İnsan Olmak ve İnsanlık Nedir?, Nasıl Olmalıdır?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Diğer Sosyal Bilimler kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan İnsan Olmak ve İnsanlık Nedir?, Nasıl Olmalıdır? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,490 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Diğer Sosyal Bilimler
Konu Başlığı İnsan Olmak ve İnsanlık Nedir?, Nasıl Olmalıdır?
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Herseyde oldugu gibi; fiziksel bir gorunus yapisi olsada; "insan olmak ve insanlik" soyut bir kavramdir. Yine her soyut kavramda oldugu gibi; bu kavramin insanoglu tarafindan bilinen ortak bir tanimi ve algisi yoktur.

Tarihte felsefi olarak, "overman" "super insan" "ustun insan" v.s. gibi kavram ve ifadeler ortaya atilmistir. Gorunen odurki; hic kimse dunyanin neresinde yasarsa yasasin; icinde bulundugu insan ve insanlik yapisindan "sikayet etmekte" ve memnun gorunmemektedir.

Yine ilginctir ki; tum felsefeler ve onun ideolojileri, hep insan ve insanliktan huzur ve rahattan dem vurarak; ideolojilerini yurutmektedirler. Madem hepimiz, sikayet ediyoruz, elestiriyoruz, begenmiyoruz, huzurlu ve mutlu degiliz v.s. peki o zaman; herkesin gonlunde nasil bir insan tanimi yatiyor?

INSAN DENINCE NE ALGILIYORUZ? INSANIN NASIL OLMASINI ARZU EDIYORUZ? OLAMIYORSAK, NEDEN OLAMIYORUZ?, BIZLERI INSAN OLMAKTAN ALIKOYAN ENGELLEYEN NEDENLER NE?

Kisaca insan olmak nedir? ve arzulanan, istenen tum dunyanin ortak olarak kabullenebilecegi insan nasil olmalidir?

Gorus, yorum ve onerilerinizi bekliyorum. Umarim en azindan; bu konuda ortak bir kac maddede birlesebiliriz. Ya da cok mu "iyimserim" acaba? Neyse, yazisalim gorelim, halep ordaysa, beyaz sayfa burda!
 

İnci Birinci

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
24 Haz 2014
Mesajlar
636
Tepkime puanı
5
Puanları
18
İnsan olmak; ancak insan olanların anlayabileceği, insan olmayanların asla kavrayamayacağı insansal bir kavramdır.

Hem neden hep bu site halkına Halep'i gösteriyorsun? İnsanlar oradan kaçıp buralara sığınıyorlar, hııı,bizi savasın ortasına atıp gelecen, sonra da sitede rahat rahat yazacan değil mi? Seni hayin :)))))
 
Son düzenleme:

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
İnsan olmak ya da insan gibi yaşamak her bireyin başarabileceği bir durum değildir. Sürekli kullanılan "Hepimiz insanız" söylemi bana göre yanlıştır çünkü bazı insan görünümlü bireylerin hiç de insan gibi davranmadığını ya da yaşamadığını görüyoruz.
İnsan olmak Tasavvuf'da geçen "Kamil İnsan" ifadesi ile çok daha iyi ifade edilebilir. Bencilce yaşamayan, kendisi ve sevdikleri için önem verdiği konularda başkaları için de aynı hassasiyeti gösterebilen, çevreye ve doğaya saygılı kişiler geliyor aklıma...

Günümüz insanı, bilincini geliştirdikçe göremediklerini görmeye başlayacak ve görünenin ardındakini görebilecektir ve işte bu da "Kamil İnsan" mertebesidir. O zaman kanıt peşinde koşmayacak, gördüklerine aldanmayacaktır.

İnançlı olmak insanı iyi bir insan yapmaz önemli olan farkındalıktır. Eğitim olmadan bilinçli bireyler yetiştiremezsiniz. Çok sayıda çocuk sahibi olmak marifet değildir önemli olan iyi eğitimli bireyler yetiştirmektir.

Dünya geneli insanlıktan çıkmış durumda, herkes boş işlere dalmış ve hayatının merkezine bu anlamsızlıkları doldurmuş bir şekilde yaşamaktadır. Nüfus arttıkça yaşam standartları da düşmektedir. Kaliteli bireylerden oluşmayan çoğunluktan kimseye fayda gelmiyor. Kısacası; başkalarının yaşam alanına ve haklarına saygılı kişileri "insan" diye tanımlayabiliriz diye düşünüyorum.
 

Celebhol

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
17 Eyl 2016
Mesajlar
83
Tepkime puanı
0
Puanları
0
"Herseyde oldugu gibi; fiziksel bir gorunus yapisi olsada; "insan olmak ve insanlik" soyut bir kavramdir. Yine her soyut kavramda oldugu gibi; bu kavramin insanoglu tarafindan bilinen ortak bir tanimi ve algisi yoktur."

İnsan olmak ve insanlık, soyut kavramlar değillerdir. Bilimsel olarak tanımlanmış Homo sapiens türünü yansıtırlar. Ancak, "Bu yapılan hiç insani bir şey değil," ve benzeri bağlamlarda konuşursak, doğrudur, insanlığın ortak bir tanımı yoktur. Yine de, pek çok kişi, bu bağlamda bir "insaniyet"ten bahsederken, insan türünün altruistik davranışlarını ve hislerini kastetmektedir. Şefkat, empati, başkası için iyilik yapma vb. gibi. Yani, ortak bir tanım olmayabilir ve birisi "Şiddet de insaniyetin temel bir öğesidir," derse sonuna kadar haklıdır. Dilin kullanımı açısından ise, insaniyet ile neyin anlatılmak istendiği aşağı yukarı bellidir.

"Tarihte felsefi olarak, "overman" "super insan" "ustun insan" v.s. gibi kavram ve ifadeler ortaya atilmistir. Gorunen odurki; hic kimse dunyanin neresinde yasarsa yasasin; icinde bulundugu insan ve insanlik yapisindan "sikayet etmekte" ve memnun gorunmemektedir.

Temelsiz bir genelleme. Hangi kanıtlara, felsefelere ve beyanlara göre yapılmış? Nietzsche'nin Übermensch kavramı (ve farklı dillendirmeleri) örnek verilmiş fakat bunun dışında somut bir örnek yok. Ayrıyetten, sahte bir dikotomi kullanılarak, okuyucu yanlış yönlendiriliyor. İnsan türünün belli kısımlarından memnuniyetsiz olmak, ondan bütünüyle memnuniyetsiz olmayı getiriyor iması var, ki böyle bir şey gerçeği yansıtmıyor.

Konunun sorusuna gelirsek. "İdeal insan nedir?" tarzı bir tartışma pragmatik olarak pek anlamlı değil. Çok farklı ve çoğunlukla kanıtsal olmayan düşünceler var, ki kanıtsal olmadıkları için karşılaştırmanın da pek bir anlamı olmuyor. Kanıt çerçevesinde düşünebileceğimiz sorunlara odaklanmak daha yararlı olur.
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Sanırım ne dediğinizi anlıyorum ve paylaşıyorum öncelikle
-bir kopukluk var gibi
İnsan olmak, doğada yalın -bilinmeyen - tek başına ya da sonlu ve parçalı bir durum ifade ediyor gibi.
Daha bu ifade ediş bizi, yukarıdaki soruyu cevaplamadan önce daha geniş ya da farklı bir tanım, ifade ve bütünlük aramaya ya da yeniden düşünmeye yöneltti.
Bu durumda kendi nelik-nasıllık algıma, nelik ve nasıl varolma duyduğuma, varolma hissime ve algıma yöneldim ve baktım
Kendimi ya da bu duyduğumu, (dilsel kalıplarla) "ben varım",varız-varolma vb. hisleriyle ve düşünce biçimleriyle tanımlayabildim.
Bu durumda,
İnsan tanımını yeniden düşündüm..

İnsan olma üzeriden tanımlamıyorum kendimi. var/varolma üzerinden tanımlıyorum
İnsanın kendilik ve varlık (varlığa karşı kendilik ve varolana karşı nelik vb. hissi-algısı ve) duyuşundan bahsediyorum
Kendini ( dış dünyaya ve fiziksel evrene karşı ifade ediş biçimi ve algılatması) ya da olanı biteni gözlemi ve somutlaştırması gibi bir şey algısı bu
varız var-varım var gibi bir his bu -somutlaştırma

İnsan fiziksel evrene karşı dönüp ben/biz senin içinde insanız ya da 'insan bütünüyüz' diyor kabaca
Ama diğer durumda ise ben varım diyor. insanız demeden önce

Ben insanım dediğimiz algı sanırım,
Ben/biz onun içindeyiz, evrenin içindeyim (içinde bulunma-yerde bulunma-fiziksellik) ve içindeyiz algısı ise genel olarak
diğer algı ise ben onun parçasıyım-bütünüyüm ya da tamamıyım gibi bir hisle birlikte evren benim için var somutu gibi
varolmak bölünmüyor. his olarak tam
evren benden ötürü/bizden ötürü -herşeyden ötürü -tümşeyden ötürü, 'benim için' (ve bizim için )
'benim gibi var' duyuşu bileşiyor
Bu tanım üzerine yürüyorum şimdi

Bu durumda kendimi insan olarak tanımlamaktan önce var olmak algımla "var" olarak mı tanımlıyorum
var kavramı içinden var özellerinin birbirinden seçilmemesi

ve (varolma bulgusu/duyuşu bu his) bana ne ifade ediyor gibi düşünme süreçleri sürdürdüm

--
Sizin belirttiğiniz bu durumlar için insan evren varlık ve doğa karşısında bilgi üretmeyi ve toplumlaşmayı sürdürmeli ve denemeli

Uzlaşabileceğimiz nokta insanın kendinden büyük bir bütünün parçası-girdisi olması gibi bir şey
--ürettiği gibi bi şey
neye karşı ne üretiyor
güdülerine karşı doğa mı?
varlığın genel dinamiği ya da devinimine dair bir şey-bir bulgu eksik bunda
toplumlaşma türetiyor ama bireyselleşme türetiyor

şunu demek istiyorum gezegenler insanın ya da bi şeylerin üzerinde yaşamısı ve oluşması dinamiğine bağımlı ve bileşik var gibi kavramlaşmadan büyütürsek örneğin
Sonuçta bir gezegen oluşması üzerinde yaşam olmasını tanımlıyor ve ortaya koyuyor

İnsan diğer şeylere ve doğaya/bütüne aittir
Benim temel tanımlamam bu olur bu durumda
İnsanı bölüp soyutlamak zor. Varolan var bana göre
ama denileni anlıyorum
ama burda bi şey eksik_ ilk sorgu
soruya cevap sunmadan önce başka sorgu ve değerlendirme çekiyor bende maalesef üzgünüm
amaç bütün tanımlamalar

İnsanı ne olarak (ve nasıl) tanımladığınıza indirgiyorum ve bunu beğemiyorum yanıt sunmuyorum çünkü beğenmiyoruz

Sanırım (eğer söylemlerinizle çatışmayı bırakırsam ne dediğinizi umursuyor, duyumsuyor ve anlıyorum ancak ben bir yere varamadım. Çünkü bu insan çok bölünmüş bir kavram
İnsan ne olarak ne olacak. ve bir şey olarak ne olacak.

Üst insan fiziksel formda aynı insan olarak tanımlanamaz
yapıyı ve bilinci belirtir bana göre. algıyı

bir evrim gelişim tanımlanmalı ve fiziksel değişimler eklenmeli
ama fiziksel-zihinsel düşünsel değişimleri eklerken gerçeğin formlaştırması buna göre yeniden düzenlenmeli ve değerlendirilmelidir
katı bir gerçek algısına bu sığdırılamaz

öncelikle örn. maymunun insan olabileceğini savlıyorsanız/savlarken gezegenin yıldız olabileceğini bile savlıyorsunuz
siz bu fiziksel zihinsel boşluklarla bilim yapamazsınız, Bu kadar katı düşünmek niye? nereye varacaksınız ki siz?

insanın bulmadığı ve bilmediğinde -henüz- hemfikiriz o halde uzlaştık
 
Son düzenleme:

M3CSL

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Ağu 2016
Mesajlar
258
Tepkime puanı
30
Puanları
28
İnsanları olduğu gibi kabullenen,ön yargıları az olan, hoşgörüsü yüksek, etrafına faydalı olmaya çalışan kişinin hak ve özgürlüklerina karışmayan tip evrensel modeldir.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Tarihte felsefi olarak, "overman" "super insan" "ustun insan" v.s. gibi kavram ve ifadeler ortaya atilmistir. Gorunen odurki; hic kimse dunyanin neresinde yasarsa yasasin; icinde bulundugu insan ve insanlik yapisindan "sikayet etmekte" ve memnun gorunmemektedir.

Yine ilginctir ki; tum felsefeler ve onun ideolojileri, hep insan ve insanliktan huzur ve rahattan dem vurarak; ideolojilerini yurutmektedirler. Madem hepimiz, sikayet ediyoruz, elestiriyoruz, begenmiyoruz, huzurlu ve mutlu degiliz v.s. peki o zaman; herkesin gonlunde nasil bir insan tanimi yatiyor?

INSAN DENINCE NE ALGILIYORUZ? INSANIN NASIL OLMASINI ARZU EDIYORUZ? OLAMIYORSAK, NEDEN OLAMIYORUZ?, BIZLERI INSAN OLMAKTAN ALIKOYAN ENGELLEYEN NEDENLER NE?

Kisaca insan olmak nedir? ve arzulanan, istenen tum dunyanin ortak olarak kabullenebilecegi insan nasil olmalidir?

Gorus, yorum ve onerilerinizi bekliyorum. Umarim en azindan; bu konuda ortak bir kac maddede birlesebiliriz. Ya da cok mu "iyimserim" acaba? Neyse, yazisalim gorelim, halep ordaysa, beyaz sayfa burda!

mirastır-vasidir-vesayettir;
anlatacak çok zaman var-olacak;
gök yarılıyormuş gibi hissettim şimdi; gök değilde yanımdaki boşluk şimdi tam
boşlukta koca bir açılma-ışılma ve seyirlik ısınım çoğu -sıca his -çok bir ışın topuyla sanki bi şey yanımda göğü ve boşluğu yırtıyor ve parçalayıp ordan girip açıyordu açıyordu -sol yanda ve ordan giren ve görünen ışın ışığının sıcağını temasını ya da ne olacağını anlatacağını hissini; ne hissini;
eski günlerime dönmüş hissediyoruz; bir anda oldu bu nasıl oldu ve ?
yanımda kimse bana yalan söyleyemez;

---------- Mesajlar Birleştirildi at 14:18 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 14:16 ----------

sesleri duymalısınız ve seslerden haberdar olmalısınız?

---------- Mesajlar Birleştirildi at 14:19 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 14:18 ----------

sanırım sizin gibi olmalı-işini yapmalı-

---------- Mesajlar Birleştirildi at 14:23 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 14:19 ----------

bunlar daha önce duyduğum dalgalanmalara çözümlemeler ve çözünmelere benzemiyor olacaklar ; beşbin basar -hiçbirine benzemiyor olacaklar;
-ne olduğunu bira bana bildirir anlatırsa-iletirse-ben çok sevineceğim ve bilgileneceğim;
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst