Felsefe Nedir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefi Tartışmalar kategorisinde Emircan7211 tarafından oluşturulan Felsefe Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 433 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefi Tartışmalar
Konu Başlığı Felsefe Nedir?
Konbuyu başlatan Emircan7211
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan TENTEN

Emircan7211

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
16 Tem 2021
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Batman
Felsefe, hakkında en fazla yanlış anlaşılmanın olduğu alanlardan biridir. Özellikle günümüzde felsefenin prestiji gerek akademisyenlerin genel kitleye erişmekle uğraşmaması, gerekse felsefe dışından eleştirmenlerin söyledikleri nedeniyle zedelenmektedir. Bu yazıda felsefeye dair bazı yanlış anlaşılmaları açıklığa kavuşturmanın yanı sıra alana yeni girecek kişiler için de felsefeyi tanıtmayı umuyoruz. İlk olarak felsefenin ne olduğundan ve bilimle arasındaki farklardan bahsedeceğiz. Sonra felsefenin gerekli olmadığı yönündeki meydan okumalara karşı felsefenin gerekliliğini savunan üç argüman öne süreceğiz. Felsefenin yöntemsel araçlarından ve çeşitli alt dallarının neler olduğundan bahsettikten sonra da yazımızı alana girecek kişiler için okuma önerileri vererek noktalayacağız.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Felsefe Nedir? in yanıtlanmasını aşağıdaki yazımdaki "müzik nedir" in yanıtlanmasına benzetiyorum.


Müzik nedir, sanat nedir, matematik nedir vb dediğimizde neyden bahsettiğimizi yaklaşık olarak biliriz. Buna yakın olarak felsefeden sözettiğimizde genel bir bilgi çerçevesi bilgi/bilgelik ilgisi ya da öğrenmeden sözettiğimizi yaklaşık olarak aslında hepimizi biliyoruz. Yani nasıl bir usta, herhangi bir işin ustası, örneğin mimari usta, müzik ustası besteci vb den sözedebiliyorsak doğal bir filozoftan, bilge ya da bilgi üreticisinden sözediyor olursak bunu az çok biliyoruz.
Yani felsefeden sözedekeren aslında neyden sözettiğimiz de biliyoruz.

Dövüş sanatlarına ilgin yoksa akademik ya da teorik dövüş sanatları çalışması diye bir şey olacağını sanmam

Filozof karmaşaşındaki fark şu: ya da kimin filozof olduğunun aranması ve yanıtlanması için benim önerim

Çoğumuz Tesla'yı bir dahi mucit ya da zihinsel/mental üretici olarak görür, bunu onun tutkusu olarak bulur ve Edison'u bir tacir ya da girişimci (para ,güç ilgi başka şeylerle ilgili vb) biri ama her ikisi de tarihe isim yazar, paraleldir.
Edison'la Tesla arasındaki fark her zaman filozofla filozof arasındaki farktır.
 
Son düzenleme:
T

TENTEN

Ziyaretçi
Ben her türlü bilgiyi sevmiyorum.
Seçiciyim. :)
Beynim çöp torbası değil.
Anlamsız faydasız bilgiler ile dolduramam.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst