Gecemiz Gündüz Olursa...

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde odun tarafından oluşturulan Gecemiz Gündüz Olursa... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 353 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Gecemiz Gündüz Olursa...
Konbuyu başlatan odun
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan odun

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Nachts.jpg
İnsanların neredeyse %80´i gecenin tamamen karanlık olmadığı bir ortamda yaşıyor, çünkü suni ışıklandırmalar geceyi gündüze çevirmiş durumda. Ancak bu durumun sağlık açısından uzun vadede hem insanlara hem de hayvanlara negatif etkisi olduğu/olacağı muhakkak.

Bilhassa gündüzün kısa, karanlığın uzun olduğu mevsimde şehirler suni ışıklar tarafından aydınlanmaktadır. Ancak bu suni ışıklandırmanın doğal olan gündüz gece ritmini bozduğu aşikar. Işık kirliliğinin dünya çapındaki etkilerini/tehlikeleri gösteren bir hayli bilimsel araştırma mevcut.
 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Rüzgar tesislerinde bulunan kırmızı uyarı ışıkları, yarasalar açısından ölümcül birer tuzak olabiliyor. Yapılan bir deneyde, bilhassa kımızı ışığın yarasalara çok çekici geldiği saptandı. Bu nedenle sayısız yarasa, sezonluk göç esnasında bunun kurbanı oluyorlar. Ancak kırmızı ışığın yarasalara neden cazip geldiği sorusu ise hălen gizemini korumaktadır.
1651393565152.png
Rüzgar tesisleri her ne kadar temiz enerjiyi temsil etse de, Avrupa´da her sene 250.000´den fazla yarasa pervanelere çarparak hayatını kaybetmektedir. Kurbanların çoğunluğu, kışı geçirmek istedikleri yerlere gitmeye çalışan göçmen yarasalardan oluşuyor.
 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Günümüzdeki gereğinden fazla olan global ışık kirliliğin hem insanları hem de hayvanları negativ yönde etkilediği bilinen bir gerçek. Artık iş o raddeye vardı ki, gece aktif olan böcekler bile bu durumdan etkilendiği için, bitkiler daha az tozlaşıyorlar. Bilimsel araştırmalara göre güve ve diğerleri ışıkların yansıdığı bitkileri, karanlıkta kalanlara nazaran daha az ziyaret etmektedirler. Dolayısıyla bu mevzubahsis bitkiler, gündüz aktif olan böcekler tarafından da yeteri kadar tozlaşmıyor. Netice itibarı ile bu bitkiler, daha az tohum ve mevye üretmek zorunda kalıyorlar.

1651413264187.png
Bir devedikeni üzerinde gece aktif olan bir ziyaretçi.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst