Felsefe Hakkında Düşüncelerim.

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde Lamekan tarafından oluşturulan Felsefe Hakkında Düşüncelerim. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,330 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Felsefe Hakkında Düşüncelerim.
Konbuyu başlatan Lamekan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Lamekan

Lamekan

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
3 Şub 2012
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
28
Felsefe, kelimesinin anlamı ve size hissettirdikleri üzerinde ortaklıklar olmasına karşın her kelimenin anlamını farklı anlayıp kavradığımız için felsefe kelimesinin içerdikleri ve tanıma üzerinde durmak yerine hemen kendi düşüncelerimi size açıklamak istiyorum.Temellendirmelerde hata görürseniz lütfen uyarın.Okuduktan sonra yorum yaparsanız beni mutlu edersiniz. -İyi ya da kötü -

İnsan felsefe hakkında düşünürken veya başka bir şey hakkında düşünürken zihnini kullanır.Zihin düşüncenin merkezi konumundadır.Örneğin şu an karşınızda duran klavye, "beyninizce" (bu kelimeye dikkat ileride anlarsınız ;) ) size oyun olamaz mı, yani belki klavyeniz farklı bir renkte.Siz onu yanlış görüyorsunuz?İlk soru cevap geliyor.

Soru:"Her şey zihinde mi oluşur?"
Cevap:Her şey zihinde başlamaz,zihinde son bulur.Lakin sadece başlangıç evresi zihin dışıdır.Anlık bir olaydır.Örneğin bir mağazada aldığınız kıyafet üzerinize o kadar çok yakışır ki , çok güzel oldu diyip alırsınız.Eve gidip bakınca renginin solmuş ,ve daha koyu ya da açık olduğunu düşünürsünüz.
İşte zihnin yanılması buna denir.Zihnin çevresi ile etkileşimini anlatıyorum.

Zihin.
Düşüncelerin temel merkezidir.Zihin bağımsızdır.Hiçbir şeyden etkilenmez.Bir şeyleri yanlış düşünmesi veya yanılması onun (zihnin) birşeylerden etkilendiğini göstermez.
Örneğin rüyayı gerçek zannederiz.Ama zihin onun gerçek olmadığını çok iyi bilmektedir.Gerçek olduğunu zanneden zihnin dışındadır.Eliniz ayağınız kolunuz gerçek zanneder.Mesela rüyanızda yüksekten düşüyorsanız kalbiniz hızlı hızlı çarpar ve uyanır.Bunun sebebi rüyayı gerçek zanenderek adrenalin hormonunun miktarındaki artıştır.Peki zihin gerçek zannetmiyorsa kim gerçek zannediyor.Bu sorunun cevabına beyin diyebiliriz.Böylece beynin ve zihnin birbirinden farklı şeyler olduğunu anlarsınız.

Beyin.
Düşüncelerin şekillendiği nokta.Düşünceler bir merkezden temel alır ama onun tamamlanmasını sağlayan şeyler beyinde birleşir.Şimdi bir örnekle daha iyi açıklayacağım.

Soru:"Yemek yemek ve koşmak herkes için aynı şeyler mi ifade eder?"
Cevap: Kısmen..Yalnızca yemek yemeyi düşünebilseniz evet.Ama yemek yemeyi düşünürken bir şeyler yediğinizi de düşünürsünüz.Elinizde çatal bıçak olmasını vs.Hatta ileri gidip nerede yemek yediğinizi bile.Böylece olay sadece yemek yemekten ibaret değildir.Zihin yemek yemeyi düşündü ama beyin onu farklılaştırdı.Aynı şekilde koşma eylemi için ele alalım.Koşarken ayak hareketlerini düşünürsünüz.Üzerinizdeki kıyafeti.En kötü ihtimal bir mekanda koştuğunuzu düşündünüz.Evet böylece aynı şeyleri ifade etmesine rağmen aynı şeyleri düşünemedik.Bir de o an koşmanız ya da yemek yemeniz önemliyse neler düşüneceğinizi tahmin ederek , soruyu tekrar sorun kendinize..

Böylece zihin etkilenmez.O zaman şöyle bir soru gelmesi lazım aklınıza;
Soru:"Söylediklerinize göre zihin merkez.Ben bir şeyi yeni öğrendiğimde zihinde etkilenmeli yoksa beyin düşünemez..Hadi açıkla bize"
Cevap:Zihnin onun hakkında bir şey üretemiyorsa beyin üretir.Beyin yanıtlar ve beyin cevap verir.Zihin buna karışmaz.

Soru:"O zaman yemek yemeyi de öğrendin.Koşmayı da öyle...Bunları beyin yapıyor o zaman öyle mi?"
Cevap:Cık, yine yanlış düşündün sen.Zihinin öğrendikleri bir düşünme aşamasından geçmez.Yani sorgulama aşamasından.Örneğin siz hiç fil görmemiş olun, bir anda fil görseniz düşünmeye başlarsınız."Uff şu önündeki kocaman parlayan beyaz uçları sivri şeyler ne ki?" Ya da biri anlatırsa size bir yandan da hayvanı incelerseniz.Böylece düşünerek bir şeyler elde ettiniz.Bunu zihin algılamaz.Bunlar da zihni etkilemez.
Gelelim,koşma meselesine .Bana ne zaman koşma eyleminden anladığınız manayı anladığınız da ne şekilde nasıl düşüncelerle söylediğini söyeyin o zaman hak veririm.Yemek yemek içinde aynı şey geçerli.


Devamı gelecek ....
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst