Doların Hakimiyetinin Sona Ermesine Ve Yuan'ıN Başlangıcına Mı Tanık Oluyoruz?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ekonomi kategorisinde "ictenlik" tarafından oluşturulan Doların Hakimiyetinin Sona Ermesine Ve Yuan'ıN Başlangıcına Mı Tanık Oluyoruz? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,897 kez görüntülenmiş, 39 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ekonomi
Konu Başlığı Doların Hakimiyetinin Sona Ermesine Ve Yuan'ıN Başlangıcına Mı Tanık Oluyoruz?
Konbuyu başlatan "ictenlik"
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Goldman Sachs analistleri: Altın fiyatları yıl sonuna 2500 dolara çıkacak


Goldman Sachs, doların hakimiyetini kaybetme riski altında olduğu ve İngiliz sterlini gibi daha düşük bir oyuncu haline gelebileceği konusunda uyardı

Ekonomist Cristina Tessari de dahil olmak üzere bankanın analistleri, doların, düşmeden önce İngiliz sterlinin karşılaştığı zorluklara benzer bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğunu söyledi. Sterlin bir zamanlar dünyanın rezerv para birimiydi, ancak 20. yüzyılın ortalarında doların yerini aldı.

Tessari ve meslektaşı Zac Pandl, ABD'nin büyük bir mal ithalatçısı olmasından kaynaklanan büyük borçlarının özel bir sorun olabileceğini söyledi.

Goldman analistleri, ülkenin II. Dünya Savaşı'nda büyük borçlar biriktirmesinin ardından uluslararası yatırımcıların İngiliz sterlini elinde tutmakta giderek daha isteksiz hale geldiğini söyledi.

"Rezerv para birimi ihraççılarının borcunun GSYİH'ye göre büyümesine izin verilirse, sonunda yabancılar daha fazlasını tutmak konusunda isteksiz hale gelebilir" diye yazdılar.

Uluslararası Para Fonu müdür yardımcısı Gita Gopinath, bu hafta , Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarının dolara zarar verebilecek daha parçalı bir küresel sistem yaratabileceğini söyledi.

Ayrıca dünya ticaretinde diğer para birimlerinin kullanımının artmasının ulusal merkez bankalarının ellerindeki döviz rezervlerini dolar pahasına çeşitlendirmesine neden olacağını söyledi.

Bununla birlikte, birçok analist, doların poundun yerini aldığında yaptığı gibi, devreye girmeye hazır uygun bir alternatif olmadığı göz önüne alındığında, doların küresel bir rezerv para birimi olarak statüsünün öngörülebilir gelecek için güvenli olduğunu savunuyor.

Goldman, doların durumunun büyük ölçüde ABD'nin elinde olduğunu savundu. Banka analistleri, "Sürdürülemez cari hesap açıklarının sürmesine izin veren, büyük dış borçların birikmesine yol açan ve/veya yüksek ABD enflasyonuna yol açan politikalar, diğer rezerv para birimlerinin ikamesine katkıda bulunabilir" dedi.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Bu gerçek.. Bu tüm dünyaya olacak olan şey...

Alman perakende gıda zincirlerinde fiyatlar %20 ile %50 arasında patlama yapacak!

Almanya'nın üretimdeki en yüksek enflasyonu bildirmesinden birkaç gün sonra (Şubat manşeti TÜFE yıllık %7,6'lık bir hızla yükseliyor ve tüm beklentileri alt üst ediyordu), yerel halka, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, geriye kalan birkaç tedarik zincirini kırmadan önce bile, belirgin bir nahoş deja vu hissi veriyordu. ve fiyatları stratosfere daha da yükseğe gönderdi...

... Pazartesi günü, Almanya korkunç Weimar hiperenflasyonunun geri dönüşüne doğru bir adım atacak, Alman Perakende Derneği'ne (HDE) göre, tüketiciler günlük mallar ve bakkaliye için başka bir fiyat artış dalgasına hazırlanmalı, Reuters fiyatların doğru olduğunu bildiriyor. Alman perakende zincirlerinde %20 ile %50 arasında patlama yapacak!

HDE Başkanı Josef Sanktjohanser Cuma günü Neue Osnabrücker Zeitung'a verdiği demeçte, Ukrayna'da savaş patlak vermeden önce bile fiyatların artan enerji fiyatlarının bir sonucu olarak "ürün yelpazesinde" yaklaşık yüzde beş arttığını söyledi. Rusya'nın işgali ekonomileri ve tedarik zincirini daha sert vururken, ufukta bir dizi fiyat artışı daha görünüyor.

The Local tarafından aktarılan Sanktjohanser, “İkinci fiyat artış dalgası geliyor ve kesinlikle çift haneli olacak” diye uyardı .

Ticaret birliğinin başkanına göre, ilk perakende zincirleri Almanya'da fiyatlarını artırmaya başladı ve geri kalanı da muhtemelen bunu takip edecek.

Sanktjohanser , "Savaşın etkisini tüm süpermarketlerde fiyat etiketlerine yansıdığını yakında görebileceğiz" dedi.

Son zamanlarda Aldi, Edeka ve Globus gibi popüler perakende zincirleri fiyatlarını yükseltmek zorunda kalacaklarını açıkladı. Aldi'de et ve tereyağı, tedarikçilerinden gelen fiyat artışları nedeniyle Pazartesi gününden itibaren "önemli ölçüde daha pahalı" olacak.

Aldi Nord sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana satın alma fiyatlarında daha önce yaşamadığımız sıçramalar oldu" dedi.

İki hafta önce Aldi yaklaşık 160 ürünün fiyatını yükseltti ve bir hafta sonra 20 ürün daha pahalı hale geldi. Diğer süpermarket markaları da hemen onu izledi.

Şubat ayında, Almanya'nın yaşam maliyeti yeniden birleşmeden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi ve günlük eşyalar ortalama %7,3 arttı. Federal istatistik kurumu Destatis, Ocak ayındaki yüzde 5,1'den Şubat'taki yüzde 7,3'e sıçramanın, Rusya'nın petrol ve gaz fiyatlarını artıran Ukrayna'yı işgalinin etkisini yansıttığını söyledi.

Ifo Enstitüsü tarafından yakın zamanda yayınlanan bir ankete göre, Almanya'nın gıda perakende sektöründeki neredeyse tüm şirketler fiyat artışları planlıyor.

Fiyat artışları Almanya'nın zor durumdaki tüketicileri için bir endişe kaynağı olsa da, endüstri uzmanları yakın zamanda raflarda ürün kıtlığı olmasını beklemiyor. Bu, elbette, fiyatlar çok yükseldiğinde, çok daha azının ürün satın almaya gücü yettiğinde beklenebilir.

Çiftçilik derneği başkanı Joachim Rukwied'e göre, Almanya'daki gıda arzı en az bir yıl daha garanti altına alındı - ancak bundan sonra tahminler daha az kesin. Bununla birlikte, etrafta dolaşan kıtlık söylentileri ile süpermarket sahipleri, pandeminin ilk aylarından bu yana görülmeyen türden panik satın almalarından şikayet ediyorlar.

Daha önce belirtildiği gibi, Alman süpermarketleri, müşterilerin tükeneceğine inandıkları ürünleri stoklamak için çılgınca bir aceleyi önlemek için özellikle yemeklik yağ ve un alımını sınırlamaya bile başladı. Başka bir deyişle, "harika strateji" olarak da bilinen en yüksek talep gören ürünlerin satışını sınırlayın.

Ve şimdi günlük gıda ürünleri fiyatları %50'ye kadar yükselmek üzereyken, Alman nüfusunun Ukrayna'daki savaşı körükleyip sürdürmeye çalışan bir NATO duruşuna daha ne kadar göz yumacağını izlemek ilginç olacak.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
ABD Rusya'yı temerrüde düşürecekmiş. Şimdi ne yapacaksın? Eurobondları ruble olarak ödedi diye savaş mı ilan edeceksin?. Daha fazla parasını/malını mı donduracaksın? Eurobond'dan mı atacaksın:?

ABD Hazinesi doları bloke ettikten sonra Rusya, ruble olarak 650 Milyon Dolarlık tahvil (Eurobond) ödemesi gönderiyor.


Rus Rublesi savaş öncesi seviyeye döndü


Rus rublesi, dolar karşısında kayıplarını telafi etti


Rus rublesi dolar karşısında yükselişini sürdürüyor

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
ABD ve Almanya'nın -ortak- ilgilendikleri...

ABD ve müttefikleri, nihayetinde Rusya'yı petrol ve gaz ihracatından elde edilen herhangi bir gelirden mahrum etmeye çalışacaklar. ABD Başkanı Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Duleep Singh, CNN'de bunu söyledi.

Nord Stream 2 gaz boru hattını kapatmak için Almanya ile çalışıyoruz, Rusya'nın enerji sektöründe gerekli teknolojilere erişimini kesiyoruz" dedi.

 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Eğer uygulanırsa ambargoyu Ruslara mı kendi kendilerine mi uygulamış oluyorlar?

Avrupa Parlamentosu, petrol, gaz, kömür ve nükleer yakıt gibi Rus enerji kaynaklarının ithalatına tam bir ambargo çağrısında bulunan bir kararı destekledi. 552 milletvekilinden 413'ü karar için oy kullandı.

Doğrusu, belge doğası gereği tavsiye niteliğindedir - son söz AB Konseyi'ne aittir

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Benim anlamadığım Shell kaybediyor demek Rusya kazanıyor demek olmalı.
Dünya da ne biçim bir ekonomi var anlamadım. Bir petrol üreticiis kendi toprağında neden kendi dağıtım ağını öncelemiyor ya da sadece Shell'e yılda 20 milyar dolar hortumlatıyorsa bunu neden hortumlatıyor?
Ödeneler rubleyle yapıldığı için olabilir mi? Ödemeler rubleyle yapıldığı için mi,?
Tüm bunlar sanırım ruble dolar/euro takası için olmalı..

Shell, Rusya'dan ayrılma kararının bir sonucu olarak ilk çeyrekte yaklaşık 5 milyar dolar kaybetti. Daha önce düşünülenden daha yüksek

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
'Gün X'

'Firmalar iflas edecek': Almanya, Rus gazının olmadığı bir geleceğe hazırlanıyor
Almanya, yaptırımlara misilleme olarak veya bir enerji ambargosunun parçası olarak Moskova tarafından arzın kesilmesine hazırlanıyor
Almanya'da buna “Gün X” diyorlar. Dünyanın her yerindeki işletmeler, Rus gazının Avrupa'nın en büyük ekonomisine akışını durdurma ihtimalinin giderek arttığına dair acil durum planları yapıyor .

Batı Almanya'daki yüksek teknolojili bir makine mühendisliği şirketinin sahibi, "Bu bir felaket olurdu - sadece iki ay önce neredeyse düşünülemezdi, ancak şu anda çok gerçekçi bir olasılık gibi geliyor" dedi. Firma, elektrikli arabalar için akü kutularından, debriyaj sistemlerine kadar her şeyi üretiyor.

Konuşmacı, kısmen de olsa, gazın kapatılması durumunda asırlık işinin “geçecek” iddiasını öne sürerek Rusya'nın savaşını destekliyor görünmekten korktuğu için isminin verilmesini veya şirketinin kimliğinin açıklanmasını istemediğini söyledi. muhtemelen hayatta kalamaz”. Ancak, yalnızca maliyeti çok yüksek olan gaza değil, aynı zamanda çoğu Rusya'dan gelen nikel ve alüminyum gibi metallere de büyük ölçüde bağımlı olduğu için derin bir çıkmazda olduğunu ve kendini çok savunmasız hissettiğini söylüyor .

Almanya, yılda yaklaşık 50 milyar metreküp veya gazının %55'ini, hacim olarak herhangi bir AB ülkesinin en büyüğü ve dolayısıyla herhangi bir büyük Avrupa ekonomisinin en büyük payı olan Rusya'dan alıyor.

Olası, pek olası olmayan iki senaryo tartışılıyor: biri Moskova'nın yaptırımlara misilleme olarak arzı kesmeye veya azaltmaya karar vermesini öngörüyor; diğeri, Almanya'nın , alıcıların kendilerini Rus tedariklerinden keserek Putin'in blöfünü fiilen yapacakları bir AB enerji ambargosunu desteklemek için artan baskıya boyun eğdiğini görüyor.

Cuma günü Brandenburg Kapısı'nda, petrol ve gaz ambargosunu destekleyen protestocular, Alman Şansölyesi Olaf Scholz'a soran sloganların yanı sıra, Bucha kasabasında Rus ordusunun katledilen kurbanlarını anan 410 kırmızı ışıkla ahlaki argümanı savundular: " Şimdi değilse ne zaman?" Verdikleri mesaj keskin. Alman endüstrisi, Moskova'ya her gün 200 milyon € (167 milyon £) ödediği enerjiyi almaya devam ettiği sürece, vahşetlerin finanse edilmesine yardımcı oluyor.
Ancak endüstri patronları ve siyasi liderler , muslukları kapatmanın Almanya'ya vereceği zararın Ukrayna'ya getireceği herhangi bir faydadan çok daha büyük olacağı konusunda uyardılar.

"Zayıflanmış bir Almanya'nın kime ne faydası var?" Hükümete yakın bir kaynak bu hafta Guardian'a söyledi.

Almanya Vladimir Putin'in gazı olmadan çalışabilir mi?

Isısı olmayan milyonlarca özel ev, resmin sadece bir kısmı. Diğer, tartışmasız daha büyük endişe, Thyssenkrupp, BASF ve Bayer gibi gaza bağımlı üretim devleridir. Ve birbirleriyle bağlantılı oldukları yüz binlerce küçük ve orta ölçekli işletme.

Sektör temsilcileri, etkilerin inşaat malzemesinden sentetiklere, zirai ilaçlardan, dezenfektanlardan ambalajlara ve yarı iletkenlerden antibiyotik üretimine, koronavirüs aşılarından kanser ilaçlarına kadar her üründe hissedileceği konusunda uyardı. Zincirleme reaksiyonu tahmin etmek zordur, ancak önemli olması muhtemeldir.

Ekonomi bakanı Robert Habeck, bazılarının alaycı bir şekilde “Ukrayna için donma” olarak adlandırdığı “Almanya'nın tasarruf ettiği her kilovat saatin Putin'e zarar verdiğini” söyleyerek Almanları “termostatı kapatmaya” çağırdı. Sanayi de kullanımını küçültmeye teşvik ediliyor.

Bazıları, yüksek enerji maliyetlerinin zorlamasıyla bunu zaten yaptı. 1763'te kurulan porselen üreticisi KPM gibi diğerleri, musluklar kapatılmadan önce mümkün olduğunca çok ürün üretmek için fazla mesai yapıyor. "Kim bilir daha ne kadar gazımız olacak?" CEO'su Martina Hacker, Der Spiegel'e söyledi. “Onsuz porselen üretemeyiz.”

Avrupa, Rus gazından nasıl vazgeçebilir?

Diğer şirketler üretimi minimuma indirdi. Ancak cam üreticileri gibi endüstriler, üretim tesislerini tamamen kapatmanın bir seçenek olmadığını, çünkü sıvıların makineleri bozmasına ve yok etmesine neden olacağını söylüyor.

Ülkenin 45 gaz depolama tesisi yalnızca %26 oranında dolu. Plan, önümüzdeki kış için malzemeleri korumak için büyük ölçüde şimdi enerji tasarrufu yaparak sonbahara kadar seviyeleri %80'e çıkarmak.

Habeck, geçen hafta gazın yavaşlamasını veya durmasını öngören ve kaynakların nereye gideceğine karar veren üç maddelik bir acil durum planının ilk bölümünü tetikledi. Hastaneler, acil servisler ve tıbbi üreticilere öncelik verilecek, ardından özel evler gelecek. Plana göre, Almanya'ya teslim edilen gazın dörtte birini kullanan endüstriler, ilk kapatılması beklenen sektörler olacak. İşte bu yüzden işletmelerden kendi argümanlarını ne kadar “sistemle alakalı” olduklarına dair öne sürmeleri isteniyor.

Hukuk büroları, yasal durumlarını öğrenmek isteyen şirketlerden gelen sorularla dolup taşarken, sanayi dernekleri, üyelerin hiyerarşide nerede yer aldıklarını ve belirsizliğe nasıl tepki vermeleri gerektiğini soran sorularla dolup taştığını bildiriyor.

Bir temsilci şunları söyledi: “Tıp endüstrisine cam şişeler sağladıklarından sistemle ilgili olduklarını söyleyen cam üreticilerimiz var, kağıt üreticileri, oluklu mukavvalarının şişelerin güvenli taşınması için hayati olduğunu savunarak. Onlara karşı nasıl tartışabilirsin?”

Gaz, elektrik ve diğer hayati hizmetlere adil erişim sağlayan Federal Şebeke Ajansı, tüm Alman işletmelerine bir anket göndererek, gaz hakkı için bireysel argümanlarını etkili bir şekilde ortaya koymalarını istedi. Ekonomi bakanlığından bir sözcü, "Önceliklendirme meselesi, çok çeşitli sonuçların dikkate alınmasını gerektiren çok zor bir karar" dedi.

Bazıları, enerjiyi en çok kimin hak ettiği konusunda çirkin bir savaş öngörüyor.

Pandemi nedeniyle zaten baskı altında olan tedarik zincirlerinin tamamen çöktüğü, işletmelerin iflasa zorlandığı, kitlesel işsizliğin kıyamet günü vizyonları var.

Kimya, metal işleme ve gıda üretiminde 1,2 milyon işçiyi temsil eden bir sendika olan IG Metall'in başkanı Jörg Hoffmann, “şimdiye kadar bildiğimiz tüm durgunluklardan daha derin bir durgunluk” konusunda uyardı.

Almanya'nın en büyük enerji alıcılarından ve tüketicilerinden biri olan kimya devi BASF, üretimdeki düşüşün etkisinin yakında hissedileceğini söyledi.

BASF başkanı Martin Brudermüller, "Çok yüksek bir işsizlikle karşılaşırız, birçok firma batar" dedi. “Geri dönüşü olmayan hasarlara yol açacaktır. Açıkça söylemek gerekirse: Almanya'yı ikinci dünya savaşının sona ermesinden bu yana en ciddi krizine sokabilir ve refahımızı yok edebilir."

Hollanda ve Norveç'ten alternatif gaz kaynağı tedariki bulmak ve Belçika terminallerinden ve ABD'den sıvı doğal gaz (LNG) tedarikini artırmak için zamana karşı bir yarış sürüyor. Habeck, daha fazla sevkiyatı güvence altına almak için Katar'a gitti ve çok uzun sürecek olan önerilen yeni LNG terminallerinin inşasını beklemek yerine LNG taşıyıcılarının inşasının Alman limanlarında yüzmesini emretti. İklim acil durum planının merkezi bir parçası olarak görülen kömürle çalışan santrallerin kaldırılması henüz ertelenebilir.

Rüzgar ve güneş enerjisindeki yenilenebilir projeleri büyütme ve hızlandırma baskısı devam ediyor. Eczacılık devi Merck gibi şirketler, bağımsızlıklarını artırmak için - sadece ofislerini ısıtabilmek için - rüzgar türbinleri ve güneş enerjisi panelleri inşa etmek için kendi planlarını yapıyorlar. Ancak bu, muhtemelen yıllar alacak devasa bir çaba ve bu arada Almanya son derece savunmasız görünüyor.
Hatta bazı şirketler, Almanya'da faaliyet göstermenin aşırı derecede pahalı olacağını tahmin ederek üretim tesislerini yurtdışına taşımayı bile düşünüyor ve Avrupa'nın ekonomik motorunun rekabet gücünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu korkularını tetikliyor.

Habeck, Almanya'nın yaklaşık iki yıl içinde Rus gazından vazgeçebilecek bir konumda olduğuna inanırken, Brudermüller dört ila beş yılın daha gerçekçi olduğuna inanıyor. Bazı uzmanlar, on yılın sonunda daha olası olduğunu söylüyor.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Rusların bence geleceği yer/gerçek

Rusya'nın yerinde olsam batı parasıyla ekonomisiyle tümden fişi çekerdim, irtibatı koparırdım. (Al ver herşeyi koparırdım çünkü alamıyorsam niye vereyim? Bana yaptırım uygulanıyorsa ben tek taraflı niye vereyim? Ne karşılığında? Batı parasına mı ihtiyacım var? Ne işe yarar?? Hiç..) Burada bir sorun yok. Bunu engelleyen şey biraz konjonktür ama nihai şey insanların halkın uyumu beklentileri , küresel entegrasyon vb.
Rusya modern batıyla kopmalı (yaptırımlar tümden kalkana kadar)
Rusya yaptırım/lar altında -istediğini alamıyor- ama Avrupa'nın üretimi sanayisi Rus gazıyla ve enerjisiyle dönüyor. Bunun reel dönüşü yok..
Gaz karşılığında ne alıyor? (takas olarak?)
Para mı?
Para ne satın alıyor?
Hiç..
Modern batıdan şu an onların parası neredeyse hiçbir şey satın (takas) almıyor..

Rusya bir noktada ayıkmalı. Kültürel vb linç ya da Ruslar aleyhine yaratılan ayrımcılık vs muhtemelen devam edecek. (Savaşı bitirse de -ki bitmeecek!) Rusya batı dışında dünyanın geri kalanına entegre olması gerektiğini çakmalı ve batı parasıyla tüm bağını batıyla tüm ticaretini kesmeli askıya almalı daha doğrusu kendine yapılana açık karşılık vermeli..
Zaten ambargo yaptırım altındaysan zaten neredeyse kendi içinde kapalı ekonomiye dönmüşsen bas rubleni git yoluna...
Düşünsenize mevcut yaptırımlar altında İran ya da Venezüella ABD ye petrol bahşediyor karşılığında dolar alıyor ama doları onların teknolojisini şununu bununu ya da işe yarar hiç bir şeyini almıyor olsun
Rusya yaptırım altında neredeyse karşılıksız gaz veriyor. Gaz parası ileri teknoloji, şu bu elinde olmayan, ihtiyacı olan hiç bir şey satın almıyorsa, yabancı yatırımcılar basıp gitmişse üretimi durdurmuşsa karşılıksızdan ne farkı var.
Gaz parasının reel takas karşılığı yok. Verilen enerjinin verilen enerjiye eşdeğer takas karşılığı yok. Eurobond (tahvil) ödüyor, tek işlevi bu.. (Er-geç farkedilecek olan )
O zaman darphanede bas kendi parayı aynı şey

Rusya batıyla ya da modern dünyayla savaş sonrası ilişkileri hiç bir şey olmamışçasına normalleştirme umuduna çok fazla yatırım yaptı. Bence bu yatırımı bırakmalı. Batıya tüm tedariki kesmeli hatta yaptırımların gevşetilmesi için uygun zaman/süre tanıyıp gaz tedarikini bile kesmeyi sorgulamalı.
Sanırım ya hala euroya ihtiyaç var sanıyor a da işler normalleşecek umudu...

Rusya'nın bu mevcut yaptırımlar altında batıya gaz tedariki (bana göre neredeyse karşılıksız ve) neredeyse kendini savaş suçlusu olarak onamaya yakın çünkü yaptırımı haklı çıkarıyor ya da kendine yapılana karşı sessiz/tepkisiz kalış gibi bir şey

Rusya karşılık vermeli, iyiniyeti bırakmalı..

Ticaret iki yönlüdür. Satarsın ve karşılığında para (ama takas gücü) alırsın ve alıyorsun ama aldığın para eski takas gücüne ve imkanına sahip değilse ve bu eşit değilse gazprom sözleşmesi varmış felan hikaye. Bunlar diplomatik yollarla anlatılır. (Nota/ihtar verme gibi vb.)
Avrupa 5. yaptırım paketi açıp Rus gazıyla üretim yapıyor .Karşılığında karşılıksız yani takas gücü olmayan ya da takas imkanı zaten yaptırımlarla sınırlanmış bir kağıt (para) veriyor. Rusların bunu iyi okuduğuna eminim. Neden hamle yapmadıklarını da anlıyorum. Karşılarında aklıselim yok. Buna dönük bir hamlesi çarpıtılacak ve oldukça da saldırı alacak ama zaten Avrupayla BM yle vs bağlar kopmuş. Hayır olmalı gerçeğini savunmalı ve karşı durmalı.

Bu yaptırımlar altında gaz satıp euro almanın gazı beleş vermekten farkı yok, Rusya bunu biliyor
Euro gelecekte işe yararsa yarar, şimdi değil..

ABD nin savaş suçlarında ABD ye Suudların savaş suçlarında Suudlara ve İsrail savaş suçlarında kimse İsraile yaptırım uygulamadı (ya da evrensel küresel yargılamadı) ve uygulamıyor. Rusya bunu biliyor. Şu an tepkisizlik diplomatik taviz. Şu an Rusya kendine yapılan haksızlık, ikilik ya da organize kötülüğü karşılıksız bırakıyor, karşılık vermiyor vs gibi bir paradoks var.

Savaş suçuysa herkese gelince savaş suçu ve savaş suçu sadece Rusya ya gelince savaş suçu değil.
Rusyayı yargılayanlar önce diğer savaş suçlularını yargılamalı ancak o zaman dürüstler.
Teri durumda Rusya ayrımcılığı ya da güçsüz (alt küçük, düşük sınıf ayak takımı vs) olduğunu onamak ya da onların ABD vs nin güç oyunları oynayabileceği savaş suçu işleyebileceği ya da onların üst oluşunu hegemonyasını onamak anlamına gelirdi. Onu onuyorsan zaten kes at köprüleri...

Rusya ya yaptırım uygulayabilenler (uygulayanlar) ve yargı dağıtanlar
;ABD ve İsrail ve diğerlerine de yargı ve yaptırım uygulayabildiklerinde ve uyguladıklarında ancak dürüstler ve ya da haklılar. Rusya bunu biliyor.

Rusya'nın tepkisiz kalışı ikinci sınıf kalışı onamakla eşdeğer. Bunun değişeceğini düşünüyorum çünkü Rusya farkında.

Yaptırımlar organize saldırıdan başkası değil. Irakta da insanlar öldü ve Yugoslavya da beyaz Avrupalılar öldü/bombalandı.
Yaptırımlar savaşa verilen (küresel/evrensel) bir tepki değil ya da savaşa karşı değil. Bundan daha ziyade Rusyaya saldırma Rusyayı pasifize etme bilinci içeriyor. Yaptırımların hiçbirinin savaşı durdurabilecek içeriği potansiyeli yok. Baştan beri.
Rusyaya sadece Rusya olduğu ve henüz ABD vs gibi hegemon hakları (ayrıcalığı) kazanamadığı için saldırılıyor ve ayrılıkçı bilinçle saldırılıyor. (ki sanırm kötülük güç gövde gösterisi uygulamıyorsan ondan oluyor. İnsanlar kötüye ve güce tapar. Korku aşığı.)

Eğer batı NATO yu silahları dünyada savaş ve sınırları kaldırmayı düşünürlerse tüm savaşları durdurmayı isterler düşünürlerse o zaman dürüstler. Ama hayır. Ortadoğu da savaş olabilir Avrupa da olamaz. Bizi huzursuz ettin Putin. Hayır sizi lanet ABD örgütü huzursuz etti.

Rusya toplumu yöneten sınıfın yarısı kadar bilinçli olsaydı?
Yaptırımların hepsi geri püskürtülmüştü üste onlara yaptırım uygulanmıştı. Anında işlevsizleştirilebilirdi.
ABD nin propaganda makinesi ve gücü var. Kültür emperyalizmi ve diğer. Sivillerin zihnini yönetiyor ve kuşatıyor. Bu belki Çin de daha az. Belki Venezüella Küba da daha az. Belki İranda da. Ruslar öğrenecek/öğreniyor.. Tam şimdi.

Rusya kendi pasifizasyonun cezasını ödüyor.. Pasifizasyonu bırakmalı.. Ne Ukraynalıalrı ne batıyı zaten kazanmayacak...
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
(Federasyon Konseyi başkanı,) Valentina Matvienko, Rusya'da çivilerin bile ithal edildiğini bilmediğini itiraf etti. “Benim için bir tür keşifti - şimdi en küçük ayrıntıya girmeye çalışıyorum… İthal çivilerimiz var. <..> Bu kadar çok metal üreten bir ülkede kendimiz çivi bile üretmiyoruz.”

Federasyon Konseyi başkanı, "bu çivilerin çoğunu perçinleyen ve tüm Rusya'yı dolduracak" çivi üretimine küçük ve orta ölçekli işletmeleri dahil etmeyi önerdi.

 

Antepli_27

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
28 Nis 2022
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Şanlıurfa
Üniversite Bölümü
Yok
Ünvan
Yok
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Fenomenoloji
Bulabildiğim verilere göre -eğer doğruysa

Yıllara göre Dolar- Ruble

90 lı yıllar - 1 dolar yaklaşık ortalama 5 ruble
2000 li yıllar - 1 dolar yaklaşık ortalama 30 ruble
2010 lar - 1 dolar 30 rubleden 60 rubleye yol alıyor
Savaş öncesi -1 dolar 70-75 ruble aralığında
Şu an da 1 dolar 95 ruble

Şimdi Ruslar
Dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip,
Dünyanın ikinci büyük silah satıcısı
Petrol satıcısı
Hammadde ve gıda satıcısı

1 Euro 106 ruble alıyor

Çöpten dünya ...
Himmm ben hıc böyle bakmamıştım .gercekten guzel analiz olmus eline sağlık
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
1 dolar 70,96 ruble (Biden'nın 200 dediği ya da 500 olacak dedikleri)

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Dolar ruble kuru

Bu hafta 1 dolar için ruble 66 ya kadar düşmüş gibi görünüyor. ve Gazprombank ruble euro takası devam ederse bir kaç hafta içinde sanırım ruble son 4-5 yılın en düşük seviyelerini görecek yada 4-5 yıl önceki seviyesine dönecek..

Yaptırımlar işe yarıyor.. Rusya için. 9 Mayısta Rusların çekeceği kılıca bakalım. Yaptırımların durdurulması hafifletilmesi talebiyle gaz kesme kozu dahil oynanabilir ya da ticaret yasak ve sınırlamaları gelecek ..

Buradan öyle görünüyor ki ruble dolar kuru 50 ye felan düşecek...
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Bulgaristan'ın gaz ödemelerinde rubleye geçmek istemediği mesajına Rusya'dan yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Beğense de beğenmese de Ruble ile ödeme yapacaklar"


Rusya, ruble cinsinden ödeme yapılmaması nedeniyle Polonya ve Bulgaristan’a gaz tedarikini askıya aldı


Gaz tedarikini sürdürmek için arayışlara başlayan Sofya yönetimi, yönünü Türkiye'ye çevirdi.

Bulgaristan Enerji Bakanı Alexander Nikolov, Türkiye ve Yunanistan üzerinden LNG ithal etmeye hazır olduklarını söylemiş, Azerbaycan'dan gelen gaz miktarını artırmaya ilişkin taleplerini dile getirmişti.


Yunanistan'dan Dedeağaç’ta yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi projesi
Yunanistan, Dedeağaç'ta yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) projesini başlattı.


Bulgaristan, bir hükümet açıklamasına göre, Amerikan kaya gazını ucuz Rus Gazprom gazının satın aldığından daha ucuza satın almayı garantiledi !. Yerel Bulgar basınına göre, ilk transferler Haziran ayında başlayacak

Amerikan gazının ihracat fiyatı bin fit küp başına 10.17 $'dır (1000 fit küp yaklaşık 28 metrik tona eşittir).
Nisan ayında Avrupa Birliği'ne gaz ithal etmenin ortalama maliyetinin milyon Btu başına 32,2 $ (1 MMBtu = 28,3 m3) olarak tahmin edildiği dikkate alınırsa, ABD'den ucuz gaz alımının mümkün olduğundan daha fazla olduğu anlaşılabilir. .
Bulgar Medyasının, Avrupa ve Amerika enerji borsalarından alınan fiyatları karşılaştırarak, Bulgaristan için enerji maliyetlerinin, Bulgaristan'ın, Bulgaristan'ın bir anlaşmaya vardığında Gazprom tarafından tek taraflı olarak ihlal edilen sözleşmeden kaynaklanan 80 avro / mWh'lik fiyattan önemli ölçüde düşük olması beklendiğini tahmin ettiğini belirtmekte


ABD ile AB arasında dev enerji anlaşması

AB, Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmak için ABD'den milyarlarca metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımını içeren anlaşmaya imza attı.


Avrupa'nın doğal gazda 'limanı' ABD yıl sonunda LNG ihracatının lideri olacak​

ABD'nin bu yıl sonunda dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısı olması beklenirken, halihazırda aktif durumda 6 LNG terminali bulunuyor.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Ruble dolar kuru nisan ortasından bu yana, son bir aydır, savaş öncesi seviyenin (yaklaşık 10 ruble altında) ve bu dönemde savaş öncesi seviyeyi bile görmedi.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Almanya da reel enflasyonun %20'nin üzerinde olabileceği söyleniyor

Almanya'da enflasyon son 41 yılın zirvesinde

Almanya'da Nisan ayında enflasyon yüzde 7,4'e yükseldi. Bu, Almanya'da 1981 yılından bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon oranı.


İsveç'te enflasyon şoku! 31 yılın zirvesinde...

İsveç'te yıllık enflasyon, gıda fiyatlarındaki artışın da etkisiyle nisanda yüzde 6,4'e çıkarak 1991'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.


Ruble 5 yılın en düşüğünü gördü..

Dolar ve Euro'ya Ruble darbesi!​


Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından sert değer kaybına uğrayan Rus rublesi, savaş öncesi değerini yakalaması sonrası, Euro ve Dolar karşısında yeni rekor seviyeye ulaştı. Savaşa ve Batılı ülkelerin uyguladığı sert yaptırımlara rağmen, Rusya para birimi olan Ruble yükselişini sürdürüyor. Son haftalarda Euro ve Dolar karşısında rekor değer kazanan ruble, güçlü bir yükseliş gösteriyor. Euro, 18 Nisan 2017’den bu yana ilk kez 60 ruble seviyesini test etti. Dolar ise Moskova borsasında Nisan 2018’den beri ilk kez 58 rubleye geriledi. Bugün saat 12.20 verilerine göre, Dolar/Ruble paritesi 57,92; Euro/ruble paritesi de 67,38 seviyesinde seyrediyor.


Param olsa olmayan tanrı biliyor ruble dolara karşı 70'lerdeyken ruble alırdım, gün gibi açıktı...

Daha da düşecek, her gaz ödemesi 1-2 baz puan aşağı ve kırılıyor...
LNG leri çalıştırın Amerikan gazını stoklayın
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Dolar ruble kuru

Bu hafta 1 dolar için ruble 66 ya kadar düşmüş gibi görünüyor. ve Gazprombank ruble euro takası devam ederse bir kaç hafta içinde sanırım ruble son 4-5 yılın en düşük seviyelerini görecek yada 4-5 yıl önceki seviyesine dönecek..

Yaptırımlar işe yarıyor.. Rusya için. 9 Mayısta Rusların çekeceği kılıca bakalım. Yaptırımların durdurulması hafifletilmesi talebiyle gaz kesme kozu dahil oynanabilir ya da ticaret yasak ve sınırlamaları gelecek ..

Buradan öyle görünüyor ki ruble dolar kuru 50 ye felan düşecek...

"Buradan öyle görünüyor ki ruble dolar kuru 50 ye felan düşecek..." demişim - 7 Mayıs 2022

Sanırım bugün itibariyle 1 dolar 53,40 ruble ( ) ve bu hafta 52,80'i gömüş.

Sanırım bu 2014 seviyesi..

Eruomaidan ya da Donbass/Donetsk katliamları ne zamandı? (Dolar ruble kuru neydi?) Sanırım karma işliyor.
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst