ifade özgürlüğünü savaş aracıyla boğmaya çalışmak...

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Gezi Parki Arsivi kategorisinde birazdahaderinmavi tarafından oluşturulan ifade özgürlüğünü savaş aracıyla boğmaya çalışmak... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 879 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Gezi Parki Arsivi
Konu Başlığı ifade özgürlüğünü savaş aracıyla boğmaya çalışmak...
Konbuyu başlatan birazdahaderinmavi
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan birazdahaderinmavi

birazdahaderinmavi

Kahin
Yeni Üye
Katılım
29 Ara 2011
Mesajlar
1,442
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
59
Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma’nın kullandığı TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) eylemcilere karşı öldürücü güç kullanma kapasitesine sahip.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bugün toplanan öğrenciler, AKP Genel Merkezi’ne yürümek, polisin öğrencilere uyguladığı şiddeti protesto etmek ve eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitim dileklerini duyurmak istediler. Ancak polis öğrencilere okul çıkışında müdahale ederek öğrencilerin AKP Genel Merkezi’ne yürümelerini engelledi. Polis Ankara İtfaiyesi’nden aldığı su ile depolarını takviye ettiği TOMA’lardan sıkılan tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile öğrencilere müdahale etti. Polisin müdahalesi sonucu yaralanan birçok öğrenci ODTÜ Medikosuna kaldırıldı.

TOMA’lar savaş aracı mı?
Polisin ve jandarmanın eylemlerde sürekli olarak kullandığı TOMA’lar teknik detayları ile savaş araçlarına eşdeğer müdahale kabiliyetine sahip. 10000 litre su, 60 litre göz yaşartıcı gaz, 60 litre boya ve 90 litre köpük tankına sahip TOMA’ların su, gaz, boya ve köpük püskürtme sistemleri bilgisayar sistemi ile kontrol ediliyor.

TOMA’dan suyun fırlatıldığı su topu koruma kafesi ile korunan projektör ile etrafı aydınlatırken 30 metre mesafeye suyu yaklaşık 8 bar basınç ile püskürtmekte. Su topu yatayda 360 derece atış yapabilirken dikey olarak 8 bar basınca sahip suyu kendisinden 23 metre yükseğe püskürtebiliyor. Su topundan atılan su istendiği takdirde göz yaşartıcı gaz ve boya veya her ikisi ile birlikte karıştırılabilirken karıştırma oranları TOMA personeli tarafından belirleniyor.

TOMA’lar üzerlerine yanıcı madde atılması durumunda ise kendilerini köpük ile koruyabilme özelliğine de sahip. 80 litrelik köpük tankı aracın gövdesinde bir kısım yanmaya başladığı takdirde devreye giren ve yine personel tarafından kullanılan iki köpük sistemi ile bağlantılı olurken, aracın lastiklerinin yanması durumunda şase altında bulunan köpük çıkışları her lastiğin üzerindeki yangını durdurabilme kabiliyetine sahip. Ayrıca TOMA’lar lastikleri patlasa dahi en az 10 kilometre yol alabiliyorlar.

Araca doğrudan fiziksel saldırı yapmak ise neredeyse imkansız. TOMA’ların üzerinde bulunan gaz tahliye sistemleri araca yakınlaşılması ya da araca fiziksel müdahale edilmeye çalışılması sırasında göz yaşartıcı gaz ile kendisini koruyor.

Üzerlerinde iki adet kamera bulunan TOMA’lar bu kameralar sayesinde hem müdahale edilecek noktayı belirleme hem de etraftaki eylemcileri görüntüleme özelliğine sahip. 360 derece hareket kabiliyetli ve kendi aydınlatma sistemine sahip kameralar 10x zoom özellikli lensler ile 10 kat yakınlaşıp görüntü kayıt edebiliyorlar.

Araçların kabin bölgesinin tümü, camları, yakıt deposu ve akümülatörleri 9x19 mm'lik MP5 mermisine karşı da balistik korumaya sahip. Aracın önünde bulunan yükseklik ayarlı buldozer 2 ton ağırlığında yanıcı madde, barikat, taş gibi engelleri temizlemekte kullanılıyor.

Göz yaşartıcı gaz savaşta kullanılmıyor
Gaz bombası, göz yaşartıcı gaz, biber gazı olarak bilinen “Gösteri kontrol ekipmanları” askeri kimyasal silah olarak sınıflandırılıyor. CR,CS,CN ve OC (biber gazı) gibi çeşitleri olan gösteri kontrol ekipmanları göz yaşartıcılar, kusturucular, solunum zorlaştırıcılar gibi alt kategorilere ayrılmaktadır. OC, göz yaşartma ve tahriş etkisi daha yüksek olduğu için son zamanlarda daha çok tercih edilmektedir.

Gösteri kontrol ekipmanlarına kısa süreli maruz kalınması gözde ağrı, batma, kaşıntı ve geçici körlüğe, solunum yollarında tahriş ve yanma hissine sebep olurken, öksürük, kusma, boğulma hissi, nefes almada zorluk, motor refleks kaybı ile kan basıncında yükselmeye yol açıyor. Solunum durması, akciğer kanaması, hipertansiyon krizi ve hipotermi (vücut sıcaklığının düşmesi) gibi etkilerde kısa süreli maruziyet sonucu görülebiliyor. Yüksek yoğunlukta ve uzun süreli gaz maruziyetinde ölüm vakaları ve kalıcı doku hasarları gözükmektedir.

İsrailli askerlerin ABD yapımı CS gazı kullanması sonucu çok sayıda ölüm gerçekleşmiş, tıbbi olarak bağlandırılmasa da OC gazına maruz kalma durumunda da ölüm vakaları görülmüş, bu vakalar maruz kalınmadan sonraki 1 saat içerisinde yaşanmıştır.

1969 yılında 80 ülke tarafından imzalanan Cenevre Sözleşmesi ile göz yaşartıcı gazların savaşta kullanılması yasaklanmıştır. Avrupa İşkencenin ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Komitesi 2001 ve 2007 yıllarında biber gazının kapalı alanda kullanılmaması gerektiğini belirtmiş açık alanda kullanımında ise kısıtlamalar olması gerektiğini ifade etmiştir.

Biber gazının öldürücü etkisine bir örnek 1 Mayıs 2007'de yaşandı. Daha önce by-pass ameliyatı geçirmiş olan 75 yaşındaki İbrahim Sevindik adlı vatandaş, biber gazına maruz kaldıktan sonra geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

(soL - Haber Merkezi)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst