Kapılar açılsın, ezberler bozulsun!

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefi Tartışmalar kategorisinde suphistike tarafından oluşturulan Kapılar açılsın, ezberler bozulsun! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 390 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefi Tartışmalar
Konu Başlığı Kapılar açılsın, ezberler bozulsun!
Konbuyu başlatan suphistike
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan suphistike

suphistike

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
18 Şub 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
6
Puanları
3
Konum
Bursa
Üniversite Bölümü
ODTÜ Felsefe Yüksek Lisans
Budha mı bir doruk deneyimi sırasında beyninin % 100'ünü kullanır yoksa Tesla mı bir yaratımı sırasında beyninin % 100'ünü kullanır?
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
İnsanlar zaten beyninin % 100'nü kullanıyor fakat bilinç düzeyleri farklıdır. İkisi de kullanabilir ancak zeka seviyeleri eşit olmadığı için yaratıcılık konusunda asla aynı olamazlar.
 

suphistike

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
18 Şub 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
6
Puanları
3
Konum
Bursa
Üniversite Bölümü
ODTÜ Felsefe Yüksek Lisans
Bu konuda benim kişisel görüşüm şudur: Soru şu şekilde sorulmamış; Budha mı yoksa Tesla mı beyninin % 100'ünü kullanır? Eğer soru bu biçimde sorulsaydı, sorunu çok farklı bir düzlemde tartışabilirdik. O zaman Budha veya Tesla gibi tikel örnekler ele alınmaz genel olarak insan beyninin % 100'ünü kullanır mı? sorusu irdelenebilirdi. Öte yandan, soruda çok özel koşullar, zaman kesitleri vurgulanmış: Budha'nın doruk deneyimi An'ı ve Tesla'nın yaratımı An'ı. Sanırım bu özel An'lar her iki dahi kişilik için son derece özel An'lardır. Her birinin arzularının nesnesi farklılık arz etmesine karşın, her ikisinde de ortak olan bir özel durum var ki, O An, her ikisinin de Estetik Aklı en üst düzeyde etkin ve işlektir. O An bu yoğun etkinlik, Budha'da algısının içeriğinin değişimi nedeniyle yeni oluşmuş özgün duruma tanık olma biçiminde yansırken, Tesla'da düş, imge, sezgi ve esin olarak yansımıştır. Her ikisi de o An, beyinlerindeki tüm ilgili paket program, klasör ve dosyaları en üst verimde kullanmışlardır.
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Yıllardır insanların beyninin tamamını kullanamadığı ve şayet bunu başarabilirse çok büyük işlere imza atacağı yönünde yanlış bir kanı vardı hatta Lucy filmi de bu konudaki hatalı düşünce üzerine kurgulanmıştır.

Budha ya da Konfüçyüs veya Einstein ya da Tesla hiç fark etmiyor, tüm bu isimler her ne yaptılarsa beyinlerinin tamamını kullanmışlardır ancak arada tek bir fark var; o da beynin hangi bölgesini yoğun kullandıklarına göre ortaya attıkları fikirler ya da icatların değişiklik arz etmesidir.

Her insan beyninin tamamını kullansa bile hangi bölümü aktif kullandığına göre eylemleri değişkenlik gösterir.
 

suphistike

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
18 Şub 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
6
Puanları
3
Konum
Bursa
Üniversite Bölümü
ODTÜ Felsefe Yüksek Lisans
Eğer beyni saf, homojen ve tek işlevli bir yapı olarak alacaksak belki onun verimliliği, kapasitesi ve randımanı adına bir yüzde ölçüsü kullanmamız bir yönüyle sakınca içermez. Charlie Chaplin’in ‘Modern Zamanlar’ adlı filminde canlandırdığı işçi karakterini bir düşünün. Bir bandın önünde, elinde bir anahtar, belli aralıklarla akıp gelen vidaları sıkması gerekiyor. Bu kahramanımız, belirli bir zaman aralığında, hiç aksatmadan ve kaçırmadan, elindeki anahtarla, tek işi olarak önüne gelen belirli sayıdaki vidaları sıkmayı başardığı takdirde, o işçinin yüzde yüz verimli, kapasiteli veya randımanlı çalıştığını belirleyebileceğiz. Yine ortaya koyacağı her türden kötü performans ise onun yüzde kaç verimle çalıştığını bizlere söyleyecek.

Şimdi her birimizin çok iyi bildiği gibi beyin, bir yönüyle bakıldığında, yalnızca yaklaşık 1360 gram ağırlığında, iki simetrik yarım küreden ve kıvrım kıvrım kanallardan oluşan, boz renkte, peltemsi, yağlı bir nesne. Diğer yandan bu nesne etkin hale geçtiğinde, saymakta güçlük çekilecek miktarda işlemi ve işlevi gerçekleştirmeye gücü yeten, kendi içinde bürokratik ve hiyerarşik yapılanması olan gerçek anlamda bir devlete dönüşüveriyor.”
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Beyin ön bölgesi, tüm insanlar arasında farklılıklar yaratır. Akılcı düşünmenin, farkındalığın ya da sağlam bir iradenin kaynağı beyin ön bölgesinin güçlü çalışmasına dayanır. Kimi insan hayat boyu amigdalanın kontrolünden çıkamaz ve sağlıklı kararlar almakta zorlanır, aynı zamanda bedensel sağlığını da kaybeder. Beyninin ön bölgesini güçlendiren kişiler ise aklın parametreleri ile yol alır. Kısacası; akılcı düşüncenin merkezi beynin ön bölgesidir ve ne kadar güçlü olduğuna göre insanların davranışlarını, kararlarını ya da düşüncelerini tüm yaşam boyu etkiler.
 
Son düzenleme:

suphistike

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
18 Şub 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
6
Puanları
3
Konum
Bursa
Üniversite Bölümü
ODTÜ Felsefe Yüksek Lisans
Sözün ön frontal lobların önemi ve etkinliği konusuna gelmesinden dolayı ben de ek birkaç söz söylemek istiyorum. Kızlarda ve erkeklerde üreme bezlerinin gelişimini tamamlayıp etkin duruma gelmesinin ardından doğanın onlardan artık beklemeye başladığı neslin devam etmesi baskısı karşısında beğenme ve beğenilme ergenlerin gündemlerinin ana konusunu işgal etmeye başlar. Bu devrelerde ön frontal loblar henüz gelişimini tamamlamamış ve baskın rolde olamamıştır. Bu evrede daha çok beyindeki Limbik Sistem devrededir. Bu Freud'un "İd" olarak tanımladığı merkezdir. Ergende duygu ve öfke patlamaları nedeniyle bunalımlı ve fırtınalı bir dönemdir bu dönem. Ön frontal loblar bu anlardan yaklaşık beş yıl sonra gelişimini tamamlar ve yavaş yavaş etkin ve baskın hale gelmeye başlar. Akıl yürütme ve muhakeme etme sağlıklı hale geldiğinden dolayıdır ki bu evrenin kasırgaları da dinmeye başlar.

Sözümü bir espri ile bitireyim: İnsanda üreme bezleri ile ön frontal loblar eş zamanlı gelişseydi belki de insanlık tarihi yeniden yazılmış olacaktı.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst