik bilimin parçasıdır. Çünkü sadece gözlemlere dayalıdır. Canlılar uygun şartlar oluştuğunda evrimleşmeye devam ediyor.


Geleceği Yazmak: İnsan kendi geleceğinin yazarıdır. Çevresel etkenler seçenekleri azaltabilir ama kalemi elinden alamaz.


Bir Şeyi Çok Önemsemek: Bazı insanlar bir şeye, diğer şeylerden çok daha fazla önem verir. Bu insanlar için onsuz yaşama katlanmak çok zordur. Bu insanların hayatlarının merkezlerinde o şey vardır.


Kendiliğinden Karara Varmak: Birey çalışır, iş olduğu halde çalışmaz; konuşur, söylenecek bir şeyleri olduğu halde susar; yer, yiyecek bir şeyler olduğu halde yemez... Yaptıklarının hiçbiri rastgele değildir. İnsan aldığı kararlara göre hareket eder ve yapacaklarının sonuçlarına bakarak karara varır. Yaptıklarının hiçbiri rastgele değildir. Birey kendiliğinden karara varır.


Yeniden Anlamlandırmak: Bütün sözcüklerin içini insanlar doldurmuşlardır.

İnsanlar sahip olma yetkisini birbirlerine vermedikleri sürece hiç kimse bir şeyin sahibi olamaz. Adaletsiz dağılım yüzünden bu sözcük yeniden anlamlandırılmalıdır ve dünya bu sözcüğün yeni anlamına göre şekillenmelidir.


Yapılan Bütün İşler Değerlidir: İnsanlar birbirlerine karşılıklı olarak hizmet ederler. Bu şekilde bütün işlerde uzmanlaşma zahmetinden kurtulmuş olurlar. Yapılan bütün işler değerlidir, birinin yokluğu bireylerin yaşamını sekteye uğratır.

Bazı işlerde uzmanlaşmak bazı işlere göre daha zordur. Böyle işlerin karşılığının fazla olması adaletlidir ama aradaki fark da adaletli olmalıdır. Biri geçim sıkıntısı çekerken diğerinin bolluk içinde yüzmesi, adaletten çok uzaktır.


(.): Bireyin gerçekleri, bireyin kendisine aittir; evrendeki gerçekler herkese aittir. İnsan evrenin gerçeklerine yalan diyip kendi gerçeklerine inanabilir, uyabilir. Gerçekler pratikteki hayatı etkilemiyorsa, bireyin kendi gerçekleri fiziksel durumunu doğrudan etkilemez.

Hissetmek bağımlıdır. Bağımlılıklarından biri isteklerdir. İstekleri değişen bir insanın hisleri de değişir. Doğru ve yanlış olan istekler, dolayısıyla doğru ve yanlış olan hisler. İnsan isteyip istemediklerine karar verse bile, isteklerinin dışında bir şeyler hissedebilir, bu durum geçicidir. Çünkü hislerin bağımlılıklarından biri bireyin kendi vücududur.

Bir şeyi etkileyen birden çok şey vardır. Etkileyenlerden birini bilmek onu tanımamıza yardımcı olur, hepsini bilmek onu tanımaktır, bilmektir. Hisleri tanımanın, bilmenin yolu; onu etkileyen her şeyi bilmekten geçer.


Üstün Olmak: İnsanların birbirlerine karşı üstünlükleri vardır. Rekabetin olmadığı konularda üstün olmanın bir değeri yoktur.

Konuların değeri bireyden bireye değişiklik gösterebilir.


(.): Bireyin sevdikleri insanlar ölümlüdür. Yeniden kavuşmak ancak cennetle mümkün olabilir.

Bir şeyin hoşa gitmesi onu gerçek yapmaz.


Bardağın Dolu Tarafına Bakmak: Bardak herkes için aynı seviyede dolu değildir. Bardakları çok az dolu olanların bardağın dolu taraflarına bakmaları neredeyse imkansızdır.

Bir insanın mutlu olabilmesi için onu mutlu edenlerin onu üzenlere baskın olması gerekir. Bütün delikler aynı seviyede ve bütün damlalar aynı büyüklükte değildir.

Bazı insanlar bardağın durumuna bakamayacak kadar meşgullerdir. Bazı insanlar bardağın doluluğunu daha az umursarlar.


İstediği Her Şeyi Elde Etmesinin İmkansızlığı: Bireyin istediği her şeyi elde etmesi imkansızdır. Birçok şey kendi iradesinin dışında gerçekleşir. Tek etken bireyin iradesi olsaydı, istediği bir şeye ulaşamaması imkansız olurdu.


İnsanların Yapabilecekleri: İnsanların yapabilecekleri vücutlarıyla değil, fizik kurallarıyla sınırlıdır. İnsanlar uçabilecek aletler icat edebilir ve onları kullanabilir. Belki insanlar gelecekte kendi vücutlarını değiştirip kendi vücutlarıyla uçabilirler.

İnsanlar var olan her şeyi anlayabilirler.


İnsanların Ve İnsan Gibi Varlıkların Sayısı: Büyük patlama her şeyin başlangıcı olmayabilir. Belki evrenimiz kainatta, bizim evrenimizdeki bir yıldız gibidir.

İnsanların ve insan gibi varlıkların sayısı artsada bireyin değeri azalmaz. İnsanı değerli kılan başka özellikler vardır.


Kötülüğün Kaynağı: İnsanın hoşuna gitmeyen durumlar olmasaydı, hiç kimse ona kötülük yapamazdı. Kötülük, kötü sonuçlardan kaynaklanır.


Bireycilik Ve Toplumculuk: Kendi milletlerini başka milletlerden üstün gören insanlar için savaş doğal bir şeydir. Kendi milletlerinin yararı için, başka milletlere rahatlıkla zarar verebilirler.

Bireycilik ve toplumculuk kötü şeylerdir.


Kardeş Gibi: Kardeşler birbirlerini gözetirler. Birini gözetmek için kardeşi olmaya gerek yoktur. Kardeş gibi olunabilir.


Cezalandırmak: Dünya insanların ve hayvanların evidir. Birey kendisi ve sevdikleri için evinin durumuna dikkat etmelidir. Eğer kendisini ve sevdiklerini düşünmüyorsa, başkalarına saygılı olmak zorundadır.

Dünyaya büyük zararlar verenler cezalandırılmalıdır. Böylelikle zarar vermelerine engel olunabilir. Cezalar engel olmak için vardırlar. Hesap sormak tanrıya aittir; kendisini, başkalarını ve hayvanları gözetmek insana.


An İçin Sağlıklı Ve Formda Olmak: İnsan sağlıklı ve formdayken, sağlıksız ve kilolu haline göre daha çok iş yapabilir. Bu durum onun anını daha verimli ve daha güzel kılar.


Dünyamızın Değeri: Milyarlarca gezegenin olması dünyanın değerini azaltmaz ama milyonlarca dünya gibi gezegen olsaydı dünyamızın değeri azalırdı.

Cansız varlıklar, canlı varlıklar gibi özel değillerdir.


Kaynağın Az Olması: Bazı kaynaklar azdır. Eğer böyle kaynakların alternatifi yoksa ve hayati önem taşıyorsa dikkatli kullanılmalıdır.


Özgün Ve Yararlı İşler Yapmak: Özgün ve yararlı işler yapan insanlarla, çok fazla insan ilişki kurar. Einstein fizikle ilgilenen kişilerle hala konuşmaya devam eder.

Önemli olan tanınmış olmak değil, yararlı olmaktır.


Savaşmamak İçin Fedakarlıklar Yapmak: İnsanlar kendilerini savunmak için gerekirse savaşmalıdırlar ama yinede savaşmak ilk tercihleri olmamalıdır. Savaşmamak için fedakarlıklar yapılmalıdır.


Aç Gözlüler: Yeterli olanı daha fazla yapmak için savaşanlar olmuştur. Böyle insanlara karşı savaşılmalıdır.

İnsanlar ihtiyacı olanı ellerinden almak isteyenlere boyun eğmemelidir.

Robin Hood'a kızılmalı mıdır? Bu dünyada ihtiyaçlarından çok çok daha fazlasına sahip olanlar ve ihtiyaçlarını dahi karşılayamayanlar var.


Güzel Şeyler İçin Birlik Olmak: Peygamberler örnek alınmalıdır. Onlar güzel şeyler için mücadele etmişlerdir ve her insan güzel şeyler için mücadele edebilir.

Peygamberler tek başlarına değil, onlara destek olan insanlarla beraber başarılı olmuşlardır.

Devrimler bir kişi ile yapılamaz.


Bu Dünyada Başkalarıyla Var Olmak: Bu dünyayı etkiliyorum, öyleyse bu dünyada varım.

Rüyada süreklilik yoktur. Kalıcılık, insanı aşan kurallar ve düzen gerçeklikte var olmanın gereklilikleridir.

Başka canlıların varlığının kanıtı benden bağımsız olmalarıdır. Bir şeyler haberim olmadığı halde değişmeye devam ediyor.


Kendin Olmak: Kabul görmeyeceğini düşünen insanlar kendilerini paylaşmazlar. Kendini gizlemek insana ağır gelir. İnsan istediklerine ancak kendisi olarak ulaşabilir.

Gizleyen hiç ulaşamaz, rol yapan ise bir başkasının isteklerine ulaşır.

Kabul göreceğin insanlarla kendini paylaşmak, kabul görmeyeceğin insanlardan uzak durmak gerekir. Kendin olmak, yalnız kalmaya değer.


Benim Hakkımda: Bin dokuz yüz doksan altıda Türkiye'nin Bursa şehrinde doğdum ve Bursa şehrinde büyüdüm.

Düzce Üni. Bilgisayar Mühendisliğini kazandım, bir dönem okuduktan sonra bırakıp, bir sonraki sene Uludağ Üni. Felsefe Bölümüne geçiş yaptım. Felsefe bölümünü de bir döneme yakın bir süre okuduktan sonra bırakıp, askere gittim. Üç ay askerliğin ardından çürük raporu verdiler. Psikolojik sebeplerden ötürü bir süredir çalışmıyorum. Psikolojimi etkileyen sebeplerden biri, bir an önce kendimi geliştirme isteğim. Keyif sürmek için çalışmamazlık yapmıyorum, interneti gözden çıkarabilmem şahitlerimdendir.


İletişim: İnsanlar her gün birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu yüzden kelimelere, trafik ışıklarına ortak anlamlar yüklenmesi çok önemlidir.

Birbirleriyle iletişim kuramamaları insanlığa büyük zarar vereceği gibi kusursuz bir iletişim de insanlığı daha yukarıya taşır.


Yapmaktaki Amaç: İnsanın 'yaptığı' bir şeydir, neden yaptığı ise hayatını şekillendirir. Birey değişmediği sürece yaptığı hiçbir şey uyumsuz olamaz. Bu uyum bir insanın karakterini anlamamızı sağlar.

Bir şeyi yaptıracak birbirinden farklı birçok sebep vardır. Yaptığı bir şeye bakarak bir insanın karakterini anlamak istisnai davranışlar hariç imkansızdır.


Fedakarlık: Yaşadığımız dünyada bir şey birçok şeyi etkileyebilir. Bu durum, bir şeye ulaşmayı isteyenlere fedakarlık yapması gerektiğini söyler. Almak için vermek gerekebilir.

Çok çalış, az ye, oyun oynama*; yanıldığını kabul et, değiş, yalnız kal; aşağılan, yılma; kazan.

*(İnsanın öncelikli bir işi yoksa dilediği kadar oyun oynayabilir, bazen oyun oynamak önceliklidir.)


Zaman Veya Değişim: Değişmeyen tek şey değişimdir veya değişmeyen tek şey zamanın akmasıdır. Hiçbir şey değişmeseydi zaman dururdu, her şey tersi yönünde değişseydi zaman geriye doğru akardı.

Saatler dünyanın yer değiştirmesine göre ayarlanmıştır.

Canlı varlıkların ölü olarak değişmeleri yıllar sürer. Daha yavaş hareket eden bir insan daha fazla yaşamaz ama farklı zaman diliminde* yaşamış olur.**

*(Evrenin andaki durumu)

**(Kara deliklerin yakınında değişimin yavaşlaması, interstellar)


Et İçin Canlıların Öldürülmesi: Etçiller etsiz yaşayamaz. Hepçillerin ise tam olmak için ete ihtiyaçları vardır.

Eti elde etmenin yolu canlıların ölmesi ise insan eti ihtiyacı kadar yemelidir.


Zamanın Sınırlı Olması: İnsanın zamanı sınırlıdır, bu yüzden onu boşa harcamamalıdır. İnsanın istekleri sahip olduğu zamanı aşabilir, bu yüzden insanın öncelikleri olmalıdır ve bazı isteklerini ertelemeli veya bazı isteklerinden vazgeçmelidir.


Pratik Bilim, Teorik Bilim: Pratik bilim sadece gözlemlere dayalıdır. Teorik bilim, gözlemlenenlerden yola çıkarak varsayımlarda bulunur. Teorik bilim felsefenin bir parçasıdır.


Fiziksel Ve Psikolojik Acı: İnsan fiziksel olarak ve psikolojik olarak acı çekebilir. Hakaret etmek ve dövmek birbirlerinden çok farklı değildir.

İnsan fiziksel olarak sakat kalabileceği gibi psikolojik olarak da sakat(travma) kalabilir.

Başkalarını kırmaktan çekinmeyen insanlar nasıl insanlardır?


Dünyanın Barındırdığı Çeşitlilik: Dünya diğer gezegenler gibi değildir ve diğer gezegenler gibi gözükmez. Dünya çeşitliliği barındırır ve görünüşü rengarenktir.

Çeşitli biyomlar sayesinde canlılar insana kadar evrimleşebilmiştir. Bir canlı gelişip karmaşıklaştıkça ihtiyaçları da çoğalıp karmaşıklaşır.


Ayrıcalıklı Beyin: Hiç kimse ayrıcalıklı bir beyinle doğmamıştır. Beyin esnektir ve insanlar onun üzerine işlerler. Bu yüzden birey şu anki halinden sorumludur.

Değişen sayısız insan buna örnektir. Değişimi kabul eden insanlar buna şahitlerdir.

Beyin böyle bir özelliğe sahip olmasaydı özgür iradeden ne kadar söz edilebilirdi? Kötü bir çevrede büyümek, kötü birisi olmak için haklı bir sebep olurdu.

Değişim zordur ve insanlar kendilerini değişime kapatabilirler.


Kusursuz Dünya: Kusursuz olmak bütün eksikliklerden arınmış olmaktır. Kusursuz bir dünya, çelişkilerden durudur. Bir şeyin yararına olan, diğer bir şeye zarar vermez.


Algılamak: Renkler, şekiller gördüklerimizi ayırt etmemizi sağlar; seslerdeki çeşitlilik duyduklarımızı ayırt etmemizi sağlar; tatlardaki çeşitlilik yediklerimizi ayırt etmemizi sağlar. Dünyada bu çeşitlilik olmasaydı veya insan tek düze bir algıya sahip olsaydı, insan için gelişim söz konusu olamazdı.

İnsan görerek algıladığı gibi aklıyla, vicdanıyla da algılar. Aklımız gerçekleri ayırt etmemizi sağlar; vicdanımız doğruları ayırt etmemizi sağlar. Algılamak öğrenmenin gerek duyduğudur.


Tanrı Fikri: Tek bir tanrı fikri icat edilebilir. İnsanın tanrı fikrine ihtiyacı vardır. Aksini söyleyenler görmezden gelenlerdir.


İhtiyaçlara Göre Şekillenen Vücutlar: İnsanın kanatları yoktur ama elleri vardır. İnsan için eller kanatlardan çok daha işlevseldir. Kutuplardaki ayılar neden beyaz, ormandaki ayılar neden kahverengi? İnsanların tüyleri varken neden hayvanların kılları var? Evrimleşme rastgele olmamıştır, canlıların olaylara bakışına göre şekillenmiştir.


Saygısız İnsanlar: Başka birisi adına karar vermek haddini aşmaktır. Bireyin kendisi gibi istekleri de özeldir. İnsanlar hayvanlar gibi değildir, tek bir kalıba sığdırılamazlar. Bu basit gerçeği görmezden gelen insanlar, saygısız insanlardır.


Özel Olmak: Özel olmak, iyi niteliklere sahip olmak değildir. Özel olmak, kendiliğinden olmaktır; her insan özeldir.


Hüsrana Davetiye Çıkarmak: Kendini olduğun gibi görmek önemlidir. Kendini kandırmak hüsrana davetiye çıkarmaktır. İnsan kendisine yalan söyleyerek iyi hissedebilir ama gerçeği değiştiremez. Kendilerine doğruyu söyleyen insanlar eksiklikleri görüp düzeltebilirler ve beklemedikleri şeylerle karşılaşmazlar.


Çabalayarak Elde Etmek: Bu dünyada bir şeyleri elde etmek için çabalamak gerekir. O hale gelmesi için çaba gösteren, elde ettiğinin sahibi olmayı hak eder. Hırsızlık bu hakkın çiğnenmesidir.


(.): Birbirlerinden farklı insanlar birbirlerinden farklı şeylerle meşgul olurlar. Benzerlikler arkadaşlıkları pekiştirir.


Dönüşüm: Hücrelerde bildiğimiz üzere bir, iki olur; iki, dört olur... Hücreler bazı maddeleri kendilerine dönüştürürler. Yeni oluşumlar, dönüşerek oluşurlar, yoktan var olmazlar(yaratılmazlar).


Kadınların Giyinişi: Kadınlar dilerlerse çıplak bile dolaşabilirler. Bu durum bile bir erkeğe tecavüz etme hakkını vermez. Kadınların giyinişlerinden rahatsız olan erkekler, kadınları çarşafa sokmak yerine olgunlaşmalıdırlar.


Benim Dinim: Kutsal kitaplarda olsa dahi anlamadığım bir şeyi kabul etmiyorum(böylelikle kandırılmayacağım); Kendimi iyi veya kötü olup olmadığıma göre yargılıyorum. İyi ve kötünün ne olduğunu arayıp, iyi olanı yapıyor, kötü olandan uzak duruyorum.


Düşmanlıkları Çoğaltmak: Bir kişinin yanlışlarını anlatmak için anlatmak yok yere düşmanlıkları çoğaltmaktır.


Ölüm: Her insan kendi ölümüne doğru yolculuk yapıyor. Hiç kimse yolculuğunu ne zaman tamamlayacağını bilemiyor. Herkes bu yolun bir sonu olduğunu biliyor.

Ölüm görmezden gelinmesi zor olan bir gerçektir. Ölüm görmezden gelinmemesi gereken bir gerçektir.

Öldükten sonra hiçbir şey hatırlanmayacaksa, insanlığın sonu gelecekse(geride bıraktıklarının da sonu gelecek) yaşamanın ne anlamı var? Anı yaşayanlar, yaşadığınız onca an şimdi nerede?


Büyük İnsanlar: İnsanların koyduğu kanunlarla vicdanın kuralları çelişebilir. Kanunlar doğru olanın yapılmasına engel olmamalıdır. Bazen doğru olanı yapmak büyük fedakarlıklar gerektirir. Büyük fedakarlıkları büyük insanlar yapabilir.


Var Olmamış Gibi: Dünyadaki bütün yaşamı yok edecek afetlerin gerçekleşmesi mümkün. Böyle bir afet gerçekleşirse insanlık var olmamış gibi olur.


Vücudumuzdaki Bazı Fiziksel Maddeler: Psikolojimizin iyi olması vücudumuzdaki bazı fiziksel maddelere bağlıdır. Açlığın özgür iradeyi kısıtlamaması gibi bu maddeler de özgür iradeyi kısıtlamaz. Ama kararlarımızı etkiler.


Enerji: Bir insanın yapabilecekleri enerjisine bağımlıdır. İnsan, yemek yiyince üzerine ağırlık çöker, sindirmek enerji harcar. İnsan daha fazla iş yapabilmek için doğru şekilde beslenmelidir. Daha fazla enerjiye sahip olan bir insanın hayatı daha verimli geçecektir.


(.): İnsanın bildikleri, bilinciyle bilinçdışının bildiklerinin toplamıdır. Her insan anlatabildiklerinden daha fazlasını bilir. Bilinçdışının bilgisi alınacak kararları etkiler ama insan bu kararlara nasıl vardığını açıklayamaz. Bütün davranışlarını açıklayabilen, bütün hislerinin sebeplerini bilen bir insan varsa; bu söylediklerim onun için geçerli değildir.


Seyahat Etmedeki Yetersizlik: Ulaşım araçlarının gelişmişliği sayesinde dünya küçük bir yer. Evrenimiz bizim yetersizliğimiz yüzünden büyüklüğünü korumaya devam ediyor.


Ulaşmak İçin Gerekli Olana Ulaşmak: Başarıdan ümidini kesen insanlar, bir şeyleri kaybetmekten çekinen insanlardır. Bazen yapılması gereken; ulaşılmayı istenilen şeye değil, ulaşmak için gerekli olan şeylere ulaşmaya çalışmaktır.


İletişim Dili: “barış” ve “peace” eş anlamlı sözcüklerdir. Bu kelimeler düşünmek için değil, başkalarıyla düşünceleri paylaşabilmek için icat edilmiştir. Algılamak düşünmek için yeterlidir.

Yazı dili konuşma dilinin sembolüdür. Sağır kimseler hariç “a” harfi bir sesin sembolüdür. Seslerin seçilmesinin kullanışlı olması haricinde bir özelliği yoktur. Ses dilinin işaret dilinden artı yanı göz temasına ihtiyaç duyulmamasıdır. Daha kullanışlı bir iletişim yolu bulunursa, iletişim dilinin değişmesi insanlığa yarar sağlar. Belki de ilk iletişim dili işaret dilidir, insanlar konuşma dilinin daha kullanışlı olduğunu fark edip iletişim dillerini değiştirmişlerdir.


Kutsal Kitaplara Bakışım: Kutsal kitaplarda geçen bir sözün doğruluğunu sorgulamıyorum, bu böyleymiş diyip evrendeki, insanlardaki... karşılığını anlamaya çalışıyorum. Sözlerin neyi ifade ettiğini anlasam bile; evrendeki, insanlardaki... karşılığını görmeden o sözü uygulamam.


Değer Yargıları: İnsanların cilt renklerindeki farklılıklar güneşle olan ilişkilerine göre şekillenmiştir. Şekilci insanlar beyaz olmayı üstünlük olarak görebilirler. Beyaz olmayı üstünlük olarak gören insanlar, akıllı insanlar için aşağılık insanlardır. Ataları güneşin altında çok durdu diye bir insanı aşağılık görmek aptallıktır.

Kaliteli insanların değer yargıları da kalitelidir.

Bir insan kendisini nasıl değerlendiriyorsa başkalarını da aynı şekilde değerlendirir. Gerçek değerler için çalışın, değerinizi sadece değerli olandan anlayanlar bilsin.


Bilgi, İnanç: Bilgi evrenseldir. Kültürden kültüre değişiklik göstermez. İnanç kültürden kültüre değişiklik gösterebilir. Bu durumda bir yanlışlık yoktur. Bilgi ve inanç birbirlerine düşman olmak zorunda değildir.


Ailenin Fertleri: Birey ailesini kabullenmelidir. Ailecek açıkta kalınmadığı sürece hiç biri açıkta kalmamalıdır. Ailenin bir ferdi bolluk içinde yüzerken diğer fertlerinden birinin borçlarla mücadele etmesi, gerçek olmaması gereken bir durumdur. Aileye kimlerin dahil olduğu göreceli olabilir.


Temel İhtiyaçlardan Yoksun Kalmak 2: Gıda, başını sokacak bir ev, ilaç, sağlık için bakım(muayane, ameliyat...) bireyin temel ihtiyaçlarıdır. Bu ihtiyaçları karşılamak çok kolay olmalıdır. Serbest piyasa adı altında bu ihtiyaçlara ulaşımın zorlaştırılması ahlaksızlıktır. Zenginler ve bu ihtiyaçlardan yoksun insanlar aynı anda var olmaya devam ettikçe, adalet eksik olmaya devam edecektir.
 
Son düzenleme:

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
siteye tıklıyorum, geçersiz bağlantı hatası diyor,proxyleri kontrol ettim ,farklı tarayıcıdanda aynı hatayı veriyor, canım kardeşim .. sitene giremiyorum.. :) :O
 

X

FAdmin
Onursal Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
693
Tepkime puanı
2
Puanları
18
[MENTION=6737]NuriKara[/MENTION] surekli olarak reklam yapiyorsun dostum :) bu sekilde devam edersen uzaklastirmak zorunda kalacagim.
 

NuriKara

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2018
Mesajlar
565
Tepkime puanı
106
Puanları
43
siteye tıklıyorum, geçersiz bağlantı hatası diyor,proxyleri kontrol ettim ,farklı tarayıcıdanda aynı hatayı veriyor, canım kardeşim .. sitene giremiyorum.. :) :O

Düzelttim. Şimdi olması lazım. Olmuyorsa hiçbir fikrim yok.
 

NuriKara

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2018
Mesajlar
565
Tepkime puanı
106
Puanları
43
@X

Yeni bir yazı yazarsam buraya eklerim. (sakıncası yoksa)
 

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
nuri kara sana bir soru sorucam, :) teizmde günahların sevapların bir ölçüsü vardır, bu ölçüler cennet ve cehennemi belirler, bu cezaları allah belirler,ölünce bir hesap günü(mahşer günü) dediğimiz
olgu vardır, orda herkes hesaba çekilir, iyiler cennette kötülerde cehenneme gider, fakat
yazınızda birşey dikkatimi! çekti,bazı suçların karşılıgı idam olmalı dediniz, teizmde böyle bir ceza
vardır, örmeğin recm cezası gibi örnek verelim.
şimdi sana şunu sormak istiyorum, hesap gününde allahınız ,yaşam boyunca yaptıgınızdan sorumlu olarak
size ceza verciek ise , bu cezada tek yetkili allah demektir.

dolayısiylede sınavla özdeşleşmiş allahınızın yaşam boyunca, bazı suçlara ölüm emri vermesi
sınavla bagdaşıyormu? sizce ayrıca alahın verdiği canı bir insan aldıgında o kişi allahın hesap gününde ayeti uyulsa bile katil! olmuyormu? benim soruma senın kuranın asla mantıklı
cevap veremez,çünkü mnatık dışı bir ceza olur bu..
allah bir ayet yazmış ve o ayette insanı öldürme emri veriyorsa bu sınavın amacına ters ve mantık dışı olmuyormu? her bireyin özgürce yaşam hakkı vardır, her birey sınavdadır ,o zaman
o kişi sınavını ne zaman? biticegıne (özgür irade)kendi karar vermek zorundadır.(ecel dışında
allah onun canını alırsa bu özgür iradeyi anlamsızlaştırmazmı) :) ayetteki ölüm cezası
ecel değildir, allahın öldürme emridir. ecelse kişinin özgür iradesi içindekı eylemdir
örnegin hastalık yaşlılık veya kaza gibi.

senın allahın o kişiy idam cezası vererek o kişinin özgür iradesini bir anlamda elinden almış olmuyormu? evet kardeşim söz hakkı sende ne diyorsun? :)

İdam: Bazı suçların cezası idam olmalıdır. Ölüm korkusu bir çok suçun işlenmesine engel olacaktır. Aynı zamanda bazı suçların karşılığı ancak ölüm olabilir.
 
Son düzenleme:

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
Et İçin Canlıların Öldürülmesi: Etçiller etsiz yaşayamaz. Hepçillerin ise tam olmak için ete ihtiyaçları vardır.
Eti elde etmenin yolu canlıların ölmesi ise insan eti ihtiyacı kadar yemelidir.



nuri bey :) et için canlıların öldürülmesi sanırım eko dengeden bahsediyor olmalısınız :)

etçiller etsiz yaşıyamaz buna itirazimiz yok bizim otçulların etçiller için yaratılgına itirazımız var bilmem anlatabiliyormuyum?

bir canlının sırf eko denge adına birilerine kurban gitmesini asla doğru kavramıyla
bagdaştırmadım, aksine mantıksız ve anlamsız buldum,
neden? biliyormusunuz, kusursuz ve mükemmel bir tanrının daha iyi bir sistem yaratabiliceğine ianndım her zaman,

kutsal ve kusursuz denge bu şekilde olmamalı acımasız ve tehlikelık bir denge bu bunun
neresi? kutsal anlıyamadım.aksine kusurlu ve dengesiz bir denklemdir bu .
,tanrı etçiller ve otculları tıpkı insanlar gibi bir dengede yaratamıyormu?

bakınız efendin insanlarda gelişmiş memeli hem otobur hemde etobur canlılardır.
biz insanlar bir dengede yaşıyoruz, bir birimizi yemiyoruz belkı 1 milyon yıl önce birbirimizi yiyiyorduk ama şimdi yemiyoruz.

burasını çok iyi analiz et nuri kar!! ben tanrı olsam, ayrıca senın belirrtiğin gibi
iyi bir allah olsam vicdanıım olurdu, ve vicdanımla yaratırdım, örnegin
böyle bir eko denge yaratmak için benım vicdansız ve kötü biri olmam değil. aynı zamanda
iy ive kötü den bagımsız olmam zorunululuktur çünkü ben allahım tanrıyım yevovayım..
iyi ve kötüyü ben yaratırım iyi ve kötü olamam nerde? mantık hatası yaptıgını umarım anlamışsındır. bana göre senın allahının sınavla veya iyilik kötülük kavramlarıyla tek ilişkisi
insanlardır insan dışında bu kavramlar anlamsızdır,

vicdan kavramı iyilik dediğimiz olgular insanlar içindir tanrının iyi ve kötüye ihtiyacı olmaz,
öncelikle sana öğretmemiz gereken tanrının insan olmadıgının gerçegidir, senın en büyük problemın ölünceye dek sürücek problemin allahı bir insanmış gibi düşünmendir.
bu senın için öldürücü bir hatadır, bu hatanın sorumlusu sen değil sana öğretilen teizmın
katı kurallarıdır. saygılarımla.. :)
 
Son düzenleme:

NuriKara

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2018
Mesajlar
565
Tepkime puanı
106
Puanları
43
nuri kara sana bir soru sorucam, :) teizmde günahların sevapların bir ölçüsü vardır, bu ölçüler cennet ve cehennemi belirler, bu cezaları allah belirler,ölünce bir hesap günü(mahşer günü) dediğimiz
olgu vardır, orda herkes hesaba çekilir, iyiler cennette kötülerde cehenneme gider, fakat
yazınızda birşey dikkatimi! çekti,bazı suçların karşılıgı idam olmalı dediniz, teizmde böyle bir ceza
vardır, örmeğin recm cezası gibi örnek verelim.
şimdi sana şunu sormak istiyorum, hesap gününde allahınız ,yaşam boyunca yaptıgınızdan sorumlu olarak
size ceza verciek ise , bu cezada tek yetkili allah demektir.

dolayısiylede sınavla özdeşleşmiş allahınızın yaşam boyunca, bazı suçlara ölüm emri vermesi
sınavla bagdaşıyormu? sizce ayrıca alahın verdiği canı bir insan aldıgında o kişi allahın hesap gününde ayeti uyulsa bile katil! olmuyormu? benim soruma senın kuranın asla mantıklı
cevap veremez,çünkü mnatık dışı bir ceza olur bu..
allah bir ayet yazmış ve o ayette insanı öldürme emri veriyorsa bu sınavın amacına ters ve mantık dışı olmuyormu? her bireyin özgürce yaşam hakkı vardır, her birey sınavdadır ,o zaman
o kişi sınavını ne zaman? biticegıne (özgür irade)kendi karar vermek zorundadır.(ecel dışında
allah onun canını alırsa bu özgür iradeyi anlamsızlaştırmazmı) :) ayetteki ölüm cezası
ecel değildir, allahın öldürme emridir. ecelse kişinin özgür iradesi içindekı eylemdir
örnegin hastalık yaşlılık veya kaza gibi.

senın allahın o kişiy idam cezası vererek o kişinin özgür iradesini bir anlamda elinden almış olmuyormu? evet kardeşim söz hakkı sende ne diyorsun? :)

İdam: Bazı suçların cezası idam olmalıdır. Ölüm korkusu bir çok suçun işlenmesine engel olacaktır. Aynı zamanda bazı suçların karşılığı ancak ölüm olabilir.

Bana teist diyorsun, sonra teizmde recm vardır diyorsun?? Ben müslüman değilim diyorum, sen bana teist diyorsun, sonra senin kuranın diyorsun. Biraz kendi başına kalıp araştırma yapıp, düşünüp, sorgulayıp öğrenmeni tavsiye ederim. Öğrendikten sonra gel, istediğin kadar konuşalım, tartışalım.

Az bilgimle konuşma hatasına bende düşmüştüm. Uzun zamandır ilk defa 5-6 gündür burada konuşuyorum.
 

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
Bana teist diyorsun, sonra teizmde recm vardır diyorsun?? Ben müslüman değilim diyorum, sen bana teist diyorsun, sonra senin kuranın diyorsun. Biraz kendi başına kalıp araştırma yapıp, düşünüp, sorgulayıp öğrenmeni tavsiye ederim. Öğrendikten sonra gel, istediğin kadar konuşalım, tartışalım.

Az bilgimle konuşma hatasına bende düşmüştüm. Uzun zamandır ilk defa 5-6 gündür burada konuşuyorum.

bu kafayla sana anlatmak zor ama bir deneyelim bakalım, :D nuri kara
teizmin anlamını öğrenmelisin, teizm nedir? biliyormusun? müslüman olmana gerek yok
sen teizmi kabul ettikten sonra tüm dinleride kabul etmiş oluyorsun, bana karşı ölümcül hatalar yapıyorsun, her defasında seni bilgilendirmek zorunda kalıyorum. :D
yanlış anlama ama sen bu kafayla nasıl? kitap yazdın hayret..

daha teizmin anlamını bile bilmiyorsun, benimle nasıl? tartışıcaksın, her zaman
hatalarını yazmak zorundamıyım? saygılar sevgiler.. (sen önce teizmi öğren
sonra devam edelim istersen)bir sürü kaynak var aç araştır oku analiz et sonrada sentezle..
 
Son düzenleme:

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
Bana teist diyorsun, sonra teizmde recm vardır diyorsun?? Ben müslüman değilim diyorum, sen bana teist diyorsun, sonra senin kuranın diyorsun. Biraz kendi başına kalıp araştırma yapıp, düşünüp, sorgulayıp öğrenmeni tavsiye ederim. Öğrendikten sonra gel, istediğin kadar konuşalım, tartışalım.

Az bilgimle konuşma hatasına bende düşmüştüm. Uzun zamandır ilk defa 5-6 gündür burada konuşuyorum.

 

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
Benim dinim var zaten! Ben hiçbir zaman teistim demedim! Onu sen söyledin.

herşeyi söyledin, ama şu meşhur dinin neymiş? bir açıklıyamadın gitti, neye inanıyorsun?
nuri bey :D
bu forumdaki herkes çok merak ediyor, hadi açıkla bekliyoruz. :D ;)
 

NuriKara

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2018
Mesajlar
565
Tepkime puanı
106
Puanları
43
Düşmanlıkları Çoğaltmak: Olaylar etkilenen kişileri ilgilendirir. Bir kişinin yanlışlarını anlatmak için anlatmak yok yere düşmanlıkları çoğaltmaktır. İlişkilere yok yere zarar verilmemelidir.

Ölüm: Her insan kendi ölümüne doğru yolculuk yapıyor. Hiç kimse yolculuğunu ne zaman tamamlayacağını bilemiyor. Herkes bu yolun bir sonu olduğunu biliyor.
Ölüm görmezden gelinmesi zor olan bir gerçektir. Ölüm görmezden gelinmemesi gereken bir gerçektir.
Öldükten sonra hiçbir şey hatırlanmayacaksa, insanlığın sonu gelecekse(geride bıraktıklarının da sonu gelecek) yaşamanın ne anlamı var? Anı yaşayanlar, yaşadığınız onca an şimdi nerede?

Maddeden Bağımsız Bir Varlık: Entropi yasası gereği madde ezelden beri var olamaz. Ezelden beri var olmayan bir şey, varsa, başlangıcı olmak zorundadır. Bu başlangıç ancak maddeden bağımsız ve bilgili bir varlıkla mümkündür.

Büyük İnsanlar: İnsanların koyduğu kanunlarla vicdanın kuralları çelişebilir. Kanunlar doğru olanın yapılmasına engel olmamalıdır. Bazen doğru olanı yapmak büyük fedakarlıklar gerektirir. Büyük fedakarlıkları büyük insanlar yapabilir.

Hiç Var Olmamış Gibi: Dünyadaki bütün yaşamı yok edecek afetlerin gerçekleşmesi mümkün. Böyle bir afet gerçekleşse insanlık hiç var olmamış gibi olurdu.
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Ölüm: Her insan kendi ölümüne doğru yolculuk yapıyor. Hiç kimse yolculuğunu ne zaman tamamlayacağını bilemiyor. Herkes bu yolun bir sonu olduğunu biliyor.
Ölüm görmezden gelinmesi zor olan bir gerçektir. Ölüm görmezden gelinmemesi gereken bir gerçektir.
Öldükten sonra hiçbir şey hatırlanmayacaksa, insanlığın sonu gelecekse(geride bıraktıklarının da sonu gelecek) yaşamanın ne anlamı var? Anı yaşayanlar, yaşadığınız onca an şimdi nerede?

Biraz kafanız karışık galiba çünkü ciddi çelişkiler görüyorum.
Hem Tanrı'ya inanıyor hem de ölümden sonrasını hiçlik kabul ediyorsunuz hatta yaşamayı da anlamsız bulup, yaşadıklarımızın bile bir anlamı olmadığını düşünüyorsunuz.

An zamanda yaşadıklarımız ruhsal hafızada birikmekte ve ölüm sonrası bir film şeridi gibi akıp gidecektir.

Bu sitede çok ilginç insanlar tanıdım fakat Tanrı'ya inanan bir nihilist ile ilk kez karşılaşıyorum, gerçekten çok ilginç.
 

ÜstünKişi

Ordinaryus
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2018
Mesajlar
744
Tepkime puanı
114
Puanları
43
Ölüm: Her insan kendi ölümüne doğru yolculuk yapıyor. Hiç kimse yolculuğunu ne zaman tamamlayacağını bilemiyor. Herkes bu yolun bir sonu olduğunu biliyor.
Ölüm görmezden gelinmesi zor olan bir gerçektir. Ölüm görmezden gelinmemesi gereken bir gerçektir.
Öldükten sonra hiçbir şey hatırlanmayacaksa, insanlığın sonu gelecekse(geride bıraktıklarının da sonu gelecek) yaşamanın ne anlamı var? Anı yaşayanlar, yaşadığınız onca an şimdi nerede?

Yolculuğu -eğer bir değişiklik olmazsa- yaklaşık 50 yıl sonra sonlandıracağımı düşünüyorum.

Yaşamanın anlamı, yaşamamaktan daha anlamlı olmasıdır.

Yaşadığım onlarca an geçmişte, yaşadığım an şimdide, yaşayacağım anlar gelecekte. Yaşamak "an" larla anlamlandırılabilir. "An"ları anlamlandırabilecek ve zaman algısı olan beyin işlevini kaybettiğinde yaşam da son bulacaktır.
 

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
TEKVÎR / 29
Alemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe sizler bir şey dileyemezsiniz.



İNSÂN (DEHR) / 30Ùˆ
Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Doğrusu Allah, bilendir, Hakim'dir..



Bu ayetlere göre sıınav için yaratılmadık.


nuri kara buda ispat değise, bu foruma özelliklede sana yazmanın bir anlamı yok demektir.

kim bilir? belkide reenkarnasyon için yaratıldık. kim bilir ? belkide
sonsuza dek,ruhumuz olmadığı için, programsal, bir sistemde, evren önce yok edilir, sonrada tekrar yaratılarak sadece,kişilerin kaderleri karakterleri hatta cinsleri değişerek yeniden doğarlar, işte sana bir ispat daha tanrı olsun veya olmasın bu gerçek bile olsa asla bilemiyeceğimiz bir paradoxta sıkışıp kaldık işte gerçek bu özgür irade masalınıda
sonsuza dek çöpe atmış olduk ama anlıyana anlamıyana artık tartışıcak birşeyim kalmadı.

şu teizmi bırak artık, seni deizme veya agnostisizme davet ediyorum, çok geç olmadan..

bu mantıkla yaşadığın sürece, artık seninle tartışmayı düşünmüyorum, seninle tartışmak
sadece zaman kaybı olucaktır, kusura bakma, bana mantıklı birşey yazdığını
görürsem yazarım aksi halde yazmayı düşünmüyorum...
 
Son düzenleme:

NuriKara

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2018
Mesajlar
565
Tepkime puanı
106
Puanları
43
Hem Tanrı'ya inanıyor hem de ölümden sonrasını hiçlik kabul ediyorsunuz hatta yaşamayı da anlamsız bulup, yaşadıklarımızın bile bir anlamı olmadığını düşünüyorsunuz.

Eleştiri amaçlı yazmıştım. 'Öldükten sonra hiçbir şey hatırlanmayacaksa, insanlığın sonu gelecekse(geride bıraktıklarının da sonu gelecek) yaşamanın ne anlamı var? Anı yaşayanlar, yaşadığınız onca an şimdi nerede?' Yaşamın bu dünyada son bulduğunu düşünenler, öldükten sonra hatırlanayım diyenler ve anı yaşayıp bir şeyleri görmezden gelenler için sıkıntılar var. Bunu anlatmaya çalışmıştım. Ölümden sonrasını hiçlik kabul etmiyorum.
 

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
ne ilginç yahuu, teizmi çürütmek için teizmin en güçlü, silahını kullanıyorum,(kitabini) buda dahada ilginç geliyor.
 

kahin

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
1,152
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Yaş
57
Eleştiri amaçlı yazmıştım. 'Öldükten sonra hiçbir şey hatırlanmayacaksa, insanlığın sonu gelecekse(geride bıraktıklarının da sonu gelecek) yaşamanın ne anlamı var? Anı yaşayanlar, yaşadığınız onca an şimdi nerede?' Yaşamın bu dünyada son bulduğunu düşünenler, öldükten sonra hatırlanayım diyenler ve anı yaşayıp bir şeyleri görmezden gelenler için sıkıntılar var. Bunu anlatmaya çalışmıştım. Ölümden sonrasını hiçlik kabul etmiyorum.

yaaaa kardeşim kusura bakma ama, dayanamıyacagım sen resmen bal gibi deistsin yahuu

yeni bir din icat ettiğini öne sürmen, mantık dışıdır, yazılarında kendi kendini ele veriyorsun, sonrada ben yeni bir din icat ettim diyorsun, din icat ettiysen cennet ve cehennemsiz din olmaz mantık dışı olur, seni kaç defa? uyarıcam,
madem ölümden sonrası yok diyorsun o zaman deistsin. bal gibi deistsin.
tanrı var ölüm sonrası yok deiztsin işte.. herkes görüyor..

deizm.

Deizm veya yaradancılık, Tanrı'nın var olduğunu ve nihai olarak evrenin yaratılmasından sorumlu olduğunu, ancak yaratılan dünyaya doğrudan müdahale etmediğini iddia eden felsefi bir inançtır.bu inanç betimi, teizmin aksine ölüm sonrası olmadığını düşünür,sınav yoktur,
evrende kendi kendine işler , sadece yaratılış anında müdahale olur. teizmde ise yaratıcı her zaman evrene müdahale der aam biz göremeyiz. ama deizmde evren kendi kendine işler.

deizmde hiçlik yoktur, ölüm sonrasının ne oldugunu bilemeyiz, ama hiçlik yoktur,
deizmde yeni bir din deimzde olasıdır. mantıklıdır. , yeni bir din tezimdede yoktur, ama yeni bir din dersen deizmde hiçlik olmadıgı için, sınavsız bir din olabilr.
tanrının dinidir bu insanların değil. buda sadece deizmle bagdasır çünkü deizmde herşey
tanrının üzerine kuruludur.
bir destin dinide tanrıdır kendiside dindir, bunu anlamanı beklemıyorum, karmaşık biraz

gerçekten iyi niyetliyesen deist oldugunu anlamalısın, deistler ölüm sonrası yok demezler
sadece teizme yani dinlere inanmazlar ama biz bilemeyiz hafif agnostık kokar deizm
tanrının dinsel planıda olabilr her olasılıgı degerlendirmek zorundayız. deizm demek.
tanrının dini demektir, insan deist olunca , tanrının teizme inanmadıgı için, yeni dinde yaratır.
yeni bir olasıkta yaratır ama , bu teizmden daha mantıklıdır eger sen deizm yolunda
gidiyorsan ben artık seni eleştirme desteklerım..
 
Son düzenleme:

NuriKara

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2018
Mesajlar
565
Tepkime puanı
106
Puanları
43
yaaaa kardeşim kusura bakma ama, dayanamıyacagım sen resmen bal gibi deistsin yahuu

yeni bir din icat ettiğini öne sürmen, mantık dışıdır, yazılarında kendi kendini ele veriyorsun, sonrada ben yeni bir din icat ettim diyorsun, din icat ettiysen cennet ve cehennemsiz din olmaz mantık dışı olur, seni kaç defa? uyarıcam,
madem ölümden sonrası yok diyorsun o zaman deistsin. bal gibi deistsin.
tanrı var ölüm sonrası yok deiztsin işte.. herkes görüyor..

deizm.

Deizm veya yaradancılık, Tanrı'nın var olduğunu ve nihai olarak evrenin yaratılmasından sorumlu olduğunu, ancak yaratılan dünyaya doğrudan müdahale etmediğini iddia eden felsefi bir inançtır.bu inanç betimi, teizmin aksine ölüm sonrası olmadığını düşünür,sınav yoktur,
evrende kendi kendine işler , sadece yaratılış anında müdahale olur. teizmde ise yaratıcı her zaman evrene müdahale der aam biz göremeyiz. ama deizmde evren kendi kendine işler.

deizmde hiçlik yoktur, ölüm sonrasının ne oldugunu bilemeyiz, ama hiçlik yoktur,
deizmde yeni bir din deimzde olasıdır. mantıklıdır. , yeni bir din tezimdede yoktur, ama yeni bir din dersen deizmde hiçlik olmadıgı için, sınavsız bir din olabilr.
tanrının dinidir bu insanların değil. buda sadece deizmle bagdasır çünkü deizmde herşey
tanrının üzerine kuruludur.
bir destin dinide tanrıdır kendiside dindir, bunu anlamanı beklemıyorum, karmaşık biraz

gerçekten iyi niyetliyesen deist oldugunu anlamalısın, deistler ölüm sonrası yok demezler
sadece teizme yani dinlere inanmazlar ama biz bilemeyiz hafif agnostık kokar deizm
tanrının dinsel planıda olabilr her olasılıgı degerlendirmek zorundayız. deizm demek.
tanrının dini demektir, insan deist olunca , tanrının teizme inanmadıgı için, yeni dinde yaratır.
yeni bir olasıkta yaratır ama , bu teizmden daha mantıklıdır eger sen deizm yolunda
gidiyorsan ben artık seni eleştirme desteklerım..

Tanrının varlığını da sorguladım, şimdi var olduğunu biliyorum. Cennet ve cehennemin varlığını da sorguluyorum. Anamın karnından her şeyi bilerek doğmadım ya, sorgulayarak öğreniyorum. Agnostizm iyidir, şüphe etmeden öğrenilemez. Site açtım isminide eksik bilgi koydum, dinim de eksik.

Sınav olduğu bence çok açık. Tanrının rızasını isteyip de iyi işler yapılabilir, ben öyle yapıyorum.

Kutsal kitaplara sorgulamadan bağlanamam, çünkü ne söyledikleri açık değil. Musa, İsa, Muhammed peygamber zamanında yaşasaydım bağlanırdım, o zamanlar açık olduğunu düşünüyorum. Tanrının koyduğu kurallar var ama bunları anlamanın yolu kutsal kitaplar değil(Bu zamanda. Bağlanmak yerine bir şeyler öğrenmek için okunmalı.). Benim düşüncem böyle. Deizm kokuyor olabilir ama ben sınavda olduğumu ve belirli kurallar olduğunu düşünüyorum. Sorum şu bu kurallar ne?
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst