Hypatia

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Filozoflar kategorisinde soPhiA`` tarafından oluşturulan Hypatia başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,262 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Filozoflar
Konu Başlığı Hypatia
Konbuyu başlatan soPhiA``
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

soPhiA``

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
3 Mar 2009
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Aydınlığın son ışığı...
İskenderiyeli astronom ve matematikçi Theon'un kızıdır.Bilimi ve zerafeti ile olduğu kadar güzelliği ile de ünlü olan bu filozof ve matematikçi Grek hanım Atina'da eğitimini tamamladıktan sonra İskenderiye'ye yerleşmiş ve orada bir okul açmıştır. Zamanında yaşayanlarca filozof İsidorus'un karısı olduğu söylenmişse de, bunda bir yanılgı olduğu sanılmaktadır; çünkü güvenilir yazarlara göre Hypatia hiç evlenmemiştir. Babasından aldığı sağlam fikir yapısı ile kendisini Platon'un izinde buldu ve İskenderiye'de Platon, Aristo ve Suda gibi diğer filozoflar üzerine halka açık dersler verdi. En önemli öğrencisi Synesios'dur. Sonradan büyük filozof olan bu öğrencisi ona hayranlığını ve ilmine duyduğu takdirlerini bildiren pek çok mektup yazmıştır. Bu mektuplar felsefe tarihi kitaplarında bugüne kadar gelmiştir. Buna karşın Damaskios ve onun hocası İsodoros, Hypatia için filozof olarak büyük takdirlerini söylerken İskenderiye'deki Platon geleneğinin etkisi altında kalmayıp, kendi kararını verseydi geometride daha ileri olurdu fikrini ileri sürmüşlerdir. Sinosios ve Herakles'in yetişmelerinde öğretmenleri Hypatia'nın üstün gayreti teşekkürle anlatılmaktadır.
Hypatia çeşitli bilim dallarında çalışmıştı; yaratıcı olmaktan çok bir eleştirmen ve yorumcu (commentator) idi. Astronomik tablolar, Appolonius konik kesitleri ve Diophant üzerine yorumları vardır.
Hypatia'nın en parlak zamanı Arkadius'un hükümranlığı dönemine, 415'deki trajik ölümü de Arkadius'un halefi devrine rastlar.
Hypatia'nın İskenderiye'de yeni Platonculuğu yansıtan felsefesi, yaklaşımı bakımından Atina okuluna göre daha araştırmacı ve bilimsel nitelikteydi, ayrıca Atina okulu kadar mistik eğilimler taşımıyordu.
MÖ 3. yüzyıldan başlayarak altıyüz yıllık bir süre boyunca insanların İskenderiye'de başlattığı düşünsel ortamdan sonraki baskı, öğrenmekten korku bütün izleri yok etmiştir. Hıristiyanlıktan sonra filozoflar takımı Roma hükümdarının himayesinde olmaya devam ettiler ve yeni eğitim hiçbir şekilde yığınlara mal edilmedi. Hükümdar Julyana Apostata'nın onlara verdiği koruma, ölümünden on yıl sonra da devam etti. Hypatia o dönemde ilk Hıristiyanlarca büyük ölçüde putperestlikle özleştirilen öğrenim ve bilimi simgeliyordu. Bu nedenle İskenderiye'de Hıristiyanlar ve Hıristiyan olmayanlar arasındaki gerginlik ve çatışmaların öne çıkan ismi olarak görülüyordu. Eski aydınlanmanın temsilcisi olan Hypatia, Pitolemais şehrinin putperest valisi Orestes'in himayesine sığınır, Rahip Cyrillos'un İskendiriye'ye Başpiskopos olmasından sonra gerginlikler daha artar ve onun yandaşlarının oluşturduğu bir kitle tarafından sokakta araba altında linç edilir.
Önceleri Makedonyalılar, sonra Romalı askerler, Mısırlı rahipler, Yunan aristokratları, Fenikeli denizciler, Yahudi tacirler, Hindistan ve Güney Sahra'dan gelen ziyaretçiler İskenderiye'nin parlak döneminde büyük bir uyum içinde yaşamışlardı. Büyük İskender'in kurduğu bu şehrin muhteşem bir kütüphanesi ve buna bağlı bir müzesi vardı. Bilim ve düşünce ürünleri burada çiçek açmıştı; pek çok bilim adamının yanında İskenderiyeli Theon ve kızı Hypatia da bu kütüphaneye devam edenler arasındaydı. Bu kütüphane de fanatikler tarafından yakılmıştır.
 

Aristoteles

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
29
Platon'un ruhu, Afrodit'in bedeni;
ebediyen Hellas'ın güzel göklerine çekildi.

Hypatia; sadece akıllı bir filozof değil aynı zamanda görenlerin gözlerini kamaştıracak cinsten dillere destan güzelliğe sahip bir kadındı. Kim bilir? Bilimin ve felsefenin ışığında kurban olmasaydı belki şuan birkaç yüzyıl ileride olabilirdik.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Hypatia (370-415) tarihteki onemi, bilimsel serbest dusuncenin hristiyan dogmasinin yukselisi ile sona ermesidir. Hypatia, Yunan-Roman medeniyetinin bitirilisinin bir semboludur.

Kendisi, bir pagan, filozof, bilim kadini ve matematikci ve de onemli bir politik karakter ve bir kadindir. Yeni platonistlerin dini olmayan kolunun belediyeye ait olan felsefi baskanligini ustlenmisti. Hypatia, sabit fikirli fanatikler ve partizanlar tarafindan sevilmeyen bir karakterdi. O zamanlar, Roma Imparatorlugu, resmi olarak hristiyan oluyor, Alexandria, hristiyan, yahudi ve paganlar aralarinda savasirken parcalaniyordu.

Buyuk bir ihtimalle, Saint Cyril'in emri ile (Alexandria patrigi) Hypatia, iki tekerlekli arabasindan alinarak, cirilciplak soyularak,canli iken sivri deniz kabuklariyla linc edilerekve sonunda da yakilarak oldurulmustur. Bu hristiyanlarin, kardes sevgisi anlamini tasir.

Ondan sonra felsefe tamamen dususe gecmistir ve 525'te Justinian kalan butun felsefe okullarini kapattirmis ve bilinen karanlik cag baslamistir.

Hypetia, taa Ronesans'a kadar surecek olan karanlik cagin, ve "herseyin butunlugu" nu arayan Yunan-Roman bilimsel serbest dusunce doneminin son kurbanidir.
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Hypatia'nın hayatını anlatan Agora filmini tavsiye ederim.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Babası Hypatia'ya dünyanın o bölgesinde bulunan tüm dinleri öğretti. Ona: "bütün dogmatik dinler yanlışlarla doludur ve kendine saygısı olan bir kimse tarafından son gerçek olarak kabul edilmemelidir" dedi..

İskenderiyeli Hypatia, Soner Tuna
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst