Insan Haklari ve Ozgurlukleri

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sosyoloji kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Insan Haklari ve Ozgurlukleri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,182 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sosyoloji
Konu Başlığı Insan Haklari ve Ozgurlukleri
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Oncelikle konunun ozunu algilamak gerekir. Bilhassa ulkemizde, insan haklari ve ozgurlukleri; siyasetin iktidar veya muhalefet, her turlu gorusune alet edilmekte ve bu hak ve ozgurlukler, siyasi bir amac ugruna arac olarak kullanilmaktadir.

Insan hak ve ozgurluklerinin basinda yasam hakki gelir. Bir kisi, nasil ve kim tarafindan ve hangi nedenle oldurulurse oldurulsun; olduren kisinin, kimligine, yerine siyasi gorusune bakmadan bunun bir cinayet ve insan hakkini ihlal oldugunun bilincinde olmak gerekir.

Insan hak ve ozgurluklerinin diger bir gerekli olanida; dusunce ve ifade ozgurlugudur. Bir kisinin, ya da toplumun milli-dini-geleneksel-kulturel v.s. ozelligini dile getirmesi; onun insan hak ve ozgurlugudur.

Ulkemizde, yasam hakki gibi; dusunce ve ifade ozgurlugu de; siyasi gorus temelinde kanunlarla yasaklanmaktadir. Bir kisinin, ya da toplumun; milli-dini ozelliginin dile getirilmesi konusuda; her turlu siyasi gorusun amaci dogrultusunda arac olarak kullanilmakta; kullananin amacinin bu hak ve ozgurlugu tanimak yerine, bunu kendi siyasi cikarina alet ettigi gorulmektedir.

Turkiye'de her turlu insan hak ve ozgurlukleri, ya yasaklanarak, ya gale alinmiyarak, ya da bir siyasi goruse alet edilerek su-istismar edilmektedir.

O yuzden, kendisine aydin, ilerici, devrimci v.s. diyen; kisaca "elit" kesimin; once insan haklari ve ozgurlukleriyle; siyasi gorusu oyle veya boyle bu hak ve ozgurluklere kendi cikarlarina uygun kullanmalarini gormesi ve buna bir butun olarak karsi cikmasi gerekir.

Ama; gorulen odurki; bu "elit" kesimin; kendisinin siyasete alet olmasi; onlarin insan hak ve ozgurluklerinden bihaber olarak , ustelik; bu alet olmaya da herturlu destegi vererek; insan hak ve ozgurluklerinin onune set cekmesidir.

Bir kisinin, ya da grubun; siyasi gorusu ne olursa olsun; bunun insan haklari ve ozgurlukleriyle bir bagi yoktur. Cunku, insan hak ve ozgurlukleri, farkli siyasi goruslerin "oyuncagi, kullanim araci" degil; bizzat, insan olmanin insanligi istemenin ta kendisidir.

Siyasi gorus farklarimizi ortaya koymadan once; insan olarak hepberaber, insan hak ve ozgurluklerini savunalim ve bu savunu da birleselim.

Ideal bir devlet; ulkesini tabusal/verisel/degersel ayrimciliga tasiyacak hic bir politika gudmemelidir. Eger bir devlet; belirli bir ideolojik strateji guderse, bu toplumun baska ideolojik stratejiler temelinde kutuplasmasi demektir.

Devletin gorevi ve isleyisi bireysel hak ve ozgurlukleri nasil bir degere sahip olursa olsun tanimakla yukumlu olmalidir.

Devletin yapilanisi ve isleyisi "Ben, bireylerim icin varim. Onlarin her turlu hak ve ozgurluklerini tanimak ve bunu yaparken de, bir bireyin hak ve ozgurlugunun diger birey uzerinde baski/mudahele/ustunluk araci olarak kullanmamasini sivil yonetim ve idaremin hukukuyla onlerim"

"Benim icin birey demek; kendi oz iradesiyle, kendi hak ve ozgurluklerini, hic bir baski/mudahele altinda kalmadan ve baskalarinin da hak ve ozgurluklerine mudahele etmeden istemde bulunma bilincini almis kisi demektir. Bir birey, eger bu konuda kimden gelirse gelsin bir sikayette bulunursa, bu hukukun bireyin dokunulmazligini koruma konusudur." Bir bireyin, devlet olarak bu bilincte yetismesini saglamak benim gorevimdir." "Iktidara hangi ideolojik gorus gelirse gelsin, devlet olarak bireyin hak ve ozgurluklerini iktidar amacli arac edinmesine ve herhangibir degeri toplumsallasma temelinde kullanim propaganda araci edinmesine izin verilemez"

Butun bunlar, devletin; toplumu kutuplastirici hic bir politik ideoloji ve inanca agirlik vermeyecegi ve hic bir ideoloji veya inancin tarafi olmayacagi anlamini tasir.

Bir devletin hic bir sekilde toplumu ayrimlastirici bir ideolojisi veya inanci soz konusu olmamalidir.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yukarıda belirttiğiniz niteliklere sahip( en azından sahip olma yolunda) bir ülke örnekleyebilir misiniz?

Aslinda emperyalist zihniyet bunu cifte standart olarak uygulamaktadir. Yani kendi ulkesinde buna izin verirken, dis politika olarak baska ulkelere saldirmakta ve onlari her turlu ekonomik ve politik tahakkum altina almaktadir.

Iste nihilizmin actigi bu yol, bireyci akilcilik olarak tek tarafli isler.

Yani kendi ulkesinde ve toplumunda uygular, baska ulkelerde ve toplumlarda baski kurar. Bunu da hem gostermelik demokratik haklar adina yapar, hem de kendi cikari adina yapar. Sonucta gecerli kilinan guc ve otorite olmustur.

Buna en guzel ornek Buyuk Britanya, yani Birlesik Kralliktir.

Aslinda bu daha once tartistigimiz emperyalist zihniyetin, tek tarafli bireyci akilciligini da ortaya koyar. Amac insan ve insanligi degil, kendi politik ve ekonomik cikarlari ve kendi toplumunun ve farkli halklarinin kendi algisinca hak ve ozgurlukleridir.

Buradan da,Turkiye gibi ulkelerden farkli olarak, emperyalist ulkelerde devletin bireyi icin var oldugu, Turkiye gibi vatandasin devlet icin var olmadigi algisi ortaya cikar.

Bu ulkelerin bireyleri, bilincsiz birer bencildirler ve bireyci akilcidirlar. O yuzden de kendi hak ve ozgurluklerinin bilincinde ve arkasindadirlar. Sistem de sivil kurum ve kuruluslariyla bunu saglar.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Insan hak ve ozgurlukleri; madalyonun birbirinden ayrilmaz ve birbirini tamamlayan iki yuzudur. Konuyu daha iyi kavrayabilmek icin; hak ve ozgurluklerin ne oldugunu, ortaya koyabiliriz.

Hak; insanoglunun ve onun bolunmez en kucuk parcasi bireyin; insanlik bilinci, tecrubesi, birikimi, gozlemi ve bilgisi; kisaca dusuncesidir. Bireyin hakkinin, ortaya cikabilmesi ise; o hakkin birey tarafindan davranisa yansimasi, yani ozgurluge kavusmasidir.

Dolayisi ile; nasil; davranisa yansimamis bir dusuncenin ne oldugu bilinmezse; eger dusuncedeki hakta, davranisa yansimazsa; o hakkin ozgurlugunden bahsedilemez.

Herhangibir bireyin; kendini kendi yapan, soyut/somut degerleri ve bunlarin dusuncesi, onun hakkidir. Bu hakkin kullanima gecmesi, yasanmak istenmesi ve yasanabilmesi ise ozgurlugudur.

Dolayisiyla; dogal dusuncenin; yonetim ve yonlendirim temelli toplumlari ayirmasi ve yoneten ve yonlendirenlerin hakki ortaya koymasi otomatikman; ortaya konmayan haklarin; dusunulmemesini ve davranisa ozgurluk olarak yansimasini onler.

Oyuzden ozgur olmak, ya da ozgurlukcu olmak; ozgurlukle degil; haklarin serbest birakilmasiyla paraleldir. Cunku serbest birakilan haklar, ancak yasam ve iliskilerde ozgur olarak yer alir.

Orneklersek; milli koken veya dini koken tum farklarin esitliginde birarada yasayabilmesi ve bir farkin diger farktan ustun/asagi olmamasi ve antiayrimci guvence de; birlikte, beraberce yasayabilmeleri icin; once her turlu milli, dini koken hakkinin taninmasi gerekir. Bu haklar tanindiktan sonra da; haklari uygulayacak olan bireyler; bu haklarin bilincinde olarak; yasamlarina ozgurce bu haklarini tasiyabilirler.

Oyuzden totaliter sistemlerde; yoneten ve yonlendirenlerin tanimasi gereken her turlu farkli haklarin esitligi ve antiayrimci butunlugudur. Iste bu hakkin "demokratik olarak taninmasi; otomatikman, bu taninan haklarin ozgurlugunu getirir.

Eger bir kisi; toplum icin birseyler yapmak istiyorsa; savunmasi gerekilen konu ozgurluk degil; haklardir. Cunku haklarin taninmasi; otomatikman haklari taninanlarin; bu haklari yasam ve iliskilerine ozgur olarak tasimalarini getirir.

Iste her birey; baskasinin hakkini tanirsa; otomatikman ona hakkini uygulama ozgurlugu tanimis olur.

Boylece de, bireylerin olusturdugu toplumda; hak ve ozgurlukler konusu saglanmis olur.

Cunku her bir bireyin hakki; baska bir bireyin ozgurlugu ile sinirlidir.
Her bir bireyin ozgurlugu de; baska bir bireyin hakki ile sinirlidir.

Dolayisiyle; benim hakkim; baskasinin ozgurlugunu tanimaktir.
Benim ozgurlugum de; baskasinin hakkini ortaya koymaktir.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Turkiye'nin epistemolojik gercekligini ornekliyelim.

A dusuncesi, ideolojisi, inanci, dogrusu v.s. A toplumsal hak/ozgurlugudur.
B dusuncesi, ideolojisi, inanci, dogrusu v.s. B toplumsal hak/ozgurlugudur.
C dusuncesi, ideolojisi, inanci, dogrusu v.s. C toplumsal hak/ozgurlugudur.

Bu dusunce cesitlerini sonsuza kadar uzatabiliriz.

A toplumsal hak/ozgurlugu, B ve C Toplumsal hak/ozgurlugunu icermez.
B toplumsal hak/ozgurlugu, A ve C toplumsal hak/ozgurlugunu icermez.
C toplumsal hak/ozgurlugu, A ve B toplumsal hak/ozgurlugunu icermez.

Icermemek demek "Demokrasi sadece iktidarda olan hak/ozgurluk icindir" demektir.

Ama evrensel-insan hak/ozgurlugu; bireyin her turlu farkinin hak ve ozgurlugudur.

A; B ve C yi ayirir, distalar, yasaklar, gale almaz, hesaba katmaz, dusunmez
B; A ve C yi ayirir, distalar, yasaklar, gale almaz, hesaba katmaz, dusunmez
C; A ve B yi ayirir, distalar, yasaklar, gale almaz, hesaba katmaz, dusunmez

Evrensel-insan hak/ozgurlugu; hem A, B, C, diye ayirmaz; hem sadece A dan, B den Ya da C den hak ve ozgurluklere bakmaz, hem de birini digerine ustun/alt kilmaz.

Buradan da; cok acik olarak; hak/ozgurluklerin, toplumsal olamayacagi ve bireysel olarakta; bir bireyin diger bir birey ustunde hak/ozgurluk ustunlugunu kuracak; bireyci akilciliktan ve toplumsal ayrimciliktan arinmis bir bilinc gerektirecegi aciga cikmis olur.

Bu arada evrensel/insansal/kavramsal temelde; bir birey butun bu farklarin, aslinda bir tabu, veri oldugunun bilincine de vardikca; istenen, tabulasan, sorgulanmayan v.s. temelli; ayrimci, cikarci ve her turlu toplumsal kullanima ve su-istismare acik hak ve ozgurluklerin "gereksizligi"algilandikca da; toplumsallik ve toplumsalligin getirdigi her turlu ayrimcilik ta tarihe karisacaktir. Bu inanclarin, ideolojilerin de tarihe karismasi demektir. Bunlarin varliginin nedeni; toplumsal ayrimci yapilarin varligiyla ozdestir.

Cunku her birey; kendisini dusunce ve davranis olarak insan olmaktan alikoyan bu kisilik ve kimlik toplumsal tabu ve veri degerlerinin bilincine vardikca ve kendini egiterek onlardan arindikca insanlasacak ve evrensellesecektir.

Evet, Kimler A B C 'den yana?
 

glsezinrs

Kahin
Yeni Üye
Katılım
12 Ara 2010
Mesajlar
1,358
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
"Hangi insan"ın hak ve özgürlükleri?Kimin için?
A, Habire eşini, çocuklarını tartaklayanlar,
B, trafikta terör estirip, insan ezip kısa sürede serbest kalanlar
C, Töre adına yakınlarını katlettikten sonra demokrasi isterük diye bağıranlar
D, büküm payından kar etmek için binanın demirlerini bükmeden bırakanlar
E, bezelyeden fıstıklı baklava yapanlar...
Z'den sonra Z1.2.3 diye sürecek bu liste...

Türkiye hak ve özgürlükler cennetidir...Kıymeti biline...Herkesin herşeyi yapma/yapmama özgürlüğü ve hakkı vardır..Cezası da yoktur/çok miniktir..Göze almaya değer..
Sizin söyledikleriniz ancak hak ve özgürlüğün "sorumluluk" temelinde inşası ile olur..
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
"Hangi insan"ın hak ve özgürlükleri?Kimin için?
Sizin söyledikleriniz ancak hak ve özgürlüğün "sorumluluk" temelinde inşası ile olur..

Aynen, hak ve ozgurluklerin algi ve bilgisi birey bilinci gerektirir. Cunku hak ve ozgurlukler bireyseldir ve hic bir bireyin baska bir bireyin hak ve ozgurluk alanina girmesine musade etmez ve de bireyin her sart ve durumda hak ve ozgurluklerini savunmaktan ali koymaz.

Bu da yine insanoglu turu birinin kendi kendini sorgulama ve kendi numenal yetisinin farkina varma ve bu numenal yeti kullaniminin bireysel veinsanlik icin oldugunu algilama ve bilince cikarma.

Yalniz ulkemizde birey bilinci verecek bir numenal yeti kullanimi olmadigi ve doganlarin toplumsal kisilik olarak yetistirildigini zaten gozlemliyoruz.

Onemli olan bunun disinda kalan her turlu toplumsal iktidar/muhalefet kutuplasmasinin, demokratik haklar masalinin sadece ve sadece yonetenlerin politik amacinin cikarinin yararina olacagi ve hak ve ozgurluklerin insanlik degil; politik bir duygu somurusu olarak kullanilacagi unutulmamalidir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Insanlar neden hak ve ozgurluk ister?

Cunku hak ve ozgurlukleri ellerinden alindigi, hak ve ozgurluklerine baski yapildigi ve hak ve ozgurlukleri taninmadigi, temsil edilmedigi veya onlendigi, gale alinmadigi zaman.

En onemli hak yasam hakkidir. Sonra egitim hakki, konut hakki, is hakki, saglik hakki, sosyal yasam hakki gelir.

Bunun disinda dogumdan kendisine ogretilen her turlu degeri kisinin kimlik ve kisilik degeri yapmasinin getirdigi bu degerleri yasama hakki vardir.

Nedir bunlar?, etnik kimlik, dini uygulama, inanc ve inancsizlik, tarihsel kulturel, ananevi, ahlaki v.s. miras,

Kisaca her bireyin biribirinin degerine saygi duyarak ve mudahele etmeyerek bir arada yasamasi.

Devletin de bu konudaki, evrensel hukuku, antiayrimciligi, hic bir dini ve etnik kimliginin olmamasi ve her turlu hak ve ozgurluk korunmasini ve uygulamasini sivil kuruluslari ve kurumlari ile guvence altina almasi uygulamasi.

Konunun politikanin bir araci haline gelmemesi, toplumsal kutuplasma sorunu olmamasi, toplumsal bir politika haline donusmemesi.

Insan hak ve ozgurluklerine, karsi olabilecek bir siyasi gorus varmidir, acaba?

Varsa; dusuncelerini "gerekceleri" ile beraber, bu baslikta ortaya koysun.

Yoksa da; sitemizdeki her turlu farkli siyasi goruse sahip, yazarlar; insan hak ve ozgurlukleri ve bunun, hangi sart ve kosulda olursa olsun, kim icin ne icin olursa olsun; savunusu konusunda HEMFIKIR olmalidir.

Aksini dusunen var mi?
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst