Hipokrat ve Hipokrat Yemini

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Biyoloji kategorisinde telrunya tarafından oluşturulan Hipokrat ve Hipokrat Yemini başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,764 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Biyoloji
Konu Başlığı Hipokrat ve Hipokrat Yemini
Konbuyu başlatan telrunya
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan telrunya

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
HİPOKRAT KİMDİR?



Hipokrat, ( Yunanca Ἱπποκράτης,) tıbbın babası olarak bilinir. M.Ö. 460 yılında Kos Adasında doğmuştur. Hekim Heraklides'in oğludur. İlk derslerini babasından almıştır. Yaşadığı dönemdeki hastalıkların doğaüstü güçlerden ve tanrıların gazabından kaynaklandığı fikrine karşı çıkmış, hastalıkların fiziksel sebebi üzerinde gözlemler yapmıştır. Tıbbı sanat ve bilime dönüştüren Hipokrat, sanatını icra etmek için hayatının büyük bölümünü gezmekle geçirmiştir.

Hipokrat'ın ilk ve en önemli felsefesi, hastaya asla zarar vermemektir. En önemli eseriyse; batıl inanış ve şifa büyülerini reddedip tıbbın temel ilkelerine yer veren, aslen Hipokrat tarafından değil onun eserlerini toplayan öğrencileri tarafından derlendiği düşünülen Corpus Hippocraticum ( Hipokrat’ın Toplu Yapıtları)dir.

Hipokrat’ın ölümünden sonra Kos Adası Hekimlik Okulu’nun bütün buluşları Hipokrat'a mal edilmiştir. Bunların tümünün değilse de büyük bir bölümünün onun buluşu olduğuna kuşku yoktur. Örneğin; bazı hastalıkları Hipokrat ilk kez tanımlamıştır, “sopalanmış parmaklar” adlı hastalığa “Hipokratik parmaklar” denilmektedir. Çünkü ilk kez Hipokrat bu hastalığın tanımını yapmıştır. Diğer tanımladığı hastalıklar ise; “ akciğer kanseri”, “akciğer hastalığı”, “siyanotik kalp hastalığı” dır.(alıntı)

HİPOKRAT YEMİNİ

Hekim Apollon Aesculapions, Hygia Panacea Tanrı adına. And içerim, onları tanık ve şahit tutarım ki, bu andımı ve verdiğim sözü gücüm kuvvetim yettiği kadar yerine getireceğim. Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım. Paraya ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim. Öğrenmek istedikleri takdirde onun çocuklarına bu sanatı bir ücret veya senet almaksızın öğreteceğim. Reçetelerin örneklerini, ağızdan bilgileri şifahi bilgileri ve başka dersleri evlatlarıma, hocamın çocuklarına ve hekim andı içenlere öğreteceğim. Bunlardan başka bir kimseye öğretmeyeceğim. Gücüm yettiği kadar tedavimi hiçbir vakit kötülük için değil yardım için kullanacağım. Benden zehir isteyene onu vermeyeceğim gibi, böyle bir hareket tarzını bile tavsiye etmeyeceğim. Bunun gibi bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Fakat hayatımı, sanatımı tertemiz bir şekilde kullanacağım. Bıçağımı mesanesinde taş olan muzdariplerde bile kullanmayacağım. Bunun için yerimi ehline terkedeceğim. Hangi eve girersem gireyim, hastaya yardım için gireceğim. Kasıtlı olan bütün kötülüklerden kaçınacağım. İster hür ister köle olsun erkek ve kadınların vücudunu kötüye kullanmaktan mazarattan sakınacağım. Gerek sanatımın icrası sırasında, gerek sanatımın dışında insanlarla münasebette iken etrafımda olup bitenleri, görüp işittiklerimi bir sır olarak saklayacağım ve kimseye açmayacağım. Vegrorum arcana visa, audita intellecta nemo eliminet.



GÜNÜMÜZDEKİ HALİ

Tıp fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime ve bilgilerimi insanlık aleyhine kullanmayacağıma mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı göstereceğime din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime mesleğimi dürüstlükle ve onurla yapacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
"insanı insan yapan, insandır"
Gordon Childe
böyle diyor.

diğer bir tarafta ise bir ozan, Ruhi Su ise şöyle diyor "benim kabem insandır"

"insan"

insan üzerine yapılan tüm incelemeler/araştırmalar var varılan sonuçlar ile buna bilimsel/normatif ve etik olarak değer verebilmek bilim-sel-in ne denli koruyabildiği, Hipokrat üzerinde yapılan "and"a ne denli bağlı kalınabildiği, çelişkisi ile açığa çıkartılmalı; ters-yüz/düz edilenler yeniden ters-yüz/düz edilmelidir.

Hipokrat'ı tanımladığın için teşkkür ediyorum telrunya...
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
"Hekim, tatlı sözlü olmalıdır."
"Hekim, hastasının yanında gerektiği kadar kalmalıdır."
"Hekim, çağrıldığı hastaya söz verdiği zamanda gitmelidir."

Hipokrat


Onu tanımalıyız, bilmeliyiz sevgili nejdet... Çabalarım bunadır. Andın temizliği ve günümüz dünyası.. Ne yazık...
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst