Hayatın Başlangıcı Ve Evrim Görüşleri

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Biyoloji kategorisinde telrunya tarafından oluşturulan Hayatın Başlangıcı Ve Evrim Görüşleri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,704 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Biyoloji
Konu Başlığı Hayatın Başlangıcı Ve Evrim Görüşleri
Konbuyu başlatan telrunya
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan tersinim

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Hayatı ve başlangıcını anlamak her zaman insanın merak konusu olmuştur. Çağlar boyunca da bu konu üzerinde kafa yormuş, çeşitli hipotezler üretmiştir. Hepsi kendince canlılığı açıklamaya çalışmış, bazen hataya düşmüş, bazen biyoloji için çok önemli olan fikirler ortaya çıkarmıştır. Ama öncelikle bu görüşleri bilmek lazımdır ki, canlılık ve diğer felsefe konularında yorum yapabilelim. Benim görüşüme göre, ilk ve aslolan canlı kavramına vakıf olmaktır. Bazı konularda dogma bilgiler yerine önce tüm görüşleri öğrenmek ve varoluş hakkında düşünmek daha doğrudur.

ABİYOGENEZ HİPOTEZİ

Abiyogenez, kendiliğinden oluş demektir. Canlıların kendiliğinden var olabileceğine, yani cansız maddelerden kendiliğinden meydana geldiğine inanılan görüştür. Bu hipotez eski Yunan filozofu Aristo ile hayat bulur. Aristo'nun bu düşüncesine göre, bazı madde parçaları aktif bir öz taşır ve bu aktif öz, şartlar uygun olduğu anda bir canlı meydana getirir. Bu görüş, 16. ve 17. yüzyılda birçok bilim adamı tarafından kabul edilmiş, bilimsel bir gerçek sayılmıştır.
Ortaçağ'da, böceklerin yemek artıklarından, güvelerin yünden, farelerin buğdaydan oluştuğuna yaygın olarak inanılıyordu. Hatta, bunu ispatlamak için ilginç deneyler dahi yapılmıştı. Örneğin; kirli insan gömleğiyle buğday tanelerini bir araya koyduğunda, farelerin oluşacağı sanılıyordu. Etlerin bir süre sonra kurtlanmasının da, hayatın cansız maddelerden türeyebildiğine bir delil olduğu zannediliyordu. Oysa daha sonraları, etlerin üzerindeki kurtların kendi kendilerine oluşmadıkları; sineklerin bıraktıkları gözle görülmeyen yumurtalardan çıktıkları anlaşıldı.
Bu görüşü öncelikle Francesco Redi, daha sonraysa Louis Pasteur'un düzenledikleri kontrollü deneyler çürütmüştür.
F.Redi deneyinde iki dörtlü gruba ayırdığı sekiz kavanoz kullandı ve içerisine çeşitli hayvan etleri koydu.Bir grup kavanozun ağzını açık bıraktı ve diğer grup kavanozlarn ağzınıysa
sadece hava girebilecek şekilde bir bezle kapadı. Birkaç gün içerisinde ilk grubun içerisinde sinek kurtçuklarının oluştuğunu gözlemledi. Diğer grupta ise sinek kurtçuğuna
rastlamadı.Bu da kurtçukların kendi kendine oluşmadığını, ağzı açık kavanoza sineklerin bıraktığı gözle görülmeyen yumurtalardan oluştuğunu gösterdi.
19. yüzyılda, ünlü Fransız bilim adamı Louis Pasteur'ün yaptığı deneylerle de hipotez tamamen çürütüldü. Pasteur'ün başarıları bir tür zincirleme tepki içinde birbirine yol açmaktaydı.
Kristaller üzerindeki çalışamaları onu onu canlı yaşamın gizemi sorununa götürmüştü.Canlılar üzerindeki incelemeleri ise onu fermentasyonu açıklayan mikrop teorisine ulaştırmıştı.
Doğruluğundan artık kimsenin kuşku duymadığı bu teori başlangıçta tepkiyle karşılanmıştı. Pek çok kimse için öyle bir düşünce uydurma bir açıklama olmaktan ileri geçemezdi.
''Spontane üreme''diye bilinen yerleşik görüşe göre kurtçuk,tırtıl,tenya,sinek,fare vb. yaratıklar elverişli koşullarda kendiliğinden oluşmaktaydı.
Oysa Pasteur ''kendiliğinden oluşumu''mikroskobik organizmalar için bile olanaksız görüyordu. Pasteur, vardığı sonucu şu cümle ile özetlemiştir:
"Cansız maddelerin hayat oluşturabileceği iddiası artık kesin olarak tarihe gömülmüştür."

BİYOGENEZ HİPOTEZİ

Biyogenez, canlıdan oluş demektir. F.Redi'nin deneyleri canlının kendinden önceki bir canlıdan meydana gelebileceği fikrinin doğmasına neden oldu ve Biyogenez Hipotezi doğmuş oldu.
Redi ve Pasteur'un deneyleri, hiçbir canlının kendiliğinden meydana gelemeyeceğini gösterdi. Bu sonuçlar Latince şu cümleyle özetlenir: "Omne vivum ex ovo". Anlamı "Hayat bir yumurtadan çıkar."dır.

PANSPERMİA HİPOTEZİ

Bazı bilim adamlarına göre, hayat yeryüzüne başka gezegenlerden gelmiştir. Yaklaşık bir asır önce ortaya atılan bu görüş, biyolojide Panspermia Hipotezi olarak blinir. Günümüzde de bu hipotezi savunanlar vardır. Bunu savunanlar, bilinmyen bir zamanda uzaya dağılmış olan spor ve tohumların dünyaya gelerek hayatı başlattığını kabul eder. Bu hipoteze iki soruyla itiraz edilir. İlki, başka gezegenlerden dünyaya geldiği iddia edilen bu spor ve tohumların, uzay yolculuğu sırasında çok yüksek ve düşük sıcaklıklara, radyasyona nasıl dayandığı sorusudur. Uzayla ilgili bilgilerimize göre bunun mümkün olması imkansız görünmektedir. Üstelik bu spor ve tohumlara yolculuk yaptıracak gücün ne olduğu hakkında en ufak bir fikir yoktur. İkinci soru ise, hayatın bu gezegen ve göktaşlarından dünyamıza gelmiş olması ihtimali olsa dahi, bu gezegenlere hayatın nasıl geldiğidir.Bu konuda da herhangi bir fikrin olmaması Panspermia Hipotezi'nin karanlıklar içinde kalmaya devam etmesine sebep olmuştur.

OTOTROF HİPOTEZİ

Ototrof(kendi besinini kendi üretebilen canlı) Hipotezi dünyadaki ilk canlının ototrof olduğunu savunur. Ama ototroflar, hem kendi besinini hem de diğer canlıların yararlanabileceği besinleri üretebileceğinden kompleks yapılı organizmalardır. Ototrof canlının bu yapıyı kazanabilmesi için milyonlarca yıllık değişmeler geçirmesi gerektiğini savunan bilim adamları vardır ve bu hususta da oldukça haklılardır. Bu ototrof canlının nasıl oluştuğu açıklanamadığı için, daha sonra Heterotrof Hipotezi ileri sürülmüştür.
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
HETEROTROF HİPOTEZİ

Heterotrof Hipotezi'ne göre, ilk canlı heterotrof bir organizma olup, cansız maddelerin uzun bir kimyasal evrim geçirmesiyle meydana gelmiştir. Bu görüş, Oparin ve Haldane adlı bilim adamları tarafından ileri sürülmüştür.İlk atmosferdeki basit gazlar ilk atmosfer koşullarındaki enerjilerle iyonlaşıp birleşerek ilk organik molekülleri oluşturur. Ayrıca ilk atmosferde metan (CH4), amonyak (NH3) ve su (H2O) buharının da bulunabileceğini iddia ederler.
Bilim adamları, bu maddelerin yoğun mor ötesi ışınlarının enerjisi ile daha karmaşık bileşikleri yapabilecek reaksiyonlara girdiklerini düşünürler.
İnanışa göre, meydana gelen maddeler de yeryüzünde biriken suların oluşturduğu denizlere taşınıp basit organik bileşikleri yaptılar.
Miller Deneyi: 1953'te Stanley Miller ilk atmosferde su buharı, metan, amonyak ve hidrojen gazlarının bulunduğunu varsayarak bir deney düzenledi: Bu karışımı cam bir balon içinde yedi gün elektrik arkına tuttu ve balonda amino asitlere benzeyen bazı basit organik maddelerin meydana geldiğini gösterdi.
Hipotez'in önemli hususları:
-Canlı , cansızdan uzun süren bir evrim sonucu oluşmuştur.
-Oluşan canlı basit yapılıdır.
-Canlı , cansız maddeden bir kez oluşur.sonraki canlılar bu canlıdan ortaya çıkar.
-Bu hipotez canlı oluşumunu dünyanın oluşumunu paralel olarak izah eder.
-Heterotrof hipotezi evrim teorisine dayanır.

Hipotezin şematik izahı :
inorganik moleküller (h2o , nh3 , ch4 , h2 ) ( ilkel atmosferde varolduğu kabul edilen gazlar.]
sıcaklık ve u.v. ışınlar.
basit organik moleküller ( aminoasitler vb. )
sıcaklık
kompleks organik moleküller ( protein , yağ , karbonhidrat )
koaservat: bir sıvı içerisinde bir arada duran protein , enzim ve benzeri maddelerden oluşan kümeler.
nükleoprotein yapılar ve ilkel heterotrof canlı oluşur.

ilk canlının oluşumunu formülleştirirsek:
basit gazlar-> aminoasit-> protein-> koeservat
koeservatların özellikleri:
1) dış ortamdan ayıran zarları vardır.
2) büyüme ve çoğalma yetenekleri vardır.
3) ph değişimlerine karşı dayanıksızdırlar. ancak dayanıklı olarak evrimleşerek hayatın öncüsü olan organik molekül kümesini oluşturmuştur.
4)titreme , sigillenme hareketi gösterirler.
5) hücresel zar yapma ve büyük molekülleri sentezlemek için gerekli enerjiyi organik moleküllerin bağlarındaki kimyasal enerjiden sağlar.

Heteretrof hipotezini destekleyen varsayımlar:
1) ilkel atmosfer bugünkünden farklı yapıda idi .
2) ilk canlı oluşmadan önce organik moleküller oluşmuştur.
3) ilk organik moleküller ilkel atmosferdeki gazlardan yapılırlar.
4) ilkel canlı cansız maddelerin uzun süren kimyasal evrimi ile oluşur basit yapılıdır , hazır besinle beslenir , oksijensiz solunum yapar.
5) fotosentezin evrimi ile ilkel atmosferin yapısı değişmiştir. atmosfere oksijen girmiştir.
6) oksijenli solunum fotosentezden sonra evrimleşmiştir.

Hipotez iki yönden önemlidir:
-Evrimci bir anlayışa sahiptir.
-Miller bu konuda başarılı deneyler yapmıştır. Fakat deneyde kullanılan gazların ilk atmosferde varolduğunun ispatlanması söz konusu değildir.(alıntı)
Hipotez, ilk canlıyı meydana getiren maddelerin nasıl var olduğunu ve nereden geldiğini açıklayamamaktadır. KEndiliğinden oluş(abiyogenez) hipotezi çürütüldüğüne göre ilk maddelerin nasıl var olduğu bilinememektedir. Ve günümüze kadar henüz ilk canlıya benzer bir organizma meydana getirilememesi de hipoteze duyulan inancı sarsar.

YARATILIŞ GÖRÜŞÜ
Yaratılış görüşünde, tüm canlılar tek tek yaratılmıştır. Zamanla değişime uğrasalar da asla başka bir türe veya canlı grubuna dönüşmemiştir. Bu görüşte, dinler devreye girer. İlahi dinlere ve çoğu inanca
göre dünya ve herşey ilahi bir varlık tarafından yaratılmıştır. Evren, Tanrının koyduğu kurallara göre belirli bir düzen içindedir ve her canlı bir amaçla yaratılmıştır, bu amaca hizmet etmelidir.

EVRİM GÖRÜŞLERİ

Evrim, canlıların bir zaman diliminde geçirmiş olduğu ve geçirmekte bulunduğu değişiklikleri ifade eder.Evrime göre, günümüzün canlıları, bir veya birkç
ilkel ve basit yapılı atadan milyonlarca yılda meydana gelmiştir.

Evrimin İlkeleri:
1.bütün canlılar aynı kökenden evrimleşmiştir.
2.canlılar arasında hem ortak , hem farklı özellikler bulunur.
3.canlılar arasında devamlı varyasyonlar (değişim,farklılık) meydana gelir.
4.tür sayısı devamlı artar , sabit değildir.
5.günümüzde de canlılar arası değişiklikler ve tür oluşumu sürmektedir.(alıntı)

Lamarck'ın Evrim Görüşü
Bitki ve hayvan türleri çevre şartlarıyla değişime uğrayabilir. Lamarck'ın evrim teorisi iki fikre dayanır. İlki, canlıların çevre etkisiyle kazandığı özellikleri yeni nesillere geçirebilmesidir. ikincisi ise, kullanma-kullanmama prensibidir. Kullanılan organ/parça kuvvetlenir ve gelişir, kullanılmayan parça ise körelir. Hatta kaybolabilir. Bilinen en ünlü örneğe göre zürafaların boyunları yüksek dallardaki yaprakları yiyebilmek için uğraşmaları sonucunda uzamıştır ve bu özellik sonraki nesillere aktarılıp türün özelliği olmuştur. Bu durumda Lamarck'a yöneltilmiş olan eleştiri şudur: 'kazanılan karakterler sadece bireye özgüdür,kalıtsal değildir' Daha sonraları Mendel'in genetikle ilgili çalışmaları da Lamarck'ın bu görüşünün yanlış olduğunu göstermiştir.

Darwin'in Evrim Görüşü
Charles Darwin, günümüzde bile en çok tartışılan evrim görüşünün sahibidir. Tüm canlılar hayatta kalmaya çalışma güdüsüyle hareket ederler.
Bu mücadelede ortama en iyi uyum sağlayıp üreyenler seçilecektir. Bu durum popülasyon genetiğinin değişimine neden olacaktır.
“Evrim teorisi” de doğadaki bu değişim-dönüşüm gerçeğinden yola çıkarak tüm canlıların ortak bir atadan türeyerek geldiğini söylemektedir.
Darwin, diğer evrim görüşündekilerden farklı olarak inancıdırıcı deliller toplamaya çalışmıştır. Ve şu hipotezi kurmuştur:
-Türler belirli sayıda ve degişmez değildir. Canlıların çeşitli formları,atasal türden köken alan ve değişiklikler taşıyan nesillerden ortaya çıkmıştır.
-Doğadaki sınırlı kaynakları kullanmak açısından bir populasyondaki bireyler arasında rekabet vardır ve bu rekabette galip gelen, kalıtsal özelliklerini yeni nesillere aktarabilir. Değişikliği sağlayan mekanizma,oldukça fazla uzun bir zaman süreci boyunca çalışan doğal seçme olmuştur.
Darwin'in bu teorisi, bugunkü modern biyolojinin temelini oluşturur. Ve her teoriye olduğu gibi Darwin'in de teorisine itirazlar olmuştur. Yöneltilen sorular çeşitlidir. Darwin'in biyolojideki önemiden ötürü bu konuyu soruları alt başlıklarda incelemek daha uygun olacaktır. Bu nedenle bu özet bilgiyle Darwin ve Evrim Teorisi'ni şimdilik kapatabiliriz.
 

turko29

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
20 Şub 2010
Mesajlar
322
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
65
Yaşamın oluşumu ile ilgili Kimya ve Biyoloji temelli Hipotezler artık günümüzde ispatlanmış ve bu doğrultuda gen mühendisliğindede büyük adımlar atılmıştır, Canlıdan cansızın oluşumu farkında olmadan yaşadığımız bir çok yapılanmada kendisini göstermektedir, Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkta bu bakışın içerisinde gizlidir. Bu konuda Avrupanın 1900 lü yıllarının ilk dönemlerine gelemedik, elbetteki bunda Eğitim anlayışının 1950 lerden sonra tekrar osmanlı mantığına büründürülmesinin büyük katkısı var...
 

rainbow64

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
331
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
din ilimleriyle doğrudan bağlantılı olduğu için kimi radikal kesimlerce araştırılmasını hoş karşılamayan kişiler var . bu yüzden şu ana kadar yapılmış araştırmaların tam olarak kesinlik kazanamaması bence bu kesimlerin ekmeğine yağ sürüyor.
 

Adramelech

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
69
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
29
Hetetrof hipoteziyle ilgili bir video izlemiştim önüne geçebilecek başka bir hipotez düşünemiyorum doğrusu :)
 

iuflsfozkn

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
8 Ocak 2011
Mesajlar
641
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
38
hayat ya ölünce başlayacaksa...şimdi rüyada isek....

acaba yukardaki cümleyi irdelesek cümlenin yazarı hakkında nasıl bir sonuca varırrız??ve acaba hayatın baslangıcı sorusuna tam cevap olmus mudur??
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
din ilimleriyle doğrudan bağlantılı olduğu için kimi radikal kesimlerce araştırılmasını hoş karşılamayan kişiler var . bu yüzden şu ana kadar yapılmış araştırmaların tam olarak kesinlik kazanamaması bence bu kesimlerin ekmeğine yağ sürüyor.

Sadece din ilimleriyle kalsa iyi, bir çok iş dönüyor global dünyamızda. Bu çok üzücü, ama bir şey yapabilmek de pek mümkün görünmüyor. Sadece güçlerin müsaade ettiği sınırlarda gezilebiliyor.

hayat ya ölünce başlayacaksa...şimdi rüyada isek....

acaba yukardaki cümleyi irdelesek cümlenin yazarı hakkında nasıl bir sonuca varırrız??ve acaba hayatın baslangıcı sorusuna tam cevap olmus mudur??

Peki ben doğmadan önce de öldükten sonra da hayat devam edecek desem daha kapsamlı bir cevap olmuş mudur?
 

Süreyya Önal

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
16 Nis 2010
Mesajlar
469
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
ilk enerjinin, o her şeye kadir enerjinin nüvesini- kaynağını bilmek gerekir

sonrası...o enerjinin canlılığı ile kendindeki fazların, etki tepkideki ki her bir oluşuma nedenleri, değişim dönüşümleri ile yine yeni açılımları

insan da bu şartlarda oluşumda (ancak bir prototip -adem- üzerinden geçmişi-gelmişini 'düşündüğü üzere kendini bilen' tasvir ederek aktaran ve bu yönde de düşünce olarakta gelişen ) süreçte doğa şartlarına uygun olarak olmuş-oluşmuş ve cins neviden ancak bir tür olarak gelişerek bugün de çeşitli karakterde deneyimde 7 milyar civarı sayıya ulaşmış.

panspermia hipotezi, sebep sonuca dahil düşünülebilir misal benim alıp bir tohum ekmem tohumun gelişimine sadece bir etken olmamla sınırlar beni veya benle temasta unsurların yine çözülmem veya neşriyatımla dağılması gibi. Hayat canlıdır ve cansız hiç bir şey yoktur bu canlı döngüde atıl saydıklarımız dahil etki tepki de faaliyete dahildir her şey biyogenez hipotezi de bu şekil ile doğrudur.
Abiyogenez hipotez , ilk tetikleyici için (şu aşamada, kaynağın kaynağı yok onunda kaynağı..diye gidemeyeceğimize göre) doğrudur. Sonraki aşamalar neden sonuç döngüsündedir. Ototrof hipotezin kısa açıklaması ise gayet açık..döngüde kompleks yapılı organizmanın yaşamsal evrimleri ve gele gele heterotrof!!

ve halen bir başka cevap yok o bütünsel döngüyü sağlayan enerjiden, O her şey olan-olabilen enerjinin kendinden başka..... allahtan bunu düşünmüş de biliyoruz ..bir gün onu da biliriz kaynağı-ilk nüveyi yani, o zamana erişinceye değin

kendimizi-İnsanı- doğayı da tanıyarak-bilerek..hayata, bilime saygılı yok etme içgüdümüze azami dur diyerek düşünüp dillendirip yaşamı birbirimizi anlamaya çalışarak... yola devam
 

Ümit Zafer Bağcı

Üye
Yeni Üye
Katılım
19 Kas 2012
Mesajlar
233
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Hepsini okudum hepsinde ortak sonuç bir yaratıcıya dayanıyor. İlk başta düşündüm acaba ben teist olduğum için mi öyle algıladım ama tekrar çok dikkatli okudum. Yok yok eski filozoflar bir yaratıcının olduğunu hissediyorlarmış ama soyut olduğundan bunu farklı biçimde anlatmaya çalışmışlar. Zaten verdikleri örnekleri dikkatli incelerseniz çıkacaktır. Tabi bu benim görüşüm. Mesela Abiyogenez Hipotezi, Aristo'ya göre bazı madde parçaları aktif bir öz taşır, canlı varlıkları vb oluşturur. Tamam işte sadece tek demediği o bazı madde parçalarını kimin yarattığı. Hiçten o madde parçaları kendiliğinden oluşamaz demi? Bu bilime aykırı. Bazı olaylar sonucunda oluştu diyecem ama o olayları kim çıkardı. Ne sorsam sorayım sonunda zeka sahibi birine varıyorum.
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Yanan bir top parçası olan dünyamızda önce ortam oluşacak güneşe konumu,su, atmosfer vs. sonra cansız kimyasallar evrilip canlılığı oluşturacak sonra bu canlılıktan bu kadar tür doğacak..... olabilir neden olmasın :) o zaman bu türlerden en bahtsızı biziz arkadaş, öbür türler hayatını yaşıyor biz oturmuşuz nasıl oldu lem bunca şey diye düşünüp duruyoruz :)
 

tersinim

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
25 Mar 2011
Mesajlar
87
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
77
Birde şu evrim denen şeyin yanlış olabileceğini düşünseniz ve bu ihtimali göz önüne alsanız ne güzel olacak.

Her şeyden önce düşünceleri her türlü bağnazlıktan kurtarıp özgürleştirmek gerek.

Bağnazlık bilimin en büyük düşmanıdır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst