Felsefeyle ilgili sorularım var? Acil :(

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe kategorisinde Tpac tarafından oluşturulan Felsefeyle ilgili sorularım var? Acil :( başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,075 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe
Konu Başlığı Felsefeyle ilgili sorularım var? Acil :(
Konbuyu başlatan Tpac
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Thetoyman

Tpac

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
2 Ağu 2014
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yardıma ihtiyacım var :/ Hacettepe Üniversitesinde Maliye bölümü öğrencisi olarak krediyi doldurmak için kolay dedikleri için 'Meraklısı için Felsefe' diye bir ders aldım. Fakat aynı zamanda staj yaptığım için derslere gidemedim. Açıkcası seçmeli ders olduğundan sınıftan da kimseyi tanımadığım için kimseye nasıl yaparız falan da demedim. Hoca bir dolu soru vermiş, çoğunu kendim cevaplayabildim ancak fikir yürütemediğim sorularım var. Eğer cevaplarsanız inanılmaz memnun olacağım;
1- Bütünü görmenin felsefece anlamı nedir? Bir örnek üzerinden açıklayınız?

2- Kavram(lar) neden var olan(lara) çizilen çerçevedir?

3- Bir felsefe sorusunun özelliği nedir?

4- Var olanların türü nedir? Her birinin özelliği nedir?

5- Kavramların var olandan önce ve sonra gelmeleri ne demektir?

edit: bir soru bir sorudur. bilen varsa iki cümle de yazsa yeter mezun olmam lazım dostlar :/
 

Thetoyman

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
13 May 2014
Mesajlar
88
Tepkime puanı
0
Puanları
0
1- Bütüncülük:[ Bilim felsefesi, Dil felsefesi, Epistemoloji, Metafizik, sosyal bilim felsefesi ] Her tür açıklamada tek tek atomları veya bireyleri değil de bütünü temele alan bakış açısı. Bir sistemin organik bir birliğe sahip bulunduğunu; sistemin parçaları yada bireysel özelliklerinden daha büyük bir gerçekliğe sahip olduğunu öne süren yaklaşım.

Bütünün bilgisinin kendisini meydana getiren parçaların bilgisinin yalın toplamına hiçbir şekilde eşitlenemeyeceğini savunun bütüncülük epistemoloji ve dil felsefesinde inançlarımızın ve bilgi inançlarımızın anlam ve doğruluklarının bir başlarına değil de sahip olduğumuz teorilerin veya dünyaya ilişkin inançlarımızın bütünlüğü içinde değerlendirilmesi gerektiğini öne sürer.
Sosyal bilim felsefesi inançlarıyla açıklanması gerektiğini söyleyen bireyciliğe karşı bireylerin bir parçası olduğu kurum ve pratikler üzerinde açıklanması gerektiğini iddia eder.
2- Varolan: düşünce veya gerçektir. Kavramlar varolanın bilgisidir. Bu varolanın bilgisi referans alınarak varolandan bağımsız bir şekilde zihinimizde işlemler yapmamıza yarar.
3- Bir felsefe sorusunun en önemli özelliği: Sorunun Akla dayandırılarak temellendirilmesidir.
4-Varlık ikiye ayrılır Real varlık ve ideal varlık.
Real varlık: Zihinden bağımsız şekilde varolan maddesel olan kollektif şekilde gözlemlenebilen varlıktır türü
İdeal varlık: Düşünceden bağımsız olmayan yalnız zihinde varolan varlıktır. Örn. Sembolikloji
5- Kavramın varolandan önce gelmesi "biçimsel kavram" olması demektir. Kavramın varolandan sonra gelmesi " halis kavram " olması demektir. ( bunu devam ettirebilirsin 2. sorunun cevabına bakarak devamı var )
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst