Felsefe Sozlugu Uzerine

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe Sözlüğü kategorisinde SenexIratus tarafından oluşturulan Felsefe Sozlugu Uzerine başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,163 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe Sözlüğü
Konu Başlığı Felsefe Sozlugu Uzerine
Konbuyu başlatan SenexIratus
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan SenexIratus

SenexIratus

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Kas 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
1
Puanları
18
Yaş
77
Sitemizin Felsefe Sozlugu Uzerine

Sitemizin felsefe sozlugune gonullu katki saglayan degerli arkadaslarim,

Felsefe yapmak kavram arkeolojisi ile baslar. Kavramlari iyi tanimadan, yeterli malzemesi olmadan, cikinina yeterli yiyecek koymayan seyyah yariyolda kalir. Bir felsefeci kullandigi her kavramin kokenini kokendesini turevini varsa yan anlamlarini bilmek zorundadir, cunku dusuncenin dolayisiyla da felsefenin malzemesi kavramlardir. malzemesini tanimayan bir isci kotu bir iscidir. Bu yuzden sozluk olustururken bu sorun goz onunde bulundurularak olusturulursa cok daha yararli olacagi kanisindayim.

iyi calismalar
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
kavramların temsil ettiği olgular kavramlardan bağsız sayılabilir mi?
 

SenexIratus

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Kas 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
1
Puanları
18
Yaş
77
ben elestirimde kavramlarin temsil ettigi olgulardan bahsetmedim ki sayin nejdet. bagsiz olduklarini da soylemedim. onu siz soyluyorsunuz. elbette bagsiz degillerdir.

benim isaret etmek istedigim nokta kavramlari sadece temsil ettikleri olgular baglaminda ele almanin bir felsefeci icin yetersiz ve sig kalacagi idi.

boyle bir sozluk bilgisi ile ancak kisir bir tartismaci olunur. tartismalari acacak, yeni ufuklar veya cepheler acacak, cozume vardiracak bakis acilari bu turden bir sozluk bilgisi ile pek mumkun gozukmuyor.
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
sözcüklerin içeriksel olarak farklı şekli olarak farklı oldukları konsunda aynı noktaya vardığımız görülmektedir. demek ki, felsefi kavramlar iz-düşümleri yanısıra değerlendirildikleri somut pratikler ile anlam ifade ediyorlar. sözcük yığınlarına kapılan retoriğin eylem ile örtüşmemesini bir mistifikasyon/aldatmaca olarak görmek doğru olandır. teşekkürler.
 

SenexIratus

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Kas 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
1
Puanları
18
Yaş
77
Wittgensteinin deyisiyle hic bir terim yoktur ki olgular dunyasinda nesnesi olmasin. Bu abarti bir gorus olsa bile her terimin nesnel dunyadan dogmus olduguna zaten suphe yoktur. tartisma konumuzu bu teskil etmemektedir.

Asil mesele sudur; bir felsefecinin kavramlarla iliski kurmasi, dili iyi kullanmasi gerekir. Dili iyi kullanmak dusunceyi iyi kullanmaktir.

Herakleitos der ki "dil ile dunyamiz ortaktir." Yani dil dunyamiz ne kadar zenginse hayatimiz da o kadar zengindir. Insan dili kadardir. Insanin dunyasi dilidir. Heiddeger diyor ki "dil varligin evidir." iyi filozoflar sozcukleri yerli yerinde kullanmaya calisirlar. Yerli yerinde kullanabilmek icin de felsefecinin degil farklari, nuanslari bile iyi bilmesi gerekmektedir. bu da felsefeye kavram arkeolojisi ile baslamak ile mumkundur.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst