Hyloteizm-Tek madde Tanriciligi

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe Akımları kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Hyloteizm-Tek madde Tanriciligi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,354 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe Akımları
Konu Başlığı Hyloteizm-Tek madde Tanriciligi
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Hylo teizm, temelini materyalizmden alan ve ateizmin tam tersi olarak maddeyi tanrilastiran bir teolojik durustur.

Burada hyle "ilk ve tek madde" olarak one cikar ve insanoglunun tanrilastirmasi eylemi ile hyle tanrilastirilir.

Bir cesit madde temelli tanrilastirmalarin temelini de teskil eder.

Mesela evreni tanrilastiran, panteizm; bir cesit hyloteizmdir.

Burada nesnel materyalizm den ziyade; oznel materyalizm soz konusudur.

Bu konuya ben daha once baslik olarak olmasa bile, kisa bir bilgi olarak deginmistim.

Ayrica Turkiye'de bunun bilindigini de dusunmuyorum.

Cunku bu kavram ile ilgili rehber niteliginde ne oldugunu aciklayan, resmi bir kurum yok.

O yuzden ingilizceden aldigim kisa alintiyi, turkceye cevirecegim.


Hyle

In philosophy, hyle (/ˈhaɪliː/; from Ancient Greek: ὕλη) refers to matter or stuff. It can also be the material cause underlying a change in Aristotelian philosophy.

Felsefe de hyle (eski yunanca da ) maddeye ya da seye mukabil eder. Aristo felsefesinde de, degisimin temelindeki maddesel neden olarak belirtilmistir.

Hylotheism (from Gk. hyle, 'matter' and theos, 'God') is a rare religious doctrine. It is distinct from materialism in that the hylotheist sees the material Universe as God; and distinguished from other forms of theism in that the hylotheist does not believe in a supernatural or dualistic Universe.

Hyloteizm (Easki yunanca da madde ve tanri birlesimi) ender gorulen dini doktrinlerdendir. Materyalizmden, bir hyloteistin material evreni tanri olarak gormesi ile ayrilir ve digger her turlu teizm cesidinden de, hyloteist ikili evrene ve doga otesine inanmamakta ayrilir.


Hylotheisem is commonly defined as the following: the theory equating matter with God or merging one into the other (Lutheran Church); or the doctrine of belief that matter is God, or that there is no God except matter and the universe (Websters, Chambers et al)

Hyloteizm, genelde su sekilde tanimlanir; maddeyi tanri ile esitlemek ve birinin digerinden geldigini soyleyen teori; ya da maddenin tanri oldugunun ya da maddeden ve evrenden baska bir tanri olmadiginin inancinin doktrinidir.


Thus, according to this doctrine, there is no special distinction between 'matter' and other constituents of the Universe. The terms persist simply because the material Universe remains a useful distinction from the immaterial or supernatural.

Bu doctrine gore, madde ve evrenin digger icerikleri arasinda ozel bir ayrim yoktur. Bu terim, material evrenin material olmayan veya doga ustunden farkinin olmasinin nedeni uzerinde durur.


Hylotheism posits there is no truth external to the observable Universe, no morality superior to it, and no afterlife or spirit world enterable from it, save that such be discernible from within it. According to this belief, there is a God, and It is the sum of all actions over the span of the Universe; we are all parts of God, and God is what we collectively create.

Hyloteizm, gozlemlenen evrenin disinda bir gercegin olmadigini one surer. Onun ustunde bir moral deger yoktur ve ondan yasam sonrasina ya da ruhsal dunyaya giris yoktur bir cesit, "onun bunyesinden secilebilir"i akilda tutalim.
Bu inanca gore, bir tanri vardir ve bu tanri; tum evrenin butun hareketinin toplami, bizler tanrinin parcalari ve tanri bizim ortak olarak yarattigimizdir.

Materyalizm de ise hyle kavrami uc sekilde tartismalidir.

"Herseyin ondan meydana geldigi" tek cesit bir maddenin olup olmadigi; varsa boyle bir maddenin daimi mustakilligini (substantial) varlik olarak koruyan, ve cogulcu formlara donusen (hylomorfizm) bir yapisi olup olmadigi, eger boyle bir mustakil varlik (hyle) varsa, kalitimsal ozellikleri olup olmadigi (substance teori- mustakil varlik teorisi) tartismasidir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Insanoglunun herhangi bir seyi kendine dogrulayarak ve kendini inandirarak tanrilastirmasinin uc ana nedeni vardir.

Zorunluluk cunku gonullu olarak dogumdan itibaren islenmis.

Gereklilik cunku inanc olarak ideoloji olarak bilincsizce bilincalti otomatik olarak yerlesmis olarak kabullenilmis

Ihtiyac cunku, insanoglunun henuz geldigi beyin soyutlamasi duzeyinde, toplumsal olabilmenin bir cesit sarti olarak algilanmakta. Insanoglu akli her seye bir yanit vermek istemekte, bilimin geldigi yer ile yetinmemekte, bilimi algilamamakta bilgilenme yerine inanmayi beynini dusundurme yerine; hafizadan kullanmayi tercih etmekte. Kisaca sordugu her soruya kendince bir yanit vermek ve bu yanitin dogruluguna kendini inandirmak istemekte.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst